TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ruotsista lääkkeet Suomen kriiseihin

# Näin uuden vuoden alkaessa suosittelisin suomalaisille halpoja ja hyödyllisiä opintomatkoja Ruotsiin. Siellä oppisi paljon tärkeää näiden Suomen kieltämättä hankalien taloudellisten ja poliittisten ongelmien ratkaisemiseksi.

   Ensiksikin olisi myönnettävä reilusti, että meidän länsinaapurimme on monessa suhteessa kerta kaikkiaan maailmanvalio, sivistynyt demokratia ja oikeusvaltio. Niin on kyllä Suomikin monessa suhteessa. Meidän koululaitoksemme taitaa vielä nykyäänkin kelvata malliksi jopa Ruotsille. Olkaamme siitä tyytyväisiä, ei kuitenkaan tyhmänylpeitä. Älkäämme kuitenkaan missään nimessä enää säästäkö koulutuksesta, tulevien polvien hyvinvoinnista. 

   Toiseksi meidän on nöyrästi myönnettävä, että Ruotsi on osannut hoitaa talouttaan Suomea paremmin. Ruotsi ei erehtynyt mukaan €-valuuttaan, mikä antaa sille paremmat mahdollisuudet sopeutua ulkomaankaupan käänteisiin. Mutta kyllä Suomikin voi pärjäillä jopa €-kahleissa, jos ottaa oppia Ruotsista.

   Olisi rakennettava Suomen talous ja vienti yhtä monen tukijalan varaan kuin Ruotsissa. Silloin jonkin Nokian horjuminen ei heiluttaisi koko valtakuntaa. Olisi myös selvitettävä tarkkaan ja oppia ottaen, miten ihmeessä ruotsalaiset ovat onnistuneet kaappaamaan hallintansa koko maailman huonekalu- ja vaatekaupan Ikean, H&M:n ynnä muiden brändien avulla. Niillähän pärjää jo vaikka kuinka pitkälle, koska lepotuoleja ja rintaliivejä tarvitaan aina ja kaikkialla.

   SSS-ministerien kannattaisi myös ottaa kunnolla selvää, miten ruotsalaiset ovat saaneet ns. yhteiskuntasopimuksen – tai miksi sitä nykyään on lupa nimittää – toimimaan. Siihen tarvitaan paikallista sopimista. Entä millaista paikallista sopimista? Ei ainakaan sellaista kuin EK tarjoaa Etelärannassa. Tarvitaan työntekijöitä noiden paikallisten yhtiöiden hallituksiin. Ruotsin esimerkki kertoo, että sellainen ja vain sellainen paikallinen sopiminen toimii.

 

Puolueblokit ”sekametelisoppahallitusten” tilalle

# Olisi myös otettava Ruotsista mallia siinä, miten vaaleja järjestetään ja hallituksia muodostetaan. Valitettavaa tässä Suomen tilanteessa on nimittäin se, että joudumme pahimmassa tapauksessa yli kolme vuotta kestämään tällaista täysin rampaa SSS-hallitusta.

   Ruotsissa Perussuomalaisia vastaava SD-puolue on oikeisto- ja vasemmistoblokin toimesta eristetty hallituskaavailuista. Tämä saattaa lisätä SD:n kannatusta. Mutta SD saa hallitusvallan vasta jos nostaa kannatuksensa yli 50 prosentin, siis tuskin koskaan. Samanlaista eristämispolitiikkaa on harjoitettu hiljattain Ranskassa. Suomessa sen sijaan pidetään pölkkypäisiä puolueiden välisiä  pääministerivaaleja, jolloin kolme suurinta puoluetta ilman muuta nousevat hallitukseen – viis puolueiden tavoitteista ja ohjelmista.  

   Sosialidemokraatit menettivät mahdollisuuden nousta suurimmaksi puolueeksi viimeistään silloin, kun puheenjohtajaksi noussut Antti Rinne ei heti vetänyt puoluettaan pois Kokoomus-vetoisesta hallituksesta. Työväenpuolueiden ei pidä mennä herrojen kanssa marjaan. Muuten niille käy niin kuin Suomessa on käynyt.

   Olisi pikaisesti lähdettävä opintomatkalle Ruotsiin toteamaan, miten blokkivaaleilla taattaisiin äänestäjien kuluttajansuoja ja toimintakykyiset hallitukset.

   Viime gallupeissa Sdp oli lisännyt kannatustaan lähinnä Vasemmistoliiton ja Vihreiden kustannuksella. Noiden kolmen Labour-puolueen ei kannattaisi haaskata voimia keskinäiseen nahisteluun. Niiden olisi yhdistettävä voimansa taistelussa hallituksen pakkolakeja vastaan.

   Suomen olisi vihdoinkin syytä huomata, ettei tällaisesta "sekametelisoppahallituskulttuurista" ole mihinkään. Varoitin näillä palstoilla tästä asiasta jo ennen 2011 vaaleja ja uudelleen ennen tämän vuoden vaaleja. Olen kirjoittanut asiasta jatkuvasti senkin jälkeen: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208795...

   Mutta varsinkaan johtavat demarit eivät halua keskustella vuodesta vuoteen jatkuneesta virhelinjastaan. Ymmärrän kyllä, että ihmisen ei ole helppoa myöntää erehtyneensä tärkeissä päätöksissään.

   Yhdessä asiassa me emme sentään tarvitse mallia Ruotsista. Meillä ei kaivata omaa kuningasta ja kuningatarta. Meillähän on jo omat tangokuninkaallisemme. Ja sitä paitsi lööppilehdet kirjoittavat Ruotsin prinsessoista niin kuin he olisivat Suomenkin kuninkaallisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ruotsi on huono vaihtoehto Suomelle. Viron malli olisi paras.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #1.
Olen samaa mieltä siitä, että voisimme oppia yhtä ja toista hyödyllistä myös Virolta. Liian monet suomalaiset eivät ole sitä huomanneet. Mutta ehdottomasti enemmän voimme oppia hyvinvointivaltio Ruotsilta.

Pekka Iiskonmaki

Viron talous on kasvanut koko ajan ja ensi vuoden ennuste on 3,5%

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Pekka Iiskonmäki, #3.
En kuitenkaan suosittelisi Suomelle Viron palkkoja ja Viron "hyvinvointipalveluja".

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Suomalaiset elävät bruttopalkoillaan ja virolaiset nettopalkoillaan korjattuna ostovoimalla.

Viro on hyvinvointivaltio. EU:n ja NATO:n täysjäsen. Valuuttana on euro.

On aina asialle eduksi, kun tietää mistä kirjoittaa.

Talousmittarien mukaan Suomi oli sijalla 26. ja Viro 30.

Miten se on vuoden kuluttua?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Kari Kilpiö, #21.
Viron taloustilastot ovat komeita. Meillä olisi todellakin jotain opittavaa niistä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

TU.#30. Ruotsin, Englannin, Tanskan,Norjan lisäksi Suomella näyttäisi olevan oppimista myös Virosta ja Islannistakin. Sveitsistä puhumattakaan. Malleja on kyllä maailmalla, kun vain otetaan "onkeen". Vai mitä? Samoin ns.asiantuntijoitakin monesta leiristä ja niiden ulkopuoleltakin.

MUTTA taloustiede ei ole ekskti tiede eikä mikään koulukunta voi selittää ehdottoman tyhjentävästi ja globaalistikaan taloutta.

PARI lukemisen arvoista kirjaa aivovoimisteluun - sain joululahjaksi:

HA-JOON CHANG: TALOUSTIEDE käyttäjän opas (into)
HA-JOON CHANG: 23 tosiasiaa kapitalismista (into) = bestseller mailmalla.

Kirjoja myyty yli 2 miljoonaa mailmalla ja käännetty 37 kielelle! Ym...

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Ruotsin kruunu käsittääkseni kelluu edelleen - kuten eurokin - eli arvo määräytyy markkinoilla. Näin ollen väite "Ruotsi ei erehtynyt mukaan €-valuuttaan, mikä antaa sille paremmat mahdollisuudet sopeutua ulkomaankaupan käänteisiin" ei pidä paikkaansa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Korhonen, #4.
Ruotsin kruunu todellakin kelluu. Ruotsi voi kuitenkin tarpeen vaatiessa määrätä oman valuuttansa kurssin. Suomelle se on mahdotonta. Tämä vaikeuttaa oleellisesti Suomen vientiä.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Niinhän se VOISI, mutta ei ole tehnyt niin, vaan kruunu kelluu - ei mitään aktiivista valuuttapolitiikkaa, josta Ruotsi olisi hyötynyt, ei ole toteutettu. Eli puheet, että Suomi oli kärsinyt Ruotsin aktiivisesta valuuttapolitiikasta ovat puppua!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #24

Raimo Korhonen, #24.
Minun tietääkseni Ruotsi on säädellyt kruunun arvoa vientialan toiveiden perusteella. Kyllä se on kiistaton etu.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #34

Kellutuksessa ei säädellä.
Ja kellutukseen Ruotsi päätyi, kun rahat eivät riittäneet arvon puolustamiseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #37

Raimo Korhonen, #37.
"Kellutuksessa ei säädellä.
Ja kellutukseen Ruotsi päätyi, kun rahat eivät riittäneet arvon puolustamiseen."

Suomi ei voi jättää omaa valuuttaansa edes kellumaan, koska omaa valuuttaa ei ole. On vain tyydyttävä siihen, mitä euroalueen suuremmat päättävät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsin kruunu käsittääkseni kelluu edelleen - kuten eurokin - eli arvo määräytyy markkinoilla."

Ruotsin valuutta määräytyy Ruotsin talouden mukaan ja Suomen valuutta Saksan talouden mukaisesti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #13.
Noinhan se tosiaankin menee. Ruotsin valuuttakurssin määrää Ruotsi, Suomen kurssin EU eli käytännössä Saksa. Niinhän se on.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #16

Euro myös kelluu eli sitä ei "määrää" Saksa, vaan markkinat. Ja euron kurssihan on aina väärä, milloin liian matala, milloin liian korkea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #25

Raimo Korhonen, #25.
Euron kurssin määräävät markkinat. Ja markkinoihin vaikuttaa voimakkaimmin Saksa. Milloinkaan Suomi ei saa toiveitaan toteutumaan, ellei sitten joskus aivan sattumalta.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #16

Ei MÄÄRÄÄ - markkinat määräävät kummatkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #38

Raimo Korhonen, #38.
Markkinat määräävät - mutta suurimmat taloudet määräävät eniten markkinoita, ei pieni Suomi.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #40

EU on tosiaan aika suuri talous.

Pekka Iiskonmaki

Suomi on itse tyrinyt taloutensa ja suunta jatkuu....................

On totta, että Vuosi 2016 tulee olemaan taloudellisesti huonompi kuin vuosi 2015.

Täytyy kuitenkin muistaa, että vuosi 2016 on taloudellisesti parempi kuin vuosi 2017.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #5.
Huonolta siis näyttää. Mutta olisi päästävä paikalliseen sopimiseen Ruotsin malliin eli niin että työntekijät olisivat myös päättämässä paikallisyhtiöiden hallituksissa. Ei ole oikein vaatia työntekijöitä pelkiksi käskyläisiksi.

Pekka Iiskonmaki

#11
Suosittelen Suomelle eroa EU:sta, markka takaisin devalvoituna ja politiikassa viisi piirua vasemmalle.

Kansa on sen jo oivaltanut ja minulle se sopii, koska aion muuttaa pois Suomesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #12

Pekka Iiskonmäki, #12:
"Suosittelen Suomelle eroa EU:sta, markka takaisin devalvoituna ja politiikassa viisi piirua vasemmalle.
Kansa on sen jo oivaltanut ja minulle se sopii, koska aion muuttaa pois Suomesta."

Jos markka saataisiin kivuttomasti takaisin, siinä olisi ideaa. Jotkut sanovat, että se ei olisi kovin helppo eikä halpa operaatio. Siksi meidän olisi ehkä syytä opetella elämään nykyistä viisaammin euroillen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Euro on osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa.

Markkaan siirtyminen edellyttäisi puolustusbudjetin tuplausta. Se siitä niin kalliin tekee.

Siirtyminen viisi piirua vasemmalle taas olisi askel kohti Moskovan hyväksyntää täysjäseneksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #20

Pekka Iskonmäki, #20.
EU on osa Suomen puolustuspolitiikkaa, eurokin jossakin määrin.
Olen samaa mieltä siitä, että Suomen on oltava tarkkana, jotta ei joudu liiaksi riippuvaiseksi Venäjästä. Siksi ydinvoimalan tilaaminen Putinin putiikilta oli minusta kyseenalainen toimi.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #12

Ilmeisesti et siis tulisi elämään devalvoidun markan varassa siellä ulkomailla - mutta me täällä joutuisimme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

"Ilmeisesti et siis tulisi elämään devalvoidun markan varassa siellä ulkomailla"

Eikö sinua hirvitä tämä devalvoitu euo???

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #42

No ei, sitä juuri on kaivattu, että vienti alkaisi vetää. Ja kun en aio ostaa mitään euroalueen ulkopuolelta, se ei vaikuta minuun.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #44

Raimo Korhonen, #44.
Joudumme kyllä pakostakin ostamaan monenlaista euroalueen ulkopuolelta. Devalvaation logiikka on siinä, että se mikä vientihinnoissa voitetaan, se menetetään tuontihinnoissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #42

Jarmo Makkonen, #42.
On aivan totta, että eurokin on monta kertaa devalvoitunut dollariin verrattuna. Suurvalta Kiina harjoittaa juuri nyt devalvointipolitiikkaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #26

Raimo Korhonen, #26.
Jos muuttaa ulkomaille, kannattaa muuttaa ennen "markan devalvaatiota". Jos haluaa elää Suomessa, kannattaa tulla tänne vasta "markan devalvaation" jälkeen, kun vienti on elpynyt ja talous kohentunut. Kaikki riippuu siis aikavinkkelistä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomen kansaa hallitsevat etujärjestöt Ruotsiin verrattuna joka näkyy lakkojen määrässä.
Suomen tulevaisuus on kansan käsissä kuten Ikea tai H&M eivät ole Ruotsin hallituksen luomus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Lindgren, #9.
Lakkojen määrä kuvastelee sitä, että työntekijät ovat Suomessa poissa yhtiöiden johtoelimistä. Toisin on Ruotsissa.

En toivokaan oppia otettavaksi vain Ruotsin poliittisesta kulttuurista vaan myös ja ennen kaikkea yrityskulttuurista.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"työntekijät ovat Suomessa poissa yhtiöiden johtoelimistä. Toisin on Ruotsissa"
Tämä on aivan tosi!
Kun 70-luvulla jouduin tekemisiin ruotsalaisten kanssa kuulin tämän ja pyrin ottamaan luottamusmiehen palavereihin jossa käsiteltiin tulevia tehtäviä.
Tämä mielestäni poisti johdon salamyhkäisyyden ja helpotti asioita.
Se on uskomatonta kun ei Suomessa ole otettu oppia näin järkeenkäyvässä asiassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #22

Keijo Lindgren, #22.
Noinhan asiat ovat. Suomen ja Ruotsin työpaikkojen hallinnot eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Juuri tästä syystä Suomessa tarvitaan järeää ay-liikettä. Jos paikalliseen sopimiseen pyritään, olisi myös otettava käyttöön ruotsalainen hallintomalli, jossa työntekijöillä on tärkeä rooli. Muuten homma ei etene.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #31

Ihan näin!
Jatka työtäsi olet ymmärtänyt asian nuori mies.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #33

Keijo Lindgren, #33.
Meidän kaikkien asiaa ymmärtävien on painostettava päättäjiä luomaan Suomen työntekijöille samanlaiset oikeudet kuin Ruotsissa. Se auttaa Suomea paikalliseen sopimiseen ja talouden nousuun.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Suomen runsaat lakot ovat pääasiassa ulosmarsseja irtisanomisten johdosta - ja niitä on Ruotsissa paljon, paljon vähemmän.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uotila, kumpaan bloggiin sijoittaisit kepun?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Arto Granlund, #10.
Keskusta on siinä mainiossa asemassa, että se voi itse valita, meneekö mukaan oikeisto- vai vasemmistoblokkihallitukseen.

Suomen Keskustan suuri koko Ruotsin vastaavaan puolueeseen verrattuna johtuu siitä, että kaupungistumiskehitys on Suomessa varmaan vähintään vuosikymmenen Ruotsia jäljessä. Se on tärkeä syy Suomen talouskriisiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uotila. Samaa mieltä olen siitä, että tuo heikko kaupungistumiskehitys on suuri rasite Suomen taloudelle ja kepu on juuri se voima joka tuota kehitystä kaikin tavoin jarruttaa esimerkiksi sopii kepun hallitusessa runnomat 18-itsehallintoalueet. Juuri tuo mainitsemasi kepun asema on syy miksi näköpiirissä ei ole, että Suomeen olisi tulossa bloggivaaleja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Arto Granlund, #17.
Kun kerran Keskusta on sanellut Suomelle täysin sopimattoman maakuntamallin, joka on kaikille muille puolueille mahdoton, muiden puolueiden ainoa järkevä ratkaisu on kaataa tuo malli. Ja sehän on helppoa, koska Keskustalla on korkeintaan neljännes eduskuntapaikoista.

Puolueblokkijärjestelmä nimenomaan antaa enemmistöille vallan ja estää yksittäisten puolueiden harjoittaman sanelupolitiikan.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Sepä kummaa, että maakuntamalli on Suomelle täysin sopimaton, mutta Ruotsissa toimii hyvin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #28

Raimo Korhonen, #28.
Useimpien asiantuntijoiden mukaan maakuntia tulisi olla puolet vähemmän kuin mallissa, jonka Juha Sipilä vänkäsi läpi.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #36

Kaksi eri puolueetonta selvitystä pitää optimina 12 itsehallintoaluetta - ei siis puolet vähemmän.

THL:n lääkärit tosin suosittelivat vahvasti 5 aluetta, mutta siinä ei ajateltu mitään muuta kuin erikoissairaanhoitoa ja siitäkin kaikkein erikoisinta - ja se perustuu virhepäätelmään, että erikoissairaanhoito olisi liukuhihnatyötä.

Itse olen kyllä maakuntamallin kannalla, nimittäin Ahvenanmaan mallin. 30.000 asukasta ja kaikki hoituu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #45

Raimo Korhonen, #45.
Olen pitkälti samaa mieltä. Itsehallintoalueiden määrästä minulla ei ole tiukkaa mielipidettä, koska en ole perehtynyt tähän kysymykseen riittävästi.

Oli vain mielenkiintoista huomata, miten Sipilä pystyi tässä asiassa jyräämään näkemyksensä läpi uhkaamalla erollaan. Tämän hallituksen hajoaminen olisi ilmeisesti ollut Kokoomukselle ja varsinkin persuille suoranainen kauhukuva. Pelkona olisi ilmeisesti ollut Labourin pääsy vallan kahvaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #53

Raimo Korhonen, #53.
Kuten sanottu, en ole sote-uudistukseen perehtynyt kovin syvällisesti. Ihmettelen vain, miten noin laajalla "himmelillä" voidaan saada aikaan suuria säästöjä niin kuin suunnitelmat edellyttävät.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #55

Jos tietojärjestelmä saadaan toimimaan kattavasti, jonkin verran säästöjä on mahdollista saada - mutta lisääntyvä byrokratia ne kyllä syö - ja enemmänkin.

Samoja perusteluja käytettiin nykyisiä sairaanhoitopiirejä perustettaessa, suuren koon piti tuoda säästöjä. Säästöjä ei tullut, mutta lisää kallista hallintoa tuli.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Samaa mieltä olen siitä, että tuo heikko kaupungistumiskehitys on suuri rasite Suomen taloudelle"

Eli kaikki työttömät kaupunkeihin norkoilemaan?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #23.
Ei norkoilemaan vaan rakentamaan ja tekemään töitä. Pääkaupunkiseudulla on valtava asuntopula, joka pitää asumisen hintoja kohtuuttomina. Se taas estää vähemmän ansaitsevia muuttamasta töiden perässä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Onpa mukava huomata, että joku demari on sentään osallistunut tähän keskusteluun. Hänkään ei ole kyllä rohjennut arvostella puoluejohdon pölkkypäistä roikkumista "herrojen kanssa marjassa" pääomapuolueiden johtamissa hallituksissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Aikoinaan vitsailtiin, että SAK:n ohjesäännöissä "kentälle" oli ohje, että myös järjen käyttö sallitaan... Nykyäänkin se olisi hyvä ohje. Vai mitä, jo pelkästään taantumankin vuoksi? Solidaarisesti ja isänmaallisesti. Yhteisvastuuta tuntien.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kilpiö, #51.
Järjen käyttö todellakin tulisi sallia tässä pölkkypäisten poliitikkojen maassa. Talouden ja politiikan kysymyksissä sitä järkeä olisi tarjolla jo heti Ruotsissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Suomen ei pidä tyytyä alisuorittamiseen, sanoi Hesari pääkirjoituksessaan äskettäin:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1451366954161

- Suomen talousongelmat ovat pääosin kotikutoisia. Samaa mieltä oli aiemmin US-päätoimittaja Huuskokin Suomen omakohtaisesta "tyrimisesta".'

- Suomen pitää pystyä Ruotsin tavoin uudistamaan työmarkkinapolitiikkansa ja yhteistyökulttuurinsa joustavammaksi ja päätöskykyisemmäksi.

- Ruotsin salaisuus ei ole pelkästään oma, valuutta kruunu ja keskuspankkijärjestelmä sekä suvereniteetti, vaan konsensushenkinen päätöksentekokulttuuri sekä luova ja sujuva keskustelupolitiikka verrattuna Suomen staattiseen ja epäisänmaalliseen, ristiriitaiseen ja vaalikeskeiseen sekametelipolitikointiin. NYT Olisi jo korkea aika uudistaa koko poliittista järjestelmää toimivammaksi mennisyyden juoksuhaudoista, mikäli aiotaan nousta taantuman suosta. Suomalaiset ovat jo tympääntyneet ja turhautuneet nähtyjen hallitusten status-quo-politiikkaan. Ei ihme, että Suomi on noteeerattu Euroopan sairaaksi kriisimaaksi. Häpeällistä menoa.

Olemmeko ansainneet tällaiset päättäjät?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kilpiö, #56.
Olen paljolta samaa mieltä.
Suomen talousongelmat ovat paljolta kotikutoisia. Hallituksen talouspolitiikan perusteet oli lobattu työnantajien päämajasta Etelärannasta. Sieltä tarjotaan myös paikallista sopimista. Siihen voidaan suostua, jos työntekijät saavat aseman yhtiöiden johdossa niin kuin Ruotsissa.

Suomalaisen "sekametelisoppahallituskulttuurin" sijaan olisi tuotava Ruotsin kautta länsimainen hallitusblokkikulttuuri. Se toisi äänestäjille kuluttajansuojan ja nostaisi äänestysprosentin sivistyneiden demokratioiden tasolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset