TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Verovälttelyn kitkeminen SSS-hallituksen kärkihankkeeksi!

# Jos ja kun Suomen valtio kaipaa lisää tuloja, olisi vihdoinkin syytä ottaa suuria rahoja sieltä missä niitä todella on. Tarkoitan tietysti veroparatiiseja, joihin suuryritykset ovat lurjustelleet voittojaan ei vain kottikärryillä vaan suorastaan rekka-autoilla ja osittain EU-tarkastusten läpi keplotellen.  EU:han on sellainen unioni, että siellä on jopa jäsenmaina veroparatiisivaltioita. Tästä olisi tehtävä nopeasti loppu.

   Jyrki Kataisen (Kok.) hallituksen ministerit Jutta Urpilainen (Sdp), Erkki Tuomioja (Sdp) ja Heidi Hautala (Vihr.) ottivat järeällä tavalla kantaa tähän äärimmäisen tärkeään asiaan eli verovälttelyn kitkemiseen Suomen Kuvalehdessä 1/2016. Kirjoittajien mukaan edellisellä hallituksella oli tässä asiassa selkeä toimintaohjelma, jota toivotaan jatkettavaksi. Miksi valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (Kok.) ei ole kuultu mitään tässä asiassa?

    Kun SSS-hallitus on julistanut ykkösasiakseen Suomen velkaantumisen jarruttaminen ja julkisen talouden tasapainottamisen, luulisi verovälttelyn olevan varsinainen kärkihanke. Mutta kaikkea kanssa!

   Valtiovarainministeri Alexander Stubb (Kok.) päinvastoin pani liikkeelle hallintarekisterilakihankkeen ja yritti ajaa sitä eduskunnassa läpi  ”sammutetuin lyhdyin”. Juuri siihen liittyivät Stubbin lievästi sanottuna epätarkat ja epämääräiset ja suorastaan harhaanjohtavat eduskuntapuheet tämän asian käsittelyn yhteydessä.

   Verotuksen oikeudenmukaistamisen sijaan SSS-hallitus on pyrkinyt hakemaan talouteen tasapainoa vähävaraisimpien ja erityisesti naisvaltaisten alojen palkkoja ja etuuksia leikkaamalla.

   Tämä osoittaa, että Keskustan Juha Sipilän SSS-hallitus on selvästi enemmän talouseliitin ja vähemmän tavallisen kansan asialla kuin edellinen Kokoomuksen vetämä ”sekametelisoppahallitus”.

   Ovatko hallituksen mijonääriministerit päässeet määräämään hallituksen talouspoliittiset linjaukset?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Onko koskaan käynyt mielessä miltä Suomi näyttäisi jos täkäläiset yritykset joutuisivat palauttamaan suomeen verotettavaksi tuomassa voitot takaisin niihin maihin joissa tulos on tehty? Vientivetoisen taloutemme vaihtotase on ollut reilusti ylimääräinen käytännössä vuosikymmeniä. Suomi on ollut veronvälttelyn ykköshyötyjämaita.

Haluatko siis keppikerjäläiseksi?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #1.
En todellakaan halua keppikerjäläiseksi vaan haluan tähän maahan oikeudenmukaisen ja veronmaksukykyyn perustuvan verotuksen. Nykyään keskituloiset kantavat melkein koko taakan.

Kannatat siis verokeplottelua ja veroparatiisilurjustelua?

Pekka Pylkkönen

Huomautin vain että Suomi on saanut verovälttelystä huomattavasti enemmän hyötyä kuin menettänyt sen vuoksi. Olisitko valmis palauttamaan Suomen saaman hyödyn sinne minne se kuuluu?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #3.
Hyödyt on palautettava sinne, mihin ne kuuluvat. Suomi on maailman vähiten korruptoituneita valtioita.

Meidän on oltava tässäkin suhteessa esikuvana muulle maailmalle. Meillä hyväveliökyilijät ja veroparatiisilurjustelijat ovat ryhmiä, jotka vielä nykyään likaavat Suomen mainetta.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Kansan on vaikeaa uskoa tuota tulosta, vähiten korruptoituneista maista, meille on syötetty liian paljon sellaista tilastoa, joka ei kutenkaan käytännössä ole totta. Jos katsotaan hyväveliverkostojen kytkökset, esteellisyyden salaamiset, useilla palleilla istuminen yhtä aikaa, oman tahtonsa läpi menoa varten, veroparatiisit, verosuunnittelut jne... onpa tavallisen kansalaisen vaikeaa uskoa satuja, jos näkee arjessa asiat toisin...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitkä firmat ovat siirtäneet ulkomailla tehdystä tuloksestaan verohyödyt Suomelle?

Pekka Pylkkönen

Aika lailla koko kansainvälinen teollisuutemme. Valmistus Intiassa ja myynti Ranskassa. Rahat verotettavaksi Suomeen. Sitähän se veronkierto on. Tehdään bisnes Suomessa ja viedään rahat verotettavaksi muualle. Tai päin vastoin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Et sitten viitsinyt kertoa firmojen nimiä, eli satuja kertoilet. Eihän mikään firma niin tyhmä ole että vapaaehtoisesti veroja Suomeen kantaisi kun verokeitaitakin löytyy.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Nokia, UPM, Kone.. ihan vain esimerkiksi. Tuotanto ja asiakkaat maailmalla mutta silti voittoja tuodaan Suomeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Sinä heittelet firmojen nimiä ilman mitään todisteita väitteellesi. Otetaan nyt esimerkiksi Kone Oy jonka kokonaisliikevaihto 2015 oli 7 334 000 000, maksoi veroja Suomeen 34 254 199 € kun saman yhtiön kotimaan liikevaihto oli 214 974 239 € eli 16% veroja Suomessa tehdystä tuloksesta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Mitä oikein sekoilet? Kone rahtaa ulkomailla tehdystä bisneksistä syntyvää rahaa suomeen. Aivan samoin kun Attendo teki bisnestä Suomessa ja vei rahat muualle.

Koneen liikevaihto Suomessa 2015 oli 160M€ ja se maksoi pelkkiä tuloveroja yli 310M€. Tuloverot olivat kaksi kertaa suuremmat kuin suomen bisnesten liikevaihto. Kai ymmärrät että firma on silloin tuonut tänne muutakin rahaa verollepantavaksi?

Tuossa Koneen tilinpäätös 2015.

http://cdn.kone.com/www.kone.com/fi/Images/KONE_Ti...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

"Koneen liikevaihto Suomessa 2015 oli 160M€ ja se maksoi pelkkiä tuloveroja yli 310M€."

Näytä missä Suomeen on tuloutettu 310 M€ veroja?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Totta, luin tuon emoyhtiön verorivin väärin. Siinä verot oli ilmeisesti vain laskettu emoyhtiön verokannalla. Kokonaisveroaste oli 22,8% eli veroja on siis maksettu muualla korkeammalla verokannalla kuten pitääkin.

Silti voitot (tuloverotettuna) on tuotu Suomeen ja jaettu täällä omistajille tulouttaen siitä veroja Suomeen. Tämä on hävytöntä, sillä rahat kuuluvat ihan muihin maihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"Silti voitot (tuloverotettuna) on tuotu Suomeen ja jaettu täällä omistajille tulouttaen siitä veroja Suomeen."

Siis puhuitkin osingoista, nämähän ovat kaikkien saatavilla, ei siihen Suomen kansalaisuutta tarvita ostaakseen Kone Oy:n osakkeita. Taitaa suurin osa Kone Oy:n omistuksesta olla muualla kuin Suomessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #12

Jarmo Makkonen

Yhtiöt eivät maksa tuloveroa liikevaihdon mukaan vaan verotettavan tilikauden yhtiön voiton perusteella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #6.
Tuollainen lurjustelu on saatava kerta kaikkiaan loppumaan. Se on ryöstökapitalismia karmeimmillaan.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Sipilän hallitus höpöttää ettei kansalaisten kokonaisveroaste nouse.

Jaa ei vai.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jussi Nummelin, #13.
Kansalaisten ja varsinkin keskituloisten kokonaisveroaste voisi jopa alentua, jos veroparatiiseissa "sukanvarressa" piilossa olevat varat saataisiin laillisen verotuksen piiriin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kansainvälisten verotusperiaatteiden mukaisesti verot maksetaan siihen maahan, jossa tulot muodostuvat, eikä samaa tuloa voi verottaa useampaan kertaan.

Vastavuoroisesti, jos ulkomaisella yrityksellä on Suomessa kiinteä toimipaikka, verohallinto määrää yritykselle rekisteröinnin yhteydessä ennakkoveron kiinteän toimipaikan tulon perusteella. Yritys arvioi tulon perustamisilmoituksessaan.

Verottaja on vatinut useilta suomalaisilta yrityksiltä jälkiveroja. Tästä asiasta on Suomessa useampia esimerkkejä joissa konseriverotuslautakunta on hyväksynyt suomalaisten yhtiöiden oikaisuvaatimukset.

Verottaja määräsi 136 milj.€ jälkiverot Fortumin belgialaiseen tytäryhtiöön vuonna 2007 muodostuneen tulon perusteella. Tuloa on jo paikallisen verolainsäädännön mukaan verotettu Belgiassa.

Verottaja on määrännyt Nokian Renkaille verottaja esitti vuonna 2013 noin 73 milj. euron jälkiverot. Verohallinto oli päättänyt, että merkittävä osa Venäjän tytäryhtiöiden tuloksesta tulee lisätä Yhtiön verotettavaan tuloon Suomessa. Tämä olisi tietysti johtanut Nokian Renkaiden tulon kahdenkertaiseen verotukseen. Verottaja hävisi juttuunsa ja paluttaa Nokian Renkaille perimänsä veron.

Nyt verottaja esittää uutena vaateenaan vuodelta 2007-2010 Nokian Renkaille 87 milj. € jälkiveroa samasta asiasta. Tämä vero on edellisen tapaan perusteeton ja siitä on tehty oikaisuvaatimus.

KHO on todennut siirtohinnoittelupäätöksessään, että verottaja on tulkinnut lakia vastoin sen sisältöä. Verottaja on tässä heikoilla. Häviää tämänkin jutun.

On tärkeää, että harmaata taloutta ja laillista yhtiön verotusta ei sotketa keskenään.

Suurimmat harmaan talouden ylläpitäjät ovat suomalaiset yksityishenkilöt ja pikkurikolliset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nokia Solutions and Networks Oy: Tulot: 188 317 067 € verot 0 € vero% 0 %. Nokian Renkaat ei maksa ollenkaan yhteisöveroja Suomeen, ovat siirtohinnoittelulla vältelleet veroja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Se on kaikki laillista. Te puhutte, että toiminta on harmaata taloutta, mutta ehkä lain noudattaminen on mielestänne moraalitonta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se on kaikki laillista."

Voi jestas suakin Varsio, enhän ole missään väittänyt ettei olisi laillista vaan vaatinut tuon epäoikeudenmukaisuuden poistamista, eihän perhekään voi kelpotella sisäisillä ylikoroilla tai siirtohinnoittelulla veroja välttääkseen mutta ylikansallisille yhtiöille tämä oikeus on annettu ja se ei ole oikeudenmukaista sekä lisää muiden verotusta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

.. kaikki mikä on laillista ei ole lain hengen mukaista.. ellei nyt sitten lain henkikin hauskahda kuin 30 vuotta harjaamattomat hampaat. Epäoikeudenmukaisuuden poistaminen tietenkin jää vain niille jotka välittävät ja/tai hyötyvät epäoikeudenmukaisuuden poistamisesta; yleensä tapauskohtaista. Epäoikeudenmukaisuuden kokeminenkin riippuu ja poikkeaa rajusti sen mukaan keltä kysyy.... saapahan luokiteltua ihmisiä tuonkin pohjalta, mikä tekee monen elämästä helpompaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #22

Rami Ovaskainen, #22.
Niinhän näissä talousasioissa monesti on, että toisen voitto on toisen tappio. Onko se oikein, riippuu kummalta kysyy.

Olisin tässä sillä kannalla, että asiaa pitäisi mieluummin tarkastella heikomman ja köyhemmän suunnalta. Rikkaat ne pitävät muutenkin aina puolensa. Tämä SSS-hallituskin on asettunut rikkaiden puolelle.

Pekka Pylkkönen

Voisiko johtua siitä että verot maksaa emoyhtiö Nokia jolla on 3,2 miljardia tappioita taseessa. Tappioista ei kuulukaan maksaa veroja, se kai on kaikille selvää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voisiko johtua siitä että verot maksaa emoyhtiö Nokia jolla on 3,2 miljardia tappioita taseessa."

Erinomaiset kirjanpitäjät ovat kullanarvoisia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #25.
Kiitokset osuvista ja asiantuntevista kommenteista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ennen kaikkea olisi tiukennettava lainsäädäntöä niin että se mikä on tällä hetkellä laillista keplottelua olisi huomenna rikollista lurjustelua.

Ei ole mitään järkeä siinä, että EU:ssa on jäseninä veroparatiisivaltioita.

Käyttäjän JuhoNieminen1 kuva
Juho Nieminen

Juuri näin. Suomen tulisi tukea muiden EU-valtioiden pyrkimyksiä hankkiutua eroon veroparatiisimaista. Se olisi Suomen etu, mutta ennen kaikkea koko globaalin oikeudenmukaisuuden kannalta välttämätöntä. Koko maailmankaupasta katoaa joka vuosi kymmeniä miljardeja näkymättömiin sukanvarsiin ja siksi valtioiden ympäri maailman täytyy paikata katoa ottamalla lisää velkaa. Se taas sairastuttaa koko talousjärjestelmän perustan.

Veroparatiisien kitkeminen on, kuten sanot, kaikkien kärkihankkeiden äiti - tai sen tulisi olla sitä. Tuo, että siihen suhtaudutaan SSS-hallituksen suunnalta vähätellen ja vaitonaisesti, on suuri häpeä ja tuottaa kokonaisen kadotetun sukupolven kun nuorisotyöttömyys on jättimäistä. Lisäksi hallitus vie valehtelullaan ja salailullaan nuorison uskon koko poliittiseen vaikuttamiseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juho Nieminen, #27:
Olen täydellisesti samaa mieltä.
Veroparatiisilurjustelu on tärkeimpiä syitä tähän markkinatalouden kriisiin, joka on jatkunut jo kahdeksisen vuotta. Siksi tähän epäkohtaan on tartuttava tiukasti ja määrätietoisesti.

On täysin käsittämätöntä, että tämä SSS-hallitus mainitsee kaikenlaisia "kärkihankkeita" mutta yrittää ilmeisen aktiivisesti "unohtaa" tämän todella keskeisen maailmantalouden epäkohdan ja "valuvian".

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #28

Timo Uotila

Suomalainen nostolaitevalmistaja Konecranes ja sen yhdysvaltalainen kilpailija Terex ilmoittivat yhdistyvänsä. Yhdistyvän yrityksen markkina-arvo on 5,15 miljardia euroa.

Yrityksen kotipaikka tulee olemaan Suomi ja yritys aikoo maksaa veronsa Suomeen. Suomen yhteisövero on huomattavasti alhaisempi kuin Yhdysvaltojen. Suomen yhteisövero on 20 prosenttia. Yhdysvalloissa yhtiövero on 35 prosenttia.

Hyötyykö Suomi siitä, että uuden yhtiön kotipakka on Suomessa ? Onko Suomi nyt veroparatiisi ? Olisiko yrityksen pitänyt heittää hyvästit Suomelle ja siirtää kaikki toimintansa toiseen maahan ?

Niin kauan kun yrtysvero tai verotus yleensäkkään ei ole globaalisti harmonisoitua, on mahdotonta ryhtyä verottajan poikkeuksellisilla toimenpiteillä kiristämään yritysten verotusta ja karkottaa yritysten pääkonttorit ulos maasta. Sehän siitä automaattisesti seuraa.

Todennäköisesti yritysvero tulee tulevaisuudessa poistumaan kokonaan ja verotus tulee siirtymään yritysten tulonjakoon.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #32

Ilkka Varsio, #32.
Erilaiset yhteisöverokannat on oikea ja varsinainen ongelma. Näillä veroilla kilpailu on osa globaalitaloutta, joka on kokonaan karannut kansainvälisestä kontrollista. Yhteisöveron tasolla houkutellaan kansainvälisiä firmoja - jotta niitä sitten voitaisiin verottaa muulla tavalla.

EU on täysin kyvytön ja itse asiassa haluton toimimaan. Tämä johtuu jo siitä, että EU on syntynyt kauppaliitosta ja suurfirmojen yhteisestä intressistä. Suurfirmojen varpaille astuminen on yhä EU:lle kauhistus - viis työntekijöistä ja tavallisista kansalaisista.

Maailmantalouden säännöissä on pahoja valuvikoja, joita suuret ja mahtavat yritykset käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen. Pienet ihmiset jäävät tässä auttamatta jalkoihin.

Käyttäjän JuhoNieminen1 kuva
Juho Nieminen Vastaus kommenttiin #32

Ei 20% ole vielä mitään. Varsinainen ongelma ovat 0-5% järjestelyt sekä erinäiset porsaanreiät, jotka mahdollistavat verojen välttelyn. Niille ei voida tehdä paljoa mitään ennen kuin yhdessä EU-tasolla sovitaan pelisäännöistä. Jostain syystä Suomen poliittinen eliitti uskottelee, ettei mitään ongelmaa edes ole. Kyllähän siinä haiskahtaa, että omat eturyhmät iloitsevat veronkierron mahdollisuuksista, kun ovat oppineet alan niksit.

Verojen kiertäminen myös monesti edellyttää sitä, ettei voittoja kotiuteta vaan niitä jäädytetään yrityksen tilille odottamaan tilintarkastajien ja juristien kikkailua. Kaikki verovälttelyprosessissa jäässä oleva raha on pois talouden kierrosta. Sipilälläkin oli hiljattain joku vuosi kun en saanut paljon mitään tuloja, kun odotteli että avautuisi parempi hetki kotiuttaa rahat. Yrittyksillä pitäisi olla joku velvollisuus investoida rahaa, jota vain seisottavat kassassa verojen pelossa. Jos ei verokarhua lihoteta, niin tulisi seurata "sanktiona" investointeja, joka hyödyttäisi kaikkia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #44

Juho Nieminen, #44.
Tuntuu todella siltä, että tässä nykyhallituksessa on useita ministereitä, jotka ovat oppineet käyttämään veroparatiiseja ja verokikkailuja. Eihän sellaiselta kabinetilta voi juuri odottaa reilumman ja oikeudenmukaisemman järjestelmän edistämistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Hyyrynen, #33.
Kiitoksia arvokkaista kommenteista.
En tosiaankaan käynyt esittelemään keinoja tämän nykyisen erittäin epätyydyttävän tilanteen korjaamiseksi. Tässä olisi ehdotuksia siltä alalta.

Ensinnäkin valtion pitäisi sijoittaa paljon enemmän verotarkastukseen ja nimenomaan erilaisten verovilppien selvittämiseen. Mutta hallitus haluaa säästää ja vähentää verotarkastuksen resursseja. Se säästäminen on kuitenkin "säästämistä" jos mikä. Verolurjustelujen selvittämisellä saataisiin muhkeita summia valtion kassaan.

Miksi hallitus ei halua satsata tähän toimintaan? Ilmeisesti sen takia, että hallituksessa istuu ministerejä, jotka käytävät innokkaasti hyväkseen veropartiisien palveluja.

Hallitus voisi myös vaikuttaa EU:n toimintaan komission kautta. Suomi on maailman toiseksi vähiten korruptoitunut maa maailmassa. Meitä siis varmaankin kuunneltaisiin. Mutta juuri tämä yritysjohtajien hämärätoiminta on Suomen heikko kohta. Suurfirmojen lobbarit yrittävät Brysselissä kaikin voimin estää verolurjustelun paljastamista ja estämistä.

Ja meillähän nämä eräät ministerit itse asioivat veroparatiiseissa. Eivät he halua tällaisen toiminnan paljastamista ja estämistä.

Käyttäjän JaniMalm-berg kuva
Jani Malmberg

Olen samoilla linjoilla siitä että kaikkea vastuuta ei voida sysätä duunaripuolen ihmisille eikä peruspalveluista voida kiristää ilman haittavaikutuksia. Nyt ollaan säästämässä väärästä päästä, sillä työttömyysturvan leikkaaminen ja eläkeläisten etujen leikkaamisessa ei saada työpaikkoja aikaiseksi niinkuin toisin väitetään. Mitä kilpailukyvyn nostamista se on kun ostovoimaan vähennetään ja vanhusten tulotasoa lasketaan niinkin radikaalisti, että ei ole varaa käydä lääkärissä hoitamassa itseään. Nyt on nähty jo heikentämisen aiheuttamat ongelmat ja suunta laskee edelleen, jos vain työntekijäpuolta, sekä tuensaajia ollaan rankaisemassa. Kyllä yrityksiä pitää laittaa enemmän vastuuseen ja työnantajapuolen tulee järjestää niitä työpaikkoja. Ulkoistaminen ei ole ratkaisu ongelmaan yrityksillä tulee olla vastuu pitää palvelunsa kotimaassa. Tämän työttömyyden ovat aiheuttaneet yksinomaan yritykset, jotka ovat siirtäneet toimintojansa muihin kolmansiin maihin. Nyt sitten itketään kun työttömyys on kasvanut ja nykyisellä tasolla meidän kulut ovat kasvaneet.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jan Malm-berg, #36.
Juuri noin minäkin näen tämän murheellisen kehityksen, jota hallitus pyrkii korjaamaan täysin virheellisin keinoin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä klikkaamalla voitte nähdä, millaisia summia lepäilee veroparatiisien kätköissä poissa tavallisten työntekijöiden ja vähävaraisten pöydistä:

https://www.facebook.com/malenaernman/photos/a.101...

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/tax_...

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Harmaata taloutta esiintyy tyypillisesti työvoimavaltaisilla toimialoilla, kuten rakennusalalla, majoitus- ja ravitsemisalalla ja kuljetusalalla.

Tyypillisiä ilmenemismuotoja ovat pimeiden palkkojen maksaminen, kuittikauppa, pimeät yrittäjätulot ja lyhyen elinkaaren yritysten käyttö verojen välttämiseksi. Harmaata taloutta esiintyy myös kansainvälisessä kaupassa ja sijoitustoiminnassa.

Harmaan talouden yleisyydestä on esitetty erilaisia arvioita. Arviointia vaikeuttaa se, että harmaa talous on suurelta osin piilorikollisuutta, josta vain osa tulee viranomaisten tietoon.

Harmaan talouden määrä vastaa 5,5–7,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Fiskaalisina vahinkoina tämä tarkoittaa 4-6 miljardin euron vuosittaisia verojen ja maksujen menetyksiä.

Suora lainaus lähteestä: https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/H... /Harmaan_talouden_esiintyminen_ja_yleisyy%2814463%29

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eeva Vallius, #39.
Kiitos mielenkiintoisista tiedoista.
Veroparatiisien ohella tuo harmaa talous on vielä oma alueensa. Sen keplottelujen selvittäminen on melkein kokonaan Suomen omissa käsissä. Siihenkin pitäisi panostaa valtion rahoja. Ne maksaisivat itsensä moninkertaisesti takaisin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Toivoa paremmasta antaa Finanssialan Keskusliitto 19.8.2015:
"Kansainvälistä verojenvälttelyä vaikeutetaan lähivuosina kolmella konkreettisella verotietojen vaihtoprojektilla. Niissä ovat mukana myös Suomi ja suomalainen finanssiala. Verotietoja luovutetaan jo nyt Yhdysvaltoihin, mutta kohta niitä vaihdetaan OECD:n aloitteesta lähes sadan maan kesken ja lisäksi vielä EU-maiden välillä.
Suomalainen finanssiala on mukana yhteisessä rintamassa torjumassa harmaata taloutta ja veronkiertoa. Finanssilaitosten rooli on toimittaa tietoja asiakkaistaan verottajalle, joka hoitaa tietojen vaihdon muiden maiden veroviranomaisten kanssa."

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eeva Vallius

Tämä koskee lähinnä yksityishenkilöiden tietoja. Suomi saa 50 maan kanssa tehdyn sopimuksen vuoksi automaattisesti laajasti tietoa siitä, mitä tuloja ja varoja Suomessa asuvilla henkilöillä on ulkomailla.

Koska jokainen verovelvollinen Suomen kansalainen tekee veroilmoituksen tai hyväksyy verottajan lähettämän veroehdotuksen, verovelvollinen korjaa tiedot oikeaksi. Jos tiedot ovat väärin tai puutteelliset tulee verovelvollisen ne korjata.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eeva Vallius, #41.
Hienoa, että tuollainen suunnitelma on pantu alulle. Hyvä, että jotain sentään tapahtuu, vaikka todella järeät toimenpiteet vielä puuttuvat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Caruna Case on karu esimerkki siitä, miten käy, jos suurfirmojen annetaan mellastaa veroparatiisimarkkinoilla. Veroparatiisien vastustaminen olisi vihdoin nostettava hallituksen ykköskärkihankkeeksi.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Ehkä Suomessakin pitäisi käydä keskustelua siitä, miksi EU-maa Hollantia nimitetään veroparatiisiksi, ja pitäisikö Suomen oppia sieltä jotain?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Blogistille kysymys!
Mitkä puolueet olivat vallassa silloin, jotka mahdollistivat tämän keinottelun? Eikö juuri Kokoomus, Keskusta, SDP ja mitä muita vielä?

Huonoja lakeja ja asetuksia tehtaillaan surutta, mutta korjausliike on mahdoton suorittaa! Niin tässä kuin monessa muussakin ns. "saavutetussa edussa"!

Kokoomuksen ja Keskustan kannan veronkierrolle minä ymmärrän, mutta että ns. työväenpuolueet, omasta mielestään, olivat myös mukana tätä, ei porsaan, vaan koko sian mentävää reikää veropohjaan tekemässä! Miksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset