TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ahvenanmaan ”sotilaallinen tyhjiö” herättää huolta

Ahvenanmaan ”sotilaallinen tyhjiö” herättää huolta

# Itämaisen sodan eli Krimin sodan eli suomalaisittain ”Oolannin sodan” aikana 1853-56 Krim ja Ahvenanmaa olivat hätkähdyttävällä tavalla polttopisteessä niin kuin tälläkin hetkellä. Tuolloin 160 vuotta sitten tsaarien Venäjää vastassa olivat Turkki, Iso-Britannia, Ranska ja Sardinia. Liittokunta pommitti silloin Venäjälle kuuluvia Ahvenanmaan Bomarsundia ja Viaporia. Pariisin rauhassa 1856 määrättiin, että Venäjä ei saanut linnoittaa Ahvenanmaata. Oolanti haluttiin pitää siitä ikuisuuteen sotatoimien ulkopuolella.  

   Suomen itsenäistyttyä Ahvenanmaa oli 1920-luvulla Suomen ja Ruotsin kiistakapulana. Maakunnan ruotsin kieli sai kansainvälisen suojeluksen. Mutta vanhastaan Suomeen ja sittemmin Suomen suuriruhtinaskuntaan kuulunut saaristo määrättiin Kansainliiton päätöksellä Suomeen kuuluvaksi. Samalla kuitenkin määrättiin, että Suomi ei saisi käyttää aluetta sotilaallisesti Ruotsia vastaan. Siksi Ahvenanmaa demilitarisoitiin.

   Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut perusteellisesti. Suomella ei kerta kaikkiaan ole minkäänlaisia aikeita hyökätä Ruotsiin. Sen sijaan Suomi ja Ruotsi etsivät puolustusyhteistyön muotoja idän uhkaa vastaan. Tässä uudessa tilanteessa Ahvenanmaan demilitarisointi rauhan maakunnaksi on ongelma, jopa uhka sekä Suomelle että Ruotsille.  Puolustuskyvytön saarimaakunta on jännittyneessä tilanteessa sotilaallinen tyhjiö, jota eri osapuolet, tässä tapauksessa Venäjä, saattavat käyttää hyväkseen. Ahvenanmaa on kaiken lisäksi hankalan lähellä Tukholmaa. Tilanne on siis suorastaan peilikuva 160 vuoden takaiseen asetelmaan verrattuna.

Krimin valtaus tuo mieleen ”Oolannin sodan”

#  Pitäisikö siis Suomen ja Ruotsin ilmoittaa, että Ahvenanmaan demilitarisointi on loppunut ja saaret varustetaan puolustusaseilla?  Mutta mitä sanoisi kansainvälinen yhteisö, joka on päättänyt demilitarisoinnista Ja ennen kaikkea mitä sanoisi Venäjä?

   Ja mitä sanovat ilman asepalvelusta elävät ja rauhanomaiseen menoon tottuneet ahvenanmaalaiset? Sen kuulemme kansanedustaja Mats Löfstömiltä, joka edustaa Ahvenanmaata Suomen eduskunnassa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) pitää naivina ajatusta, että demilitarisointi vähentäisi Ahvenanmaalle suuntautuvaa uhkaa kriisitilanteessa.

   ”Ahvenanmaan demilitarisointi on vanhempi kuin Suomen itsenäisyys. Olemme eläneet tämän ratkaisun avulla paljon suuremmissakin kriiseissä kuin tämä nykyinen.” Noin sanoo Mats Löfström, jonka mielipiteet epäilemättä vastaavat ahvenanmaalaisten enemmistön käsityksiä.  

   Pitäisikö siis Suomen ja Ruotsin olla välittämättä kansainvälisistä sopimuksista ja ahvenanmaalaisten mielipiteistä? Ottihan Venäjäkin Ukrainalta Krimin omin luvin. Krimillä ja Ahvenanmaalla on siis yllättäviä yhtäläisyyksiä, vaikka Krim on varsinainen sotilastukikohta ja Ahvenanmaa pasifistinen maakunta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kansainvälinen yhteisö" eli sopijapuolet Venäjää lukuunottamatta tukisivat varmaankin päätöstä.

Ahvenanmaalaisten osallistuminen varusmiespalvelukseen olisi hyvä asia, koska kriisitilanteen varalla heillä olisi paras paikallisosaaminen. Tiedän kokemuksesta, miten paikallistuntemuksella mennään saarien välitse ja reittejä joita ei ole millään kartoilla. Mutta jälkimmäinen on neuvottelukysymys, aluetta voidaan toki puolustaa ilmankin jos ahvenanmaalaisten varusmiespalvelukseen osallistuminen olisi se kynnyskysymys.

Ahvenanmaasta puhuttaessa kai yleensä tarkoitetaan pääsaaria ja ennenkaikkea Eckerötä, mistä hallittaisiin Tukholman reittejä ja uhattaisiin nopeiten Tukholmaa. Sen miehitys olisi isompi ongelma Ruotsille kuin Suomelle. Maarianhaminasta löytynee ainoa raskaan aseistuksen kuljetukseen soveltuva satama, muuten rannikkolaivasto voi tukeutua melkein minne vaan syviin kalliorantoihin.

Lounaisen manner-Suomen kannalta väylät hallitaan Ahvenanmaan itä- ja koillissaarilta Kumlingenista Kökariin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Salonen, #1.
Hyviä näkökohtia. Ahvenanmaalaiset olisi saatava ymmärtämään, että saarimaakunnan sotilaallinen puolustus on Ahvenanmaan, Suomen ja Ruotsin yhteinen etu.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ymmärtäisin niin ettei ahvenanmaalaisia kiinnosta Suomen puolustaminen ollenkaan. Siitä Ahvenanmaan edustajan näkemys kertoo. Haluavat pysyä Suomen kriiseistä kaukana.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mats Löfström:

”Ahvenanmaan demilitarisointi on vanhempi kuin Suomen itsenäisyys. Olemme eläneet tämän ratkaisun avulla paljon suuremmissakin kriiseissä kuin tämä nykyinen.”

Mats Löfström tarkoittaa siis, ettei Suomen Armeija saisi asein puolustaa kriisitilanteessa Ahvenanmaata.

Onko Löfström myös sitä mieltä, että kaikki valtiot noudattavat ehdottomasti kansainvälistä oikeutta ja sopimusta demilitarisoinnista?

Viimeaikaisten tapahtumien johdosta en ole ollenkaan varma, että enemmistö ahvenanmaalaisista on samaa mieltä Löfströmin kanssa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Villikari, #2,
Ahvenanmaalaiset olisi saatava uskomaan, että sotilaallinen puoustus ei tarkoita maakunnan itsehallinnon murenemista. Olisi kenties hyvä, jos Suomi ja Ruotsi toimisivat tässä yhdessä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ahvenanmaan haltuunotto on yhtä helppoa kuin kaljakorin tuominen kassan ohi. Kumpikin on kiellettyä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Matti Villikari, #7.
Siksipä pitääkin toimia ripeästi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eckeröstä on noin 45 km matka meritse Ruotsin Grislehamniin. Joten Ahvenanmaan asema on arka paikka myös Ruotsille.

Luulisin, että keskustelu Ahvenanmaan asemasta lopetetaan tässä vaiheessa. Ahvenanmaan militarisoinnista ei kannata keskustella pitkään, vaan se on tehtävä, kun sen aika tulee.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #3-
Ahvenanmaan puolustus on tosiaankin suurempi asia Ruotsille kuin Suomelle. Se varmaan herättää ennen pitkää kummankin maan päättäjät.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Resurssiongelma: venäläisten amfibiokalustolla ja kuljetuskopteilla maihinnousu helppoa kuin heinänteko. Suomalaisten pelastusoperaatiosta syntyy vain Euroopan laajin shooting-alley ja tappiot ovat takuuvarmasti murheelliset. Logistiikkaresurssit puuttuvat täysin, vai miten aiotaan toimittaa puolustuastarvikkeet, muona ja ,miehistötäydennykset kivikkoiselle, avoimelle alueelle? Taffeleitako syödään ja kepua taxfreestä.
Tuloksena on jäätynyt konflikti ja jokaiselta suomalaiselta sotilaalta on kysyttävä, haluatko puolustaa Ahvenanmaata. jos et niin kaikki on ok?
Olisi typeryyttä tuhota lentokalusto ja huomattava määrä henkiä mitättömän saariryhmän takia. Kaikki paukut mannermaan puolustuksen tarpeisiin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tuo mitätön saariryhmä Suomen vihollisen käsissä tyrehdyttää Suomen kaikki mahdollisuudet tuoda ja viedä mitään meriteitse.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ralf Karlssom, #11.
Täsmälleen noin on asia. Ja Tukholman asema käy myös tukalaksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Mäkisalo, #9.
Ahvenanmaalla on oleellinen merkitys sekä Suomen että varsinkin Ruotsin kannalta. Sitä ei saa unohtaa-

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos Venäjä ottaisi haltuunsa Oolannin, Gotlannin, Hankoniemen ja Ahvenanmaan sen olisi helppo palauttaa Baltiakin "oikeille omistajille":)

Tietenkin Ruotsista Skåne olisi täysosuma. Tanskan salmet olisivat hallinnassa ja pääsy Pohjanmerelle turvattu.

Jos ruotsalaiset eivät tätä ole oivaltaneet, ovat täysin pihalla. Alakoulupohjallakin tuon käsittää kun katselee karttoja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Villikari, #4.
Noinhan se on. Täällä pohjan perillä on uskottu kovin pitkään "ikuiseen rauhaan".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Itse puolustusministeri Jussi Niinistö tarttui samaan teemaan puolisen vuorokautta myöhemmin. Kannattaa lukea: http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2245...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset