TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Orpo voi jäädä orvon torpparin osaan hallituspöydissä

# Vasta valittu Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kävi pääministeri Juha Sipilän puheilla. Hän oli sanonut edellisenä päivänä, että ministerien määrää olisi lisättävä – varsinkin Kokoomus-ministerien määrää. Nyt hän kävi esittämässä asiansa Sipilälle. Mutta Orpo joutui palaamn takaisin häntä koipien välissä. Sipilä olisi ilmeisesti sanonut, että ellei Kokoomus tyydy ministeriensä määrään, voimme kyllä ottaa demarit hallitukseen…

   Sipilä esiintyi kuin kartanon isäntä. Orpo tuli hänen puheiltaan hattu kourassa kuin torppari, joka kävi pyytämässä helpotusta pakkotyöhön ja sai pakit.

   Kuitenkin Sipilän SOS-hallituksen ministerimäärä on aivan alakantissa ja mahdoton kunnollisen asioiden hoidon kannalta. Nykyään ministerit joutuvat kaiken lisäksi juoksemaan yhtenään EU-kokouksissa Brysselissä. Erityisesti työ- ja oikeusministeriöiden yhdistäminen on pölkkypäistä. Aikaisemmin on lisäksi pidetty tärkeänä, että oikeusministerillä on juridiikan tutkinto.

   Jo ministerien jako puolueiden kesken on todella omituinen. Ei tunnu kohtuulliselta, että pääministeripuolueella Keskustalla on kuusi ministeriä ja Perussuomalaisilla ja Kokoomuksella kummallakin vain neljä. Jo pääministerin paikka antaa Keskustalle päsmärin aseman. Esimerkiksi Jyrki Kataisen hallituksessa sekä Kokoomuksella että Sdp:llä oli kuusi ministeriä.

   Eduskunnassa oli välikysymys maanviljelijöiden ahdingosta. Venäjän kauppapakotteet purevat. EU:n maataloustuet ovat myöhässä. Hintoja halpuuttelevat keskusliikkeet maksavat tuottajille entistä vähemmän. Kummallisinta on, että Keskustan Juha Sipilän hallitus vain levittelee käsiään. Onko viisasta rasittaa Keskustan Kimmo Tiilikaista myös ympäristöministerin globaaleilla ongelmilla?

 

 

Persut ja Kokoomus torpparin osassa

# Sipilän hallituksessa persuilla ja kokoomuslaisilla on eräänlainen torpparin asema. Kokoomuksen asemaa heikentää vielä se, että se on kansanedustajien määrällä mitaten vasta kolmas hallituspuolue, vaikka saikin 2015 vaaleissa muutaman äänen enemmän kuin persut.

   Nöyryyttävä vaalitappio ilmeisesti heikensi Alexander Stubbin asemaa SSS-hallituksen perustamisneuvotteluissa. Nyt Petteri Orvolla on hankalana tehtävänä koettaa valloittaa

Kokoomukselle lisää kyynärpäätilaa hallituspöydässä. Se ei ole helppoa, koska topparina Sipilän suuntaan on vielä Timo Soini.

   Juha Sipilän kartanonisännän roolia kuvastelee myös se, että Sipilä kohtelee Paavo Väyrystä ja hänen Kansalaispuoluettaan kuin ilmaa. Heille ei omistettu Keskustan puoluekokouksessa puolta sanaa. Se ottaa selvästi Väyrystä pannuun.

   Tämä Keskustan ja Sipilän hegemonia on erikoinen ilmiö, kun muistelee, että Keskustaa pidettiin vuoden 2011 vaalien jälkeen varsinaisena auringonlaskun puolueena. Se nousi kuitenkin vuoden 2015 vaaleissa selvästi ykköseksi. Siksipä Juha Sipilä esiintyy kuin herra ja hidalgo.

 

P. S.

Alex Stubb kuunteli liikaa finanssialan lobbareita. Mutta kielitaitoisena ja erittäin esiintymiskykyisenä miehenä kaipaan häntä Suomen politiikkaan. Hän lisäksi otti tappion vastaan upealla tavalla – päinvastoin kuin eräät niistä kokoomuslaisista, jotka Stubb löi vuoden 2014 puheenjohtajavaalissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Alex Stubb esiintyi linjakkaasti ja tyylikkäästi järjestämällä tiedotustilaisuuden "tavallisen kansan keskuudessa" kauppahallin kulmilla. Hän kertoi, ettei ota vastaan ministerin eikä puhemiehen hommia vaan jatkaa tavallisena rivikansanedustajana - ja antaa lisää aikaa perheelleen. Sivistyneeseen tapaansa hän ei moittinut ketään vaan kiitteli kaikkia.

Nyt kannattaa seurata läheltä, miten Orpon ja Sipilän suhde kehittyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset