TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Anne Berner ja veroparatiisit ”unohtuivat” Sipilän puheesta

Keskiviikkona 16.9. pääministeri Juha Sipilä halusi kerätä Suomen kotien väen televisioiden ääreen kuulemaan totuuden sanaa siitä, miten vaikeita aikoja elämme, kun Suomen talous ei kasva ja kun väki rynnii Välimeren eteläpuolelta etsimään elämän edellytyksiä jopa täältä pussin perältä Suomesta. Tulokkaat on tietenkin otettava ystävällisesti vastaan, tutkittava ja pääteltävä, onko heillä todellinen tarve saada turvapaikka.

   Juha Sipilälle on syytä antaa kunniamaininta siitä. että hän antoi Pohjois-Pohjanmaalta talonsa maahanmuuttajapakolaisten käyttöön. Se nosti Suomen mainetta maahanmuuttomaana. Suomi ottaa kantaakseen hiukan oikeudenmukaisemman osuuden EU:n maahanmuuttotaakasta. Samalla se vetää enemmän pakolaisia vaikkapa Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen. Välillisesti se myös auttaa ihmissalakuljettajien miljardibisneksen ansaintalogiikkaa.

   Puheen pääteemana oli kuitenkin Suomen riutuva talous. Talouden nostamiseksi banksterien aiheuttamasta pitkästä kansainvälisestä taantumasta Sipilä on jo antanut ohjeensa. Ne ohjeet on kuitenkin laadittu työnantajien päämajassa Etelärannassa. Kuinka toisin voisi ollakaan, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb edustaa pääomapuolue Kokoomusta?  Vikaa on muka vain työntekijäpuolella. Siksi köyhä kansa on pantava yhä syvemmälle kyykkyyn. Nyt valittavana on työajan pidennys tai lomarahan menettäminen.

   Kuitenkin monet talousviisaat, esimerkiksi Paul Krugman ja Pertti Haaparanta, kannattavat tämän kur(j)istavan talouspolitiikan sijaan elvytystä, tärkeiden infrainvestointien tekemistä velaksi. Investointien siunaukset tulisivat lähivuosina korkojen kanssa. Samalla kansan ostovoima säilyisi.

   Hyväosaisille Sipilä heitti vain epämääräisen vetoomuksen enemmästä solidaarisuudesta. Mutta tuosta vaatimuksesta puuttuu konkretia kokonaan. Olisipa pääministeri edes vaatinut varallisuusveroa takaisin ja rikkaiden pääomaveroja edes jonkinlaiselle tasolle. Nythän keskituloisilla on korkeimmat veroprosentit. Eihän se ole reilua.

   Niin, ja miksi herra pääministeri ei puhunut mitään veroparatiisilurjusteluista, joihin katoaa Suomestakin miljardi poikineen? Ja juuri edellisenä päivänä oli tullut ilmi, että Sipilän ministeri Anne Berner (Kesk.) on varsinainen veroparatiisiekspertti, joka on hankkinut kokemusta ja näkemystä verokeidasyhtiön johtotehtävissä. Hänen asiantuntemuksensa olisi saatava verokeplottelubisneksestä Suomen valtion käyttöön – koska kerran pääministeri Sipilä vakuutti luottavansa Anne Berneriin ”sataprosenttisesti”. Tosin hän tunnusti, "ettei muistanut keskustelleensa" näistä asioista Bernerin kanssa.

   Olisin todellakin odottanut, että Sipilä olisi ottanut tämän veroparatiisiasian ja Anne Bernerin esille puheessaan. Asiahan on todella ajankohtainen ja vaikuttaa suuresti myös Suomen valtiontalouteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaikki kolme hallituspuoluetta haluavat tukea verokeitaita. Keskudta Bernerin kautta kokoomus Sarvamaan ja persut Sampo Terhon, joka äänesti EUssa sen puolesta että tiedot talletuksista keitaisiin voidaan pimittää. Terho ja Sarvamaa äänestivät näin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen, #3.
Kiitos tästä tiedosta. Se vielä vahvistaa vaikutelmaa, että veroparatiisit ovat tälle hallitukselle tabu.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minä en usko Sipilän olleen tietämätön. Tämä on minun tuntemukseni ja näkemykseni. Teatteria kaikki tyyni.
Moneen kertaan nauhoitustilaisuudessa harjoiteltu ja hiottu esitys. Näytti siltä, että tärkeintä oli miltä esitys näyttää.
Tehokkaampaa olisi ollut, jos ulostulo olisi tapahtunut livenä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitenhän isolla teksti jota Sipilä luki olikaan kirjoitettu, kysymyksessä ei ollut puhe kuten annettiin ymmärtää, vaan moneenkertaan tarkistetun tekstin lukeminen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Aimo Remes, #7.
Puhe oli tosiaankin ennen kaikkea hiukan persoonaton näyttelijäsuoritus. Sipilä ilmeisesti luki tekstin ruudulta, koska papereita ei näkynyt. Ja ennen kaikkea ajankohtaiset näkökulmat puuttuivat, ennen kaikkea Anne Bernerin ja veroparatiisien kysymys. Sillä on suuri vaikutus Suomen budjettiin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Teuvo Valkonen, #4.
En minäkään usko, että Sipilä unohti Anne Berneriä. Siksi kirjoitankin, että hän "unohti".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Täältä löytyy linkki Sirpaa Kauppisen postaukseen jossa persujen veropaaratiisisolidaarisuutta tarkastellaan. http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20274...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen, #5. "Täältä löytyy linkki Sirpaa Kauppisen postaukseen jossa persujen veropaaratiisisolidaarisuutta tarkastellaan. http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20274..."

Kiitos mielenkiintoisesta tiedosta.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Viime hallituskaudella PS piti älämölöä veroparatiiseista verokikkailuista ja harmaasta taloudesta. Vaati jopa lisää panostettavaksi harmaantalouden torjuntaan, sillä sehän tuottaa tutkimusten mukaan moninverroin panostuksensa takaisin. Soini soimi kovin sanoin kokkareministerilääkäriä muinoin lääkärin toimessaan tehdystä kevyestä verosuunnittelusta. Sanoi jopa, että nyt on ainakin kokkareiden moraalinenselkäranka murtunut.

Mitä tekee hallitus ja PS nyt? Vähentävät rahaa harmaantalouden torjunnasta. Valmistelevat syytesuojalakia "verorikollisille".

Ja moititaanko kivaa kepua sen ministerin veroparatiisitoiminnasta? EI. Syykin taitaa olla selvä. Istuuhan STM-ministerinä persu joka on valehdellut vaalirahoituksensa 2011 ja ainakin kahdesti valehdellut viranomaisille saadakseen itselleen taloudellista etua.

Ei korppi korpin silmää noki.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pasi Kortesuo, #6.
Näin siis persujen veropolitiikkakin osoittautuu bluffiksi.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Timo - Sipilän puheesta unohtui vaikka mitä, mutta niin unohtuu Lylynkin puheesta!

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2027...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petri Hirvimäki, #11.
Molemmilta osapuolilta todellakin unohtui monta pointtia. Mutta vaarallisempaa on se, mikä unohtuu tai "unohtuu" hallitukselta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kiinnitin myös huomiota Suureen Tabuun, veroparatiisien puuttumiseen Sipilän puheesta, taloustalkoiden merkittävänä osatekijänä.

Pääministeri Sipilä piti muodollisesti kauniin puheen, jolla hän vetosi lähinnä pienituloisten eläkeläisten sekä pienipalkkaisten naisten ymmärykseen heidän uhrautumisvelvollisuudestaan maamme kilpailukyvyn hyväksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Liisa Polameri, #19.
Puheessa todellakin vedottiin pienituloisiin naisiin ja eläkeläisiin. Sipilä toivoi sisimmässään, että he pysyttelisivät jatkuvasti hyväntahtoisina hölmöinä eivätkä ryhtyisi vaatimaan parempaa ja oikeudenmukaisempaa talouspolitiikkaa. Silloin he nimittäin astuisivat työnantajien ja suurituloisten varpaille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset