TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Etyk pani Putinin harmiksi uusiksi Euroopan kartan

Ehkä Timo Soini Perussuomalaisista kuvitteli ulkoministerinä pääsevänsä mustien autojen takapenkillä heinäkuussa helpolla, kun eduskuntakin painui lomalle. Mutta Euroopassapa lomaillaan vasta elokuussa. Sitä ennen kaikki tärkeät asiat kaatuvat päälle ja vaativat ratkaisua.

   Juuri nyt noita hankalia asioita on ylen määrin: Kreikan konkurssi, Ukrainan umpikuja, Välimeren venepakolaiset ja vielä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj. Näinä aikoina Soinilta on kyselty joka käänteessä, miksi Suomi ei kutsu Etyj-kokoukseen Venäjän johtavia poliitikkoja.

   Suomen ulkoministeriö ilmoitti tiistai-iltana, ettei EU:n pakotelistalla oleville venäläispoliitikoille myönnetä poikkeuslupaa maahantuloon Etyj-juhlakokousta varten. Venäjän valtuuskunnan tärkein jäsen, duuman puhemies Sergei Naryshkin, on EU:n pakotteiden takia matkustuskiellossa. Viittaus siihen, että osa delegaation jäsenistä on EU:n pakotelistalla, on Venäjän ulkoministeriön mielestä sopimaton. Suomen suurlähettiläs kutsuttiin Moskovassa puhutteluun asian johdosta.

   Entä mitä tuo Etyk ja sen jatke Etyj oikein ovat? Tiedän siitä jotain, sillä olin jo v. 1975 itse paikalla Finlandia-talossa journalistina katsomassa ja kuulemassa, kun Urho Kekkonen avasi tämän Euroopan ja Pohjois-Amerikan johtajien tapaamisen. Kekkonen oli suunnitellut ja junaillut tätä tilaisuutta vuosia. Sen sivutuotteena oli tarkoitus vahvistaa Suomen puolueettomuusasemaa.

   Neuvostoliiton ykkösjohtajan Leonid Brezhnevin Kekkonen sai innostumaan ideasta, koska Etykissä eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksessa piti vahvistaa ”ikuisiksi ajoiksi” toisen maailmansodan jälkeiset rajat. Hiukan epäileväiset länsivallat Kekkonen sai liittymään mukaan, koska Etykissä piti hyväksyttämän myös ”kolmas kori”, jossa luvattiin osallistujamaiden kansalaisille ihmisten ja tietojen vapaampaa liikkumista.

   Olin myös paikalla Etykin 10-vuotisjuhlissa v. 1985. Silloin Kekkonen oli jo sivussa, samoin Brezhnev. Tuntuvilla oli Mihail Gorbatshovin liennytyslinja. Ennen pitkää kävi ilmi, että Etykistä ei tullutkaan Euroopan rajojen vahvistajaa vaan ”kolmannen korin” mukainen vapaa tiedon kulku alkoi voimakkaasti horjuttaa keinotekoisia raja-aitoja.

   V. 1989 sitten Berliinin muuri murtui ja Neuvostoliiton satelliittivaltiot juoksivat lännen leiriin. Lopulta romahti myös Neuvostoliitto. Neuvostotasavalloistakin tuli itsenäisiä valtioita.

   Tuota kehitystä Venäjän tsaari Vladimir Putin nimittää ”vuosisadan suurimmaksi katastrofiksi”. Ja sen tuotti Etyk, josta on kehitetty sitten järjestö nimeltä Etyj.

   Nyt sitten kaiken huipuksi suomalaiset ovat evänneet Venäjän johdolta oikeuden osallistua Etyj:n 40-vuotisjuhlakokoukseen. Moskovan väki ei pääse muistuttamaan, että Etykin alkuperäisenä tarkoituksena oli vahvistaa v:n 1975 rajat. Ja noiden rajojen mukaisesti Ukrainakin oli osa Neuvostoliittoa ja Kremlin valtakuntaa.

   Etyj-kokouksissa olisi tarkoitus käsitellä juuri Ukrainan kriisin kaltaisia vaikeita asioita, joista EU:lla ja Venäjällä on jyrkästi erilaiset näkemykset. Miten tähän sopii se, että paikalle ei kutsutakaan Venäjää?

   Kyllä tätä taustaa vastaan ymmärtää, että Putinin porukoita harmittaa isäntämaa Suomen tyly linja. Olisi kiva tietää, osallistuiko presidentti Sauli Niinistö Suomen Etyj-kutsulinjan muotoiluun. Ehkä hän haluaa antaa näpäytyksen Putinille, jonka luokse hän hiljattain matkusti puhuakseen Ukrainan kriisistä? Mutta Putin yritti vain myydä Suomeen ydinvoimaa…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Ehkä Timo Soini Perussuomalaisista kuvitteli ulkoministerinä pääsevänsä mustien autojen takapenkillä heinäkuussa helpolla, kun eduskuntakin painui lomalle. "

Mistä juontaa moinen epäily, Soini ei ymmärtääkseni ole hakenut helppoja hommia koskaan, jos olisi niin olisi varmaan niitäkin löytänyt.

"Suomen ulkoministeriö ilmoitti tiistai-iltana, ettei EU:n pakotelistalla oleville venäläispoliitikoille myönnetä poikkeuslupaa maahantuloon Etyj-juhlakokousta varten."
Entäpäs sitten.
Minusta tuo oli ilmiselvää jo alunalkaen, jos tuommonen lista on tehty ja oikein nimet lueteltu ketkä eivät voi EU:hun tulla niin ei kai siinä ole silloin mitään tulkinnan tarvetta. Jos olisi katsottu että venäjän parlamentin puhemies tai joku muu siellä on niin tärkeä henkilö ettei häntä voi näin rangaista niin hänet olisi jätetty pois listalta.
Putin ei ilmeiseti ole tässä rekisterissä niinettä hän voisi arvovallallaan edustaa venäjää jos katsovat tarpeelliseksi tulla ko. tilaisuuteen , eihän kaikkia ole kielletty tulemasta.

"Nyt sitten kaiken huipuksi suomalaiset ovat evänneet Venäjän johdolta oikeuden osallistua Etyj:n 40-vuotisjuhlakokoukseen. "

Tuohan ei kai pidä paikkaansa vaan suorastaan odotetaan että venäjältä tulisi arvovaltainen ja laillinen delekaatio jolla olisi oikeudet puolustaa venäjän toimia esim. Ukrainassa ja kertoa miten Venäjä aikoo jatkossa asioita hoitaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erkki Martikainen, #1.
Kyllähän perussuomalaiset joutuvat hallituksessa nyt ottamaan kantaa asioihin, joiden hoitoa he ovat oppositiosta arvostelleet ronskisti. Yleisesti arveltiin, että Soini otti ulkoministerin paikan, koska arvioi valtiovarainministerin tehtävät vielä hankalammiksi. Ulkoministeri voi aina kysyä presidentiltä ja ryömiä hänen selkänsä taakse. Niin nytkin.

Voi myös ajatella niin, että Suomi on Etyj-kokouksen järjestäjänä ei EU-jäsenmaa vaan puolueeton kokoonkutsuja, jonka ei sovi "lääkärin ja erotuomarin roolissaan" ottaa kantaa pöydällä oleviin suuriin kysymyksiin, kuten Ukrainan kriisiin.

Myönnän kyllä, että Suomi on tässä vaikeassa asemassa: jos hyväksyy "mustalla listalla" olevat osanottajat, on "suomettunut", jos taas kieltää heiltä pääsyn, on "typerä äärioikeistolainen".

Mutta kuten sanottu Soini voi aina ryömiä presidentin selän taakse.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erkki Martikainen, #1.
"Nyt sitten kaiken huipuksi suomalaiset ovat evänneet Venäjän johdolta oikeuden osallistua Etyj:n 40-vuotisjuhlakokoukseen. "

Tuohan ei kai pidä paikkaansa vaan suorastaan odotetaan että venäjältä tulisi arvovaltainen ja laillinen delekaatio jolla olisi oikeudet puolustaa venäjän toimia esim. Ukrainassa ja kertoa miten Venäjä aikoo jatkossa asioita hoitaa."

On aivan totta, että Venäjä voisi lähettää delegaation, johon ei kuulu EU:n "mustalla listalla" olevia nimiä. Mutta joukosta puuttuisi oleellisia henkilöitä, joten Venäjä ei ymmärrettävästi halua nöyrtyä tuollaiseen ratkaisuun.

Etyj-kokouksessa tulevat esille myös Krim ja Ukraina. Miten voidaan järjestää laillinen "oikeuden istunto", elleivät syytetyt voi esittää näkemyksiään?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"On aivan totta, että Venäjä voisi lähettää delegaation, johon ei kuulu EU:n "mustalla listalla" olevia nimiä. Mutta joukosta puuttuisi oleellisia henkilöitä, joten Venäjä ei ymmärrettävästi halua nöyrtyä tuollaiseen ratkaisuun."

Juuripa niin. Venäjä ei halua nöyrtyä ja tunnustaa olevansa mikä on ja tekevänsä mitä tekee mutta se haluaa että muu maailma ja Suomi siinä joukossa nöyristelee sitä ja haeskelee kaikki reiät millä venäläiset pääsisivät "ohittamaan jonossa" vaikkeivat ole sopivia koko jonoon.
Sellaista se on venäläisten kanssa.
Jos rehellisiä olisivat niin tulisivat ja puolustaisivat tekojaan ja kertoisivat miksi muu maailma ja Suomi on väärässä, nyt vaan itketään ja kauhistellaan miten brutaalia toimintaa länsi harrastaa kun ei annakaan erivapauksia listan henkilöille.
En ymmärrä mikä tässä on jotenkin epäselvää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei voida oikeastaan sanoa, että ETYK:n kolmas kori olisi murtanut Neuvostoliiton, koska Neuvostoliitto viis veisasi kolmannesta korista Brezhnevin aikana. Koko ETYK:n päätöslauselma kyllä julkaistiin kaikelle kansalle Pravdan etusivulla heti sen tultua allekirjoitetuksi, mutta jokainen lukija tiesi sanomattakin, että neuvostohallituksella ei ollut aikomustakaan lisätä kansalaisvapauksia sillä tavoin. Tietyssä mielessä matkustusrajoitukset menivät jopa tiukemmiksi 70-luvun lopulla.

Neuvostoliiton taloudellinen vararikko johti Gorbatshovin aikana avoimempaan ja rehellisempään tiedonvälitykseen, koska muutakaan ei ollut tehtävissä. Jonkin ajan kuluttua Neuvostoliitolla ei ollut enää olemassaolon mahdollisuuksia sen paremmpin taloudellisten edellytysten kuin ideologisenkaan perustan kannalta.

Nuorukaisena kiinnitin Kekkosen avajaispuheessa huomiota juuri siihen, että hän kovin korosti tuota toisen maailmansodan päättymistä ja sen jälkeistä tilannetta mm. todeten, että sodan päättymisen jälkeen ei ETYKiä aiemmin ole edes pyritty virallistamaan olemassaolevaa tilannetta ja rajoja. Se kuulosti siltä kuin sota olisi loppunut vasta hiljan, vaikka itse luin siitä historian kirjoista samaan tapaan kuin Antiikin Kreikasta tai kolmekymmenvuotisesta sodasta. Nyt ymmärrän aikaperspektiivin paljon paremmin. Joku suuri asia, joka on tapahtunut 30 vuotta sitten (1985) on minulle samalla tavalla vielä tätä päivää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #4.
Totta, että "kolmannesta korista" ei juuri välitetty Brezhnevin kaudella. Mutta tilanne muuttui, kun valtaan nousi Gorbatshov. Silloin alettiin puhua avoimuudesta ("glasnost"). Gorbatshov taisi olla sellaisen (harha)luulon vallassa, että Neuvostoliiton järjestelmä kestäisi todella vapaan keskustelun.

Oli onni, että NL:n johdossa oli silloin Gorbatshovin kaltainen rauhan mies. Muuten Berliinin muurin murtumisesta olisi voinut puhjeta suorastaan kolmas maailmansota.

On mielenkiintoista, että nuori Putin oli 1980-luvulla turvallisuuspalvelun miehenä DDR:ssä. Hänellä on siis elävässä muistissa NL:n suuruuden aika satelliittivaltioineen. DDR:kin oli silloin Kremlin komennossa. Nämä kokemukset ovat varmaan jättäneet Putinin mieleen pysyvän trauman.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset