TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Blokkivaalit toisivat äänestäjille kuluttajansuojan

# Viime päivien gallupien mukaan sosialidemokraatit ovat kohonneet huhtikuun vaalien neljänneltä sijalta ykköspaikalle, jopa ohi Keskustan. Kysytään, miten tämä on selitettävissä.

   Selitys on päivänselvä jokaiselle, joka tuntee normaalia parlamentaarista demokratiaa. Demarit tekivät kardinaalivirheen ja menivät pääomapuolue Kokoomuksen apupuolueeksi hallitukseen eli ”herrojen kanssa marjaan”. Sen sijaan olisi pitänyt muodostaa jo hyvissä ajoin ennen vaaleja työn puolueiden Labour-koalitio. Suomessa tällainen menettely on tuntematonta. Se on kuin toiselta planeetalta. Sdp ei ole tottunut yhteistyöhön Vasemmistoliiton ja Vihreiden kanssa.

   Miten demarien, vasureiden ja vihreiden koalitio toimii Ruotsissa, ellei se muka toimi Suomessa? Ruotsissa on nytkin vallassa niiden varaan rakentuva Labour-hallitus. Totta kai vihreillä on koko joukko erilaisia näkemyksiä kuin demareilla ja vasureilla mutta siksipä ne ovatkin eri puolueita.

   Tuntuu todella oudolta, että demarien talouspolitiikka muka sopii paremmin yhteen kokoomuslaisten kuin vihreiden kanssa. Demarien äänestäjät ainakin on täsmälleen toista mieltä, koska he ovat kaikonneet katsomoon tai persuihin joka kerta, kun demarit ovat erehtyneet Kokoomuksen apupuolueeksi.

   On täysin käsittämätöntä, jos Kokoomus on tosiaankin Sdp:lle mieluisampi hallituskumppani kuin Vihreät.  Kun Jutta Urpilainen vaihdettiin Antti Rinteeseen, olisi viimeistään pitänyt lähteä Kokoomus-vetoisesta hallituksesta. Rinne halusi kuitenkin Audin takapenkille välittämättä siitä miten puolueelle kävisi. Sama oli Timo Soinin tyyli, kun hän halusi hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Perussuomalaisille, arvokonservatiiviselle vähävaraisten puolueelle, on luvassa samanlainen kirvelevä vaalitappio kuin Sdp:lle viime huhtikuussa. Siitä gallupit antavat esimakua.

   Vuosilla 1991 ja 2015 on yhteisiä piirteitä. Tuolloin Sdp kärsi raskaan vaalitappion istuttuaan Harri Holkerin Kokoomus-vetoisessa hallituksessa. Pitäisi siis pyrkiä blokkivaaleihin ja Labour-koalitioon.

   Tässä Suomen "sekametelisoppahallituskulttuurissa" ei kohta enää löydy selkärankaista puoluetta, jota periaatteellinen kansalainen voisi äänestää. Tarvitaan siis blokkivaaleja ja niiden mukaisia hallituskoalitioita. Sitä vaatii jo äänestäjien kuluttajansuoja. Muuten äänestysprosenttikin putoaa yhä alemmaksi sivistyneiden demokratioiden tasolta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Aika raakasti pitäisi vihreiden ja demareiden kannatuksen nousta, että moinen koalitio olisi mahdollinen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #1.
Nuo demarit ovatkin tällä hetkellä Suomen "sekametelisoppahallituskulttuurin" vuoksi kaikkien aikojen alhossa. Gallupit osoittavat, että nousun edellytyksiä olisi vaikka kuinka korkealle, jos vain puolueen johto ei jatkaisi pölkkypäistä linjaansa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Demareilla ja kokoomuksella on yhteinen tavoite, liittovaltio, siinä ei Suomen etu ole painanut 20 vuoteen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #2.
Demarit ja Kokoomus ovat todellakin näihin saakka olleet EU:n kehittämisen kannalla. Saa nähdä, miten käy Euroopan nykykriisien jälkeen.

Mutta tärkeänä erottavana tekijänä on, että demarit edustavat pienpääoman ja Kokoomus suurpääoman etuja. Se se on ratkaiseva tekijä, kun muodostetaan maalle hallituksia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jos nykyiset oppositiopuolueet muodostavat seuraavan hallituksen, niin se on Suomen viimeinen hallitus.

Todellinen blokkihallitus joka olisi muodostettu tulevan suurliitton entisillä johtohenkilöillä.

Ja mitä Ruotsin hallituksen kannatukseen tulee niin Ruotsin hallituspuolueiden kannatus syöksyy.

Ruotsin hallituspuolueiden sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen yhteenlaskettu kannatus on pudonnut noin 30 prosenttiin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #3.
Miksi nykyisten oppositiopuolueiden Labour-hallitus olisi muka Suomen viimeinen?
Ruotsissa 30 prosentin kannatus melkein riittää hallituskoalition pohjaksi, koska PS:ää vastaava SD-puolue on porvarien ja työväenpuolueen yhteispäätöksillä työnnetty eristyksiin. Samoin toimittiin hiljattain Ranskan vaaleissa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei kai mikään estä nytkään vaaliliittojen ja erilaisten blokkien muodostamista? Mutta eivät ne toisi mitään nykyistä parempaa kuluttajansuojaa äänestäjille. Valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksia ne ilmeisesti kaventaisivat ja siirtäisivät valtaa puoluetoimistoille, jotka voisivat sopia asiat keskenään kabineteissa ilman äänestäjien häiritsevää vaikutusta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaakko Aalto, #4.
Nytkään blokkien muodostamista ei todellakaan estä mikään muu kuin puoluejohtajien pölkkypäisyys. Blokkipuolueiden ei tarvitsisi olla edes vaaliliitossa. Ne vain olisivat ennen vaaleja tehneet äänestäjille selväksi, millaiseen hallitukseen olisivat valmiita menemään.

Sehän olisi paljon reilumpaa äänestäjiä kohtaan kuin nykyinen "sekametelisoppahallituskulttuuri", joka antaa puolueiden johtajille vaalien jälkeen vapauden keplotella miten tahansa.

Ilmankos meillä äänestysprosentti onkin alempi kuin sivistyneissä demokratioissa. Meillä ei ole halua äänestää, kun ei kerrota, millaisen hallituksen taakse ääni menee.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Juuri näin. Blokkivaaleihin Suomessakin olisi syytä mennä.

Nykyisellään ei äänestäjällä ole mitään kulutttajansuojaa, kun oikeisto ja vasemmisto voivat olla yhdessä hallituksessa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raiko Karvonen, #9.
Täsmälleen noin. Nykyinen "pääministerivaali" on idioottimainen, koska se antaa eniten paikkoja saaneen puolueen puheenjohtajalle melkein diktaattorin valtuudet hallituksen muodostamiseen.

Suurimmatkin puolueet saavat meillä vain hiukan yli 20 prosenttia äänistä. Suomessa voidaan helposti muodostaa blokki, jolla on takanaan enemmän kansan kannatusta kuin suurimmalla puolueella. Tuon blokin pääministeriehdokas voi sen jälkeen ryhtyä kokoamaan hallitusta. Tämä antaa äänestäjille paljon enemmän valtaa kuin nykyinen "sekametelisoppahallituskulttuuri".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset