TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Eläkeverotus ja taitettu indeksi Suomen häpeätahroja

# Kiitos niille kansanedustajille, jotka pakottivat vähävaraisia ja erityisesti riutuvaa keskiluokkaa vainoavan SSS-hallituksen harkitsemaan sanojaan ja toivottavasti vähitellen tekojaankin. On ryökälemäistä, että velkainen lapsiperhe saa maksaa päivähoidosta yhtä paljon kuin ökymiljonäärit. Keskituloisilla on korkeimmat veroprosentit, ja keskituloiset maksavat kaikista palveluista saman maksimitaksan kuin valtakunnan varakkain prosentti.

   Tähän mennessä eduskunnan verokeskustelussa on visusti vaiettu eräästä keskituloisten ryhmästä. Torstaina 2.6. koettiin yllätys, kun kyselytunnin aikana eräät opposition edustajat esittivät huolensa eläkeläisten tasapuolisesta kohtelusta, mikäli kattavaan kilpailukykysopimukseen liitetyt veronkevennykset astuvat ensi vuonna voimaan.

   Valtiovarainministeri Alexander Stubb (Kok.) yritti selittää, että  myös osalla eläkeläisistä verotus tulee laskemaan. ”Osalla eläkeläisistä verotus kevenee, kun asteikkoja kevennetään. Tässä vaiheessa määrittelemme suuruuden ja myöhemmin määrittelemme profiilin”, Stubb sanoi kyselytunnilla, koska hänen oli pakko ottaa kantaa tähän vaiettuun kysymykseen. Hän totesi ympäripyöreästi, että hallitus pyrkii löytämään ratkaisuja, jotka ovat kaikkien osalta tasapuolisia. Jäämme odottamaan.

 

Taitettu eläkeindeksi on tabu

# Eläkeläiset ovat suurin palkansaajaryhmä – luitte oikein, siis suurin palkansaajaryhmä – jonka mielipiteitä kaikkien ja varsinkin poliittisten päättäjien siis kannattaisi kuunnella. Työeläkehän on jälkikäteen maksettua palkkaa. Mutta se on keskituloistenkin osalta niin niukkaa palkkaa, että sitä ei missään tapauksessa pitäisi verottaa ankarammin kuin palkkaa. Niin kuitenkin tapahtuu. Tämä tuppaa valtiovarainministeriltä aina unohtumaan. Ministerien kannattaisi muistaa, että eläkeläisetkin ovat äänioikeutettuja. Ja heitä on paljon.

   Ja sitten vielä taitettu indeksi. Se riepottelee ennen kaikkea vähävaraisia eläkeläisiä, joiden tulot on jyrätty surkeiksi. Köyhimmät eläkeläiset ovat pudonneet lattian läpi leipäjonoihin ja keskituloiset vajonneet ryysyläisiksi. Monet heistä yrittävät vielä epätoivoisesti auttaa heikosti palkattuja ja työttömiä lapsiaan ja lapsenlapsiaan. On siis täysin törkeää tehdä eläkkeistä nuorison ja ikääntyneen väestön kiistakysymystä.

   Taitetusta indeksistä puhuminen on eduskunnassa aivan ilmeinen tabu. Tätä karua ilmausta eivät edes vasemmistopuolueiden edustajat päästä suustaan. He ovat kuin Vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja ja Paavo Lipposen sekametelisoppahallituksen ministeri Suvi-Anne Siimes, joka on onnistunut istumaan eläkemiljardien päälle ja seurustelee kuulemma lehtitietojen mukaan nykyään vain Björn Wahlroosin ja Elina Lepomäen ja heidän hengenheimolaistensa kanssa.

   Eläkkeiden korotus olisi kaiken lisäksi parasta mahdollista talouden elvytystä, jota ei edes tarvitsisi maksaa valtion budjetista vaan 180 miljardin eläkepotista, jota Suvi-Anne & Co mustasukkaisesti vartioivat. Siimeksen olisi syytä muistaa, että hänen Lipposen hallituksensa määräsi taitetun eläkeindeksin väliaikaiseksi ratkaisuksi 90-luvun laman voittamiseksi. Sitten tuo eläkkeitä vuosi vuodelta kurjistava mekanismi ”unohtui” päälle. Ilmankos kansanedustajat mieluusti vaikenevat koko asiasta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Leikattua indeksiä ei poliitikkojen ilmeisen yksimielisen käsityksen (poliitikoilla on käsitys!) mukaan voi poistaa, muuten menee Suomi tuhon tielle.

Jäin pohtimaan työttömien ja heikosti palkattujen lasten auttamista. Samalla pitäisi yhteiskunnan huomata ja ottaa jopa huomioon, että iso osa eläkeläisistä tekee paljon palkatonta vapaaehtoistyötä, mihin käyttävät paitsi aikaansa, myös omia varojaan, kun eivät kehtaa vähävaraisilta yhdistyksiltä laskuttaa edes suurehkoja puhelinlaskuja eivätkä matkakuluja. Itse toimin yhdettätoista vuotta sotainvalidiyhdistyksen puheenjohtajana ja Uudenmaan piirihallituksessa; teen myös paljon työtä kaikkien veteraanien hyväksi. Tulee tästäkin palkkio: hyvä mieli vanhojen urhojen ja heidän puolisoidensa ja leskiensä auttamisesta sekä myös hyviä ihmissuhteita, jotka loppuvat toistuviin hautajaisiin, joissa niissäkin on aina kaunis, mieltä pudistava ja ylentävä tunnelma.

Jos valtio tai kunta joutuisivat tekemään näitä asioita, palkkakulut ja kansalaisten verot nousisivat pilviin.

Emme me eläkeläiset ole vain esiripun lopullista sulkeutumista odottelevia heikkoja vanhuksia, vaan ahkeraa ja hyödyllistä väkeä - jolle ei tarvitse teoista maksaa. Näistäkin syistä eläkeläisten korkeampi verotus ja leikattu indeksi tuntuvat tahallisen kehnolta kohtelulta

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Taisto Vanhapelto, #1.
Tuo väite, että leikatusta indeksistä luopuminen veisi tuhon tielle, on täysin tuulesta tempaistu. Työeläkkeitä ei makseta valtion budjetista vaan tuosta yli 180 miljardin, siis 180 miljardin, eläkepotista, joka on varmaan lajissaan EU:n ja maailman suurin.

Jos surkeita eläkkeitä nostettaisiin, talous samalla elpyisi. Köyhimmät eläkeläiset pääsisivät leipäjonoista kauppoihin maksamaan elintarvikkeiden korkeaa ALVia.

Eläkeläiset tekevät suunnattoman paljon palkatonta työtä, jonka teettäminen rasittaisi tuntuvasti valtion ja kuntien budjettia. Veteraanityö on siitä mainio esimerkki.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

"Suvi-Anne Siimes, joka on onnistunut istumaan eläkemiljardien päälle". Olin Arvopaperin aamussa keväällä. Siellä Suvi-Anne Siimes puolusteli niitä eläkeratkaisuja joita on tehty. Koin, että hän puolusteli omia eläkkeitään, omaa ikäluokkaansa eläkkeiden saajana. Niitähän hänellä tulee olemaan runsaasti. Hän on farssi ja katastrofi, josta olisi päästävä ja pian.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Irja Laamanen, #2.
Suvi-Anne Siimes on murheellinen esimerkki työväenjohtajasta, joka onnistuu nousemaan politiikan kautta "piireihin", riemastuu ja unohtaa samalla köyhät ja sorretut. Valitettavasti hän ei ole ainoa lajissaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ensi alkuun olisi alimmat työeläkkeet saatava ylös taitetun indeksin suosta. Korkeampia eläkkeitä voitaisiin nostaa vaikka hitaammalla aikataululla. Suomeen olisi kyllä myös saatava ennen pitkää aikaan eläkekatto.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eläkettä kertyy prosentteina palkasta. Mikäli eläkettä ei kertyisi sitten noin, niin sitä myöhennettyä palkkaa ei tulisi, joten palkkaa alennettaisiin. Epäilen juridisia ongelmia tuon toteutuksessa. Lisäksi voi olla vaikea perustella maksajille, että miksi joutuu maksamaan, eikä sitten joskus saa itse mitään, edes tuosta maksusta rahastoituja eläkeosia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Ojala, #6.
Kyllä rahastoissa riittää katetta nykyisiin ja tuleviin eläkkeisiin. Siitä on päteviä laskelmia:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212272...
Köyhtyvien eläkeläisten pelastaminen epäoikeudenmukaiselta kurimukselta olisi sitä paitsi erinomaista talouden elvyttämistä, koska vähävarainen kuluttaa vaatimattomat rahansa välttämättömiin menoihin ja pyörittää samalla kauppaa ja palveluja. Sillä tavalla valtio ja kunnat säästävät samalla sosiaalimenoissa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Lue kommentti uudelleen, sillä vastaat eri asiaan kuin mistä kommentoin. Eläkekatosta on kysymys ja sen seurauksista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Ojala, #8.
Eläkekatto tarkoittaa sitä, että pannaan euromääräinen raja sille, miten suuria eläkkeitä voidaan maksaa. Köyhien ja keskituloisten eläkkeitä tämä ei koskisi - eikä se koske edes ökyeläkkeitä, koska meillä ei ole tässä maassa säädetty eläkekattoa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #9

No, antaa olla, sillä minähän juuri puhun siitä, että miten vaikeaa eläkekaton asettaminen voisi olla juridisesti. Kyllä minä eläkekaton ymmärrän.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #10

Jari Ojala, #10.
Pitempään eläkkeellä olleiden kurjistuneet eläkkeet voitaisiin hoitaa kuntoon ilman että valtion tai kuntien budjetteihin pitäisi koskea. Rahat otettisiin 180 miljardin eläkepotista. Samalla talous saisi piristysruiskeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset