TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Presidentti Niinistö tapasi tärkeitä vieraita Baltiasta

# Presidentti Sauli Niinistöllä on ollut Baltiasta tärkeitä naispuolisia presidenttivieraita.  Itämeren alueen jännityksen lisääntyminen on ollut tuntuvilla noissa keskusteluissa. Suomen ja Baltian Nato-maiden erilainen perusasenne on käynyt ilmi.

   Viron tuore presidentti Kersti Kaljulaid ja hänen isäntänsä presidentti Sauli Niinistö ovat heti ensitapaamisellaan ottaneet tietenkin kantaa muun muassa maittemme yhteiseen naapuriin Venäjään.

   Kaljulaid ja Niinistö olivat yhtä mieltä siitä, että Suomen ja Viron keskinäiset suhteet ovat yhtä selkeät kuin syksyinen vierailupäivä. Kaljulaid kertoi myös, että Niinistö oli ainoa presidentti, joka soitti hänelle hänen valintansa jälkeen. Kaljulaid kertoi liikuttuneensa puhelusta.

   Venäjän-poliiitikkassa Niinistö korosti Suomen harrastavan sekä vuoropuhelua että painetta. Kaljulaid puolestaan sanoi, ettei menettelytapojen välttämättä tarvitse olla samat. Siinä on mahdollisimman diplomaattisesti sanottuna maidemme johtajien näkemyserot.  

# Muutamaa päivää aiemmin Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė keskusteli presidentti Sauli Niinistön kanssa täsmälleen samasta teemasta eli Itämeren alueen turvallisuudesta ja suhteista Venäjään. Liettuan presidentti oli puheissaan vähemmän diplomaattinen kuin virolainen kollegansa.

   Tiedotustilaisuudessa pani merkille huimaavan eron valtionpäämiesten tyylissä ja mielipiteissä. Grybauskaitė puhuu Venäjästä suoraan ja kakiskelematta. Hän kertoi meille, että Putin toi Kaliningradiin Liettuan rajoille ydinkärjillä varustettuja Iskander-ohjuksia, ”hyökkäysaseita läntisen Euroopan kaupunkien pelotteeksi”.

   Sauli Niinistö välttää visusti tuollaista sanankäyttöä. Hänhän yrittää ylläpitää vuoropuhelua Kremlin kanssa. Johtuneeko asenne-ero siitä, että Liettualla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa vain tuo Kaliningradin enklaavin kohta, kun sen sijaan Suomella ovat 1300 kilometrin rajan takana lähietäisyydellä Pietari ja Murmanskin alue? Meidän on siis Niinistön mielestä pakko käyttäytyä ”kiltimmin”.

# Suomen ja Liettuan suhtautuminen Venäjältä Saksaan vedettyyn kaasuputkeen eroaa kuin yö ja päivä. Suomi pitää putkea kaupankäyntinä. Balteille se on vaarallinen strateginen uhka. Baltian maat eivät ikipäivänä olisi ryhtyneet ”Putinin putkimiehiksi” tai tilanneet ydinvoimalaa ”Putinin putiikilta” Rosatomilta.  Liettuan presidentti kauhisteli jo sitä, että Valko-Venäjän puolelle lähelle rajaa samainen Rosatom valmistaa ydinvoimalaa.

   Baltit ihmettelevät ja siunailevat Suomen ”sinisilmäisyyttä”. Viron ja Liettuan presidenttejä seuraavat journalistit kertovat jutuissaan varmaankin meistä omituisista suomalaisista, jotka luulemme, että Kremlin kanssa kannattaa asioida. Ruotsalaisetkin ovat tässä balttien kannalla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Viron uusi presidentti on ensitietojen mukaan sopuisampi tässä Venäjän läheisyydessä kuin edellinen amerikkalaistaustainen presidentti.
Baltian suuri uho Venäjää vastaan tuntuu välillä kuin se olisi toivomus että jotain tapahtuisi.
Köyhä Venäjä olisikin poistettavissa monen mielestä mutta se ydinase.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Lindgren, #1.
Olen saanut saman käsityksen Viron uudesta presidentistä. Hän vaikuttaa sympaattiselta.

Baltiassa tosiaan nähdään Venäjä paljon uhkaavampana kuin Suomen valtionjohdon piirissä. Toivottavasti Suomi on oikeassa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomi on oikeassa.
Maan valtaaminen kuului Hitlerin aikaan.
Valloitetusta maasta ei ole kuin kustannuksia koska kansaa ei voi vallata.
Tänään sen näkee kun Irakin eikä Afganistanin valtaus tunnu onnistuvan vaikka Suomen sotilaat auttavat.
Krim saattaa olla poikkeus kun ei kieli ja kulttuurierot ole mahdottomat eikä opposition toiminnasta ole kuvia ei kertomuksia uutisissa vaikka palstatilaa löytyisi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Lindgren, #3.
Hyviä huomioita. Minäkin olen ihmetellyt, miten Afganistanin valloitus ei onnistu, vaikka ensin yritti Neuvostoliitto ja nyt Nato.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Krimin valtauksesta on ollut tietoa, että venäläiset siirsivät sinne omia miehiään ja naisiaan äänestämään liittämisen puolesta. Vaalivilppi on Venäjällä arkipäivää. Ei siis ihme, ettei vastaväitteitä ole ilmaantunut.
Kreml kontrolloi kaikkea uutisointia.

Minulla on se käsitys, että suomalaiset ovat todella sinisilmäisiä.
Luin äskettäin Garri Kasparovin kirjan Talvi lähestyy. Siinä kerrotaan Putinin keinoista käyttää valtaa ja muun muassa siitä, mikä on opposition asema Venäjällä. Kriitikot yksinkertaisesti tapetaan.
Kannattaa lukea, rapisee suomut silmistä.

Tietenkin on syytä pitää yllä diplomaattisia suhteita, ei niistä haittaa ole.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Siinä kerrotaan Putinin keinoista käyttää valtaa"
Ulkopuolinen vihollinen on maalle joka on vaikeuksissa tärkeä.
Maon Kiinassa oli USA vihollinen ja YLEn arkistoissa varmaan löytyy miten kiinalainen vastaa sylkemällä kameraan kun kysytään USAsta.
Nyt raha on rauhoittanut kiinalaiset.
Kyllä Krimiltä tieto ulos pääsee kun pääsee piiritetystä Aleppostakin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Lindgren, #6.
Diktatuurivaltioissa on todellakin käytössä ulkoinen vihollinen. Siihen vedotaan aina, kun kotimaassa menee päin prinkkalaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja Saraskari, #5.
Kreml todellakin valvoo kaikkea uutistoimintaa. Onneksi Ylellä on venäjänkielinen palvelu, joka jakaa radiossa, televisiossa ja netissä suomalaista näkökulmaa.

Kiitos vihjeestä. Tuohon Garri Kasparovin kirjaan kannattaa tutustua.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Totta on sekin, että Putinin kannatus venäläisten keskuudessa on lisääntynyt aina kun on sodittu Tšetšeniassa tai maan rajojen ulkopuolella. Sotiminen Syyriassakin sotarikoksineen on venäläisille sankaruutta. Supervalta!

Tämä on keino siirtää kansalaisten kiinnostus pois maan sisäisistä ongelmista, kuten on jo tullut mainituksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja Saraskari, #9.
Ikävintä on, jos tuo supervaltauho leviää myös ulkovenäläisten piiriin. Sitä edistää tilanne, jossa kaikkia venäjänkielisiä pidetään automaattisesti "putinisteina". Niinhän ei suinkaan ole. Tuo Kasparov on hyvä esimerkki.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Eivät kaikki venäläiset ole Putinin kannattajia Venäjän sisälläkään. Putinin hallinnolla on kuitenkin 'silovikit', turvallisuuskoneistonsa, jolla oppositio voidaan nujertaa vaivattomasti. Lisäksi oppositiolle on tehty mahdottomaksi asettaa omia ehdokkaitaan valtiollisissa vaaleissa.

Tuntemani ulkovenäläiset Suomessa ovat kyllä hyvin isänmaallisia, mutta poliittisesti välinpitämättömiä, perivenäläiseen tapaan. Demokratiasta kun heillä ei ole mitään kokemusta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maria Saraskari, #11.
Sekä venäläisille että ulkovenäläisille voi suositella Ylen venäjänkielistä palvelua:
http://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/

Sieltä löytyy suomalaista näkökulmaa venäjän kielellä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä lännen demokratiavouhotus ettei trollaus on yksi levottomuutta ylläpitävä voima.
Kuinkahan monta irakilaista, syyrialaista tai afgaania rakastaa amerikkalaisia kun rakastaminen vähenee jo eteläeuropassa?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Lindgren, #13.
Olen samaa mieltä siitä, että idän ja lännen suhteita haittaa monenmoinen turha ylireagoiminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset