Blokkivaalit toisivat äänestäjille kuluttajansuojan

# Viime päivien gallupien mukaan sosialidemokraatit ovat kohonneet huhtikuun vaalien neljänneltä sijalta ykköspaikalle, jopa ohi Keskustan. Kysytään, miten tämä on selitettävissä.

   Selitys on päivänselvä jokaiselle, joka tuntee normaalia parlamentaarista demokratiaa. Demarit tekivät kardinaalivirheen ja menivät pääomapuolue Kokoomuksen apupuolueeksi hallitukseen eli ”herrojen kanssa marjaan”. Sen sijaan olisi pitänyt muodostaa jo hyvissä ajoin ennen vaaleja työn puolueiden Labour-koalitio. Suomessa tällainen menettely on tuntematonta. Se on kuin toiselta planeetalta. Sdp ei ole tottunut yhteistyöhön Vasemmistoliiton ja Vihreiden kanssa.

   Miten demarien, vasureiden ja vihreiden koalitio toimii Ruotsissa, ellei se muka toimi Suomessa? Ruotsissa on nytkin vallassa niiden varaan rakentuva Labour-hallitus. Totta kai vihreillä on koko joukko erilaisia näkemyksiä kuin demareilla ja vasureilla mutta siksipä ne ovatkin eri puolueita.

   Tuntuu todella oudolta, että demarien talouspolitiikka muka sopii paremmin yhteen kokoomuslaisten kuin vihreiden kanssa. Demarien äänestäjät ainakin on täsmälleen toista mieltä, koska he ovat kaikonneet katsomoon tai persuihin joka kerta, kun demarit ovat erehtyneet Kokoomuksen apupuolueeksi.

   On täysin käsittämätöntä, jos Kokoomus on tosiaankin Sdp:lle mieluisampi hallituskumppani kuin Vihreät.  Kun Jutta Urpilainen vaihdettiin Antti Rinteeseen, olisi viimeistään pitänyt lähteä Kokoomus-vetoisesta hallituksesta. Rinne halusi kuitenkin Audin takapenkille välittämättä siitä miten puolueelle kävisi. Sama oli Timo Soinin tyyli, kun hän halusi hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Perussuomalaisille, arvokonservatiiviselle vähävaraisten puolueelle, on luvassa samanlainen kirvelevä vaalitappio kuin Sdp:lle viime huhtikuussa. Siitä gallupit antavat esimakua.

   Vuosilla 1991 ja 2015 on yhteisiä piirteitä. Tuolloin Sdp kärsi raskaan vaalitappion istuttuaan Harri Holkerin Kokoomus-vetoisessa hallituksessa. Pitäisi siis pyrkiä blokkivaaleihin ja Labour-koalitioon.

   Tässä Suomen "sekametelisoppahallituskulttuurissa" ei kohta enää löydy selkärankaista puoluetta, jota periaatteellinen kansalainen voisi äänestää. Tarvitaan siis blokkivaaleja ja niiden mukaisia hallituskoalitioita. Sitä vaatii jo äänestäjien kuluttajansuoja. Muuten äänestysprosenttikin putoaa yhä alemmaksi sivistyneiden demokratioiden tasolta.

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu