TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Verotulot ja kotimarkkinat nousuun – leikattu eläkeindeksi roskikseen

# Kun puhutaan elvytyksestä, ajatus tyrmätään usein sanomalla, ettei Suomella ole enää varaa ottaa velkaa. Mutta on myös eräs elvytyskeino, joka ei lainkaan lisäisi velkaantumista vaan päinvastoin kartuttaisi verotuloja ja joka samalla poistaisi jo yli 20 vuotta sitten tehdyn virheen ja vääryyden. Kyseessä on taitettu eläkeindeksi, joka on nakertanut eläkeläisten elintasoa pahan kerran vuodesta 1996.

   Kaiken lisäksi valtiolta ja kunnilta ei tarvittaisi tähän elvytystoimeen varoja. Ne otettaisiin kokonaan eläkesäätiöiden valtavista valuuttapoteista. Eläkepomot tietenkin vastustavat tätä toimenpidettä virkansa puolesta – niin kuin oligarkit vastustavat vaistomaisesti kähmimiinsä omaisuuksiin puuttumista.

   Tökeröimmässä propagandassaan he ovat yrittäneet ajaa köyhiä eläkeläisiä ja köyhiä nuoria toistensa kimppuun:  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/186408-elakkeelle-jaavan-johtajan-voimakas-ulostulo-uhkan-muodostamme-me-elakelaiset-nuoriso

   Tällainen taktiikka on ala-arvoista, sillä köyhien eläkeläisten ja köyhien nuorten edut ovat yhteiset. He ovat usein jopa samoja ihmisiä samoista perhekunnista.

   Puolueettomat selvitykset osoittavat vakuuttavasti, että eläkesäätiöissä on varaa tähän toimenpiteeseen millään tavalla vaarantamatta nuorten eläkkeitä: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212272-eduskunnan-elakekeskustelu-oli-rimanalitus  .

  

Eläkkeiden korotus parasta elvytystä

#  Eduskunta saa lähiaikoina käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen taitetun indeksi kumoamisesta ja eläkeläisten köyhtymisen lopettamisesta. Tuota eläkeläisten kurjistumista on jatkunut jo vuodesta 1996, jolloin hallitus määräsi eläkkeille ns. taitetun indeksin. Siinä palkkojen nousu vaikuttaa eläkkeiden korotuksiin vain 20 prosenttia ja hintojen nousu 80 prosenttia:

   Tätä silloisissa talousvaikeuksissa tehtyä ”väliaikaista” päätöstä ei ole sitten vuosien mittaan korjattu. Oikeudenmukaisuuden toteuttaminen on ”unohdettu”. Eläkkeellä pitäisi voida elää, vaikka se on periaatteessa vain jotain 55 prosenttia palkasta. Taitetun indeksin takia tuo prosentti on pudonnnut yhä alemmaksi. Kaiken lisäksi eläkeläisiä verotetaan ankarammin kuin työssä käyviä.

   Eläkkeet ovat jääneet vuosi vuodelta enemmän jälkeen palkoista. Pitkään eläkkeellä olleet ovat vajonneet yhä syvemmälle. Vähävaraiset eläkeläiset ovat romahtaneet lattian läpi leipäjonoihin, keskituloiset eläkeläiset luisuneet vähävaraisten joukkoon. Nyt on korjattava kirvelevä vääryys ja korvattava samalla pitempään eläkkeellä olleille heidän vuosien mittaan kokemansa menetykset.

   Tämä on elvytystoimi, joka ei maksa valtiolle ja kunnille latin latia. Se panee samalla elinkeinoelämän pyöriä liikkeelle.

  Viime kevään vaalikamppailussa kaikkien kolmen hallituspuolueen edustajat vakuuttelivat, että ainakin eläkeläisistä ja muista vähäosaisista pidetään huolta. SSS-hallitukselle tämä on näytön paikka: http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214647-kirje-nuorisojarjestoille-elakeindeksista?ref=poiminnat  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Samaa mieltä. Yksi varoitus on kuitenkin annettava. Eläkeläisten ja miksei palkansaajienkin olisi käytettävä suurempi osa kotimaassa. Matkailutase olisi saatava kääntymään kotimaata suosivaksi samoin rahastojen sijoitukset.

Jos nyt ulkomaisia investointeja tukevia rahastoja purettaisiin eläkkeisiin olisi jotenkin varmistettava kotimaan suosiminen, asenne muokkaus ei taida ihan riittää, se on jo nähtävissä viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta. Siinä on mennyt ne ehkä 100000 työpaikkaa joita hallitus nyt tavoittelee.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sauli Aittola, #1.
Kotimaisten palvelujen käyttöä on totta tosiaan suositeltava eläkeläisille ja kaikille muillekin. Portugalin eläkeläisveroparatiisi on ymmärtääkseni jo poistumassa.

Köyhimmillä eläkeläisillä ei kyllä ole totta tosiaan varaa ulkomailla kuluttamiseen.

Jos hallitus haluaa todella kasvattaa verotuloja, olisi suurfirmojen verokikkailu saatava kuriin.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Miksi ihmeessä verotuloja pitäisi kasvattaa. Eikö riitä, että erittäin pienituloiseltakin otetut verot, veroluonteiset maksut ja elämeksut ovat yhteensä noin 50% tulosta.
Jos siellä eläkerahastossa on liikaa rahaa, alennetaan eläkemaksuja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Lauri-Pekka Alanko, #3.
Jos eläkkeitä nostetaan, niistä kertyy lisää verotuloa valtiolle ja kunnille. Valtiohan tarvitsee lisää verotuloja talouden tasapainottamiseksi. Nyt niitä veroja kertyisi. Samalla kulutus ja talous virkistyisivät.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuule Timo, jospa me eläkeläiset perustetaan oma pankki ja sen jälkeen tehdään kaikkien aikojen pyramidihuijaus.

Ei raha mihinkään katoa, se vain muuttaa olomuotoaan. Siinä kirstunvartijat ihmettelevät, että ei me ihan tätä tarkoitettu.

Vakavsti ottaen olen sitä mieltä, että ns. finanssitalous on suunnitelmataloutta, jota ihannoidaan kapitalismin ehdoilla. Hölmöjen hommaa....

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Antti Brusi, #5.
Ei ole huono idea tuo oma pankki. Nuo nykyiset pankit vain vedättävät ökyrikkaiden taskuun. Eikä tämä ole vain aprillipila...

Finanssitaloudenkin periaatteiden mukaan juuri nyt olisi oikea aika elvyttää - varsinkin kun se voidaan tehdä ilman lisälainaa. Sitä juuri olisi eläkkeiden eli samalla kertyvien eläkeverotulojen nousu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset