TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomi ottakoon paikkansa Pohjolan paratiisista

  • Suomi ottakoon paikkansa Pohjolan paratiisista

# Meidän suomalaisten kannattaisi taas katsoa karttaa ja huomata, että meidän länsipuolellamme on joukko maailmanvalioita hyvinvointivaltioita, joissa demokratia toimii, ihmisoikeudet ovat kunniassa, sana on vapaa ja oikeuslaitos riippumaton. Ne ovat valtioita, joissa järjestetään oikeita vaaleja eikä vain ”vaaleja” niin kuin useimmissa maailman maissa. Ne ovat lisäksi maita, joissa poliisia ei tarvitse lahjoa ja joissa päinvastoin joutuu oikeuden eteen jos yrittääkin lahjoa poliisia.

   Meidän kannattaa ottaa vakavasti Rkp:n puheenjohtajan Carl Haglundin ehdotus Pohjolan yhteisestä kansalaisuudesta, josta luemme Helsingin Sanomissa 22.1. Asiasta käydään syvällistä keskustelua ensi viikolla Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa. Yhteinen kansalaisuus olisi hyvä alku yhä syvenemälle yhteistyölle Pohjoismaiden kesken.

   Noissa maissa köyhä kansa elää paremmin kuin missään muualla maailmassa. Senhän Välimereltä saapuvat pakolaisetkin tietävät, koska pyrkivät juuri näihin maihin. Tosin Pohjolassakin talouseliitti yrittää keplotella käyttäen hyväkseen veroparatiisien porsaanreikiä. Todennäköisesti ja toivottavasti tuokin lurjustelu saadaan ennen pitkää aisoihin yhteisin pohjoismaisin tositoimin.

   Pohjoismaat Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti ovat maat, joiden kanssa Suomen pitäisi muodostaa ei vain löyhää unionia vaan lopulta liittovaltio, joka olisi ratkaisevasti tiiviimpi ja yhtenäisempi kuin EU. Brysselin unionihan on osoittautunut eriseuraiseksi ja suorastaan toimintakyvyttömäksi. Kaikesta huolimatta tuo Pohjolan unionivaltio voisi olla EU:n jäsen, jos Norja ja Islanti hyväksyisivät ajatuksen.

   Siinä olisi Suomelle valoisa tulevaisuudenkuva, jota kohti kannattaa pyrkiä. Pohjolan Unioni ratkaisisi myös Suomen puolustuskysymyksen, joka on ollut meillä ainaisena päänsärkynä.  

 

Pietarin portilta Pohjolan paratiisiin

# Venäjä suhtautuu tietenkin penseästi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön. Näin kertoo Ylen Jarmo Mäkelä Venäjän verkossa -katsauksessaan:

   ”Kenellekään ei enää tule yllätyksenä se, ettei Venäjä salli Suomen liittyä Natoon. Uutta sen sijaan on, ettei Suomella myöskään ole oikeutta tiivistää puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Asia on Kremlissä tutkittu ja lopputulos on tämä: Yhteistyön tiivistäminen rikkoo voimassa olevaa Pariisin rauhansopimusta vuodelta 1947.”

   ”Venäjän hallituksen virallisessa lehdessä on Suomen ja Ruotsin pääministerien alkuvuodesta julkaisema yhteinen artikkeli tulkittu niin, että maat valmistelevat sotilasliittoa. Sen Venäjä aikoo estää. Onko tämä se todellinen syy, jonka takia pääministeri Juha Sipilä on kutsuttu Pietariin, se tiedetään viikon kuluttua.”

   Suomella on tässä mainio syy pyrkiä ripeästi ja johdonmukaisesti ulos Venäjän verkosta kohti Pohjolan liittovaltiota. Toivottavasti pääministeri Sipilä tai viimeistään presidentti Sauli Niinistö ymmärtävät yskän eli Suomen edun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisikohan muuan ongelma se, että Ruotsissa sekä hallitus että oppositio ovat alkaneet vaikertaa olleensa vuosikaupalla naiiveja. Sen lisäksi siellä tehtiin joulukuussa (2014) sopimus, jonka mukaan osa ruotsalaisista ei kelpaa demokraattisen yhteistyön ja päätöksenteon piiriin, vaan heidät on suljettava poliittisen yhteistyön ulkopuolella. Eristettävä.
Että sellainen maailmanvalio.
Idän maailmanvaliota taas johtaa - uutisten mukaan - murhiin syyllistynyt hallintoaparaatti: se presidentti Halosen ystävän johtama.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Saari, #1.
Ruotsi on parlamentaarinen demokratia ja oikeusvaltio. SD-puolue on todellakin suljettu eristyksiin. Se tarkoittaa sitä, että muut puolueet eivät halua tehdä sen kanssa yhteistyötä. Mutta jos SD saa yli 50 prosenttia parlamenttipaikoista, se saa hallitusvallan. Silloinkaan se ei kyllä saa ryhtyä samanlaisiin toimiin kuin Puolan hallitus. Niin toimitaan sivistyneessä demokratiassa nimeltä Ruotsi.

Idän maailmanvalio on sen sijaan "maailmanvalio".

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ajattelin hieman pidemmälle kuin nykyinen SD-tilanne.
Millaisena sivistynyt ja demokraattinen maa nimeltä Ruotsi sitten näyttäytyy, JOS siellä joskus suljetaan nykyiset eristäjäpuolueet samalla reseptillä eristyksiin, päätöksenteon ulkopuolelle - toki demokraattisten vaalien jälkeen, mutta vastaavin enemmistön sopimuksin tai päätöksin?

Yritin siis yleisemmällä tasolla sanoa: Meillä taitaa jo nyt olla ongelma sen sivistyksen ja demokratian kanssa?
Poliittisen "sivistyneen demokratian" osalta näen tällä hetkellä Ruotsissa harkitsematonta lyhytnäköisyyttä ja sivistyksen puuttetta (ei osata kommunikoida ristiriitatilanteessa toisin ajattelevien kanssa).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Seppo Saari, #7.
Pidän kyllä Ruotsin blokkivaalikulttuuria paljon sivistyneempänä kuin Suomen "sekametelisoppahallituskulttuuria". Kyllähän meillä on jo nykyhallituksen aikana ehditty huomata, ettei yhteistyö perussuomalaisten kanssa tahdo onnistua SSS-hallituksessa.

Ruotsissa sekä vasemmisto- että porvariblokki ovat huomanneet, että hallitusyhteistyö SD:n kanssa ei millään onnistu. Ruotsin puolueblokit päättivät sitten, että SD jää paitsioon, toisin sanoen SD ei pääse oppositiosta käsin vaa'ankieliasemasta häiritsemään hallitustyöskentelyä.

Mutta jos SD saa parlamenttienemmistön, se pääsee muodostamaan hallituksen. Silloinkin on valvottava, että vaikkapa vallan kolmijako pysyy voimassa eikä jouduta "Puolan tielle".

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #18

(Uotila #18)
Sitkeässä ovat arvoisan blogistin ja vapaan journalistin asenteet. Ruotsalainenkin media ja keskustelu kaipaavat sellaisen vapauttamiseksi amerikkalaista apua.

Siinä, missä jopa Ruotsin pääministeri Stefan Löfvén ymmärtää viimein sanoa "vi har varit för naiva", olemme olleet liian naiiveja, meillä jatketaan entiseen tapaan.

Nyt, kun Ruotsin kauan jatkuneista poliittisista virheistä, jotka aiheuttavat jo demografisia ongelmia, on alettu varovasti puhua, se tapahtuu aluksi mm. texasilaisen professroin (Valerie Hudson, Texas A & M University) suulla Göteborgs Postenissa
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2961141--abnorma...

Prof. Hudson myy tekstinsä sukupuolisen tasapainon rikkoutumisen seurauksista otsikolla "Epänormaali nuorten miesten lkumäärä (osuus) ongelma Ruotsille" ruotsalaisia miellyttävämpään fraseologiaan, käyttämällä sanontoja:
"ei itsestään korjatuva virhe", "marginalisoituvia miehiä", "viisinkertainen raiskausriski", "maahantulon sukupuolijakautuma on epäreilua kaikkia [maahan haluavia] naisia kohtaan" ja "sukupuolten välistä tasa-arvoa aliarvioidaan".

Argumentteina hän käyttää mm. 10 v. sitten julkaistua tutkimustietoa. Lisäksi hän tohtii asiapohjalta kritisoida mm. Margot Wallströmin ajamaa maahanmuuttopolitiikkaa ja nimittää tilannetta lopulta jo tragediaksi, josta tulisi keskustella.

Linkkiä suositteli minulle vanha tukholmalainen, liberaali ystäväni, joka on ammatiltaan tutkija ja historianopettaja.

Kunhan aikaa kuluu, analogiaa käyttäkseni, Löfvén'kin sanoo todennköisesti samaa - siis naiiviksi - vasemmisto- ja porvariblokin yhteiskuntaa jakavasta täysin epänormaalista poliittisesta december överenskommelse'sta (DÖ), siis ns. joulukuun sopimuksesta eli näiden kahden blokin harjoittamasta paitsiointi- tai eristyspolitiikasta.

Odotellaan...

Pekka Iiskonmaki

Suomalaiset ovat kaikilla mittareilla köyhtyneet. Tarkoittaako plogisti kerjäläisten ja -köyhien paratiisia, jossa on arvot paikallaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #2.
Kerjäläiset ja köyhätkin ovat tyytyväisiä, jos arvot ovat paikallaan eli jos valtio on reilu heikomman hyväksi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

On vain ajan kysymys, milloin Pohjolan liittovaltio syntyy. Carl Haglund ja moni muu tietää ja tiedostaa, että EU:ssa ja eurossa Suomi näivettyy. Ikuiselta näyttävät Venäjän talouspakotteetkin voitaisiin purkaa.

Pohjolan liittovaltio ei olisi poliittinen tai ideologinen liitto kuten Euroopan unioni, vaan aivan historiallisesti ja yhteiskunnallisesti järkevä ja luonteva liitto.

Kirjoitin asiasta hiljakkoin täällä Puheenvuorossa otsikolla "Ruotsalaiset intellektuellit: Eroon EU:n kriiseistä Pohjolan liittovaltioon"

http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2101...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pohjolan liittovaltio tai valtio-/talousliitto (Nordek) on täysin mahdollinen, jos kaikki maat sitä ylivoimaisella kansan tuella halajavat. Maat ovat historiallisesti ja arvopohjaisesti lähellä toisiaan ja kulttuurimentaliteeteiltaan ja talouksiltaankin melko hyvin yhteensopivia.

Paljon helpompi ja pieniongelmaisempi häkkyrä kuin tuhoon tuomittu EU/EMU-liittovaltio monine kielineen, perinteineen, historioineen, "suuruusidentiteetteineen", paikallisine korrruptioineen ja varsinkin isojen jäsenvaltioden hegemoniapyrkimyksineen ja sopimusrikkomuksineen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Saari, #8.
Olen täydellisesti samaa mieltä.
Pohjoismaat ovat useimmilla aloilla maailmanvalioita. Siinä olisi Suomelle ainoa oikea viiteryhmä.
EU:hun asetettiin suuria toiveita. Kävi kuitenkin ilmi, että unionin jäsenmaiden "sivistäminen" on paljon kivisempi ja pitkäaikaisempi hanke kuin oli sinisilmäisesti luultu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #23

Lienet huomannut, että välttelen sanaa "sivistys", mutta käyttäisin kernaasti sanaa "samankaltaistaminen", kun on kyse ns. EU-yhtenäisyyden tavoittelusta. EU:llakin on vaikeuksia ymmärtää, miksi yhtenäisyyteen pakottaminen on niin vaikeata "sivistys-Europassa".

Toki sivistys-sanaan saattaa liittyä erilaisia latauksia ja se voidaan helposti sekoittaa sanoihin kulttuuri tai edistys tai toisen paremmuus - myös arvokkaan ja vähemmän arvokkaan erottamiseen. Näkökulmaisuus on vahvasti läsnä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kimmo Saarikko, #4.
Olen samoilla linjoilla kuin tuo mainio kirjoitus.
Toivottavasti Pohjoismaiden neuvosto etenee ripeästi tähän suuntaan tulevassa kokouksessaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Pohjoismainen unioni olisi Suomen kannalta järkevin vaihtoehto. EU tulee romahtamaan kymmenen vuoden sisällä ja Suomi ei pärjää yksin maailman mylleryksissä, etenkään kun naapurissa on iso valtio, joka ei kunnioita valtioiden rajoja ja itsemääräämisoikeutta. Vain Pohjoismaisessa unionissa Suomi voi säilyttää identiteetinsä ja oman lainsäädäntönsä ja varmistaa hvyinvointivaltion olemassaolon. EU:ssa tai Venäjän alaisuudessa se ei onnistu. Ja Pohjoismainen unioni olisi muutoinkin kaikin tavoin terveemällä pohjalla kuin Euroopan unioni.

Toivottavasti myös tavalliset kansalaiset alkavat lisääntyvässä määrin katsomaan asioita järjellä, eikä tunnepohjaisesti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ville Mäki, #9.
Noin minäkin näen tilanteen. Pohjolan liittovaltiossa myös ruotsinsuomalaiset saisivat asemaansa vahvistetuksi.

Toivottavasti meillä aletaan ymmärtää tämä asetelma.

Kari Ahveninen

Pitäisi siis taas kerran Suomi asettaa Ruotsin vallan alle? Juuri kun siitä on lähes päästy eroon? Sillä Timo Uotilat ja samaa henkeä hinkuvat Haglundit ilman muuta myisivät suomalaiset jälleen halpatyövoimaksi Ruotsille.
Tuo on nähty jo useamman kerran, joten se ei kyllä tulisi yllätyksenä.

Taannoinen Ruotsin suurvalta-asemakin saavutettiin suomalaisten verellä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Ahveninen, #10.
Suomi oli Ruotsin vallan aikana Ruotsin itäinen maakunta. Pohjolan liittovaltiossa Suomi olisi täysivaltainen osavaltio. Nuo yli 200 vuoden takaiset traumat olisi vihdoin syytä unohtaa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Totta. Tässä svekofobiassa ei ole mitään järkeä. Ruotsi oli ihan erilainen maa vuonna 1809 kuin vuonna 2016. Maailma on muutoinkin muuttunut radikaalisti viimeisten 200 vuoden aikana.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #20

Ville Mäki, #20.
Täsmälleen noin. Vuoden 1809 jälkeen Ruotsi ei ole tainnut olla enää yhdessäkään sodassa. Yhtä rauhanomaista maata on vaikea löytää Euroopasta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsissa välillä asuneena, työskennelleenä ja opiskelleena ei voi muuta kuin vallittaa ruotsalaisvastaisuutta, jota tietyt tahot omaksi edukseen Suomessa lietsovat.

Feminismi on siellä mennyt vähän överiksi...mutta mieluummin feminismi, kuin putinismi!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Roponen, #13.
Olen samaa mieltä. Monet suomalaiset ajattelevat politiikasta niin kuin se olisi jonkinlainen Suomi-Ruotsi-maaottelu. Maaottelussa toinen voittaa ja toinen häviää. Mutta sivistyneessä poliittisessa yhteistyössä molemmat osapuolet voittavat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ruotsin kielen vaaliminen on epäonnistunut...moniko keskivertosuomalainen on istunut kapakassa ruotsalaisten duunareiden kanssa...ja kuullut, kuinka perusruotsalainen suomalaisia arvostaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #15

Pekka ropponen, #15.
Onhan ruotsi säilynyt Suomen virallisena kielenä. Hyötyruotsia - jota jotkut jostakin käsittämättömästä syystä nimittävät pakkoruotsiksi - oppivat kaikki koululaiset.

Pohjolan liittovaltiossa ruotsi ei olisi mikään ainoa virallinen kieli, vaan eri kielillä olisi samanlainen asema kuin EU:ssa nykyään. Tämä merkitsisi selvää parannusta esimerkiksi ruotsinsuomalaisten asemaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö olisi kuitenkin syytä yrittää pitää Suomi itsenäisenä?

Ainut liittovaltio, johon Suomi kuuluisi ikään kuin luonnostaan on Venäjän Federaatio. Helsingin ja Moskovan välillä on suora henkilöjunayhteys. Pohjoismaiden muihin pääkaupunkeihin matkaaminen on todella työlästä maata pitkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #16.
Kyllähän joku on jo ehdottanut, että kaivettaisiin tunneli Turusta Tukholmaan. Samoin Helsingin ja Tallinnan välillä on tunnelihanke. Baltian maat sopisivat hyvin mukaan tähän liittovaltioon.

Sen sijaan Venäjän olisi muututtava todella paljon, jotta läheisempi kanssakäyminen voisi tulla kysymykseen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Venäjään liittyminen olisi Suomen kannalta ainoastaan typerää ja itsetuhoista. Ei Venäjä edes välitä vähemmistökansoistaan. Suomi venäläistyisi ja kurjistuisi Venäjän vallan alla. Ei muissakaan Venäjän osatasavalloissa ei-venäläisillä ole paljon hurraamista. Venäjä on hallinnon, median ja koulutuksen kieli. Joissakin osatasavalloissa on tasavallan nimikkokansan asema hyvin heikko ja älymytyöä jops vainotaan.

Joten ei missään tapauksessa Venäjän vallan alle. Pohjoismaiden unioni olisi Suomelle poliitisesti ja kulttuurillisesti läheisempi yhteys. Ja pääseehän noihin muihin kaupunkeihin helposti lentokoneella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ville Mäki, #21.
Olen täysin samaa mieltä siitä, että Venäjällä ei olisi asiaa Pohjolan liittovaltioon. Sanoin vain asian diplomaattisesti. Tämä Pohjolan liittovaltio olisi Suomelle edullinen nimenomaan siitä syystä, että se helpottaisi Suomen asemaa Venäjän etupiirissä ja Pietarin porstuassa.

Suomensukuisten kansojen asema Venäjällä on murheellinen esimerkki vähemmistöjen tilanteesta.

Käyttäjän JukkaLehtonen kuva
Jukka Lehtonen

Eiköhän suomalaisille riitä että maa oli jo monta sataa vuotta ruotsalaisten vallassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Lehtonen, #24.
Tässähän ei ole lainkaan kysymys siitä, että Suomi joutuisi ruotsalaisten valtaan. Kysymyksessä on kahden täysivaltaisen ja tasa-arvoisen valtion järkiavioliitto, joka hyödyttää kumpaakin tässä vaarallisessa ja epävarmassa maailmassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset