TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Onko Finanssivalvonta hyvä-veli-ökyily-mafian työkalu?

# Luimme Helsingin Sanomista 15.9. kaksi asiallisen tuntuista kirjoitusta, jotka lyövät toisiaan korville. Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kirjoitaa, että asiantuntijalla ei ole varaa politikointiin. Hän pyrkii omalla tyyillään lyttäämään lattian rakoon ”lähinnä vain poliitikko Kimmo Kiljusen” vaatimukset siitä, että pari kymmentä vuotta voimassa ollut taitettu eläkeindeksi korjattaisiin oikeudenmukaiseksi.

   Tuo taitettu indeksi on ajanut köyhät eläkeläiset lattian läpi leipäjonoihin ja tehnyt keskituloisista eläkeläisistä vähävaraisia. Eläkeindeksin korjaaminen olisi aivan erinomainen elvytyskeino, joka nostaisi kotimaista kysyntää ja toimeliaisuutta. Se myös vähentäisi sosiaalikuluja, kun eläkemiljardeja käytettäisiin siihen mihin niitä on tarkoitettukin eli eläkkeiden maksuun.

   Mikko Kautto yrittää todistaa, että eläkeindeksin oikeudenmukaistaminen ”tulisi kestämättömän kalliiksi”. Kiljusen ja kumppanien laskelmat ovat kuulemma ”pelkkää politiikkaa”.

   Samassa lehdessä HS:n taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen kysyy, kenen palveluksessa Finanssivalvonta on? Helsingin oikeusasteet ovat huomauttaneet toistuvasti Fivalle, että eläkeyhtiöiden liiketoimista on saatava luotettavat tiedot. Eläkelaitokset ovat kuitenkin jatkuvasti estäneet läpinäkyvän tiedonkulun. Voi vain arvailla, millaisia hyvä-veli-verkostoja siellä taustalla puuhailee valtavien eläkerahavuorien liepeillä.

   Onko siis Finanssivalvonnalle luotava uusi virasto nimeltä Finanssivalvonnan Valvonta, FivaV? Ja miten objektiivista tietoa eläkeindekseistä jakelee Fivan ”valvonnassa” Eläketurvakeskuksen hämäristä kammareista johtaja Mikko Kautto?

   # Lisätietoa tästä mafiamaisesta lurjustelusta ja tiedon salailusta antaa Ylen toimittaja Salla Vuorikoski: http://yle.fi/uutiset/nakokulma_salailua_viivyttelya_suuryritysten_suojelua__finanssivalvonnan_royhkeydella_ei_nayta_olevan_rajoja/9171504

   Näin Salla Vuorikoski kirjoittaa: ”Toimittajan näkökulmasta Finanssivalvonta on salailija pahimmasta päästä. Sen tehtävänä on valvoa muun muassa pörssi- ja eläkeyhtiötä. Finanssivalvonnan pitäisi siis tarkkailla muun muassa sitä, että yhtiöt eivät vedätä niille rahojaan antavia sijoittajia.”

   Vuorikoski vei Finanssivalvonnan oikeuteen vuonna 2013, kun se kieltäytyi antamasta tietoa siitä, millä tavalla se oli valvonut Talvivaaran pörssiyhtiön tiedottamista. Ensin tuli voitto hallinto-oikeudesta, mutta papereita ei saatu, sillä Finanssivalvonta valitti tuomiosta ylempään oikeusasteeseen. Korkein hallinto-oikeus ei muuttanut tuomiota.

   On kerta kaikkiaan sietämätöntä kansalaisten kannalta, että viranomainen käyttää valitustietä vain lykätäkseen sitä hetkeä, jolloin sen on ryhdyttävä noudattamaan lakia.

   Tällainen hyvä-veli-ökyily-mafia ei mitenkään sovi Suomen kaltaiseen avoimeen demokratiaan, joka on pyrkinyt pysyttelemään maailman vähiten korruptoituneiden valtioiden joukossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei ollenkaan huono ehdotus - valvojille puolueettomat valvojat. Mielellään koottu vain parhaista asiantuntijoista, ilman yhtäkään hallituspaikkaa..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kaija Kelhu, #1.
Olisi todella tärkeää saada valvojille lahjomattomat valvojat. Jostakin kohtaa tämä lurjusteluketju on saatava katkaistuksi. Muuten Suomikin vajoaa kokonaan banksterimafian valtaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Amos Ahola on kirjoittanut samasta aihepiiristä ansiokkaan blogin:
http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/222890-f...

Kunnollinen ja korruptoitumaton talousvalvonta on täysin välttämätön edellytys demokraattiselle elämänmenolle. Yhdysvalloissa v. 2007 tapahtuneet valvonnan laiminlyönnit aiheuttivat kansainvälisen talouskriisin, jonka seurauksia olemme poteneet kohta kymmenen vuotta.

Suomen Fiva olisi pikimmiten saatava toimimaan kunnolla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eläkkeiden taitettu indeksi on ollut voimassa vuodesta 1996, jolloin se otettiin muka väliaikaisesti käyttöön mutta on ”unohtunut” voimaan vuodesta vuoteen. Nyt sitten eläkeyhtiöt yrittävät väittää, ettei se ole mitenkään alentanut eläkkeiden tasoa. Hiljattain (HS 17.9.) julkaistiin asiasta käppyröitä, joiden perusteella selitetään, että ilman palkkoihin sitomistakin eläkeläistalouksien tulotaso on kasvanut lähes samaa vauhtia kuin palkansaajien.

Tämä on taas sitä pajunköyttä, jota rahakasojensa päällä istuvat ja Finanssivalvonnan salailulinjan suojelemat eläkefirmojen ökyjohtajat ovat kautta vuosien yrittäneet syöttää.

Eläkeyhtiöt haluaisivat käyttää rahakasojaan Finanssivalvonnan suojassa kaikenlaisiin huonosti julkisuutta kestäviin talousoperaatioihin eivätkä siihen mihin ne on tarkoitettu eli eläkkeiden maksuun. Siksi kansalle jaetaan jatkuvasti törkeästi muunneltua totuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset