Miksi Australian kenraalikuvernöörin vierailun uutisarvo oli nolla?

# Australian valtionpäämies, kenraalikuvernööri Peter Cosgrove teki 28.-29.4. ensimmäisen valtiovierailun Suomeen. Kyseessä oli ensimmäinen korkeimman tason vierailu Australiasta Suomeen. Presidentti Tarja Halonen teki edellisen valtiovierailun Suomesta Australiaan vuonna 2007.

   Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti puolisonsa Jenni Haukion kanssa vieraat vastaan Presidentinlinnassa torstaina 28. huhtikuuta.

   Kenraalikuvernööri Cosgrove tapasi lisäksi eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan, pääministeri Juha Sipilän sekä puolustusvoimain komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin. Ohjelmassa oli myös seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla, tutustuminen Teknologian tutkimuskeskus VTT:hen sekä elinkeinoelämän tapaamisia.

   Vierailun aikana olivat esillä Suomen ja Australian kahdenväliset suhteet, innovaatioyhteistyö, kauppa- ja taloussuhteiden vahvistaminen sekä Aasian ja Euroopan alueelliset kysymykset.

 

# Minulle Australiassa muutaman vuoden asuneena ja tuon maan tapahtumia seuraavana tuo oli mielenkiintoinen ja tärkeä vierailu. Tosin Australian kenraalikuvernöörin asema on hyvin muodollinen. Mutta hän edustaa tärkeää Tyynenmeren alueen demokratiaa, jonka ministereitä ei ole nähty näillä raukoilla rajoilla miesmuistiin, kenties ei koskaan.

   Sain tästä vierailusta tiedon muutamia viikkoja etukäteen. Joistakin lehdistä luin STT:n ennakkojutun runsaan viikon ennen vierailua.

   Kun sitten tasavallan presidentti tapasi Suomelle tärkeän valtion kenraalikuvernöörin, odotin näkeväni asiasta raportin tai ainakin uutisvälähdyksen tv-uutisissa. Mutta turhaan odotin. Tapaamisesta on lyhyt uutinen ja komea kuvasarja tasavallan presidentin virallisilla nettisivuilla. Sieltä olisi voinut tehdä mainion "kuvakaappauksen", jos kuvaajaa ei ollut huomattu lähettää paikalle.

   Seuraavana päivänä kenraalikuvernööri tapasi Sibelius-Akatemiassa eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan ja eduskuntaryhmien edustajia. Kävin paikalla Australian Suomi Newspaperin ja SBS Radion avustajana. Olisin kysynyt kenraalikuvernööriltä vierailun keskusteluista. Mutta siihen ei ollut mahdollisuutta. Pääsin sentään ottamaan muutaman valokuvan, kuten tämän jutun liitteestä ilmenee.

   En nähnyt paikalla muita journalisteja. Illan tv-uutisissa asiasta ei mainitut mitään. Lauantain 30.4. Hesarissa on 100 sivua. Niillä sivuilla ei ole tästä vierailusta yhtään riviä, kuvista puhumattakaan.  

 

# Tätä kenraalikuvernöörin matkaa voi myös pitää jonkinlaisena vastauksena kahden Suomen ministerin hiljattaisille matkoille. Ulkoministeri Timo Soini (PS) vieraili Australiassa ja Uudessa-Seelannissa helmi-maaliskuun vaihteessa. Lähes heti Soinin jälkeen maaliskuun loppupuolella Australiassa vietti viikon verran puolustusministeri Jussi Niinistö (PS).

   Ministerien mukana matkusti liikemiesvaltuuskunta. Molemmissa delegaatioissa oli myös edustaja puolustusvälineyhtiö Patriasta, joka tähyää satojen miljoonien eurojen panssarivaunukauppaa Australiasta.

   Tämän tietäen olisin olettanut, että tämän valtiovierailun yhteydessä olisi järjestetty kunnon tiedotustilaisuus. Miksi sellaista ei ollut ohjelmassa? Miksi Suomen median kiinnostus tätä tärkeää vierailua kohtaan oli likipitäen nolla?

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu