TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kellonviisariensiirtohulluus haittaa kansainvälistä kanssakäymistä

# Nauttikaamme, sillä meillä on tiedossa luksusta, 25 tunnin vuorokausi sunnuntaina 30.10.2016. Mutta siihen se riemu päättyykin, sillä tämä kellonviisareiden siirteleminen on täyttä hulluutta – ja vielä EU:n direktiivillä.

   Normaaliajasta kesäaikaan siirtyminen vie maaliskuussa kansalaisten elämästä yhden tunnin. Erityisen katkeralta tuntuu, kun öistä nukkumisaikaa verotetaan tällä tavalla 60 minuutilla. Nyt on kuitenkin saatu se tunti takaisin ja päästy nukkumaan vastaavasti pitempi yö.

   Erityisen hankalaan tilanteeseen joutuvat ne yhä lukuisammat kansalaiset, joiden elämään ja työhön kuuluvat kansainväliset suhteet ja globaalit yhteydet.

   Minäkin joudun taas pähkäilemään, mitä kello on vaikkapa Australian Melbournessa, Sydneyssä ja Brisbanessa tai Kanadan kaupungeissa. Olen sinne jatkuvassa yhteydessä lähettäessäni radioraportteja ja lehtijuttuja ja yrittäessäni seurata noiden maiden radiolähetyksiä.

# Jotta tilanne olisi kansainvälisen kanssakäymisen kannalta vielä hankalampi, Australian osavaltioista Queensland ei siirtele viisareita lainkaan. Muut osavaltiot sen sijaan ovat kesäajassa eli ”päivänvalon säästämisajassa” meidän talviaikoinamme lokakuun ensimmäisen ja huhtikuun ensimmäisen viikonlopun välillä. Tämä aiheuttaa sen, että esimerkiksi Helsingin ja Melbournen välinen aikaero on joko 7, 8 tai 9 tuntia – jos olen laskenut oikein. Ongelmana on vain tietää, milloin se on mitäkin. Minä olen erehtynyt lukuisia kertoja aikaeroa laskeskellessani voidakseni vaikkapa kuunnella Australian paikallisradiolähetyksiä, jotka kuuluvat nykyään internetistä kaikkialla maapallolla. 

   Kerronpa, että monivuotisesta kokemuksestani huolimatta erehdyin taas harmittavasti yrittäessäni kuunnella Australian Canberran 2XX-radion suomenkielistä ohjelmaa. Kaikki huhtikuun lähetykset jäivät kuulematta, kun en huomannut, että Canberrassa oli siirrytty normaaliajasta kesäaikaan jo 2.10.

   Pähkähulluuden huippu on se, että EU-maissa kesäaika on 27.3.-30.10.2016, mutta Yhdysvalloissa ja Kanadassa kelloja ei suinkaan siirretä samoina päivinä vaan kesäaika on pitempi eli 13.3.-6.11.2016.

 

Yhteiseen maailmanaikaan, mars! 

# Olisi luullut, että edes Euroopan ja Pohjois-Amerikan kelloja olisi siirretty samana yönä kesäajasta normaaliaikaan. Mutta vielä mitä! Yhdysvalloissa ja Kanadassa nautitaan ”vuoden pisimmästä vuorokaudesta” vasta viikkoa myöhemmin kuin EU-maissa eli sunnuntaina 6.11. Ellei sitä osaa ottaa huomioon, kaikki määräaikaiset nettitapaamiset Euroopan ja Amerikan välillä menevät sekaisin koko viikon aikataulusyistä. Pähkähulluuden huippu on nimittäin se, että EU-maissa kesäaika on 27.3.-30.10.2016. Yhdysvalloissa ja Kanadassa kelloja ei suinkaan siirretä samoina päivinä vaan kesäaika on pitempi eli 13.3.-6.11.2016.

   Jos emme ymmärrä luopua kellonviisarien siirtelystä kaksi kertaa vuodessa, Suomen kannattaisi ilman muuta siirtyä ainakin samaan kellonaikaan kuin Ruotsi ja Länsi-Eurooppa. Siitä voittaisi jopa Suomen elinkeinoelämä, kun suomalaiset eivät pakenisi työpaikoilta tuntia aikaisemmin kuin EU:n ytimessä.

   Muuten niin byrokraattinen Putinin Venäjä on tehnyt ainoan oikean päätöksen ja lopettanut kellonviisarien siirtelyn. Samaa suosittelisin myös kaikille muille valtioille. Suomessa kellonviisariensiirtohulluuteen siirryttiin 1980-luvun alussa.

   Helsingin Sanomien marraskuun kuukausiliitteessä on Ville Similän oivallinen juttu kellojensiirtohulluudesta.  Tätä järjettömyyttä vastaan taistelee europarlamentissa Heidi Hautala (Vihr.). Onnea hänelle samoin kuin näillä palstoilla kirjoittavalle kansanedustaja Timo Heinoselle (Kok.): http://timoheinonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/timoheinonen  Tämä ei ole puoluepolitiikkaa vaan kaikkien yhteinen etu.

# Meikämies tekisi vielä radikaalimman ehdotuksen: siirtykäämme koko maapallolla yhteen ja samaan maailmanaikaan, mikä olisi nykyisellä globalisaation kaudella ainoa oikea ratkaisu. Kyllä me nopeasti oppisimme, että aurinko voi olla etelässä kello 12, 10 tai 22. Jos katsomme tarvitsevamme ”päivänvalon säästämistä”, voisimme siirtää työaikoja mutta ei kellon viisareita.           

    Tällä tavalla myös kaikkialla maapallolla olisi koko ajan sama viikonpäivä. Myös vuosi vaihtuisi kaikkialla samaan aikaan ja päivämääräraja siirrettäisiin historian romukoppaan. Ja nykyaikainen tiedonkulku toimisi niin kuin on kohtuullisesta toivoa ja olettaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Asiaa.

"Tällä tavalla myös kaikkialla maapallolla olisi koko ajan sama viikonpäivä."

Tämä idea ei ole täysin sopusoinnussa hyöty- ja järkevyysperusteiden kanssa.
Sama viikonpäivä kaikkialla aiheuttaisi mahdollisesti haittaa niille maille, joissa päivämäärä vaihtuisi esimerkiksi keskellä työpäivää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Heikki Paananen, #1.
Kyllä siihenkin tottuisi, että viikonpäivä vaihtuu kesken työpäivän. Tilanne olisi kuitenkin monin verroin parempi kuin tämä nykyinen kansainvälinen sekasorto. Tuo tilanne, jossa päivämäärä vaihtuu keskellä päivää, voisi olla kyseisille Tyynen meren pikkusaarille turismivaltti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos nyt rehellinen olet, niin voit kyllä myöntää, että moinen aiheuttaisi enemmään sekaannuksia kuin nykyinen tilanne. Pitäisikö kello 1:00 (P.M vai A.M. ?) auringon paistaessa ylhäältä, niissä Tyynenmeren saarissa sanoa, että "kävin eilen kaupassa", kun se kaupassa käynti olisi tapahtunut reilut tunti aiemmin?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Juha Kuikka, #5.
Myönnän toki, että maailmanaika aiheuttaisi hankaluuksia varsinkin alkuaikoina, kun uuteen käytäntöön opetellaan. Melko pian alettaisiin ihmetellä, miten vanhoina pimeinä aikoina on voitu elää maapallolla, kun kaikkialla oli erilainen kellonaika ja vielä kesällä ja talvella erilainen. Miten siitä selvisivät vaikkapa lennot valtamerten yli, kyseltäisiin.

Päivämäärän vaihtuminen keskellä päivää tapahtuisi pienissä Tyynenmeren maissa. Kyllä tuollaiseen tottuu. Jos tulet kotiin illalla klo 23:30 ja vaimo kysyy klo 0:30, milloin tulit, et kai ryhdy kertomaan saapuneesi jo eilen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos kellon viisareiden siirtoa pidetää hankalana mainitsemistasi syistä, niin silloin ei Suomi ainakaan yksin voisi vaikuttaa tuon hankaloinnin loppumiseen. Jos me emme täällä siirtäisi viisareita, niin tilanne olisi kannaltamme vielä hullumpi, kun suurin osa kansainvälisistä kontakteista suuntautuu kuitenkin EU-alueelle. Nyt edes EU-alueella pidämme saman yhteisen ajan kaiken aikaa.

Erikoinen kuriositeetti on se, että kun aiemmin niin Suomi kuin muukin mannereurooppa siirsi kellojaan syyskuun lopussa, niin parisenkymmentä vuotta sitten päätettiin siirtyä Englannin aikatauluun, eli siirtämään viisareita vasta lokakuun lopussa. Se oli jonkinlainen kädenojennus Englannille, joka vaalii "maailman aikaa" Greenwhichin" kellotornin kautta.
Nyt voisi Brexitin myötä siirtyä takaisin siihen syyskuun lopun aikatauluun, jolloin talviaika ja kesäaika olisivat vuodessa yhtä pitkät.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #2.
Suomi ei tietenkään yksinään voi tehdä muuta kuin ottaa käyttöön saman kellonajan kuin EU:n "ydinmaat". Se jo parantaisi selvästi Suomen bisnesmahdollisuuksia. Nythän suomalaiset häviävät iltapäivällä työpaikoilta juuri, kun Berliinissä, Pariisissa ja Tukholmassa aletaan tehdä tilauksia.

Suuri muutos olisi saatava läpi kansainvälisesti. Niinpä kellonviisariensiirtohulluudesta yritetään päästä eroon Brysselissä mm. europarlamentaarikko Heidi Hautalan voimin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo tunnin aikaero Keski-Eurooppaan aiheuttaa siksikin vielä enemmän ongelmia, että mannermaalla on aika yleinen konttoritöiden alkamisaika yhdeksältä aamulla, kun taas Suomessa se on keskimäärin kahdeksalta.

Kun mannereuroopassa tullaan töihin, niin suomalaiset ovat sen jälkeen kohta jo valmistautumassa lounaalle lähtöön ja sieltä palattuaan alkavat mannermaalaiset valmistua omalle lounastunnilleen, joka useinkin on pitempi kuin suomalaisilla. Siinä vaiheessa kun he lounaasta toivuttuaan alkavat varsinaisesti aktivoitua työnteossa, Suomessa katsellaan kelloa, että jokohan päivä alkaisi olla pulkassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Juha Kuikka, #6.
Kerrot mainiosti Suomen ja "Euroopan ytimen" aikaerosta johtuvat hankaluudet. Noinhan se on. Siksi tämä virhe pitäisi korjata mahdollisimman pian. Siihen ei ymmärtääkseni tarvittaisi kuin Suomen oma päätös.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jos ei haluta vaihtaa Suomen kelloja Keski-Euroopan aikaan, tilanne voidaan korjata myös siten, että vientialojen myyntityöläisten ja muiden työajat muutettaisiin "EU:n ytimen" mukaisiksi. Se voisi tarkoittaa, että työpäivä alkaa esim. klo 11 ja päättyy klo 18.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset