TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Onko Suomi jo Kremlin ”taskussa”?

# Televisiossa näytettiin hiljattain presidentti Sauli Niinistöä, joka oli vakavissa tunnelmissa Raatteen tiellä.  Talvisotamuseo Raatteen portin maisemamonumenttiin on aseteltu kivi Suomussalmen taisteluissa 1939–40 kaatuneille sotilaille, joita oli noin 20 000. Isoja kivenlohkareita on paikalla 17 000.

   Noissa järisyttävissä maisemissa presidentti Niinistöltä kysyttiin, miksi Venäjältä pakenevat kansalaiset menevät Pohjois-Norjaan, vaikka Suomen raja on kymmeniä kertoja pitempi. Niinistö oli hiukan ymmällään. Hän antoi selitykseksi, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat ilmeisesti ”ongelmattomammat”. Niinköhän on?

   Ettei vain Venäjällä ajateltaisi niin kuin 1970-luvulla, jolloin Neuvostoliiton silloinen itsevaltias Leonid Brezhnev kertoi, että ”Suomi on meillä jo taskussa”. Jos näin ajatellaan, on paljon järkevämpää paeta Nato-maa Norjaan, joka ei varmasti ole Kremlin etupiirissä.

   Arja Paananen antaa Ilta-Sanomissa 11.11. hieman toisenlaisen selityksen sille, että Venäjä ohjaa maastamuuttajia Norjaan eikä Suomeen. Tähän saattoi antaa parhaan vastauksen yksi Nikkelin pakolaisrallin järjestelyissä mukana oleva mies, joka kertoi tulevansa itse Afganistanista:
” Nato on syypää kaikkeen pahaan Afganistanissa. Hoitakoon Nato-maa Norja nyt siis edes Afganistanin pakolaisia”, mies julisti.

   Jos Venäjä olisi siis keksinyt kurittaa Natoa ja Norjaa pakolaisilla, niin löytyisikö siitä samasta selitysmallista kääntäen ratkaisu myös sille, miksi Venäjän raja on näyttänyt ainakin toistaiseksi pitävän suorastaan hämmästyttävän hyvin Suomen kohdalla?

   Naton ulkopuolella olevaan Suomeen on Venäjältä tullut tämän syksyn aallossa yhteensä vain vajaat satakunta turvapaikanhakijaa – siis ikään kuin pieneksi muistutukseksi siitä, että meillekin asti heitä saattaisi riittää, mikäli Venäjä jostain syystä niin tahtoisi. Suomen kannattaa siis olla ”kiltisti”.

   Suomalaisten on myös syytä muistaa, että jos Venäjällä ajaudutaan sekasorron tilaan, viisimiljoonainen Pietarin väestö ei ehdi miettiä pitkään, mihin kannattaisi lähteä. Silloin Suomen rajalla olisi helposti samanlainen tilanne kuin Kreikassa tai jopa Turkissa nyt. EU:n apu olisi kullan arvoista. Siksi Suomen kannattaa yrittää olla mukana Välimeren yli tulvivan kansainvaelluksen taakanjaosta. 

   Entä miksi Syyrian ja Irakin turvapaikanhakijat eivät pyri Venäjälle? Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov antoi hiljattain Oulussa vieraillessaan tyhjentävän vastauksen. Hän kertoi, että turvaa hakevat päättävät itse, mihin maahan kannattaa mennä. Se oli rehellisesti ja laittamattomasti sanottu. Joku saattaisi puhua sammakosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei, mutta Brysselin, Berliinin ja Washingtonin kyllä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#1

Jos olisi niin eipä täältäkään tarvitsisi valittaa unionin toimielimiin kun se oma päätäntävaltamme alkaa kohdella kansalaisia mielivaltaisesti.
Sensijaan Venäjän sanelupäätöksiin meillä ei valitusoikeutta ole vaikka ne kovin usein ovatkin käyneet meille turhan kalliiksi historiamme aikana.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Ilmeisesti Venäjän sanelupäätöksillä pidetään Euroopan rajoja auki 24h. On vakiutusvaltaista porukkaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Mika Lehtoaho, #4.
Tilanne on todella erikoinen. Epätasapaino syntyy siitä, että Euroopassakin on useita maita, joihin Lähi-idän pakolaiset eivät halua jäädä millään hinnalla. He pyrkivät vain muutamiin harvoihin maihin, mm. pohjoismaiden ns. hyvinvointivaltioihin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tomi Ketola, #2.
Noin suurin piirtein minäkin nämä asiat näen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Martti Asikainen, #1.
Suomi on kyllä yhä jotenkin Brysselin "taskussa". Mutta tämä siirtolaiskansainvaellus riepottelee EU:n yhtenäisyyttä niin rajusti, että tuosta unionista ei ole kohta enää minkäänlaista tukea pienille jäsenmaille maailman myrskyissä. Samalla EU:n "taskutkin" repeävät ja Suomi putoaa taas kyydistä ja jää lojumaan yksinään tien poskeen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tätä sopii kysyä, kun taistelut Itä-Ukrainassa ovat taas kiihtymään päin. Ulkoministeri Timo Soini palaa ilmeisesti töihin vasta ensi viikolla.

http://www.novorosinform.org/news/id/41451

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Snellman, #7.
Suomella on tässä taas miettimistä. Tilanteet vaihtuvat tiheään tahtiin. Tarvitaan uutta pohdintaa jokaisen siirron jälkeen niin kuin shakkipelissä. Soini on petissä, mutta luulisin, että presidentti on tarttumassa kännykkäänsä...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Snellman, #7.
Suomella on tässä taas miettimistä. Tilanteet vaihtuvat tiheään tahtiin. Tarvitaan uutta pohdintaa jokaisen siirron jälkeen niin kuin shakkipelissä. Soini on petissä, mutta luulisin, että presidentti on tarttumassa kännykkäänsä...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Taisinkin osua nappiin uutiskommenttiarviossani 15.10.2015: "Selvästi kyse on siitä, että Venäjä/Putin todellakin ohjailee kgb-menetelmineen ja hämäräfirmamafioineen/ihmissalakuljetusverkostoineen nykyisiä pakolaisvirtoja manipuloidakseen geopolitiikkakuvioita mieleisikseen. Ilmeisesti tätä 'hyvää' porkkanaa tarjoamalla osoitetaan että Norjan Nato-jäsenyys on huonompi vaihtoehto kuin Venäjän tahtoon alistuva puolueettomuus, ja pahaa keppiä tulee niille jotka muistavat option olemassaolon ja haluaisivat esittää Putin-kritiikkiä mm. Krimin anschlussia ja Itä-Ukrainan sotaa ja Syyrian pakolaisuuden ja sodan aiheuttamista/laajentamista kohtaan."

IS:n Arja Paananenkin näyttää tulleen samaan tulokseen kuin jotkut norjalaispoliitikot ja minä jo aiemmin: käynnissä on jo jonkinasteista hybridisotaa sekä Norjaa että Suomea kohtaan. Haastateltu pakolaiskyydityksiä hoiteleva ilmeisesti venäjää puhuva afgaani viestittää melko selvästi, että Norjan rajan ylittäminen on kosto Nato-maalle Afganistanin tilanteen johdosta, ja että Suomi siis pääsee vähemmällä pysyessään Venäjän tahdon mukaisesti Naton ulkopuolella:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144718045529...
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14471743527...

Kaikki venäjänkieliset afgaanit eivät ole pelkkiä vierastyöläisiä. Kuten muistamme, Afganistan oli 1979-89 Neuvostoliiton miehittämä, https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota ja sieltä on lähtenyt monia muitakin venäjämielisiä pakolaisia kuin Nasima Razmyarin isä. Kuinkahan Norjassa ja Suomessa suhtauduttaisiin, jos FSB:n ohjailemissa maahantulijoissa olisi enemmälti vaikkapa asevelivenäjämielisiä tshetsheenejä, jotka kai mielletään meillä helpommin sotaisemmiksi ja terroristeiksikin kuin afgaanit? Voisiko Kreml ujuttaa länteen pieniä vihreitä monikulttuurisia liittolaisiaan myös alkuperäisen itsenäisen Suomineidon Petsamon kautta?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205892-p...

En enää muistakaan missä blogissani ensimmäisen kerran esitin epäuskottavana pidetyn epäilyni siitä, että Kreml osana hybridisotaansa masinoi, manipuloi ja ohjailee EU:ta koettelevaa ja sen sisäistä vakautta ja yhtenäisyyttä horjuttavaa pakolaiskriisiä, mutta viimeistään kesällä tai alkusyksystä se oli jossain noista kirjoituksista: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Savolainen, #8.
Tämä kriisinpoikanen on tosiaan muhinut jo pidemmän aikaa. Suomea on helpottanut se, että varsinaiset Venäjän kansalaiset eivät niin vain pysty siirtymään valtakunnanrajan yli. Mutta Venäjällä on suuri armeija vierastyöläisiä, joista osaa voidaan käyttää shakkinappuloina.

Onneksi meillä on valtionpäämies, jolla on kuulemma vielä puhevälit Kremlin valtiaaseen. Tietojen mukaan hänet on kutsuttukin Suomeen taas ensi vuoden puolella...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Speculare necesse est. Joskopahan sitten joku ehkä jo entuudestaan Suomen alueella oleskeleva afgaani tai tsetseeni tai joku muu neuvostofasismin vaalimisesta mielestään paljon kärsinyt tavoittaisi ison peen täällä puheväleihin tai lyhyemmänkin täsmäkommunikoinnin tulenpalavatemperamenttiseen ellei peräti räiskähtelevän vuorovaikutuksen kohteekseen... Elämmekö toivossa vai pelonko näkökulmasta katsoen?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Savolainen, #12.
Toivon ja pelon välimaastossahan täällä elellään. Joskus on voitolla toinen, joskus toinen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Karjalasta päin kotoisin oleva isomummoni tapasi aina sano että jokin asia on "taskussa turvassa", jospa Brezhnev viittasi tuohon sanotaan ja tarkoitti että Suomi olisi jonkinlaisessa Neuvostoliiton erityissuojelussa. Valitettavasti Brezhnevin lausahduksen merkitystä ei kaiketi tiedä muu kuin Brezhnev joten on vain mahdollista spekuloida. Tasku ei kuitenkaan mikään turvallisin paikka ole silla kautta historian on liikkunut taskuvarkaita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Daniel Malinen, #14.
Varmaankin Brezhnevillä oli mielessään juuri tämä ajatus "taskussa turvassa". Venäjän kannaltahan Suomi on "turvassa", kun se on kiltti eikä veljeile liikaa lännen kanssa. Suomen kannalta "turvassa olo" tarkoittaa jotain muuta.

Sanoilla ja sanonnoilla on eri kielissä ja kulttuureissa erilaisia merkityksiä. Esimerkiksi meille sana demokratia on pelkästään positiivinen termi. Mutta nykyään Venäjällä se tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin "länsimainen rappiokulttuuri ja venäläisvastaisuus".

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomen ei kannata veljeillä liika kummankaan kanss, ei idän eikä lännen, sillä uhka ja riski on melemminpuoleinen. Tätä propleemaa onkin sitten pohdittu itsenäisyyden ajan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #16

Daniel Malinen, #16.
Suomi on todellakin pyrkinyt löytämään tasapainon tässä maantieteellisessä asemassa. Nyttemmin on päädytty siihen, että Suomi on EU:n jäsen mutta sotilaallisesti liittoutumaton. Suomen on kaiken aikaa myös pidettävä silmällä sitä, mitä Ruotsi tekee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset