TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

SSS-hallituksen kur(j)istuslinja on väärää politiikkaa

# Katselin Yle Tv1:stä ruotsalaisen journalistin Erik Sandbergin dokumentin taloustieteilijöiden vaihtelevista teorioista (Ulkolinja 23.7. klo 22.05). Jos se jäi näkemättä, kannattaa katsoa Areenasta. Ohjelmassa kerrotaan, että vuodesta 2008 jatkuneen kriisin syitä on selittänyt syvällisesti ranskalainen Thomas Piketty. Hänen mukaansa kapitalismi on ajautunut vaiheeseen, jossa tuloerot vain kasvavat ja pääomat kasaantuvat, pankit voivat hyvin ja yhä useammat kansalaiset huonosti.

   Oikea lääke tähän markkinatautiin on kunnollinen finanssivalvonta, julkisten menojen kasvattaminen ja ökyrikkaiden ronski verottaminen. Muuten ajaudumme erittäin epäreiluun yhteiskuntaan.

   Ruotsi on toiminut järkevämmin kuin useimmat €-maat. Mutta Pikettyn mukaan Ruotsi teki yhden pahan virheen poistamalla perintöveron. Björn Wahlroos muuten huomasi heti porsaanreiän.

   Kreikan ylettömän velkaantumisen eräänä syynä on se, että €-alueen liikepankit pääsivät jakelemaan liian vapaasti ja kontrolloimattomasti luottoja. Kun sitten pankit olivat joutuneet nopeita voittoja kähmiessään vaikeuksiin, veronmaksajat on pantu maksumiehiksi. Suurpankeilla on näet lipevät lobbarit EU:n päämajassa.

 

Elvytystä infrahankkeilla, ökyrikkaille reilut verot

# Tällaisena aikana ei pidä leikata julkisia menoja vaan päinvastoin panostaa varsinkin infrastruktuurin kehittämiseen. Hyvänä esimerkkinä on liikenneväylien rakentaminen ja parantaminen, vaikkapa Tukholman maanalaisen rakentaminen. Sillä tavalla suuret ihmisjoukot pääsevät tehokkaasti keskittymään työntekoon ja palvelujen käyttöön. Liikenneyhteyksien parannuttua elinkeinoelämä saa taas lisää iskuvoimaa.

    Piketty on siis samalla kannalla kuin meidän professorimme Pertti Haaparanta, joka suosittelee juuri samanlaisia mittavia investointeja. Myrkkyä on säästö- ja kur(j)istuslinja. Juha Sipilän (Kesk.) olisi ollut hyvä nähdä tämä tv-ohjelma, ennen kuin hän ryhtyi laatimaan leikkauksille perustuvaa hallitusohjelmaansa ja tuota yhteiskuntasopimusta, paremmin sanottuna ”yhteiskuntasopimusta”.

   Paavo Väyrynen (Kesk.) iski kirveensä kiveen arvostellessaan pääkaupunkiseudun Kehärataa virheinvestoinniksi. Mutta hän ajattelikin vain lappilaisia äänestäjiään eikä Suomen etua. Sipilän hallitus suistui samaan virheeseen hylkäämällä Helsingin keskustan Pisararadan ”kärkihankkeidensa” joukosta.    

   Suomen SSS-hallituksen kannattaisi oikein joukolla käydä ajelemassa Helsingin ja Vantaan uutta Kehärataa ja näkemässä, miten uusi liikenneyhteys hetkessä piristi Vantaan erämaat uuteen nousutunnelmaan. Se on tuntuvilla vaikkapa Kivistön asuntomessuilla.

   Espoolaisetkin voisivat mennä opintomatkalle toteamaan, ettei länsimetron rakentamisen hidastelusta ole ollut muuta kuin haittaa läntisen pääkaupunkiseudun talouskehitykselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suurkiitos Helsingin Sanomille, koska lehti kertoo 24.7. näkyvästi, miten palkkamalttia ja muuta kur(j)istuslinjaa suosittelevat suuryritysten johtajat suhtautuvat omiin palkkoihinsa ja etuihinsa. Isojen pörssiyritysten johtajien palkat ja bonukset kasvoivat vuonna 2014 viisi kertaa niin paljon kuin palkansaajien ansiot keskimäärin.

Kuitenkaan hallitus ei halua suurituloisten verotukseen kiristyksiä eikä taistele veroparatiisilurjustelun nujertamisen puolesta.

Miten kauan "työväenpuolue" Perussuomalaiset katsoo voivansa istua tällaisessa hallituksessa? Ei kannattaisi tehdä samaa virhettä kuin demarit, Vasemmistoliitto ja Vihreät roikkuessaan mukana edellisissä "sekametelisoppahallituksissa".

Kaikkien työväenpuolueiden kannattaisi yhdistää voimansa yhtenäiseen oppositiopolitiikan taakse. Kannattaisi vähitellen pyrkiä myös yhteiseen vaaliblokkiin.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Nyt nähdään mitä tekee Keskustalainen Sipilä? Jos Kapitalismin kukoistuksen tie saa jatkua ja rikkaiden suosiminen, tuloerojen kasvattaminen ja pankkien paisuttaminen on yhä tiemme, ei kasvulle ole mahdollisuutta. Samalla leikkaukset voievät lopunkin ostovoiman ja velkaantumisemme kasvaa tai sitten ajaudumme erilaisiin levottomuuksiin, kun kansalta loppuu pinna. Toivon todella hartaasti, että nyt tehdään viisaita ja kansaa kokoavia päätöksiä, sillä se on pitkässä juoksussa jokaisen etu.

Jos ajatellaan, että edellisissä vaaleissa Keskusta koki tappion ja nyt he saivat kannatuksensa kasvuun uuden kasvon kautta, johon kansa loi uskoaan ja keräsi rivinsä sen ansiosta ja Perussuomalaisuus jäi kakkoseksi, on nähtävä, että kansalaisten tahto on perussuomalaisten alamassa linjassa jo ed. jytkyn aikaan, mutta tehdäänkö sellaista politiikkaa, kuin on luvattu?

Tämä on kansan otettava nyt vakavasti, sillä seuraavissa vaaleissa on saatava uusi suunta, ellei siihen tämä hallitus kykene.
Nähtäväksi jää, onko halua muuttaa kapitalismin tietä kansan suuntaan, vai saako eriarvoisuus, vääryys ja ahneus yhä enemmän jalansijaa ja samaan aikaan kansa kärsii?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset