TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Taitetusta eläkeindeksistä taas liikkeellä valhetietoa

  • Herlsingin Sanomat 17.9.2016
    Herlsingin Sanomat 17.9.2016

# Eläkkeiden taitettu indeksi on ollut voimassa vuodesta 1996, jolloin se otettiin muka väliaikaisesti käyttöön mutta on ”unohtunut” voimaan vuodesta vuoteen.  Nyt sitten eläkeyhtiöt yrittävät väittää, ettei se ole mitenkään alentanut eläkkeiden tasoa. Helsingin Sanomissa julkaistiin 17.9. asiasta käppyröitä, joiden perusteella selitetään, että ilman palkkoihin sitomistakin eläkeläistalouksien tulotaso on kasvanut lähes samaa vauhtia kuin palkansaajien.

   Tämä on taas sitä pajunköyttä, jota rahakasojensa päällä istuvat ja Finanssivalvonnan salailulinjan suojelemat eläkefirmojen ökyjohtajat ovat kautta vuosien yrittäneet syöttää. Totuus paljastuu, kun vilkaisee noita tulonmuodostuskäyriä (kuva). Eläketaso matelee kaukana palkkojen alapuolella vuoteen 2008, jolloin palkat ovat indeksiluvussa 138 ja eläkkeet kaukana takana arvossa 120.

   Senjälkeinen käänne johtuu yksinkertaisesti siitä, että suuret ikäluokat alkoivat joukolla eläköityä. Heidän eläkkeensä oli luonnollisesti ensin suhteessa palkkaan. Mutta lähivuosina se jää taitetun indeksin mukaisesti nopeasti jälkeen palkoista.

 

# On vielä syytä muistaa, että vaikka palkat ja eläkkeet kulkisivat samaa tahtia, eläkkeet ovat vain jotain 60 prosenttia palkoista. Palkkojen 100 on siis eläkkeiden 60 silloinkin, kun palkat ja eläkkeet nousevat samaa tahtia.

   Vanhojen eläkeläisten tulotaso jatkaa samaa surkeaa linjaa kuin noissa käppyröissä palkka- ja eläkeindeksit 1996-2008. Köyhät pitkäaikaiset eläkeläiset ovat jo pudonneet lattian läpi leipäjonoihin ja keskituloiset vajonneet vähävaraisiksi ryysyläisiksi.

   Eduskunta saa käsiteltävkseen taitetun eläkeindeksin karmeudesta kansalaisaloitteen. Kysymys on monen vuoden jälkeenjääneisyydestä, joka on korjattava ja korvattava. Kaiken lisäksi eläkeläisiä on verotettu ankarammin kuin muita palkansaajia. Tämä on syytä kertoa eduskunnalle, joka käsittelee valtion tulo- ja menoarviota.   

   Eläkeyhtiöt haluaisivat käyttää rahakasojaan kaikenlaisiin huonosti julkisuutta kestäviin talousoperaatioihin eivätkä siihen mihin ne on tarkoitettu eli eläkkeiden maksuun. Siksi kansalle jaetaan jatkuvasti törkeästi muunneltua totuutta. Tuollaiselle valhepropagandalle on saatava loppu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Eläkejärjestelmä on paljon huonommassa kunnossa kuin on annettu ymmärtää. Niiden tuotot ovat jo enimmäkseen negatiivisia, eli tappiollisia. Koko systeemi olisi jo sortunut ilman keskuspankkien väliintuloa.

Kuten omassa blogissani kerroin, koko eläkemaksusysteemi on pyramidihuijaus, jonka paljastumista pölhötermi "taitettu eläkeindeksi" oli tarkoitus piilottaa.

Keskuspankit voisivat haluttaessa rahoittaa koko eläkejärjestelmän velattomasti, jolloin nämä sijoitusriskitkin jäisivät realisoitumatta. Keskeisestä poliittisen vallan käytöstä tuskin kuitenkaan vapaaehtoisesti luovutaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Isosaari, #1.
Luin mielenkiintoisen blogisi, jossa koko eläkejärjestelmä nähdään läpivalaistuna. Ei todellakaan hyvältä näytä. Mutta kun rahaa on koottu, eikö sitä pitäisi käyttää' eläkkeiden maksuun? Se samalla nostaisi tehokkaasti kotimaista kysyntää.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuo juttu taitaa olla indekseillä kikkailua.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Ojala, #2.
Indeksit ovat tärkeitä. Niiden voimalla syödään, juodaan ja asutaan. Jos eläkkeet jäävät kaiken aikaa jälkeen palkoista, se tietää välttämättä kurjistumista.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tiedän indeksien tärkeyden. Hesari yrittää sumuttaa (ehkä) lukijaa käyttämällä indekseillä kikkailua.

Esim. jos eläke 20 vuotta sitten vaikkapa 1000€xpalkkakerroin eläkkeen alkaessa. Sitten eläke vaikkapa 20 vuotta myöhemmin 1500€xpalkkakerroin eläkkeen alkaessa. Noita kahta lukua vertaamalla poistetaan taitetun indeksin vaikutus kokonaan vertailusta ja saadaan parempi vertailuluku palkkojen muutokseen nähden.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Jari Ojala, #5.
Tuolla tavalla tuo tilastokäppyrä on ilmeisesti muovattu eläkeyhtiöiden etuja vastaavaksi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #9

Saattaa olla. En saanut suurennettua kuvaa niin, että olisin voinut lukea jutun kunnolla.

Eniten minua kuitenkin ihmetyttää eri tahojen tekemät laskelmat sukupolvien saamista tuotoista eläkemaksuihinsa nähden. Mistähän moisiin laskelmiin on saatu perusteet? Luottamus "virallisiin" tahoihin on kyllä mennyt.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Eläkkeellä oleva porukka saa takaisin n. 1,4 kertaisena sen, mitä on koskaan maksanut sisään. Eli he ovat voittava osapuoli, saavat enemmän kuin mitä ovat maksaneet. Kaikista uudistuksista huolimatta nykynuoret taas saavat vain 0,8 kertaisena sen, mitä maksavat. Sukupolvien välistä kapinaa voi olla odotettavissa, jos eläkeläiset jatkavat lähes suoraa nuorten rahojen laillista ryöstämistä. Moni nuori jo varautuu, ettei saa senttiäkään takaisin niistä kymmenistä tuhansista euroista, joita joutuu järjestelmään maksamaan, sillä ahneet nykyeläkeläiset lie käärivät kaiken.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Ojala, #7.
Kiitos mainiosta tietopaketista. Kannattaa lukea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Ojala, #8.
Suurkiitos. Opin taas lisää!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suvi Karhu, #6.
Eläkeyhtiöt ovat rahakasojensa äärellä keksineet kehitellä tästä eläkeasiasta sukupolvien välisen kiistan. Asiakkaita on helpompi hallita hajottamalla heidän rivinsä.

Eri sukupolvien edut ovat sitä paitsi yhteisiä. Vahemmat ja isovanhemmat yrittävät surkeista eläkkeistään huolimatta avustaa työttömiksi joutuneita lapsiaan ja lapsenlapsiaan.

Nuorilla ikäluokilla ei ole varmaan minkäänlaista vaaraa menettää heille luvattuja eläke-etuja. Maailma kehittyy sentään pitemmällä tähtäimellä parempaan suuntaan. Muistakaamme, että meidän eläkejärjestelmämme rakennettiin vasta puoli vuosisataa sitten. Sitä ennen vanhemmat sukupolvet joutuivat usein viettämään elämänsä ehtoon lastensa huollettavina. Muutaman vuosikymmenen kuluttua järjestelmä on varmasti paljon nykyistä parempi ja anteliaampi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset