TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomen hallituksen sukupuoli- ja ikärasismi

# Mikä on tämä SSS-hallitus? Siellä on kärjessä kolme miestä, jotka määräävät kaiken. Viime aikoina Suomen hallituksiin on pyritty valitsemaan ainakin suurin piirtein yhtä monta naista ja miestä. Tässä hallituksessa on 9 miestä ja 5 naista.

   Hallitus on myös pitänyt meteliä siitä, että eläkeikää on nostettava ja yli 55-vuotiaille on hankittava töitä. Ex-pääministeri Matti Vanhanen (Kesk) tunsikin suurta vetoa takaisin politiikkaan. Niinpä hän asettui kansanedustajaehdokkaaksi ja pääsi eduskuntaan. Hän varmaankin toivoi pääsevänsä ministeriksi. Mutta hänet jätettiinkin eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaksi.

   Miksi Vanhaselle kävi näin? Syy on yksinkertainen: hän on syntynyt väärällä vuosikymmenellä. Juha Sipilä on syntynyt vuonna 1961. Sitä vanhempia ja varsinkaan kokeneempia hän ei toivottanut tervetulleiksi hallitukseensa. Yli 55-vuotiailla ei ollut pääsylippua tähän hallitukseen.

   Jos tämä ei ole ikärasismia niin ei sitten mikään. Se sulki Audin takapenkiltä paljon pätevää väkeä. Onko joku kysynyt, mitä asiasta miettii vaikkapa Mauri Pekkarinen (Kesk, 1947)? Edellisen hallituksen kokenein ja pätevin ministeri Erkki Tuomioja (Sdp, 1946) ei tietenkään tullut kysymykseen väärän puolueen eikä varsinkaan väärän syntymävuoden takia.

   Kokoomuksella olisi ollut tarjolla Pertti Salolainen (Kok, 1940), jolla olisi ollut kokemusta jopa markka-ajalta ja Suomen EU-kauden syntyhetkiltä. Mutta hänen nimeään ei näkynyt edes ministeriehdokkaiden joukossa. Siinä on vain muutama esimerkki.

   Miten tällainen hallitus voi kannattaa eläkeiän korottamista, jos heti 50-vuotiailla on työpaikoilla läpipääsemätön peltikatto vastassa?

   Miten tällainen hallitus vastaa protestoiville eläkeläisille, kun pari vuosikymmentä sitten päätettyä hyvin epäreiluksi todettua eläkkeiden taitettua indeksiä ei ole vieläkään oikeudenmukaistettu? Vanhimmat eläkkeet ovat jo törkeästi jäljessä hintakehityksestä. Ja eläkeläisten tilannetta vain pahennetaan hallituksen ”kärkihankkeissa”. Hallituksen olisi syytä muistaa, että yli 55-vuotiaillakin on äänioikeus.

   Miten varsinkaan Suomen suurin työväenpuolue Perussuomalaiset voi jatkaa tällaisessa hallituksessa? Olisi aihetta siirtyä oppositioon rakentamaan Suomen Labour-puolueille yhteistä oppositiolinjaa ja valmistautua vaaliyhteistyöhön vähempiosaisten hyväksi, sukupuoli- ja ikärasismia vastaan.

 

P.  S.

Jaa, mutta meillähän valittiin valtakunnan kakkospaikalle eduskunnan puhemieheksi nainen, Maria Lohela (PS). Missä hän piileskelee? Puhemieheltähän on totuttu kuulemaan koko riippumattoman lainsäädäntöelimen nimissä itsenäisiä ja järeitä kannanottoja. Aiheista ei tänä kesänä ole todellakaan ollut puutetta. Onko SSS jyrännyt myös eduskunnan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset