TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Nyt tarvitaan Yle-palvelua venäjäksi

  • SBS ja paikallisradiot ynnä Suomi-lehti ovat kotouttaneet suomalaisia Australiaan.
    SBS ja paikallisradiot ynnä Suomi-lehti ovat kotouttaneet suomalaisia Australiaan.

# Maailman Radiopäivänä 13.2.2016 http://www.diamundialradio.org/ voimme todeta, että ulkosuomalaisilla radioasemilla on korvaamattoman tärkeä rooli kansalaisten kotouttamisessa uuteen kotimaahansa.

   Australia on ainoa maa maailmassa, jossa on ymmärretty kunnolla maahanmuuttajien kielillä tapahtuvan radio- ja tv-toiminnan merkitys. Sitä varten on olemassa valtion kustantama Special Broadcasting Service (SBS), jolla on radiossa lähetyksiä yli 70 kielellä, niiden joukossa suomi.

   Tiedän erinomaisesti tämän, koska olen asunut Australiassa ja avustanut noita lähetyksiä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan. Tästä voi tutustua palveluun: www.sbs.com.au/finnish
SBS:llä on myös lähetyksiä tietenkin vaikkapa venäjäksi, www.sbs.com.au/russian  ukrainaksi jne.

   Kerron Maailman Radiopäivästä Suomi-raportissani, jonka lähetin tälle maailman suurimmalle maahanmuuttajaradiolle Australian SBS:lle:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/content/timo-uotila-11216

    Suomi on siis SBS:n yli 70 ohjelmakielen joukossa. Lähetyksen toimittaa Sydneyssä Karl Mattas.  Tästä voi kuunnella tuoreimman lähetyksen: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/  

 

Ylestä päättävät, ymmärtäkää maahanmuuttajien radiopalvelujen merkitys!

# Suomen Ylen tehtäviä pohditaan parhaillaan komiteassa. Kehottaisin komitean jäseniä tutustumaan Australian SBS Radion toimintaan. Silloin ymmärrettäisiin, miten tärkeää myös Ylen olisi lähettää ohjelmaa suomen, ruotsin, englannin ja venäjän lisäksi arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja kaikilla tärkeimmillä maahanmuuttajakielillä. Se olisi loistava tapa maahanmuuttajien kotouttamiseksi.

   Vetoan Ylen hallintoneuvostoon ja ohjelmapuolen päättäjiin: Älkää ihmeessä ainakaan säästäkö juuri siitä palvelusta, jota pitäisi lisätä ja kehittää! Tarkoitan Ylen venäjänkielistä palvelua.

 

Venäjän kieli erikoisasemassa

# Venäjänkieliset lähetykset ovat aivan erikoisasemassa. Tunnen tilanteen, koska olin v. 1990 tuottajana panemassa alulle näitä lähetyksiä. Olen hyvin tyytyväinen, että Ylellä on nykyään myös venäjänkieliset tv-uutiset ja hyvät nettisivut. http://yle.fi/uutiset/novosti/

   Venäjänkieliset lähetykset ovat äärimmäisen tärkeitä Suomen venäjänkielisen vähemmistön ja valtavan Venäjänmaan tosiasioista kiinnostuneen yleisön pitämiseksi ajan tasalla ja tietoisina Suomen näkökannoista. Näistä säästäminen on yhtä haitallista "säästämistä" kuin yliopistoista "säästäminen", ja itse asiassa vieläkin haitallisempaa, koska kyseessä ovat Suomelle, EU:n reunavaltiolle, elintärkeät ulko- ja puolustuspolitiikan edut.

   Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen puolusti hiljattain tv-väittelyssä ansiokkaasti parlamentaarisesti valvotun ja monipuoliselle sananvapaudelle perustuvan ynnä kaupallisista intresseistä vapaan radio- ja tv-toiminnan asiaa. Ilmeisesti hän käsittää myös, miten tärkeitä venäjänkieliset lähetykset ovat koko Suomelle.

   Lisää Maailman Radiopäivästä: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/211849-radio-on-halvin-ja-demokraattisin-tiedotusvaline

     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuure Piittinen
13.2.2016 07:06

Taidanpa minäkin aktivoida oman vaatimattoman OH9TP harrasteradioasemani radiopäivän kunniaksi ja pitää hiljaisemman kauden jälkeen muutaman yhteyden.

Asuin Ruotsissa 1970-luvun alussa ja kyllä ne suomenkieliset radiolähetykset tuli useimmiten kuunneltua, vaikka ruotsikin oli kohtuullisesti hallussa. Suomalaiset AM-asemat olivat siellä melko häiriöisiä kuunneltavia joka johtui luultavasti siitä, että Skoone oli liian lähellä lähetyspaikkaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva

Timo Uotila
13.2.2016 14:25

Tuure Piittinen, #1.
Ruotsissa kuuluvuus taisi tosiaan olla ongelmallista noihin aikoihin. Silloin noilla etäisyyksillä käytettiin AM-asemia, joiden kuuluvuus ei ollut läheskään aina ensiluokkainen.

Nykyään radioita voi parhaiten kuunnella internetistä. Australialaisetkin pikku asemat kuuluvat Suomessa kuin täkäläiset lähialueen FM-asemat.

Ruotsinsuomalaisilla on myös valtion Sisuradio, jonka ohjelmatarjonta on sekä laadultaan että määrältään hyvää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset