TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ylen A-studion eläkekeskustelu oli floppi

# Television A-studiossa keskusteltiin 16.2. eläkkeiden jälkeenjääneisyydestä. Asiaan syvällisesti perehtynyt Kimmo Kiljunen (Sdp) yritti puhua asiaa. Mutta keskustelun toisena osapuolena oli STTK:n nuori nainen, jonka mielestä eläkeläiset yrittävät rohmuta itselleen liikaa. Keskustelua juontanut toimittaja oli aivan pihalla. Keskustelu jäi täysin torsoksi. Kimmo Kiljuselta vietiin lopussa puhevalta. Tämä aihe on saatava nopeasti uuteen käsittelyyn A-studiossa.

   Tässä asiassa pääomapiirejä nuoleskelevat poliitikot ja toimittajat ovat onnistuneet taas kerran saamaan köyhät toisiaan vastaan.  Varattomat opiskelijat yrittävät riistää pari kymmentä vuotta taitettujen eläkeindeksien helvettiä kokeneilta pieneläkeläisiltä heidän rahansa. Taitettu eläkeindeksi on johtanut tuhannet ja tuhannet pieneläkeläiset leipäkaupoista leipäjonoihin.

   On karmea erehdys puhua yhdellä sanalla kaikista eläkeläisistä. Liian helposti kuvitellaan, että eläkeläiset ovat kultaisen kädenpuristuksen itselleen keplotelleita Portugaliin paenneita veroparatiisipakolaisia. Suuri osa eläkeläisiä pystyy juuri ja juuri ostamaan korkealla arvonlisäverolla särvitettyjä elintarvikkeita ruokakaupoista. Osalla rahat eivät enää riitä siihenkään.

   Lokakuussa 2015 oppositio viritti välikysymyksen eläkeläisten kurjistumisesta ja jatkuvasta kurjistamisesta. Tuota kurjistumista on jatkunut jo vuodesta 1996, jolloin Paavo Lipposen demarit olivat menneet ”herrojen kanssa marjaan” ja Lipposen-Sauli Niinistön (Kok.) hallitus määräsi eläkkeille ns. taitetun indeksin. Siinä palkkojen nousu vaikuttaa eläkkeiden korotuksiin vain 20 prosenttia ja hintojen nousu 80 prosenttia.

 

Eläkkeet ovat jääneet jatkuvasti jälkeen vuodesta 1996

Eläkkeet ovat jääneet vuosi vuodelta enemmän jälkeen hintojen noususta mutta ennen kaikkea palkoista. Pitkään eläkkeellä olleet ovat vajonneet yhä syvemmälle. Vähävaraiset eläkeläiset ovat romahtaneet lattian läpi leipäjonoihin, keskituloiset eläkeläiset luisuneet vähävaraisten joukkoon.   

   Tätä silloisissa talousvaikeuksissa tehtyä ”väliaikaista” päätöstä ei ole sitten vuosien mittaan korjattu. Oikeudenmukaisuuden toteuttaminen on ”unohdettu”. Eläkkeellä pitäisi voida elää, vaikka se on periaatteessa vain jotain 55 prosenttia palkasta. Taitetun indeksin takia tuo prosentti on pudonnnut yhä alemmaksi.

   Entä sitten tämä SSS-hallitus? Kevään vaalikamppailussa kaikkien kolmen hallituspuolueen edustajat vakuuttelivat, että ainakin eläkeläisistä ja muista vähäosaisista pidetään huolta.

   Entä sitten hallitusohjelma ja sen ”kärkihankkeet” eläkeläisten kannalta? On hätkähdyttävää, että

ikääntyneiden kaltoin kohtelu ja epäreiluus on kirjattu hallitusohjelmaan. SSS-hallituksella on kymmenen kohdan ohjelma, jolla kurjistetaan eläkeläisiä.

   Eläkkeiden epäreiluutta on pitänyt esillä viime aikoina varsinkin Kimmo Kiljunen (Sdp):

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199020-hallitus-aikoo-kurittaa-ikaihmisia

Kimmo Kiljusen kunniaksi on sanottava, että hän myöntää tehneensä karkean virheen kannattaessaan aikoinaan Lipposen hallituksen esittämää taitettua indeksiä.

   Nyt kun taitetun indeksin vääryyttä yritetään poistaa, olisi myös järjestettävä korvaus pitempään eläkkeellä olleille vuosien mittaan koetusta kurjistumisesta. Parin kymmenen vuoden vääryydestä on saatava täysi korvaus.  

   Näitä vähäväkisten kurjistettuja eläkkeitä ei edes tarvitse maksaa kovin pitkään, sillä köyhät kuluttavat tämän maan palveluita useita vuosia lyhyemmän ajan kuin rikkaat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (112 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin kiinnitin huomiota toimittajan keskeytykseen Kiljusen pyrkiessä sanomaan viimeinen vastauksensa aggressiiviseen sävyyn haastaneelle keskustelukumppanilleen. Vastausta hän ei saanut sanoa, vaan se jäi puolitiehen.

Jollain tavoin kuitenkin tämä keissi noudattelee tiettyä kaavaa Kiljusen uralla. Hän on johdonmukaisesti valittanut omista eduistaan, kärsimistään vääryyksistä ja myös käyttänyt virkabudjettejaan kyseenalaisesti. Siihen sopii hyvin myös tuo takinkäännös Lipposen hallituksen ajoilta tähän päivään. Silloin hän oli vielä vuosikymmenet eteenpäin katsoen eläkkeiden maksajana.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #3.
Tätä keskustelua on syytä jatkaa energisesti. Eläkeläiset ovat vain monesti tottumattomia esiintymään somessa. Siitäkin syystä heidän äänensä jää kuulumattomiin, vaikka ovatkin itse asiassa "Suomen suurin puolue" - vaikka ökyeläkeläiset rajattaisiinkin ulkopuolelle.

On erinomaista, että Kimmo Kiljunen on ottanut eläkesian omakseen. Toivoisin vain, että hän korostaisi jo pitempään taitetulla eläkeindeksillä olleiden menetyksiä, jotka olisi korvattava.

Oman historiansa vuoksi Kiljunen ei ehkä ole kaikkein paras henkilö ajamaan eläkeasiaa. Mutta on kunnioitettavaa, että hän myöntää virheensä, kun kannatti aikoinaan Lipposen hallituksen esitystä. Tuo taitettu eläkeindeksi olisi sittemmin pitänyt moneen kertaan korjata. Syyllisiä ovat siis myös kaikki senjälkeiset hallitukset.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sellainen henkilö jonka eläke vastasi mediaania kun taitettu indeksi otettiin käyttöön on jo tippunut alle köyhyysrajan.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #18

Jos eläkkeet sidotaan mediaaniin (palkkkatuolojen) nii ollaan systeemissä, että vaikka työttömyys kaksinkertaistuu, niin eläkkeet nousevat, jos tuo työttömyyden kasvu tapahtuu aloilla, jossa palkka on alle mediaanin. Kun alapäästä putoaa palkansaajia työttömiksi niin mediaanitulo nousee.
Halutaanko nyt siis luoda systeemi, jossa matalapalka-alojen parantuva työllisyys laskisi eläkkeitä?
Ei taitaisi eläkeläisille kelvata systeemi, jossa mediaani olisi työvoimaan kuuluvien keskimmäinen ansio. Silloin tämä palkkajoustot työttömyyden muodossa vaikuttaisivat myös eläkkeisiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Mitenköhän se palkkaindeksi oikein lasketaan? Ansiotasoindeksi on eri asia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #29

Marreta Blåfied #29.
Siinä on 80% elinkustannusvaikutusta ja 20% palkkapuolta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Reijo Jokela, #21.
Ajatuksena on, että eläke olisi noin kaksi kolmannesta eläkeläisen keskipalkasta. Siihen eivät silloin vaikuttaisi työmarkkinoiden heilahtelut. Eläkeläiselle on tärkeää saada varma vaikkakin vaatimaton tulo selvitäkseen välttämättömistä menoistaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #18

Margareta Blåfield, #18.
Täsmälleen noin on käynyt. Yhä useammat eläkeläiset ovat pudonneet leipäkaupoista leipäjonoihin.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Epäilen - inflaatio on viime vuosina ollut varsin matala.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #46

Raimo Korhonen, #46.
Inflaatio on ollut varsin matala, mutta kun leikattu indeksi on voimassa vuodesta vuoteen, lopulta tullaan rajalle, jolloin rahat eivät enää riitä ruokaankaan.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #52

Ruoka on iso osa elinkustannusindeksiä eli nimenomaan ruokamenojen kehitystä indeksi seuraa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #56

Tiedätkö kuinka suuri paino on elintarvikkeilla kuluttajahintaindeksissä?
Indeksituotteilla on taipumusta nousta vähemmän kuin muut elintarvikkeet.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #61

Tilastokeskuksen mukaan "Kulutuskorin muodostamisessa arvioidaan yksityisten kotitalouksien kulutuksen rakenne eli kuinka paljon kuluttajat käyttävät vuoden aikana rahaa erilaisten tavaroiden ja palveluiden ostamiseen." Ehkä osaat arvioida paremmin?

Selostus löytyy täältä:

http://www.tilastokeskus.fi/til/khi/2015/12/khi_20...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #63

Aivan, se perustuu keskiarvoon (käytetäänkö tässä mediaani?). Suurituloisen kulutuksen rakenne on tietenkin ihan erilainen kuin pienituloisen jolla välttämättömät menot muodostavat valtaosan kulutuksesta. Esim. elektroniikka on halventunut, mutta köyhä ei vähä väliä ostelee uusia laitteita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #65

Margareta Blåfield, #65.
Vähävaraisimmilla suurin osa eläkkeistä menee ruokakauppaan. Siellä ostellessaan hän maksaa huikeaa arvonlisäveroa - kunnes rahat loppuvat ja on siirryttävä leipäkaupasta leipäjonoihin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #63

Raimo Korhonen, #63.
On äärimmäisen tärkeää, että indeksejä laskettaessa käytetään oikeita tuotteita ja hintoja. Muuten laskelmat menevät pahasti pieleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #97

Indeksin laskelma perustuu kuitenkin rajalliselle valikoimalle tuotteita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #56

Raimo Korhonen, #50.
Ruoka on todellakin oleellinen osa elinkustannusindeksiä. Hyvin ongelmallinen on asuminen, koska sen hinta vaihtelee eri puolilla huikeasti. Pääkaupunkiseudulla on keskituloisen palkallakin usein hankala tulla toimeen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #56

Raimo Korhonen, #56.
On aivan oikein, että indeksi seurailee juuri ruokamenoja. Jos takki alkaa repsottaa, sitä voi käyttää vielä vuoden, parikin. Mutta jos jääkaappi tyhjenee, lisää ruokaa on hankittava ennen pitkää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #118

Indeksi seurailee kaikkia hintoja. Ruokamenoilla on indeksissä pienempi painarvo kuin pienituloisen kuluttajan menoissa. Viime vuonna bensa on halventunut. Se vaikuttaa indeksiin.
Ennen viime vuotta ruoka kallistui monta kymmenen prosenttia, vaikka indeksin mukaan vaan toistakymmentä. Kuten sanoin indeksiin mukaan tulevilla tuotteilla on taipumusta väihäisempään hinnannousuun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #46

Näin kuitenkin on. Voisi tietenkin tarkistaa tilastoista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #18

Margareta Blåfield, #18.
On todella karmeaa, että mediaanieläkeläinen on näinä karuina leikatun indeksin vuosina pudonnut pöydän alle ja joutuu lähtemään kerjuulle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Täältä voi katsoa ihan videoilta:

http://vaihtoehto.weebly.com/videot--audio.html

Ensimmäisessä videossa Kimmo Kiljunen esittelee taitettua indeksiä.
HUOM! Videossa selviää myös, ettei laskelmat ole hänen vaan ihan viralliset laskelmat.

Henry

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Jos todella haluttaisiin vaikuttaa eläkeläisten köyhyyteen, olisi syytä puhua Kela-indeksin tarkistamisesta.
Työeläkkeellä olevat eivät ole köyhimpiä - mutta ikävä kyllä köyhät eivät kiinnosta demareita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Paljon on työeläkeläisiäkin alle köyhyysrajan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Margareta Blåfield, #19.
Todella paljon työeläkeläisiä on pudonnut lattian läpi leipäjonoihin, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Kuinka paljon?

Täysi takuueläke on 766,85 €/kk - se on vähän.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #30

Mediaanieläke on lähes 1500€/kk.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #33

Niinpä - köyhien eläke on vain noin puolet mediaanieläkkeestä.

BTW nykyinen takuueläke olisi markoissa 4.559 mk - kenellä oli sellainen eläke 90 luvulla?

Hyväksyisin kyllä tasokorotuksen takuueläkkeeseen, mutta 1-2% indeksikorotus ei korjaa köyhyyttä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #44

Raimo Korhonen, #44.
Parin prosentin korotus ei todellakaan nosta kansalaista köyhyydestä. Mutta vuodesta 1996 tuota korotettavaa onkin kertynyt yli 30 prosenttia.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #98

Jos kuvittelet, että on tulossa 30% korotus kaikiin eläkkeisiin (myös suuriin!) niin onneksi olkoon!

Tasokorotus takuueläkkeeseen olisi oikeudenmukaisempi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #103

Kyllä kaikki köyhyysrajan alittavat eläkkeet kaipaisivat reilua korotusta.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #105
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #30

Minun eläkkeeni on noin 810€/kk.
Parin vuoden kuluttua, jos alan näkemään nälkää, menen sossun luukulle ja alan avustamaan eläkeläisiä eri hakemusten teossa. Opiskeltuani ensin. :)

Henry

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #37

Niin, voihan myös tuottaa erilaisia kursseja eläkeläisille:
"Kotipoltolla lisätienestejä! ja jatkokurssi: "Vankeusajan säästöt!" ;)

Toimitukselle: Tämä on kirjoitettu kieli poskella, en yllytä rikoksiin, mutta tosiasia on, että kun en pystynyt maksamaan eräitä sakkoja, laskin erään viranomaisen avustamana montako päivää olisin istunut ja sitten laskin kuinka paljon olisin saanut rahaa säästöön tältä "täysylläpito-ajalta"?
Tilanne kuitenkin muuttui...

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #41

Hirtehisesti voisi lohkaista, että pienituloisimpien eläkeläisten kannttaisi hankkiutua vankilaan, jossa heille taataan sentään täysihoito ja kohtalaiset olot, vaikkei tosin vapaata liikkuvuutta. :-)))

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #70

Seppo Saari, #70.
Hyvin sanottu. Tämä taitettu eläkeindeksi päätettiin ottaa käyttöön ensin väliaikaisesti, laman voittamiseksi. Sitten se on vain jäänyt päälle vuodesta vuoteen, koska eläkeläiset ovat olleet liian kohteliaita vaatiakseen oikeuksiaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #30

Raimo Korhonen, #30.
Se on todella vähän. Pääkaupunkiseudulla aivan riittämätön.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #49

Niinpä - eikä sitä parin prosentin INDEKSIkorotus muuksi muuttaisi, tasokorotus tarvittaisiin - mutta sitähän ei esitetä.

Ja prosenttikorotus tietysti tuo eniten rahaa rikkaille, joiden eläke on jo suuri: hyvä, hyvä (niinkö?)!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #58

Raimo Korhonen, #58.
Prosenttikorotus tuo tietysti eniten rahaa rikkaille, jotka eivät oikeastaan tarvitsisikaan lisää rahaa. Köyhälle jokainen lisäcentti on sydämellisesti tervetullut.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Henry Björklid, #9.
Todella harmi, että Kimmo Kiljunen ei päässyt A-studiossa esittelemään kunnolla näitä faktatietoja. Keskustelu jäi aivan puutteelliseksi ja harhaanjohtavaksi. Asiaan on välttämättä syytä palata A-studiossa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu - tottakai, mutta sinne studioon olisi saatava "eri leirien" faktapohjaiset planssit jne.
Silloin nähtäisiin mistä päästä se kana pissii...

Ja pitäisi myös laskea kuinka paljon se maksaa yhteiskunnalle kun n. 30.000 lisä-anomusta laitetaan sossuun ja Kelaan - per kuukausi.
Ja on paljonkin laskelmia, joita voidaan tehdä - eli todella saada koko keissi 'kartalle'.
Kun toinen puhuu 1990-luvusta niin toinen hyppää 1980-luvulle jne., vaikka taitettua indeksiä ei vielä 1980-luvulla edes ollut...

Kiva kun rakastavat lisäveroja (sossu + Kela), mutta on aika sairasta rakastaa lisäytyvää byrokratiaa.

Henry

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Henri Björklid, #14.
Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että leikatun indeksin käsite olisi selvitettävä kansalle. Muuten asiasta ei voi keskustella tolkullisesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Toisaalta faktat tulee kyllä hyvin esiin tuossa Studio 55-videossa, [kommentti #9] mutta kyllähän se pitää saada myös illaksi näkyviin. Ikäänkuin prime-time aikaan.

Henry

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Henry Björklid, #15.
Tuo video on erinomainen. Se pitäisi saada tv-ohjelmaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomessa ongelmana on yksinäisten eläkeläisten huomattavan korkea köyhyysriski verrattuna eläkeläispariskuntiin.

Eläkeläispariskunnat ovat harvemmin pulassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #17.
Yksinäiset eläkeläiset ovat tosiaan keskimäärin vaikeimmassa asemassa. Mutta taitettu eläkeindeksi on iskenyt myös pariskuntiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hyvätuloinen eläkeläinen kärsii lisäksi eläkkeensä ylimääräisestä 6 % raippaverosta ja työelämään vielä eläkeläisenä osallistuvana ansiotulojensa ylimääräisestä 2% solidaarisuusverosta.

P.S. Verotettaviin ansiotuloihin lasketaan mukaan myös eläketulo

P.P.S. Eläketuloa verotetaan ilman raippaveroakin kovemmalla kädellä kuin saman suuruista palkkatuloa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #20.
On totta, että hyvätuloisilla eläkeläisillä on vielä riesanaan tuo raippavero.

On aivan totta, että eläkeläisiä hakataan ruoskalla kahta kautta:
(1) Ensin eläkettä vähennetään leikatun indeksin avulla. (2) Ja sitten vielä tuosta jo vähentyneestä eläkkeestä maksetaan korkeampaa veroa kuin vastaavasta palkasta. Hävytöntä!

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Enpä lähtisi barrikadeille HYVÄtuloisten eläkeläisten asiaa ajamaan!

Köyhien eläkeläisten kyllä - mutta siitähän ei ole kysymys.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysymys onkin eläkeläisten verotuksesta kokonaisuutena , joka on niin pientä kuin suurta eläkettä nauttivilla korkeampi kuin vastaavan rahasumman ansaitsevilla palkansaajilla.

Kyllä eläkeläisten kannattaa esiintyä samassa rintamassa eläkkeensä suuruusluokasta riippumatta kaikissa eläkkeitä koskevissa yhteiskunnallisissa kiistakysymyksissä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiinnostuin tutkimaan taitetun indeksin 'kohtaloa' vuosien saatossa. Näyttää siltä että kokoomus olisi halunnut vuonna 2006 korjata tuon vääryyden, mutta eduskunnan käsittelyssä asia meni lopulta äänestykseen, jossa esitys hävisi äänin 86-63. Mikä puolue olikaan äänestämässä 100 prosenttisesti esitystä vastaan? Tietenkin SDP, jonka aloitteesta tuo indeksileikkaus tehtiin. Näin siis SDP puheissaan mukamas puolustelee pienituloisia, mutta teot ovatkin sitten päätösvaiheessa jotain muuta eli vastahankaan.

Eläkeläisten reaalinen ostovoima on eläketurvakeskuksen mukaan noussut 37,5 prosenttia vuodesta 2000 vuoteen 2014 ja samana aikana työpalkkojen ostovoima on tilastokeskuksen mukaan noussut 72 prosenttia. Eläkeläiset ovat vuoden 2000 alusta vuoteen 2014 mennessä menettäneet ostovoimasta 34,5 prosenttia taitetusta indeksistä johtuen.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/754619/Tai...

Tässä linkki, josta näkyy kaaviona millainen vaikutus leikatulla indelksillä on ollut;

http://www.etk.fi/fi/service/indeksiturvan_histori...

http://www.findikaattori.fi/fi/23

Wikin mukaan Kiljunen on ollut kansanedustajan vuonna 2006 ja mitä ilmeisimmin ollut mukana vastustamassa kokoomuksen esitystä äänestyksessä. Jokseenkin kaksinaamaista politiikan tekemistä, mikäli todellakin tuolloin äänesti esitystä vastaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kimmo_Kiljunen

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuluttajahintaindeksi ei vastaa reaalista ostovoimaa kaikissa tuloluokissa.
Välttämättömät menot ovat ovat nousseet huomattavasti enemmän kuin monet muut hinnat.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Nyt eläkeläisille kuuluvat eurot, jotka olisivat ostovoimana vahvistamassa suomalaista yhteiskuntaa, valuvatkin eläkeyhtiöiden miljardikasoihin ja lisäksi mm. Keva, Carunan sijoitusosuudellaan myös veroparatiiseihin! Hyödyttävät myös korkeasti palkattuja pomoja kuten Kevassa (Kuntien ja valtion eläkeyhtiö),jossa nyt jo neljäs pomo lyhyen ajan sisällä. Edellisille maksettu 'sovitusti' satojentuhansien eurojen erorahat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #40

Mirjam Parant, #40.
Eläkeökyilijöiden toiminta on todella vastenmielistä. Kaikenlaiset kultaiset kädenpuristukset olisi kiellettävä lailla ja tuomittava mediassa kovin sanoin julkiseen häpeäpuuhun.

Suomeen olisi sivistysvaltioiden malliin säädettävä eläkekatto.

Käyttäjän PetteriAittola kuva
Petteri Aittola Vastaus kommenttiin #75

Palkansaaja se on johtajakin. Muut saavat irtisanomisajan palkan.

Ja mitä tuohon eläkekattoon tulee, niin luulenpa, ettei "ylisuurta" eläkettä jätettäisi korvaamatta jonkin omistusinstrumentin avulla, jolloin sen sijaan, että ao. maksaisi tuloverolain mukaan isosta eläkkeestään "palkansaajaveroa", perittäisiin pääomatulolajin mukainen vero. Siitäkin tunnutaan olevan kovin kateellisia.

Luulen, että tällainen järjestely kelpaisi myös mainitsemillenne ökyeläkeläisille, mitä ne sitten lieneekään.

Varmemmaksi vakuudeksi totean, että en omista rahasto-osuuksia tai osakkeitakaan, mitä nyt muutaman hassun luottokorttilaskun yhteydessä kertyneen rahasto-osuuden kymmenysosan jostain minulle epämääräisestä osakesalkusta.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Kuluttajahintaindeksi ei tosiaan vastaa reaalista ostovoimaa kaikissa tuloluokissa, erityisesti ylemmisssä, sillä ylellisyystavarat eivät indeksiin kuulu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Margareta Blåfield, #34.
Välttämättömät menot ovat todellakin nousseet enemmän kuin keskimäärin. Erityisesti asuminen maksaa pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sirpa Abdallah, #31.
Kiitos erittäin mielenkiintoisista faktatiedoista.
On todella järkyttävää, jos ja kun eläkeläiset ovat taitetun indeksin vuoksi menettäneet vuodesta 2000 vuoteen 2014 peräti 34,5 prosenttia ostovoimastaan. Tuollainen epäoikeudenmukaisuus on suoranainen huutava vääryys.

Kun Sdp siis vielä v. 2006 vastusti leikatusta indeksistä luopumista, ei ole mikään ihme, että puolue on viime vuosina kokenut kaikkien aikojen kannatusalhon. Toivoisin todellakin Kimmo Kiljuselta kommenttia näistä asioista.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuli katsottua kyseinen Yle A-studion eläkekeskustelu.

Pikkasen tuli suru tämän STTK lähettämä nuoren naisen puolesta, hän oli lähinnä liikkeelä tunnetasolla. Jos meidän Suomalaisten asioita hoidetaan näin, en ihmettele yhtään miksi me suomalaiset olemme niin kusessa kuin olemme.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ari Tero, #35.
Keskustelu oli todellakin kuin tunteenpurkaus. Aikaa oli varattu aivan liian vähän. Tällainen aihe olisi vaatinut hyvän esittelyn ja pohjustuksen. Käsitteetkin alkaen taitetusta indeksistä olivat hakusessa. Aihe on tärkeä ja vaatisi kunnollisen käsittelyn.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

A-studion keskustelu oli todellakin surkea! Tätä myös Kiljunen yritti viestittää toimittajalle - aivan väärä henkilö vastapuolella. Nuori nainen, joka säksättää opeteltua mantraansa ja yrittää vesittää vastapuolen asiasisällön. Katselijalle ja kuulijalle tilanne oli vähintäänkin kiusallinen.

Olen samaa mieltä T.Uotilan kanssa siitä, että eläkeindeksi -keskustelu on tuotettava pikimmiten A-studiossa uudelleen, nyt kuitenkin laajennetulla asiantuntijakokoonpanolla.

EU:n määrittämä köyhyysraja on 1160 euroa/kk. Suomessa aika moni jää tuon summan alapuolelle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mirjami Parant, #38.
Noin minäkin näin tuon tilanteen. Tämä aihe on niin tärkeä, että se vaatisi kunnollisen käsittelyn. Paikalle olisi kutsuttava henkilöitä, jotka tuntevat todella tämän eläkeasian faktat ja eläkeläisten tilanteen.

On tosiaan hyvä muistaa, että 1160€/kk on Suomessa EU:n määrittämä köyhyysraja. Mielestäni eläkkeille voitaisiin määrätä katto niin kuin monissa sivistysmaissa. Toisaalta olisi huolehdittava, että kukaan ei jää puille paljaille.

Marja-Leena Kuronen

Tuo 1160 on monen eläke yhteensä (työeläke+kela), siitä maksetaan vielä vero, joten käteen jäävä summa on vieläkin pienempi. Kansaneläkettä maksamme kaikki, mutta vain osa sitä saa! Piti tulla kaikille työeläkkeen lisäksi. Eikös sekin muuttunut Lipposen aikaan?
Jos työeläkkeitä korotettaisiin, niin samalla rapsahtaisi lisää verotuloja valtion kassaan.
En voi ymmärtää, ettei hallitusta kiinnosta tämä asia, puhumattakaan siitä,
että tuossa tuloluokassa se korotus menisi suoraan kulutukseen.
Miksi ei kertakaikkiaan vain nosteta työeläkkeitä 20 eurolla kautta linjan ihan aluksi. Siellä eläkeyhtiöissä makaa kohta 200 miljardia rahaa vai onko osa rahoista jo hukattu ja meille ei kerrota?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja-Leeena Kuronen, #85.
Täsmälleen oikeita huomioita.
Pienituloiset eläkeläiset ovat näihin saakka pysytelleet aivan turhaan kohteliaasti hiljaa. Se on johtanut unohdukseen ja syrjäytymiseen. Nyt on syytä muuttaa tyyliä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kelan historiatietojen mukaan 1.1.1996 kansaneläkejärjestelmä muuttui muista eläketuloista riippuvaksi vähimmäiseläkkeeksi, kun pohjaosia alettiin vähitellen poistaa. Kansaneläkemaksut poistettiin vakuutetuilta. Hautausavustus loppui.

http://www.kela.fi/historia

http://www.etk.fi/fi/service/kansanel%C3%A4ke-etuu...

Taitaa olla Lipposen hallituksen aikaansaannoksia (vvm Sauli Niinistö), kuten kaikki aiemmat leikkaukset sosiaalitukiin ja nyt sitten oppositiosta käsin huudetaan kurkku suorana kun hallitus esittää pieniäkin indeksijäädytyksiä, puhumattakaan asumistuen järjestämistä yhteen järjestelmään.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Lipposen_I_hallitus

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #93

Sirpa Abdallah, #93.
Kiitos mielenkiintoisista ja tärkeistä tiedoista, jotka auttavat ymmärtämään tätä ongelmaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sirpa Abdallah

Kaksi asiaa. Lipponen on SDP:n henkinen isä, Mooses. SDP ei muuta päätöksiä joita Paavo Lipponen on tehnyt. Ei muuten muuta valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen eikä Antti Rinteen tekemiä virheitä. Ne sivuutetaan. Niistä ei puhuta.

Tosin valtiovarainministeri Antti Rinne halusi lohduttaa ja korjata tämän kohtelun siten, että yli 65-vuotiaat eläkeläiset saavat kalastaa ilmaiseksi ilman kalastuskorttia! Kaikki demarit olivat onnessaan tästä lahjasta ja äänestivät taas demareita. Yli 65 vuotiaat ovat muuten saaneet aina kalastaa ilman kalastuskorttia.

Kimmo Kiljunen on demari, joka ei kansanedustajana tai ulkoministeriön palkintovirkoja varmentaessaan Lipposen varpaille vahigossakaan olisi astunut.

Koko työikänsä demareita äänestäneet ovat tyytyneet tähän Lipposen leikattuun indeksiin ja äänestävät totutulla tavalla puuttumatta tähän epäoikeudenmukaisuuteen – ei edes heidän oma eläkeläisjärjestönsä uskalla asiaan ottaa kantaa ?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Puheilla taitetusta indeksistä sekoitetaan itse asiaa. Eläkeindeksin radikaali huononnus tehtiin jo 1977, jolloin Miettusen III hallitus otti käyttöön puoliväli-indeksin eli 50/50 indeksin. Kansalaisaloitteellä pyritään palauttamaan eläkeindeksi puhtaaksi palkkatasoindeksiksi 100/0 ja korjaamaan vuosikymmenien aikana syntynyt eläkkeiden jälkeenjääneisyys. Lipposen hallituksen käyttöön ottama taitettu 20/80 indeksi ei enää huononna tilannetta, varsinkin kun palkat ilmeisesti jäädytetään. Tämän vuoden negatiivinen muutos johtui elinkustannusten laskusta, joka sinänsä on hyvä asia, mutta nyt sen syy oli polttonesteiden hinnan lasku. Eläkeläiset ajelevat autolla todennäköisesti vähemmän kuin indeksiperhe, joten heidän todelliset elinkustannuksensa ilmeisesti kuitenkin kasvoivat. Tärkeää olisikin saada eläkeläisille oma elinkustannusindeksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Ylinen, #50.
Tuo 50/50 indeksi on tosiaankin jo vuodelta 1977.
Nykyisen leikatun indeksin dramaattisin vaikutus tuntuu vähävaraisimmilla, jotka ovat näihin asti tulleet toimeen eläkkeellään mutta eivät enää. Heitä tässä ensi sijassa ajatellaan.

On myös murheellista, jos eläkeläisten keskiluokka vajoaa köyhälistöksi. Kaiken lisäksi se näivettää haitallisesti kotimarkkinoita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #39.
Sdp:n niin kuin muidenkin puolueiden kannattaisi nöyrästi myöntää tekemänsä virheet. Muuten käy niin kuin Lipposelle vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Kimmo Kiljunen ansaitsee kiitokset, kun myöntää virheensä ja on ryhtynyt ajamaan pienituloisten eläkeläisten asiaa.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Kiljunen (ja kumppanit täällä) nimenomaan EIVÄT aja pienituloisten, takuueläkkeellä olevien asiaa, vaan KAIKKIEN eläkeläisten.

Ja prosenttilinja toisi suurimmat korotukset suurimpiin eläkkeisiin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #59

Raimo Korhonen, #59.
Olen sitä mieltä, että Suomen pitäisi sivistysmaiden esimerkin mukaan määrätä eläkekatto.

Ökyeläkkeet ovat osa korruptoitunutta kapitalismia, joka on alkanut natista liitoksistaan.

Pienituloisille pitää varmistaa elämiseen riittävä eläke.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #62

#62. Johtopäätös edellisistä: Kaikkien puolueiden eläkeläiset yhtykää!!

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211555-...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #69

Kari Kilpiö, #69.
Tuo on mainio ajatus. Pieni- ja keskituloisten eläkeläisten niin kuin palkansaajienkin edut ovat yhteiset.

Ökyeläkeläisten niin kuin ökyrikkaiden ja banksterien edut ovat aivan toiset. Mutta heitäpä onkin vain muutama kourallinen. Niinpä sivistysvaltioissa eläkkeille on määrätty katto,

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #71

#71. Ökypalkoille ja ökyeläkkeille säänneltävä katto. Se olisi oikeus ja kohtuus - etenkin näin taantuma-aikana. Ja veroparatiisit kuriin viimeinkin.

Kevan uusi johtaja Timo Kietäväinen on valmis linjamaan eläkelaitosten suhdetta veroparatiiseihin Hesarin 17.2.2016 mukaan.

http://hs.fi/kotimaa/a1455601389215

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #74

Kari Kilpiö, #74.
Eläkkeille katto, kultaiset kädenpuristukset totaalikieltoon, veroparatiisilurjustelu oikeasti kuriin. Siinä olisi SSS-hallitukselle heti kolme "kärkihanketta"!

Marja-Leena Kuronen

No eivät taida olla ihan niin tyytyväisiä demareihin äänestäjät,
onhan sen suosio tullut alas kuin lehmän häntä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja-Leena Kuronen, #119.
Demarien gallupnousu on perustunut ennen kaikkea siihen, että äänestäjät pettyivät Timo Soiniin, joka hyppäsi "perusporvarihallitukseen". Demareilta ei ole kuulunut hyviä ehdotuksia - ellei nyt sitten tämä "uudestisyntyneen" Kimmo Kiljusen eläkeherännäisyys.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja-Leena Kuronen, #119.
Demarien gallupnousu on perustunut ennen kaikkea siihen, että äänestäjät pettyivät Timo Soiniin, joka hyppäsi "perusporvarihallitukseen". Demareilta ei ole kuulunut hyviä ehdotuksia - ellei nyt sitten tämä "uudestisyntyneen" Kimmo Kiljusen eläkeheränneisyys.

Janne Suuronen

Mihinkäs eläkekaton vaatiminen (Raimo Ilaskivi, tulot 150k€/vuosi)(Tarha Halonen, tulot 100k€/vuosi)(Kimmo Kiljunen, tulot arviolta 70k€/vuosi) on unohtunut ?

Vuonna 2014 maksettiin eläkkeitä yhteensä 28,1 miljardia euroa, mikä oli 43 prosenttia sosiaalimenoista ja 14 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Keskimäärin eläkkeitä maksettiin noin 1800€/kk.

Meitä harhautetaan. Tämä ei ole niinkään eläkeläiset vs muut vaan eläkeläisten sisäinen solidaarisuuskysymys.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Suuronen, #48.
Minä olen eläkekaton kannalla. Vallankin kaikenlaiset kultaiset kädenpuristukset ovat osa sitä läpimätää palkitsemiskulttuuria, joka uhkaa taas vetää koko ns. markkinatalouden kuilun partaalle.

Eläkeläiset eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä, kaikkea kanssa. Kun puhutaan taitetun eläkeindeksin kohtuuttomuudesta, puhutaan ennen kaikkea niistä vähävaraisimmista, jotka sortuvat leipäkaupoista leipäjonoihin, kun eivät saa enää kohtuullisia tuloja työeläkkeellään eli jälkikäteen maksettavalla palkallaan.

Käyttäjän kiljunen kuva
Kimmo Kiljunen

Eilinen A-studio ilmentää sitä käsikirjoitusta, jonka kansalaisaloitettamme vastustavat voimat ovat laatineet. Palkkaindeksivaatimus pelkistetään nuorten ja eläkeläisten, suurituloisten ja pienituloisten, naisten ja miesten, työssäkäyvien ja eläkkeensaajien tai eri eläkeläispolvien väliseksi vastakkainasetteluksi. Katsokaa TELA:n ja ETK:n viimeaikaisia kommentteja ja kirjoituksia. Tosiasiassa intressiristiriita on vain eläkerahastoja paisuttavien ja eläkesäästöjään peräävien välinen. Kaikki muu on hämäystä. Mietin pitkään osallistunko koko A-studion keskusteluun, kun kuulin että vastassa on nuori opiskelijapoliitikko eikä esimerkiksi TELA:n tai ETK:n johto tai keskeinen poliittinen päättäjä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, täytyy kait kerätä uusi addressi ;)
sen puolesta, että saadaan keskustelu YLE-ilta-tyyppinen, johon saa tuoda planssit ja vehkeet - ja sovitaan etukäteen mistä kaikista taulukoista keskustellaan - tarkoitan, että aikajanat sovitaan vaikka mallia "joka kymmenes vuosi". Vaikka 1965-2015, 1975-2015, 1985-2015 jne.
- Shakkipelikelloa voitaisiin käyttää, jottei toinen saa pölöttää kuinka paljon tahansa.

Silloin tulee valoitettua jokaiselta puolelta ja sitten ainakin Siimes sinne mukaan ja muut lusmut.
Esim. Sinä Kimmo ja Pusa sekä joku muu, ja vastapuolelta myös kolme henkilöä - ja nimen omaan ylintä johtoa.
- Voisihan siinä olla niinkin, että kumpin "joukkoe" saisi tehdät omat 3 minuutin videot silleen tietoiskutyyppisesti.

- Ja me kansalaiset voisimme toimittaa esimerkkitapauksia.
- Erittäin tärkeää olisi myös tehdä tutkimus siitä, kuinka paljon tämä maksaa byrokratian lisäyksenä kun me kaikki jotka "putoaa alle rajan" lampsimme sossuun sekä pyytämään Kelalta lisää vuokratukea.

- Voisihan joku myös tutkia kuinka suuri % leipäjonolaisista on eläkeläisiä - ihan vaan tiedoksi. (Sehän olisi esim. opiskelijapolitikolle hyvä työnäyte...)

Koko ohjelma julkaistaisiin myös tekstimuodossa niinkuin eduskunnan pöytäkirjat ja silloin voitaisiin vielä tarkistaa jälkikäteen mitä argumenttia joku käytti.
Esim. Siimeksen jutut on niin ympäripyöreää p-jauhantaa, että olisi helppo osoittaa kirjallisesti, kun ihmiset saavat lukea sen tekstinä uudelleen, mitä se on.

Siinä olisi meininkiä.
Sitten vain pop-corneja ostamaan.

Henry

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Henry Björklid, #84.
Loistavia ehdotuksia. Tuollainen ilta olisi järjestettävä sekä radiossa että televisiossa suomeksi ja ruotsiksi. Asiaa olisi pidettävä esillä myös Ylen venäjänkielisissä lähetyksissä.

Eniten minua surettaa se, että tässä asiassa on pantu suunnitellusti ja julmasti vastakkain toisiaan puremaan kaksi sorrettua ryhmää, nimittäin nuoret 0-sopimuspätkätyöläiset ja vanhat palkkaeläkkeeltä leipäjonoon ja sossun luukulle putoavat eläkeläiset, jotka jo 1960-luvulla raatoivat 6-päiväistä työviikkoa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Henry Björklid, #84.
Nuo kymmenen vuoden aikajanat ovat mainio idea eläkeasian historian esittelyssä. Niistä olisi tärkeää kuulla lisää mediassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kimmo Kiljunen, #82.
Kiitos, että olet pitänyt yllä tätä tärkeää keskustelua. Se uhkaa kaiken aikaa luisua väärille raiteille. Mutta kannattaa yrittää ohjailla sitä tolkullisille linjoille.

Ja ennen kaikkea asiasta pitää saada uusi, perusteellisempi ja tosiasioille pohjautuva tv-keskustelu.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Eläkeläisiä ei saa pitää taakkana ja tuottamattomana kulueränä valtion budjetoinnissa, vaan he ovat perinteen, tieto-taidon ja kokemuksen siirtäjinä korvaamaton resurssi myös henkiseltä pääomaltaan. Yhteiskunnan kulttuuritaso nähdään myös siitä, kuinka se suhtautuu vanhuksiin, eläkeläisiin,sotaveteraaneihin, sairaisiin, nuorisoon, yksinhuoltajiin, vammaisiin, työttömiin ym.marginaaliväestöön. VRT....

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199020-ha...

Jokainen meistä on aikanaan eläkeläinen, ellei kuole sitä ennen. Missä empaattisuus, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kilpiö, #87.
Loistavasti sanottu.
Suhtautumisesta eläkeläisiin näkee valtakunnan kulttuuritason.

Sitä paitsi oikeudenmukaista eläkettä saavat kansalaiset ovat myös kuluttajia, jotka pitävät valtakunnan taloutta liikkeellä kun vientiteollisuus yskii vuodesta vuoteen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

A-studion keskusteluhan lopetettiin, kun päästiinperuskysmykseen eli maksetaanko työeläkevaroista enemmän eläkkeitä kuin sisään tulee rahaa eläkemaksuista ja rahastoista tuottoja. Opiskelija oli sitä mieltä, että maksetaan ulos enemmän ja Kiljunen oli toista mieltä. Kiljunen ei enää saanut mahdollisuutta perustella väittämäänsä, että eläkevarannot koko ajan kasvavat.

Onkohan tarkoitus kerätä niin isot varannot, että eläkkeet pystytään maksamaan niiden pelkillä tuotoilla ja työtätekevien eläkemaksuista voidaan luopua? 800 miljardia? Samalla eläkefirmat kasvattavat valtaansa yhteiskunnassa ja sama tapahtuu tietenkin muuallakin. Eläkevarallisuus ohjaa melko vahvasti jo maailman tapahtumia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Halonen, #94.
A-studion lähetys todellakin lopetettiin juuri, kun alettiin päästä asian ytimiin. Siitäpä syystä tarvittaisiin välttämättä uusia ja laajoja tietopaketteja ja radio- ja tv-lähetyksiä tästä teemasta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TÄSSÄ UUTTA ASIAA/linkkejä ELÄKEKESKUSTELUUN:

--Euro tuhoaa suomalaisten eläkkeet (Olli Pusa)
http://ollipusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115944-eu...

--Ääriarvona eläkeläiset voisivat mennä tietyissä asioissa yleislakkoonkin:

http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211628-elake...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kilpiö, #102.
Erittäin mielenkiintoisia näkökulmia. Liian monet eläkeasian puolet ovat jääneet ilman läpivalaisua. Olisi korkea aika nostaa kaikki aspektit julkiseen käsittelyyn. Kysymys on suunnattomista rahasummista.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Omituista keskustelua!
Siis köyhyysraja on 1160€ ja täysi takuueläke 766,85 €/kk - selvä se, että on paljon eläkeläisiä köyhyysrajan alapuolella.

Ja köyhiä pitäisi auttaa!
Siis muutetaanpa indeksiä: palkkaindeksin mukainen korotus 1,5% antaa takuueläkkeen tasolla lisää 11.50 €/kk - ja silläkö asia hoituisi?
10.000 €/kk eläkkeellä korotus olisikin jo 150 €/kk - se kuulostaisi aika hyvältä?

No, arv. blogisti esittää, että takautuvasti vuodesta 1996 - eli pienituloiselle, kertakorvauksena (?) suunnilleen 2.760 € - ihan kiva. Mutta 10.000 €/kk eläkkeestä jo melko mukava 36.000 €. Tätäkö halutaan?

Indeksikorotuksen ominaisuus on, että se vaikuttaa kaikkiin eläkkeensaajiin ja 99% todennäköisyydellä tulee niin kalliiksi, että mitään ei tapahdu (lyödäänkö vetoa?). Tasokorotus köyhille saattaisi mennä läpi, mutta sehän ei ketään kiinnosta.

Toki ilmoitan ottavani rahaa vastaan, jos maksaja löytyy...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Korhonen, #106.
Erittäin mielenkiintoisia laskelmia. On erittäin hyvä voida näyttää, miten suunnattomia summia eläkeläiset ovat menettäneet taitetun indeksin kaudella. Saattaa olla, että ainakaan suurituloisempien on vaikea vaatia kaikkea tuota takaisin. Mutta vähävaraisille ne pitäisi ilman muuta palauttaa.

Jos näitä lukuja pidetään jatkuvasti esillä keskustelussa, voidaan osoittaa, mitä eläkeläiset ovat jo tähän mennessä uhranneet valtiontalouden alttarille. Näin voitaisiin torjua eläkeläisiin yhä edelleen suunnattuja leikkauksia. Samalla eläkeläisten painoarvo neuvottelupöydissä nousisi ansaitulle tasolle.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

No, se toinen kappale oli lähinnä siksi, että se näyttää, miten indeksi ja prosenttikorotus toimii. Todellisuudessa pitäisi luvuista tietysti vähentää tämä pahamaineisen taitetun indeksin mukaisesti maksetut summat eli nuo luvut pienenisivät ehkä puolella, ehkä kolmanneksella.

Jos takuueläkkeen tasolla jää palkoista jälkeen 20 vuodessa esim. noin 700-1000 €, ei se mikään katastrofi ole, kun eläkkeen reaaliarvo on kuitenkin kasvanut.

Valtiontalouden alttarille eläkeläiset eivät ole uhranneet mitään, valtio ei eläkkeitä maksa (paitsi kansaneläkkeen, mutta sillä on eri indeksi).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #109

Raimo Korhonen, #109.
Kyllähän eläkeläiset ovat maksaneet valtiontalouden alttarille veroja, jotka ovat korkeampia kuin vastaavat palkkaverot.

Ja eikö hallitus eli valtiovalta päättänyt, että eläkeläisille maksetaan eläkkeen korotuksia taitetun indeksin mukaan?

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #111

Jos pidät veronmaksua uhrauksena alttarille, niin kyllä - mutta veroja maksavat kaikki muutkin.

Ja sellaisen etuuden poistaminen, jota ei ole ollutkaan, ei ole uhraus. Vai oletko saanut eläkettä jonkin muun indeksin mukaan?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #113

Raimo Korhonen, #113.
Tarkoitin vain, että veroja me kaikki maksamme "hyvinvoinnin alttarille", mutta eläkeläiset maksavat samasta tulosta suurempaa veroa kuin muut.

"Uhrauksena" puhun kuvaannollisesti siitä, että eläkeläiset ovat saaneet rahaa vuodesta 1996 vähemmän kuin ennen, sillä voimassa on ollut leikattu eläkeindeksi. Sen piti olla vain "väliaikainen", mutta se on "unohtunut" päälle.

Tämä on tällaista symboleilla puhumista siitä miltä eläkeläisistä tuntuu.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #114

Kun on noin suuret menetykset, sinun täytyy hakea tappion tasausta verotuksessa, sitähän voi saada 5 vuotta takautuvasti.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #115

Raimo Korhonen, #115.
Tuo taisi olla huumoria, koska valtiovalta on eläkeläisten suhteen toiminut omien määräystensä mukaisesti. Nuo määräykset vain tuntuvat vallankin vähävaraisemmista eläkeläisistä epäoikeudenmukaisilta.

Toisaalta jotkut vallankin nuoremmat ikäluokat ajattelevat, että eläkeläiset elävät "muiden siivellä", vaikka he nauttivat työuransa palkkaa eli eläkettä jälkikäteen ja maksavat vielä korkeampaa veroa kuin muut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, helpointahan se olisi kun eduskunta ilmottaisi minkälaisen rahan (meidän *kaikkien* rahaa), vaati näiltä yhtiöiltä ja sen jälkeen perustettaisiin laskentayksikkö, joka tekisi [läpinäkyvän] esityksen jaosta - jonka jälkeen asia käsiteltäisiin parlamentissa.

Henry

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Henry Björklid, #108.
Ehdotuksesi tuntuu käyttökelpoiselta.

Käyttäjän PetteriAittola kuva
Petteri Aittola

Kun asumiskulut pääkaupunkiseudulla ovat korkeat, pitäisikö sinne työn perässä muuttaneet patistaa takaisin maakuntiin, että eläke riittäisi paremmin?

Paikkakunnan palvelut pitäisi silloin nostaa väestön tarvitsemalle tasolle. Ei taida sekään onnistua.

En ole tutustunut elinkustannusindeksin sisältöön, huomannut vain sen vaikutuksia omiin edesottamuksiini ja tullut siihen johtopäätökseen, että eläkkeellä oleva elatusvelvollinen vanhempi kurjistuu enemmän, kuin "keskiverto". Näennäisesti hyväkin eläke jää nettona aika paljon pienemmäksi, kun kaikki pakolliset menot ja palkansaajaa korkemmat verot on maksettu. Paperilla maksettava nettosumma näyttää vielä kohtuulliselta, mutta arki on toisenlainen.

Tulee mieleen, että keskituloisten eläkeläisten halu mm. matkustella, satsata hyvinvointipalveluihin oman elämänlaadun parantamiseksi olisi aika korkea. Jos näille tarjottaisiin mahdollisuus käyttää liikunta-, vapaa-ajan ja matkailupalveluita arvonlisäverovapaasti, huomioiden se lopullisessa verotuksessa, saisi palvelualat kenties halukkaan ja potentiaalisen asiakassegmentin kasvattamaan liikevaihtoaan. Sitä kautta myös palvelualat luultavasti pystyivät työllistämään enemmän ihmisiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Aittola, #120.
Mielenkiintoista pohdintaa.
Eläkeläisten ja muiden pienituloisten olisi edullisempaa asua muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Joillekin eläkeläisille tämä ratkaisu saattaisi soveltua - jos kuntoa riittää. Maaseudulla ei vain tahdo olla työpaikkoja edes pienituloisille.

Kotimaan matkailu- ym. palveluiden eläkeläisalennukset saattaisivat auttaa alan liike-elämää. Pääkaupunkiseudun paikallisliikenteessä alennuksen saavat vain kaikkein vähävaraisimmat eli kansaneläkeläiset.

Käyttäjän PetteriAittola kuva
Petteri Aittola

Ketteriä ratkaisuja on jo nyt työssä olijoille tarjolla. Työnantaja voi antaa 400 euron verovapaan lippuvihon käytettäväksi liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Jos vastaava olisi esim. Kelasta tarjolla kaikille, niin takuu-, kansan ja työeläkeläisillekin, niin vaikutus saattaisi näkyä lääkärin vastaanotoilla ja henkisessä vireydessä.

Käyttäjän josajantti kuva
Josa Jäntti

Timo Uotila on ensimmäinen kansanedustaja, joka ymmärtää ja myöntää taitetun indeksin muuttamisen palkkaindeksiksi. Toivottavasti ei jää ainoaksi, vaan järjen käyttö yleistyy Eduskunnassa. Senioriliike ( puolueista riippumaton ) on tehnyt tästä kansalaisaloitteen ja allekirjoituksia on nyt n. 67.000 !
aloitteen voi tehdä netissä : www.kanslaisaloite.fi/fi/aloite/1591

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Josa Jäntti, #125.
En ole kansanedustaja vaan vain kansan e4dustaja. Toivoisin tosiaan, että eduskunta heräisi ja korjaisi eläkeläisiä kurjistavan taitetun indeksin muuttamisen palkkaindeksiksi. Se olisi oikeus ja kohtuus.

Suosittelen kansalaisaloitetta tämän epäkohdan korjaamiseksi. Ja pahasti jälkeen jääneet vanhat eläkkeet olisi samalla nostettava palkkaindeksiä vastaavalle tasolle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Oli skandaalimaista ja samalla kovin tyypillistä, että eduskunnan eläkekeskustelussa 18.2. ei mainittu sanallakaan eläkkeiden taitettua indeksiä, joka on ollut voimassa jo vuodesta 1996. Se on kuitenkin pitkään eläkkeellä olleiden kurjistumisen varsinainen syy.

Keskustelun aloittanut Jukka Gustafsson (Sdp) olisi voinut heti alussa pyytää Kimmo Kiljusen tavoin syvästi anteeksi, että demarit ovat kaikkien muiden hallituspuolueiden tavoin olleet vuodesta vuoteen hyväksymässä tuota tuhoisaa taitettua indeksiä.

Tuo Paavo Lipposen hallituksen "väliaikainen päätös" on jäänyt voimaan. Kansanedustajat ovat toivoneet, että kansalaiset "unohtaisivat" tämän kohtuuttomuuden, joka on ajanut joka vuosi lisää vanhoja eläkeläisiä leipäkaupoista leipäjonoihin.

Ben Zyskowicz (Kok.) kyllä mainitsi suurituloisten eläkeläisten "raippaveron", joka on herättänyt hyvätuloisissa ärtymystä. BZ jätti siis taitetun indeksin mainitsematta. Tietenkin hän vaikeni myös eläkekatosta, joka on voimassa monissa sivistysvaltioissa.

Se siitä eduskunnan tasapuolisuudesta ja reiluudesta heikoimpia kohtaan. Tämä eduskuntakeskustelu oli floppi. Kansanedustajat luulevat, että eläkeläisiä voidaan vetää nenästä ja harhauttaa miten pitkään tahansa. Mutta nyt on tullut toivottavasti pää vetävän käteen.

Käyttäjän HansKallberg kuva
Hans Kallberg

haluaisin lähestyä keskutelua aiheesta toiselta kantilta.
maan tavan mukaa eläke ja vastuuvakuuttajat saavat toimia eduskunnan siunaamalla mitenkä haluavat.
näissä alemman luokan eläkkeissä, kelan työkyvyttömys eläkeellä olevia on paljon ihmisiä jotka on vakuutuslääkärit parantaneet.
tapaturman tai muun syyn takia työkyvyttömäksi joutunut ei automaattisesti saa itselleen kuuluvaa etuta vaan siitä joutuu taistelemaan.
vaikka lääkäri, tai useampi tutkii ja diagnisoi potilaan ja toteaa selkeän työkyvyttömyyden se on vain suositus. lopullisen päätöksen tekee maksajan edustaja, vakuutuslääkäri.
eläke tai vastuvakuttaja lääkäri toteaa että hakija ei täytä vaatimuksia työkyvyttömyyseläkettä varten ja hakemus hylätään. tähän on tietrysti mahdollista hakea muutosta valittamalla, mutta päätökset muuttuvat hyvin harvoin valitusten myötä.
näin henkilö joka on työkyvytön, mutta toisen mielestä työkykyinen joutuu tai saa kelan työkyvytömyyseläkkeen ja näin tuomittu loppuelämän köyhyyteen.
mutta toisalta voi käydä ninkin että myös kelan vakuutuslääkäri katsoo että hakija ei täytä työkyvyttömyseläkkeen vaatimuksia ja hylkää hakemuksen. ja jos tämä valitus ei tuo muutosta päätökseen joutuu henkilö turvautumaan te- toimiston asiakkuuteen vajaakuntoisena, ei-työllistyvänä työnhakija että saisi edes jonkilaisen toimeentulon. toimeentulotukea ei maan tavan mukaan makseta jollei henkilö ole te-toimiston asiakkaana. oli työkykyä jäljellä tai sitten ei.
omalla kohadalani eläke ja vastuvakuuttaja hylkäsi työkyvyttömyyseläke hakemuksen kuten myös tapaturmaeläkehakemuksen ja näistä valittaminen ei tuonut muutosta asiaan vaan vakuutusyhtiö voitti.
myös kela hylkäsi eläkehakemuksen, mutta olen yksi harvoista joiden kohdalla sosiaaliturvn mutoksenhakulautakunta katsoi että kelan tulisi oikaista päätöksensä ja olin lautakunnan yksimielisellä päätöksellä pysyvästi työkyvytön heti spv kauden loputtua. ja kela oikaisi lopulta päätöksen ja sain kelan työkyvytömyseläkkeen ja takuueläkkeen. tähän meni aikaa kolme vuotta.
mutta vaikka olen kelan mukaan työkyvytön työeläkeyhtiön mukaan olen työkykyinen ja tapaturmasta ei ole jäänyt pysyvä haittaa.
nyt vastuut jotka kuuluisivat vakuuttajan hoitaa hoitaa ja maksaa yhteiskunta eli veronmaksajat.
eduskunnan siunaamana maan tavaksi mon muodostunut tapa jossa vastuuvakuuttajat jättävät vastuitaaan yhteiskunnan maksettavaksi. tämä maksaa veronmaksajille joka vuosi 2 miljardia euroa. olen vammautunut 2008 ja ainakin siitä asti toiminta on jatkunut tämän kaltaisena. 16 miljardia euroa yhteiskunnan rahaa on annetu vastuuvakuuttajille kenekään siihen puuttumatta.
sampokonserni kertoi vastuuvakuutusten enätystuloksesta, 960 miljoona euroa enen veroja, hyvää bisnestä kun vakuuttaja kerää vakuutusmaksun ja yhteiskunta hoitaa vastuut ja kulut.
ja ymmärtääkseni eläkevakuutajat jättävät yhtä suren summan veron maksajien maksettavaksi. 8 vuoden aikana 32 miljardia euroa, kenekään puuttumatta.
mutta olettehan huomanneet että tässä maassa ei tehdä mitään mikä heikentää eläke ja vastuuvakuuttajien etua tai intressejä, onko syynä poliitinen haluttomuus vai eläke ja vastuuvakuuttajien painostus, en tiedä, voin vain arvailla.
tämä kaikki on eduskunnassa hyvin tiedossa mutta muutosta ei haluta tehdä.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?...

http://yle.fi/uutiset/vakuutusyhtio_ihmeparansi__a...

Käyttäjän PetteriAittola kuva
Petteri Aittola

Timo Uotila 20.2.16: "Ben Zyskowicz (Kok.) kyllä mainitsi suurituloisten eläkeläisten "raippaveron", joka on herättänyt hyvätuloisissa ärtymystä."

Ärtymys on täysin ymmärrettävää, sillä suurituloiset maksavat jo pelkän tuloveroprogression myötä huomattavan summan veroja tuloistaan.

Yle mm. uutisoi 7.7.15, että 11% suurimman tulonsaajista maksaa 45% verokertymästä ja pienituloisimmat 44% vain 8 prosenttia. Kannattaa myös tutustua Josa Jäntin blogiin "Eikä tässä vielä kaikki..." Iltalehdessä 27.10.15

Uskon ja tiedän, että jäljelle jäävään 45%:iin mahtuu suuri joukko myös työeläkeläisiä, joista osan eläketulo ylittää ylisuuria eläkkeitä rokottamaan tarkoitetun raippaveron alarajan. Ja vaikkei ylittäisikään, niin Josa Jäntin laskelma kertoo karua totuutta.

Tulevien eläkkeiden suhteen suurin rokottaja lienee kaikissa tuloluokissa elinaikaindeksi tai, mikähän sen virallinen nimi on. Laskelma kuitenkin vähentää eläkekarttumaa vuosittain kertoimella, joka jo näinä vuosina vaikuttaa maksuun tuleviin eläkkeisiin siten, ettei palkansaaja saa täyttä eläkertymäprosentin mukaista eläkettä, kun jää töistä pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset