TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Työn ja pääoman koalitio ”sekametelisoppahallituskulttuurin” tilalle

# Sivistysvaltioissa äänestäjät tietävät, millaiselle hallitusryhmittymälle he antavat äänensä. Mutta ei Suomessa. Meillä hallituspohja ja hallitusohjelma on ratkaistu vasta vaalien jälkeen Säätytalon ”pitkien puukkojen öissä”, joihin äänestäjä ei voi enää vaikuttaa.

   Vaaleihin puolueet ovat kerta kerran jälkeen menneet ”sammutetuin lyhdyin”, viimeksi v. 2015. Eihän tällainen ole mitään demokratiaa. Asia voitaisiin ja se pitäisi ehdottomasti korjata ennen seuraavia vaaleja. ”Sekametelihallituskulttuuri” on hylättävä.

   Ruotsalaiset voivat valita demarien ja porvareiden, britit työväenpuolueen ja konservatiivien, amerikkalaiset demokraattien ja republikaanien välillä. Sama perusjako on myös Suomessa, vaikka meillä puoluekenttä on hajonnut hieman omituisella tavalla. Meilläkin on puolueet tavallisen kansan ja suurrikkaiden etujen ajamiseen. Tämä olisi vain kerrottava kansalle – ja puoluejohtajille.

   Pienen ihmisen puolesta taistelevien puolueiden olisi syytä haudata turhanaikaiset nahinansa ja sopia heti tulevasta hallitusyhteistyöstä. Yhteenliittymää voitaisiin kutsua työn (Labour) koalitioksi. Sen vastavoimana on pääoman koalitio, blokki.

#  Mikä on Suomen peruskysymys? Ei se ole maahanmuutto, ei pakkoruotsi, ei homojen oikeudet, ei ydinvoima, ei abortti, ei edes EU:n konkurssivaltioiden tukeminen. Niistä kaikista voidaan päästä sivistyneisiin ratkaisuihin hallituspuolueiden välisissä keskusteluissa.

   Peruskysymys on sosiaalinen oikeudenmukaisuus eli kansan kahtiajaon lopettaminen, jälkeen jääneiden sosiaalietuuksien korjaaminen, kurjistavan taitetun eläkeindeksin oikaiseminen ja ökyrikkaiden kohtuullinen eli paljon nykyistä ankarampi verottaminen.

   Nykyäänhän keskituloiset maksavat useimmiten korkeimpia veroprosentteja ja samoja päivähoitomaksuja kuin ökyrikkaat. Se on erittäin tärkeä oikeudenmukaisuuskysymys, joka jäytää ihmisten mieliä. Tämän räikeän kohtuuttomuuden korjaaminen on suorastaan politiikan peruskysymys.

   On korkea aika luoda sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja työn (Labour) koalitio ainakin demarien, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja  Perussuomalaisten varaan. Luitte ja kuulitte oikein, siis myös persujen varaan. Viimeksi tänään Timo Soini vakuutti, että hän vetää vähävaraisten etuja ajavaa puoluetta.

   Keskusta on näissä blokkikysymyksissä vaa’ankieliasemassa. Sen kuuluisi entisten torpparien puolueena tukea työn Labour-liittoa. Mutta juuri tällä hetkellä Keskustan linjana on ajaa talouspolitiikassa Kokoomuksesta oikealta ohi.

   ”Sekametelisoppahallitusten” aika olkoon ohi tässä maassa. Meitä hallitkoon työn tai pääoman koalitio. Kansa saakoon päättää niin kuin sivistyneissä demokratioissa on tapana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Työ ja pääoma olisi yksi blokki, siis se puoli joka keskittyy hyvinvoinnin luomiseen. Toinen blokki olisi passiiviväestöblokki joka keskittyy kahmimaan äänestäjilleen ansiottomia sosiaalietuuksia välittämättä lainkaan kansantalouden kehityksestä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #1.
Kansantalouden kehityksestä vastaavat nimenomaan työssä käyvät ja usein kurjaa palkkaa saavat kansanryhmät. Hyvinvointivaltioissa pyritään pitämään huolta myös niistä, jotka eivät syystä tai toisesta saa työtä tai pysty sitä tekemään. Näistä eduista pitää huolta työn (Labour) puolueblokki - niissä maissa, joissa on ollut järkeä luoda sellainen.

Pääomaa edustavat ennen kaikkea ne, jotka keinottelevat itselleen pörssissä hyödyn työtä tekevien aikaansaannoksista. Hyvin he ovatkin tähän mennessä onnistuneet. Yksi prosentti miljardöörejä taitaa jo omistaa yhtä paljon kuin puolet maapallon väestöstä tai jotain sinnepäin. Tietenkin pääomallakin pitää olla omat puolueet etujaan ajamaan. Ja onhan niitä meilläkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset