TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Satosen Yle-komitea unohti maahanmuuttajaradion

# On hyvä, että Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja Yle-työryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (Kok.) ovat tyytyväisiä parlamentaarisen työryhmän saavuttamaan tulokseen.  Kivinen on kokoomustaustainen, mutta hän on puolustanut Suomessa BBC-mallista julkisen vallan radio- ja tv-toimintaa. Näinä kaupallisen yleisradiotoiminnan kriisiaikoina Yle kyllä joutuu sijaiskärsijäksi, koska yhtiön budjetti aiotaan jäädyttää useaksi vuodeksi.

   On äärimmäisen tärkeää, että Ylen ratkaisut on sidottu parlamentaariseen päätöksentekoon. Satosen työryhmässä oli edustajia jokaisesta kahdeksasta eduskuntapuolueesta. Monissa Euroopan maissa ei ole sellainen tilanne, että voidaan pitää näin selvää riippumattomuutta julkisen palvelun yhtiöllä, joka yhteisesti rahoitetaan, Kivinen muistuttaa.

   Vastaavaan parlamentaariseen ratkaisuun on päästy maailman harvoissa oikeissa demokratioissa, esimerkiksi Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa, jota moni luulee amerikkalaismalliseksi kaupallisen yleisradiotoiminnan maaksi.

   Itä- ja Etelä-Euroopassa monia jopa EU-maita, joissa vallanpitävät pitävät vallan itsellään myös yleisradioyhtiöissä. Se on tietysti huolestuttava kysymys maailmassa, jossa demokratia on uhanalainen. Venäjän ja Kiinan kaltaiset yksivallat ovat luku sinänsä – niin ja tietysti Pohjois-Korea.

 

Yle kaupallisen median tueksi

# Työryhmä esittää, että Yleisradio aloittaisi neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan Suomen Tietotoimisto STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla turvataan monimuotoisen median säilymisen kannalta tärkeä kansallinen perusuutispalvelu Suomessa. Tällainen vaatimus on ymmärrettävä, vaikka se käy myös Ylen kukkarolle.

   Yle-vero säilyy entisellään, mutta Ylen rahoitukseen vaikuttaa päätös jäädyttää indeksikorotukset vuosille 2017–19. Yle-vero on ollut paljon parempi ratkaisu kuin lupamaksu, jonka ”vain rehelliset maksoivat”.

   ”Kun koko yhteiskunnassa ja lähes kaikilla sen sektoreilla joudutaan säästämään, niin myös Ylen kohdalla on järkevää, että sama linja jatkuu”, Satonen perustelee. On kyllä muistettava, että Yle-indeksi on ollut jäädytettynä jo aiemminkin.

   Samalla, kun Ylen rahoituksesta nipistetään, on työryhmän esityksen mukaan lisättävä ulkopuolisten ostojen määrää. Sillä halutaan turvata itsenäisten toimijoiden kehitys ja auttaa viestintäalan vientiä. Vuoteen 2022 mennessä ulkopuolisia ostoja lisätään 30–35 prosenttia.

Tavoitteena on reilut 62–64 miljoonaa euroa, kun tällä hetkellä riippumattomien tuottajien ohjelmaostoihin käytetään hieman alle 45 miljoonaa euroa.

   ”Halusimme kertoa tämän luvun, jotta alan toimijat tietävät, että tällainen markkina on heille tarjolla ja että he uskaltavat investoida ja kehittää myös sellaisia ohjelmia, jotka menevät maailmalla kaupaksi”, Satonen sanoo.

   Näiden linjausten jälkeen Ylen talous on todella lujilla.

 

Mitä on kulttuurinen moninaisuus?

# Ohjelmatoiminnan erityisiä tehtäviä esitetään tarkennettavaksi siten, että Ylen tehtävänä olisi tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta.

   Kyseinen muotoilu korvaisi nykyisen tehtävän, jonka mukaan Ylen tulee tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta. ”Halusimme muuttaa tehtävää vastaamaan ajatusta, että kyse on laajemmasta kokonaisuudesta. Monikulttuurisuus-sana poistuu, sillä tämä yksi sana oli muodostunut liiankin isoksi asiaksi”, Satonen määrittelee.

   Tästä monikulttuurisuuden korvaamisesta kulttuurisella moninaisuudella ovat perussuomalaiset pitäneet meteliä. He katsovat saaneensa tällä sananvalinnalla muutoksen Ylen ohjelmapolitiikkaan. Kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala kävi raivoisaa polemiikkia varsinkin pedagogiikan tuntijan Jussi Kangasluoman kanssa

http://tp83.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218585-monikulttuurisuuden-aika-ylessa-on-ohi

   Mitä Saarakkala tarkoittaa tuolla inhoamallaan monikulttuurisuudella? Se jäi tuossa sananvaihdossa epäselväksi. Mahdollisesti hän tarkoittaa yleisesti ottaen maahanmuuton vastustamista ja liian suvaitsevaisia mielipiteitä. Kenties hän haluaa työntää ”uussuomalaiset”Alin ja Husun ulos Ylen ohjelmista?

   Kulttuurinen moninaisuus edellyttää ilman muuta sitä, että alit ja husut voivat puhua tuntemuksiaan ja mielipiteitään suomeksi suomalaisille. Mutta myös suomen kieltä taitamattomien tuoreiden tulokkaiden olisi saatava nopeasti perustiedot Suomesta ja suomalaisesta demokratiasta. Siksi tarvitaan ohjelmia tärkeimmillä maahanmuuttajien kielillä. Niiden valmistaminen on ilman muuta julkisen vallan yleisradiotoiminnan perustehtäviä.

   On äärimmäisen tärkeää, että Yle lähettää myös radio-ohjelmaa ja tv-uutisia venäjäksi. Ne antavat Suomen noin 60 000:lle venäjänkieliselle suomalaista näkökulmaa. Muuten he jäisivät Kremlin yksipuolisen tietovyöryn vietäviksi. Olen ylpeä siitä, että olin v. 1990 tuottajana panemassa aluelle Ylen venäjänkielisiä lähetyksiä.

   Ylen kuuluisi antaa suomalaista näkökulmaa myös somaliksi, arabiaksi ja farsiksi. Muuten nuo maahanmuuttajaryhmät jäävät pelkästään imaamien ohjailtaviksi.

   Tämä aspekti unohtui kokonaan Satosen komitealta.

   Komitean kannattaisi mennä opintomatkalle Australiaan, jossa on kokonaan oma valtion yhtiö nimeltä Special Broadcasting Servece, SBS, hoitamassa näitä maahanmuuttajalähetyksiä. Ja Australiassa maahanmuuttajien kotoutuminen on onnistunut harvinaisen hyvin.

   Olen jo neljännesvuosisadan avustanut Australian valtion suomenkielistä ohjelmaa SBS Radiossa. SBS lähettää radio-ohjelmaa 74:llä maahanmuuttajakielellä. Siinä olisi Ylelle mallia monikulttuurisuudesta tai kulttuurisesta moninaisuudesta.

   Tästä voitte kuunnella, mitä Australian SBS kertoo suomen kielellä. www.sbs.com.au/finnish  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kun tässä on nyt puhetta monikulttuurisuudesta tai kulttuurin moninaisuudesta tai jotain sinnepäin, suosittelisin teitä vilkaisemaan, miten mainiot nettisivut Ylellä on venäjän kielellä. Tästä palvelusta ei saisi tinkiä tippaakaan. Kysymys on suomalaisen näkökulman välittämisestä venäjänkielisille Kremlin tietovyöryn vastapainoksi.

Siis vilkaiskaa tästä. Vaikka ette kirjaimista ymmärtäisi mitään, kuvat puhuvat teille puolestaan: http://yle.fi/uutiset/novosti/

Jotain samanlaista pitäisi ennen pitkää tarjoilla myös somaliksi, arabiaksi, farsiksi, kurdiksi, vietnamiksi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset