TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Sauli Niinistö puhui kuin Laura Lindstedt tai Ben Zyskowicz

# Vuoden 2015 parhaan puheen piti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Laura Lindstedt, joka protestoi prekariaatin puolesta. Vuoden 2016 toistaiseksi parhaan puheen on pitänyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka vaati sekä suomalaisia että maahanmuuttajia elämään maassa maan tavalla ja toivoi taas kerran ökyrikkaidenkin osallistuvan talkoisiin.

 

Maahanmuutosta puhuessaan presidentti Niinistö monipuolisti sairaan polarisoitunutta keskustelua. Monet tilannetta punnitsevat kansalaiset eivät enää haluaisi osallistua koko polemiikkiin, jossa mielipiteet määritellään joko rasismiksi tai kukkahattuidealismiksi. Niinistö antoi ymmärtää, että mustan ja valkoisen välillä on runsaasti harmaita sävyjä, joiden joukosta löytyvät punnituimmat pohdiskelut.

   "Olemme olleet naiiveja". Noin sanoi presidentti Niinistö lainaten samalla Ruotin pääministerin Stefan Löfvenin sanoja.  Ruotsi on jo kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaansa. Niinistö näkee Suomen hallituksen maahanmuuttopolitiikan kiristykset keinoksi turvata voimavarat suurimmassa hädässä olevien turvapaikanhakijoiden auttamiseen. Heidän tehtävänsä on puolestaan sopeutua Suomen yhteiskuntaan. Tuossa oli pikku näpäytys kukkahattutädeille.

   Ja tässä tuli lisää: ”Viittaan vielä vanhaan sanontaan, joka ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan, nimittäin maassa maan tavalla. Maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet kyseenalaistetaan.”

   Suomi on demokraattinen oikeusvaltio. Sellaista meidän on lupa edellyttää muiltakin mailta ja niiden kansalaisilta.

   Sauli Niinistö sanoi myös: ”Olen itse vanhan opin juristi. Silloisen lain mukaan polttopullo rakennukseen, jossa saattoi olla ihmisiä, oli nimikkeeltään murhapoltto ja sitä se on minulle vieläkin. Raskas rikos. Niin kuin on pakolaisiin kohdistuva vaino tai vihan lietsonta. Liian paljon sellaista on tapahtunut.” Siinä saivat kuulla kunniansa ne suomalaiset, joiden mielestä rikos ei ole rikos, jos se kohdistuu muukalaisiin.

 

Talous oli presidentti Niinistön puheen toinen pääteema.

   Niinistö kutsuu katteettomalle kasvulle perustuneita palkankorotuksia "saavuttamattomiksi eduiksi", jotka jarruttavat hintakilpailukykyä julkisella ja yksityisellä sektorilla useita prosenttiyksiköitä.

   ”Syytä on myös muistaa, että suurimman edun saivat ne, joilla jo ennestäänkin oli suurimmat edut.”

   Presidentti kaipaa talouden vastuunkantoa myös yrityksiltä. Jos hintakilpailukyky paranee, niistä tulevien voittojen pitäisi hyödyttää muitakin kuin omistajia.

   Hintakilpailukyvyn parantaminen ei voikaan merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista. Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen. Noin esitti presidentti Niinistö.

   Tunnen näissä kannanotoissa Niinistön jo monesti esittämän kritiikin johtajien ökyilyä ja etujen rohmuilua vastaan. Niinistö on jopa malliksi alentanut omia palkkioitaan. Työnantajien kammareissa ja talouseliitin piirissä nämä kannanotot on pyritty aktiivisesti sivuuttamaan ja unohtamaan.

   Niinistö huomautti, että takavuosina palkankorotuksia perusteltiin kasvulla, jota ei sitten tullutkaan. Tuossa hengessä korjattiin Sari Sairaanhoitajan palkkoja. Mutta samat korotukset menivät moninkertaisina rikkaammille palkansaajille.

   On syytä ihailla Niinistön reilua näkemystä palkkojen oikeudenmukaisuudesta. Mieleen tulevat jopa puheet, joita eduskunnan väliaikainen puhemies Ben Zyskowicz (Kok.) piti yritysjohtajien ja banksterien palkkio- ja bonusrohmuntaa vastaan. Milloinkahan saamme kuulla jotain vastaavaa eduskunnan nykypuhemieheltä Maria Lohelalta (PS) tai vaikkapa eduskunnan vasemmasta laidasta?

   Jos tuli Zyskowiczin puhe yllätyksenä eduskunnan kateederilta, niin tuli myös Laura Lindstedtin kannanotto taiteen ja tieteen puolesta Finlandia-kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuudessa.

   Niinistöltä jotain tällaista osattiin odottaa. Nyt sitten puuttuvatkin enää hallituksen ja eduskunnan tosi toimet taloudellisen oikeudenmukaisuuden hyväksi. On todella noloa, jos presidentinkin puheet jäävät vain puheiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

" Niinistöltä jotain tällaista osattiin odottaa. Nyt sitten puuttuvatkin enää hallituksen ja eduskunnan tosi toimet taloudellisen oikeudenmukaisuuden hyväksi. On todella noloa, jos presidentinkin puheet jäävät vain puheiksi."

Sitä odottaa varmasti koko suomen työtätekevä kansa ja pelkää etuoikeutettu eliitti!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Nieminen, #1.
Hyvin muotoiltu!
Suomen työtä tekevä kansa odottaa todellakin, että Stubb & Co kuuntelisivat noita puoluetovereittensa Niinistön ja Zyskowiczin puheita. Muuten alkaa vähitellen tuntua siltä, että puheet ovat yhtä ja teot toista. Itse asiassa siltä on tuntunut jo pitkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset