TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Oliko Lenin ”suomalaisten agentti”?

# Vuoden 2017 mielenkiintoisimpia seurattavia on se, miten Vladimir Putinin Venäjä aikoo juhlia vallankumousvuoden 1917 satavuotismuistoa ja Suomen itsenäistymistä – vai juhliiko mitenkään.

   Putin on sanonut toistuvasti, että Neuvostoliiton hajoaminen oli ”aikakautemme murheellisin geopoliittinen tapahtuma”.  Lännessä ollaan täsmälleen toista meiltä. Tästä vastakohtaisuudesta kumpuaa myös Ukrainan kriisi ja Krimin kaappaus.

   Entä sitten vuoden 1917 tapahtumat? Helmikuun ”porvarillisessa” vallankumouksessa johtajaksi nousi Aleksandr Kerenski. Tsaari Nikolai II sai lähtöpassit, mutta valtakunnan rajat pysyivät ennallaan.  Suomi, Baltia ja jopa Puola olivat Kerenskin valtakunnan rajojen sisäpuolella. Eikö tässä olisi Putinille oikea 100-vuotisjuhlan aihe?

 

# Mutta loppusyksystä 1917 Pietariin saapui Suomessa piileskellyt Vladimir Lenin ja nostatti bolshevikkikapinan ja onnistui silloisessa sekasorrossa ottamaan koko suunnattoman valtakunnan hallintaansa. Syntyi Neuvostoliitto. Olisiko siinä Putinille juhlinnan aihetta? Lokakuun vallankumousta jos mitä juhlittiin koko neuvostokauden ajan.

   Tuskin Putin voi olla muistamatta, että bolshevikkihallinto myönsi melkein ensi töikseen Suomelle itsenäisyyden. Puola ja Baltian maat lähtivät omille teilleen. Jopa Ukraina pyrki itsenäiseksi, mutta saatiin veristen vaiheiden jälkeen pysymään Neuvostoliiton piirissä.

   Vasta toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto sai tsaarinvallan rajat ennalleen ja jopa joukon Itä-Euroopan maita vasalleiksi.

  

# Entä Suomi? Jotkut venäläiset pitävät suomalaisia hieman hyväntahtoisina hölmöinä, joista käytetään nimitystä tshuhna.  Mutta historiaan paremmin perehtyneet ihailevat suomalaisten oveluutta. Suomi onnistui ”suomettuneella” asenteellaan  säilyttämään 1809-1917 Ruotsin vallan ajoilta periytyvän länsimaisen kulttuurin ja oikeuslaitoksen.  Suomi onnistui neuvottelemaan nopeasti Leniniltä itsenäisyyden. Suomen läheisyys jopa pakotti  Neuvostoliiton muuttamaan pääkaupungin Leningradista Moskovaan.

   Jotkut venäläiset historioitsijat näkevät Leninin jopa ”suomalaisten agenttina”. Lenin piileskeli Kerenskin vallan päivinä Suomessa, jossa hänellä oli paljon ystäviä ja tukijoita. Asiasta käytiin mielenkiintoinen väittely toukokuussa 2016 Helsingissä Historioitsijat ilman rajoja –tapahtumassa. Keskusteluun osallistuivat professorit Henrik Meinander ja Kimmo Rentola Suomesta sekä Sergei Zhuravlev Venäjältä.

   On siis jännittävää nähdä, miten Putinin Venäjä aikoo viettää vuoden 1917 helmikuun ja lokakuun vallankumousten ja sen jälkeen Suomen itsenäistymisen 100-vuotismuistoa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Lenin & co. oli keisarillisen Saksan täsmäohjus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kyse oli siis ensimmäisen maailmansodan tilanteista. Voihan noinkin olla. Valkoisella Suomella ja Saksalla oli yhteisiä etuja ja suunnitelmia, niin kuin kävi ilmi keväällä 1918.

Mutta oliko Lenin "hyväntahtoinen hölmö", kun ilmeisesti luotti siihen, että punaiset ottaisivat vallan Suomessa?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Muistaakseni Lenin oli hyvin pessimistinen vallankumouksen onnistumisen suhteen Suomessa 1918 tammikuussa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Martti Haverinen, #3.
Kuitenkin hän tunnusti Suomen itsenäisyyden 31.12.1917. Oliko se hänen puoleltaan hyvän tahdon ele vai pakkotilanne?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #4

Bosevikkien pääkaupunki oli tuolloin Pietari... taas törmäämme tähän "Leningradin turvallisuus" -teemaan... ehkä vallankumouksen selusta oli rauhoitettava ja Leninin kansallisuuspolitiikan teesihän taisi mennä jotakuinkin niin, että itsenäisyyden voi sitten tarvittaessa ottaa pois, kun se on taktisista syistä jouduttu tunnustamaan. Stalin toteutti tätä politiikkaa myöhemmin, palauttaen tsaarinaikaisen Venäjän rajat ja vähän enemmänkin (kansandemokratiat, Keski-Aasia).

Hyväntahtoisuuteen en usko tällaisissa kysymyksissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Martti Haverinen, #5.
Erikoista on joka tapauksessa, että hyvin strategisessa paikassa Venäjän pääkaupungin kupeessa sijainnut Suomi pystyi säilyttämään muodollisen itsenäisyyden. Jopa pääkaupunki siirrettiin Moskovaan "Suomen tieltä".

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #6

Olisiko Judenitsilla, Koltsakilla ja Englannin interventiojoukoilla ollut jotain tekemistä... asian kanssa... eli enemmän niiden tiellä, vaikka olihan niitä suunnitelmia Mannerheimillakin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Martti Haverinen, #7.
Kaikki nuo seikat yhdessä vaikuttivat tietenkin siihen, että pääkaupunki siirrettiin syvemmälle Venäjälle Moskovaan. Pietarihan oli perustettu 1700-luvun alussa inkerinsuomalaisten maille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset