TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kokoomus hallituskumppanina myrkkyä persuille ja demareille

# Perussuomalaiset (PS) ovat SSS-hallituksen aikana kokeneet ennätyksellisen jyrkän kannatuksen

laskun. Huhtikuun vaaliosuus oli 17,6 prosenttia. Tuoreimmassa mielipidemittauksessa Perussuomalaisten kannatuksen luisu jatkui loka-marraskuussa 0,9 prosenttiyksikköä ja kannatus on nyt vain 9,8 prosenttia. SDP:n kannatus sen sijaan nousi 2,4 prosenttiyksikköä ja ylsi peräti 20,7 prosenttiin.

   Olen kuunnellut asiantuntijoiden ja puoluejohtajien selityksiä siitä, miksi näin on käynyt. Noissa keskusteluissa on keksitty monenlaisia syitä tälle kehitykselle. Oleellista selitystä on kuitenkin kierretty kuin kissa kuumaa puuroa. Ei ole jostain syystä haluttu nähdä sitä ilmeistä tosiasiaa, että pääoman puolue Kokoomus on myrkkyä hallituskumppanina työn puolueille. Ja PS on ilman muuta työn puolue.

   Persujen kannatusromahdus on aivan sama ilmiö kuin demarien romahdus huhtikuun eduskuntavaaleissa. Kysymys on jopa suurelta osin samoista äänestäjistä, jotka pettyvät katkerasti, kun heidän äänensä meneekin Kokoomuksen ”apupuolueelle”.

   Pölkkypäisessä Suomessa ei ole ymmärretty blokkihallitusten oleellista merkitystä, vaan työn puolueet ovat jatkuvasti erehtyneet hallituksissa "herrojen kanssa marjaan", niin kuin Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät viimeksi Kokoomus-vetoiseen hallitukseen 2011-2015. Tämä aiheutti sen, että työn puolueiden äänestäjät pettyivät ja etsivät turvakseen Perussuomalaiset, jotka saivat huiman vaalimenestyksen 2015.

   Tuon vaalivoiton ja Suomen idioottimaisen poliittisen "kulttuurin" seurauksena persut vuorostaan erehtyivät "herrojen kanssa marjaan" ja menettivät heti yli kolmanneksen kannatuksestaan.

   Typerällä hallituspolitiikallaan Sdp ja Vasemmistoliitto ovat kuihtuneet niin pieniksi puolueiksi, ettei niiden varaan voida rakentaa blokkia. Vihreät on myös työn puolue, joka sopii samaan blokkiin. Mutta senkään avulla Suomessa ei saada aikaan Ruotsin mallista vasemmistoblokkihallitusta.

   Jotta Suomessa syntyisi kilpailukykyinen työn (Labour) halitusblokki, siihen olisi saatava mukaan myös Perussuomalaiset. Tuon puolueen vähävaraisille kannattajille se olisi ilman muuta ainoa oikea "kotipaikka". Pääomapuolueiden vetämässä hallituksessa PS on kaiken aikaa hätää kärsimässä.

   Idioottimaisen "sekametelisoppahallituskulttuurin" aika olisi julistettava Suomessa vihdoinkin päättyneeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Timo Uotila tekee yksinkertaisesta asiasta monimutkaisen analyysin. Kaiken lisäksi hän ampuu pahasti ohi.

Äänestys- ja kannattajakäyttäytyminen sopulilauman joukossa on ollut odotettua.

Demarien kannatus laski viime vaaleissa siksi, että demarit kannattavat järkähtämättömästi EU:n talouspolitiikkaa ja kriisimaiden apupaketteja. Myös myönteinen suhtautuminen maahanmuuttopolitiikka on ollut demareiden sydäntä lähellä.

Tästä eivät keskivertojampat pitäneet ja kun PerSut tarjosivat heille EU ja maahanmuuttovastaisen vaihtoehdon, demareiden politiikkaan tyytymättömät hyppäsivät vaaleissa Timo Soinin syliin.

Nyt kun on valjennut, että Timo Soini ei saanut Suomea ulos EU:sta, Suomen markkaa takaisin eikä rajoja suljettua, PerSuihin pettynyt sopulilauma palailee takaisin demareihin, kun muita vaihtoehtoja duunareille ei ole.

Muiden puolueiden gallup kannatuksessa ei ole mainittavia eroja eli tämä liikehdintä on kahden kauppa.

Sopulit toimivat juuri näin. Lauma lähtee liikkeelle hakemaan vaihtoehtoa, mutta kun huomaa, että vaihtoehto ei muutosta tuo, palataan takaisin juuri siihen puolueeseen joka jatkaa samaa politiikkaa jonka takia he lähtivät.

Siirtymällä takaisin demareihin duunari hyväksyy taas nöyrästi EU:n, euron ja myönteisen suhtautumisen maahanmuuton kasvuun sekä näiden aiheuttamat lisäkustannukset omaan tilinauhaansa.

Tämä liikehdintä tapahtuu kahden puolueen, PerSujen ja demareiden välillä. Ei siihen muita puolueita tarvitse sotkea.

Erityisen merkittävä huomio on, että naiset pitävät paikkansa kaikissa puolueissa eikä heidän ole todettu loikkivan päättömän lailla tuuliviirinä puolueesta toiseen.

Hallitusohjelman tavoitteet Suomen talouden tasapainottamiseksi iskevät suoraan Persuihin. Tasapainottamisen yhtenä keinona hallitus on esittänyt heikennyksiä työehtoihin. Ay-liikkessä tätä luonnollisesti vastustetaan ja duunari näkee, että hänen saavutettuihin etuihin ei saa koskea ja nyt PerSut ovat sitä tekemässä. Yksinkertainen päätelmä. Demarit takaisin hallitukseen niin etuni ovat turvassa. Antti Rinne ay-pomona ei niihin koske !

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #1.
Analyysisi on aivan oikea siinä suhteessa, että näissä muutoksissa on paljolta kysymys etupäässä samojen työväenluokkaan kuuluvien ihmisten siirtymisestä pettyneinä äänestämään oppositiopuoluetta.

Et suostu näkemään taustalla hallitusten talouspoliittista perusnäkemystä. Kuitenkin kysymyksessä on kummassakin tapauksessa hallitus, jonka tahdin määräävät pääoman puolueet, ensin Kokoomus ja Rkp, sitten Keskusta ja Kokoomus.

On merkillistä, miten suomalaiset ovat tottuneet tähän meidän "sekametelisoppahallituskulttuuriimme" siinä määrin, että eivät näe politiikassa lainkaan oikeisto-vasemmisto-akselia, joka on kaikissa oikeissa demokratioissa Ruotsista alkaen hallituspolitiikan ydin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset