TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Mustan perjantain 13.11. taustalla epäonnistunut ”demokratiavienti”

# Mitä Pariisin karmeista perjantain marraskuun 13. päivän 2015 terrori-iskuista olisi ajateltava?  Ensinnäkin on esitettävä syvä osanotto syyttömille uhreille ja heidän läheisilleen.  

 

# Samalla on tunnustettava nöyrästi, että me eurooppalaiset emme ole onnistuneet aseiden voimalla viemään demokratiaa Keski-itään, Aasiaan emmekä juuri mihinkään muuallekaan.

   Surkeimpia esimerkkejä on Afganistan. Siellä ensin Neuvostoliitto yritti koko 1980-luvun lähinnä laajentaa omaa valtapiiriään. Länsi asettui tietenkin vastapuolelle ja auttoi talibaneja, jotka taistelivat neuvostojoukkoja vastaan. Niihin kahinoihin romahti koko Neuvostoliitto. Mutta Afganistan oli entistä pahemmin sekaisin.

   Sen jälkeen Yhdysvallat ja Nato jopa suomalaisten avustuksella ovat koettaneet yli 25 vuotta turhaan panna Afganistanin asioita sivistyneeseen järjestykseen. Vastassaan heillä ovat samat talibanit, joita he olivat avustaneet neuvostoliittolaisia vastaan. Mutta sekasorto on vain pahentunut. Nyt länsivallat eivät voi lähteä maasta ja jättää avustamiaan kansanryhmiä vihollistensa surman suuhun.

   Sama on tilanne Irakissa, jonne Yhdysvallat meni ”viemään järjestystä” ensin 90-luvun alussa ja uudelleen vuoden 2001 WTC:n terrori-iskun jälkeen. Tekosyynä oli muka atomiaseen rakentamisen estäminen. Todellisena syynä olivat maan öljyvarat. Kummallisinta on, että Yhdysvallat ryhtyi kukistamaan samaa hallitusta, jota se oli vähän aikaisemmin tukenut, kun Irak kävi sotaa Irania vastaan.  

   Yhtä surkea on tilanne Syyriassa ja Libyassa jne jne. Vuoden 2011 ”arabikevään” toivosta on jäljellä enää haikea muisto.

   Lännen ”demokratiasotien” seurauksena Turkissa on kai pari miljoonaa pakolaista, jotka odottavat pääsyä EU-maihin. Ja ihmissalakuljetusbisnes on kannattavampaa kuin koskaan.  

   On tragikoomista, että vielä perjantaina 13.11. päivällä kerrottiin ”ilouutinen”, jonka mukaan terroristijärjestö ISIS oli menettänyt tärkeän Sinjarin kaupungin Irakissa. Ilmeisesti ranskalaiset olivat auttaneet pommituksissa. Paljonkohan siellä syntyi siviiliuhreja? Lännen reportterit ja kamerat eivät uskaltaneet mennä paikalle, eivät edes länsimaiset lentäjät, joten taidettiin käyttää ”inhimillisempää” lennokkia. Tuo tapahtuma oli aivan ilmeisesti Pariisin terrori-iskujen laukaisijana.

 

# Ja vielä syvä osanotto Pariisin syyttömille uhreille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Asiakaspalautuksista päätellen vientituote ei taida toimia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Kohvakka, # 1.
Aivan oikein vientituote ei taida toimia. Vikaa taitaa olla itse tuotteessa. Sillä on kyllä oikea nimi mutta paketissa on silkkaa sisällä. Myyntimiehetkin ovat jotenkin kepuleja.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Keinotekoinen demokratian vienti tuskin tulee onnistumaan lähi-idässsä ja pohjois- afrikassa.

Ranskalla on mielestäni tuoreimmat muistot Algeriasta ja eurooppalaisen demokratian viennistä pohjois-afrikaan. Ranska poistui maasta, syntyi Algerian demokraattinen kansantasavalta, jokainen kansakunta luo oman kohtalonsa.

Algeriasa on ollut omat ongelmansa, siltikin heillä on oma hallinto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ari Tero, #3.
Demokratian vientiä olisi harjoitettava ennen kaikkea rauhanomaisin ja sivistynein keinoin. Muuten tuloksena on vain vihaa ja katkeruutta, jatkuvaa väkivaltaa.

Algeria on todellakin Ranskan vanha siirtomaa, josta on tullut itsenäinen valtio. Algeriassakin demokraattinen on kangerrellut, mutta paljon pahempiakin tapauksia on enemmän kuin riittävästi.

Pariisin terrori-iskujen taustalla ovat ennen kaikkea Syyrian ja Irakin viime vuosien tapahtumat.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Demokratian vientiä olisi harjoitettava ennen kaikkea rauhanomaisin ja sivistynein keinoin. Muuten tuloksena on vain vihaa ja katkeruutta, jatkuvaa väkivaltaa. "

Näin olisi pitänyt menetellä, ainakin osa Ranskassa syntyneistä muslimeista on radikalisoitunut.

Syyrian ja Irakin tapahtumat eivät lupaa yhtään parempaa, annettakoon heidän hoitaa omat valtataistelunsa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Ari Tero, #5.
Olisi tietenkin parasta, jos jokaisessa maassa ratkaistaisiin omat valtataistelut. Mutta monesti joku ulkovalta puuttuu peliin. Silloin jokin kilpaileva ulkovalta tuntee velvollisuudekseen auttaa vastapuolta. Sitä kautta katkera soppa on jo valmis.

Kaiken lisäksi Syyrian ja Irakin kaltaisissa maissa on jo valmiiksi erilaisia etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä, mikä tekee asian vielä hankalammaksi.

Koston kierrettä ei saisi päästää valloilleen. Sen katkaiseminen vie helposti jopa muutaman sukupolven ajan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Sama on tilanne Irakissa, jonne Yhdysvallat meni ”viemään järjestystä” ensin 90-luvun alussa ja uudelleen vuoden 2001 WTC:n terrori-iskun jälkeen."

YK päätti Irakin vastaisista toimista vuonna 1990 ja USA otti päävastuun Kuwaitin vapauttamisoperaatiosta. Toiminta päättyi siihen, kun irakilaiset oli saatu ulosheitetyksi Kuwaitista. Oliko tässä mielestäsi jotain väärää tai kyseenalaista? Presidentti George Bush (Sr.) kieltäytyi ehdottomasti laajentamasta tai jatkamasta sotaa Irakin puolelle vaikka tiettyä painostusta siihen suuntaan oli olemassakin.

"Kummallisinta on, että Yhdysvallat ryhtyi kukistamaan samaa hallitusta, jota se oli vähän aikaisemmin tukenut, kun Irak kävi sotaa Irania vastaan."

Viittaan yllämainittuun. Se "sama hallitus" hyökkäsi pienen naapurimaansa kimppuun, miehitti sen ja terrorisoi kaikkia siviilejä puolen vuoden ajan.

Myöhemmän Irak-operaation olisi voinut jättää väliinkin siinä muodossa, kun se toteutettiin, mutta jotain olisi Saddamin hallinnon kukistamiseksi kuitenkin pitänyt tehdä. Se oli syyllistynyt kurdien massatuhoamiseen mm. kemiallisilla aseilla. Tämä on fakta, jota kukaan ei kiistä, vaikka USA:n etsimiä joukkotuhoaseita ei silloin enää löytynytkään, kun sinne hyökättiin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #7.
Olet oikeassa, että USA:n vuoden 1990 sotatoimiin Kuwaitissa oli hyvät perustelut. En sinänsä arvostelekaan tätä operaatiota. Kiistat ovat saaneet vuosien mittaan niin monenlaisia käänteitä, että idän ja lännen suurvaltojen sotatoimet ovat sekoittaneet tilanteen täydellisesti. On käynyt ilmi, että sotatoimilla ei tällaisia tilanteita ratkaista. Sodat vain aiheuttavat katkeruutta ja kostonhimoa vuosikymmeniksi.

WTC-iskujen jälkeinen hyökkäys Irakiin tapahtui virheellisin perustein, kun lähdettiin tuhoamaan Irakin ydinasetta, jollaista ei ollut.

Kurdien asema Lähi-idän eri maissa on ongelma sinänsä. Eri maissa asuvia kurdeja pitäisi puolustaa ja suojella, mutta tärkeä Nato-maa Turkki taistelee omia kurdejaan vastaan.

Sanalla sanoen Lähi-idän tilanne on sotatoimilla saatu kaikkien aikojen pahimpaan sekasortoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset