TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Eläkevälikysymys on huutavan ääni korvessa

# Oppositio on virittänyt välikysymyksen eläkeläisten kurjistumisesta ja jatkuvasta kurjistamisesta. Tuota kurjistumista on jatkunut jo vuodesta 1996, jolloin Paavo Lipposen demarit olivat menneet ”herrojen kanssa marjaan” ja Lipposen-Sauli Niinistön (Kok.) hallitus määräsi eläkkeille ns. taitetun indeksin. Siinä palkkojen nousu vaikuttaa eläkkeiden korotuksiin vain 20 prosenttia ja hintojen nousu 80 prosenttia.

   Eläkkeet ovat jääneet vuosi vuodelta enemmän jälkeen hintojen noususta mutta ennen kaikkea palkoista. Pitkään eläkkeellä olleet ovat vajonneet yhä syvemmälle. Vähävaraiset eläkeläiset ovat romahtaneet lattian läpi leipäjonoihin, keskituloiset eläkeläiset luisuneet vähävaraisten joukkoon.   

   Tätä silloisissa talousvaikeuksissa tehtyä ”väliaikaista” päätöstä ei ole sitten vuosien mittaan korjattu. Oikeudenmukaisuuden toteuttaminen on ”unohdettu”.

   Entä sitten tämä SSS-hallitus? Kevään vaalikamppailussa kaikkien kolmen hallituspuolueen edustajat vakuuttelivat, että ainakin eläkeläisistä ja muista vähäosaisista pidetään huolta.

   Entä sitten hallitusohjelma ja sen ”kärkihankkeet” eläkeläisten kannalta? On hätkähdyttävää, että

ikääntyneiden kaltoin kohtelu ja epäreiluus on kirjattu hallitusohjelmaan. SSS-hallituksella on kymmenen kohdan ohjelma, jolla kurjistetaan eläkeläisiä. Tämä ohjelma on mittava ja systemaattinen: 1) Palvelumaksujen korotus, 2) lääkekulukorvauksien vähennys, 3) kiinteistöverojen korotus, 4) sähkö- ja lämmityspolttoaineverojen nosto, 5) sairaiden taksimatkakorvausten vähennys sekä 6) vanhustenhoidon henkilöstömäärien pienentäminen. Ne kaikki rokottavat raskaasti ikäihmisiä.

 

Etelärannassa naureskellaan kulman takana

# Jotta näille kurjistamistoimille olisi jonkinlaisia edes teoreettisia perusteita, vuodesta 1996 lähtien jälkeen jääneet eläkkeet olisi ensin nostettava palkkojen suhteessa eli kymmenillä prosenteilla.

   Mutta kaikkea kanssa! Hallitus tekee aivan päinvastaista. Sen sijaan hallitus päätti 7) jäädyttää kansaneläkeindeksin vuodeksi 2016. Eikä tässä kaikki. 8) Eläkeläisten asumistuki lopetetaan ja se muutetaan yleiseksi asumistueksi. Kaiken kukkuraksi hallituksen lupaama 9) ansiotulojen verovähennys koskee työtuloja, ei eläkkeitä.

   Eläkkeiden epäreiluutta on pitänyt esillä viime aikoina varsinkin Kimmo Kiljunen (Sdp):

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199020-hallitus-aikoo-kurittaa-ikaihmisia

   Näitä vähäväkisten kurjistettuja eläkkeitä ei edes tarvitse maksaa kovin pitkään, sillä köyhät kuluttavat tämän maan palveluita useita vuosia lyhyemmän ajan kuin rikkaat.

   Omassa luokassaan ovat kultaisen kädenpuristuksen saaneet banksterit ja muut ökyrikkaat, jotka nostavat Portugalin eläkeläisveroparatiisissa jopa enemmän nettoeläkettä kuin nettopalkkaa.

   Eihän tässä kaikessa ole mitään ihmeellistä, koska hallitus kuuntelee neuvonantajanaan Etelärannan ”asiantuntijoita”.

   Eläkkeitä koskeva välikysymys on suorastaan huutavan ääni korvesta.

   Hallituksen ei ole syytä unohtaa, että äänioikeutettuja eläkeläisiä on tässä maassa enemmän kuin millään SSS-hallituksen puolueista on kannattajia.

   Tämä eläkeasia on taas uusi muistutus perussuomalaisille, vähävaraisten puolueelle, siitä, miten väärään hallitukseen he ovat erehtyneet. Keskustan kannattajilla on myös aihetta herätä, kun Etelärannassa naureskellaan kulman takana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuluttajahintaindeksi ei vastaa vähävaraisen kulutusta.
Keskimääräistä eläkettä 1996 saanut on tällä hetkellä jo leikattu köyhäksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Margareta Blåfield, #1.
Noinhan asia on. Valitettavasti. Eläkeläisten tilanne on siis vielä kurjempi kuin tilastoväen käppyrät kertovat.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Hyvä kirjoitus, mutta pari täydennystä. Taitettu 50/50 indeksi otettiin käyttöön jo Miettusen hallituksen toimesta 1977. Toisen heikennyksen teki 1993 Aho-Viinasen hallitus, joka pienensi eläkepalkkaa 5 %:lla poistamalla siitä maksetut eläkemaksut. Nyt eläkeläisten suurempaa verotusta palkansaajiin nähden perustellaan sillä, että eläkeläiset eivät maksa eläkemaksuja, vaikka se on jo otettu huomioon eläkepalkassa. Eläkemaksujen puuttuminen huomioidaan siis kahteen kertaan!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Ylinen, #3.
Kiitos täydennyksestä. Tästä nähdään, miten eläkkeitä on nakerrettu jo pitkään. Ja heti kättelyssä on muistettava, että eläke on käytännössä jotain korkeintaan 60 prosenttia palkasta. Pelkästään siitä syystä eläkkeissä ei ole minkäänlaista varaa leikkauksiin verrattuna vastaavaan palkkaan.

Ökyrikkaat tietävät tämän. Ilmankos he järjestävät toisilleen ja itselleen "kultaisia kädenpuristuksia" ja erikoiseläkkeitä, joita lisäksi maksetaan pitkään, koska rikkaat elävät kauemmin kuin normaalieläkkeillä kitkutteleva "rupusakki".

Pekka Pylkkönen

"Eläkkeet ovat jääneet vuosi vuodelta enemmän jälkeen hintojen noususta ---"

Edes Pravda ei kehdannut koskaan muunnella yhtä rankalla kädellä faktoja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #5.
Voisitko hiukan perustella tuota uskomatonta väitettä. Elämme tosiaankin faktojen maailmassa.

Pekka Pylkkönen

Mitä jos sinä esittäisit tilastot siitä kuinka eläkkeiden ostovoima on kehittynyt? En ole vielä löytänyt sellaista jossa ostovoima olisi laskenut. Suurimmilla eläkkeillä tälläistä on toki satunnaisesti verotuksen muutoksista johtuen tapahtunut, mutta heitä tuskin tässä tarkoitit.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Pekka Pylkkönen, #7.
Kyllä eläkkeet ovat jääneet aivan selvästi palkoista jälkeen useiden vuosien ajan. Se käy ilmi vaikkapa tämän uutisen yhteydessä esitetyistä tiedoista:
http://yle.fi/uutiset/elakkeet_ovat_jaaneet_reilus...
Tämän jälkeen kehitys on kulkenut samaan suuntaan. Nykyhallituksen toimenpiteet ajavat vähävaraisia eläkeläisiä yhä ahtaammalle. Itse eläkkeet eivät juuri nouse, verotus kasvaa ja lukuisat eläkeläisille tärkeät palvelumaksut nousevat. Kyllä eläkeläisten kurjistuminen on fakta. Sen kiistäminen on aivan järjetöntä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Väitit että eläkkeet ovat jääneet jälkeen hintakehityksestä. Eivät ole. Eläkkeet ovat nousseet jatkuvasti nopeammin kuin hinnat.

Eläkeläiset ovat ylivoimaisesti parhaiten "tienaava" sosiaalitukien varassa elävä ryhmä. Siis aivan ylivoimaisesti. Toki työhistoriallisilla se on täysin oikein. Jos eläkeläisillä menee kurjasti niin sadoilla tuhansilla suomalaisilla menee sitten monta kertaa huonommin. Jospa aloitetaan vaikka opiskelijoista ja kotihoidontuella olevista se valittaminen. Siellä pärjätään puolella siitä mitä eläkeläinen saa pienimmillään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Pekka Pylkkönen, #9.
Eläkkeet ovat jääneet todella rankasti jälkeen palkoista. Se on fakta. Samoin ne ovat jääneet jälkeen elinkustannuksista, erityisesti eläkeläisille tärkeistä kustannuksista. Sekin on fakta. Ja eläkkeet ovat periaatteessa jälkikäteen maksettua palkkaa eivätkä siis samanlaisia kuin muut sosiaalietuudet.

Opiskelijoiden ym. ryhmien asemaa pyritään nyt myös kurjistamaan. Se on fakta. Ja se on väärin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset