TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Banksterit kaappasivat vallan €-valuuttaunionissa

Markkinavoimat eivät ole entisensä. Näihin asti niitä on pidetty ihmiskuntaa terveesti liikkeelle panevana luonnonvoimana, joka jopa korjaa omat virheensä ja antaa turvaa vieläpä vähäosaisille. Mutta viime vuosina nuo markkinavoimat ovat ottaneet ihmiskunnan riepoteltavakseen. Ne ovat siirtyneet hyvän palvelijan roolista tylyksi isännäksi.

   Jonkinlainen käänne tapahtui noin v. 2007.  Silloin kaatui suuri amerikkalainen liikepankki. Maan hallitus katsoi, että rahalaitos oli liian suuri kaatumaan. Tarvittiin tukitoimia. Todettiin, että valtion eli veronmaksajien pitää tukea pankkeja ja suorastaan luovuttaa rahalaitoksille ylin toimeenpanovalta talouskysymyksissä eli ihmisten aineellisessa elämässä.

   Sama on tapahtunut myös Euroopassa. EU:ssa on jo useita kertoja pantu veronmaksajat pelastamaan liikepankkeja, jotka ovat nopeita voittoja tavoitellessaan joutuneet silmittömässä ahneudessaan vaikeuksiin. On tyypillistä, että Kreikan talouskriisissä ensinnä pelastettiin suurella rahalla Kreikalle lainanneet Saksan ja Ranskan pankit – viis tavallisista kansalaisista.

 

EU epäonnistui surkeasti taloushallinnossa

Tilanne on sairas ja epäreilu. EU:n pitäisi viipymättä panna häikäilemättömät banksterit kuriin. Olisi jo heti alkuun pitänyt valvoa kunnolla vaikkapa Kreikan velkaantumista ja estää veroparatiisitoiminta. Mutta komission johdossa onkin veroparatiisimaan Luxemburgin edustaja. Tilanne on suorastaan tragikoominen.

   Finanssiala olisi pitänyt panna järjestykseen, mutta nyt liikepankit ovatkin panneet EU:n ja sen jäsenvaltiot kuriin. Banksterien lobbarit lurjustelevat kukkoina Brysselin käytävillä. Ei heille kukaan voi mitään, sillä heillä on aina runsaimmat ”voitelurahat” ja keinot miljardien siirtämiseksi sekunnin murto-osassa maasta toiseen tai jopa mantereelta toiselle.

   Ja tuloerot kasvavat, rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

 

Pohjoismaat olisivat Suomelle oikea yhteistyöryhmä

Eihän tästä uudesta ja lupaavasta 21. vuosisadasta pitänyt tulla tällaista.

   Erehdyimme kuitenkin mukaan samaan EU:n rahaliittoon mm. korruption lahottaman Kreikan kanssa. Siitä aiheutuvat riesat tunnemme totta tosiaan nahoissamme näinä päivinä. Ja Kreikka on sentään jonkinlainen demokratia, jossa voidaan järjestää jopa vapaita vaaleja eikä vain ”vaaleja”, joiden ääntenlaskentakaan – ehdokasasettelusta nyt puhumattakaan – ei kestä lähempää tarkastelua.

   Kreikassa sorrettujen ja solvaistujen puolue Syriza onnistui voittamaan vapaat vaalit. Mutta tämäkään puolue ei pysty muutamassa päivässä hoitamaan kuntoon Kreikan läpimätää talousjärjestelmää.

   Maailmanvaliot pohjoismaat Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti olisivat näinä markkinavoimien ylivallan aikoina Suomelle ehdottomasti parhaita yhteistyökumppaneita. Mutta valitettavasti me suomalaiset olemme erehtyneet valinnoissamme ja ajautuneet €-kaltereiden taakse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pauli Leinonen

"Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun!"
Tämä käytäntöön, petturit jalkapuuhun.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pauli Leinonen, #1.
Emme me tietenkään pärjäisi aivan yksinämme. Siksi suosittelenkin pohjoismaista yhteistyötä. Noissakin maissa on paljon korjattavaa. Mutta parempia kumppaneita tässä surkeassa maailmassa näinä murheellisina aikoina en pysty keksimään.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Tämä "banksteri" tilanne voidaan nähdä vähän toisessakin valossa:

Markkinavoimat olisivat kaataneet mädät pankit ja tervehdyttäneet taloudet. Mutta Komissio ja EKP lähtivät pankkiireiksi veronmaksajien kustannuksella. Markkinavoimat työnnettiin kehästä ulos, pankkien johtajien bonukset pelastettiin, ja tukipaketteja alettiin kääriä hullun lailla.

"Banksterien lobbarit lurjustelevat kukkoina Brysselin käytävillä", koska iso irtonainen raha on nykyään siellä ja poliitikot istuvat sen päällä.

USA ja Japani ovat samassa liemessä. Kiina omalla tavallaan myös.
Maailman rahajärjestelmä on pikku hiljaa mätänemässä. Kun korko, tappioriski ja konkurssi on eliminoitu, eivät säännöt eikä valvonta auta, sillä niistä päättävät viime kädessä samat poliitikot. Kuten on nähty, poliitikot voivat aina tulkita ja neuvotella sekä ujuttaa mukaan "asiantuntijoiden"(lobbarit)ehdotuksia ja omaa tai puolueensa etua, vastuutahan heillä ei ole.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kalevi Onnela, #3.
Ongelma syntyy jo siitä, että yksityisten hallitsemat pankit toimivat tavallisten "pienten ihmisten" tallettamilla varoilla. Jos pankki menee nurin, "pienten ihmisten" talletukset ovat myös vaarassa. Näin siis pankeista on tullut instituutioita, joita on vaikea päästää kaatumaan. On sinänsä erikoista, että tavallisten kansalaisten käytettävissä ei useinkaan ole valtioiden omistamia pankkeja, vaan joudutaan turvautumaan finanssibisneksen palveluksiin.

Pankit ovat siis nousseet instituutioiksi, jotka hallitsevat jopa valtioiden talouspolitiikkaa. Kuitenkin nuo pankit kilpailevat verisesti keskenään ja tekevät ronskeja riskisijoituksia. Jos sitten riskit toteutuvat, banksterit voivat olla varmoja, että valtiot ja EU kyllä tulevat veronmaksajien varoilla pelastamaan.

Tällainen tilanne on jotenkin sairas sekä talouden että demokratian kannalta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niin, ja kun journalistit haluavat saada "oikeaa, realistista ja objektiivista tietoa" tilanteesta - kysytään markkinoita hallitsevien liikepankkien lobbareilta! Jo on aikoihin eletty!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset