Sananvapaus on Suomen loistava brändi

# Suomi on seitsemättä kertaa peräkkäin lehdistönvapauden ykkönen. Tämä on niin huimaava suoritus, että sitä kannattaa hehkuttaa paljon voimallisemmin kuin jotain jääkiekon maailmanmestaruutta. Jotkut sanovat, että ei se sana ole Suomessakaan aivan vapaa. Totta sekin, mutta siitä huolimatta kansainvälinen asiantuntijaraati on taas kerran myöntänyt Suomelle tämän tittelin. Suomen kannattaa ilman muuta tehdä sananvapaudesta tälle maalle brändi.

   Suomi on siis nimetty jälleen lehdistönvapauden kärkimaaksi. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -sananvapausjärjestön julkaisemassa sananvapausindeksissä Suomi löytyy ykkössijalta seitsemättä kertaa peräkkäin. Toisena listalla on Alankomaat ja kolmantena Norja.

   Lehdistönvapaus-indeksi tarkastelee median vapauden toteutumista yhteensä 180 maassa.

Eniten indeksin mukaan lehdistönvapaus heikkeni Puolassa. Maan konservatiivihallituksen puuttuminen median toimintaan pudotti maan 18. sijalta sijalle 47.

   Nationalismin ja toimittajiin kohdistuvan uhkailun lisääntyminen vaikuttivat Ruotsin ja Saksan sijoituksiin. Ruotsi putosi viidenneltä sijalta kahdeksanneksi ja Saksa päätyi 16. sijalle.

 

# YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän (World Press Freedom Day) vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Päivämäärä 3. toukokuuta tulee Windhoekin julistuksen hyväksymisestä 3.5.1991. Namibiassa hyväksytty julistus puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.

   Juuri sananvapauden päivän tietämillä Suomen sananvapaus joutui oudolla tavalla haasteeseen, kun verohallinto alkoi vaatia veroparatiisilurjusteluja paljastaneiden Panama-papereiden tietojen luovittamista verottajalle.   

   Tutkivan journalismin yhdistys ja Oikeustoimittajat ry puolustavat tiukasti Ylen oikeutta lähdesuojaan Panama-paperien tapauksessa. Yhdistykset vaativat, että verohallinto luopuu suunnitelmistaan hankkia aineisto tarvittaessa kotietsinnöin.

   "Verohallinnon vaatimus ja uhkaus polkevat perustuslailla turvattua sananvapautta, jonka keskiössä on journalistinen lähdesuoja. Edes rikosasioissa lähdesuojaa ei voida esitutkinnassa murtaa kuin kaikkein törkeimpien rikosten kohdalla", todetaan kannanotossa.

 

# On kyllä muistettava, että Suomi on myös maailman vähiten korruptoituneita valtioita. Lukuisissa maailman maissa veroviranomaiset ovat suoranaisia lahjonnan ja mädännäisyyden pesiä. Toisin on Suomessa. Tosin vaikutelmaksi on jäänyt, että nykyinen SSS-hallitus ei ole täysin rinnoin pyrkinyt hillitsemään aggressiivista verosuunnittelua. Tuoreessa muistissa on myös eduskunnassa tapahtunut varsin poikkeuksellinen välikohtaus, kun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (Kok.) syytti Sdp:n kansanedustajaa Timo Harakkaa valehtelusta, kun tämä viittasi Toivakan veroparatiisikytköksiin. Toivakka joutui pyytämään anteeksi.

   Suomen ohella Ruotsi, Norja ja Tanska ovat sekä sananvapaudessa että vähäisessä korruptiossaan loistavia poikkeuksia maailman enemmän tai vähemmän mädännäisten maiden joukossa. Pohjoismaiden unioni on Suomelle paras mahdollinen viiteryhmä. Taloudellisessa tasa-arvossa on kyllä täälläkin puutteita. Pohjoismaissakin on myös etuilevia ökyrikkaita ja bankstereita, niin kuin hiljattain julki tulleet tiedot Panaman veroparatiisista kertovat.

  Oligarkkien ja miljonäärien keplotteluista voi täällä Pohjolassa kuitenkin puhua ja jopa kirjoittaa vapaasti. Taloudellisen ja/tai poliittisen vallan haltijoita voi arvostella ilman että joutuu vankilaan tai mielisairaalaan tai köyden jatkoksi niin kuin monen monissa ”demokratioissa”.

   Olkaamme ylpeitä siitä, että Pohjoismaat ovat maailman kärjessä vähiten korruptoituneina oikeusvaltioina. Ja sananvapaus on varsinainen Suomen brändi. Olemme siis jo seitsemän vuotta olleet siinä maailman ykkönen. Sananvapauden päivää vietetään 3.5. Helsingin Finlandia-talossa on laaja ja monipuolinen Unescon tilaisuus sananvapauden teemoista:

http://en.unesco.org/world-press-freedom-day-2016/programme

   Näissä olympialaisissa Suomella on kultamitalit kaulassa. Näissä kisoissa ei pärjätä kepulikonstein.

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu