TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Marraskuun alku täynnä Venäjän ja lännen yhteentörmäyksiä

# Miten voisimme päästä eroon nationalismista, jonka silmälasien läpi katsottuna samat ilmiöt näyttävät joko punaisilta tai vihreiltä, jopa joko mustilta tai valkoisilta? Parhaana etten sanoisi pahimpana esimerkkinä on se, miten Putinin Venäjällä ja lännessä nähdään Neuvostoliiton ja sen vasallivaltioiden blokin hajoaminen.

   Putin puhuu Neuvostoliiton romahduksesta ”aikamme pahimpana geopoliittisena katastrofina”.  Tämä näkemys on täsmälleen vastakkainen kuin lännessä, jossa Berliinin muurin murtumisesta alkanut kehitys nähdään äärimmäisen positiivisena ilmiönä. Tämän vastakkaisen näkemyksen pohjalta voidaan ymmärtää – joskaan ei missään tapauksessa hyväksyä – Venäjän käyttäytymistä Ukrainan kriisissä.

 

# Venäjällä on 4.11. vietetty kansallisen yhtenäisyyden päivää. Mikä kumman päivä tuo on? Näin asiasta kertoo Wikipedia:

   Kansallisen yhtenäisyyden päivä (ven. День народного единства) on kansallinen juhlapäivä Venäjällä 4. marraskuuta, jota on vietetty vuoteen 1917 asti ja uudelleen vuodesta 2005.

   Päivänä muistellaan Kuzma Mininin ja ruhtinas Dmitri Požarskin vuonna 1612 johtamaa kansannousua, joka ajoi pois Moskovaa miehittäneet Puola-Liettuan joukot sekä yleisemmin sekasorron aikaa ja Puola–Moskovann sotaa 1605–1618 kuin myös vuoden 1993 kriisin päättymistä.

   Vuonna 1613 tsaari Mikael Romanov määräsi päivän juhlapäiväksi nimellä puolalais-liettualaisista ja ruotsalaisista miehittäjistä vapauttamisen päivä (ven. День освобождения от польско-литовских и шведских оккупантов), joka on myös Venäjän ortodoksisen kirkon Kazanin Jumalanäidin ikonin muistopäivä. Päivän vietto päättyi 1917.

   Neuvostoaikana juhlittiin vuoden 1917 Lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen päivänä 7. marraskuuta. Päivän nimi muutettiin Venäjän presidentti Boris Jeltsinin antamalla asetuksella vuonna 1996 sovinnon ja sovittelun päiväksi (ven. День согласия и примирения). Venäjän uskontojen välisestä neuvostosta lähteneen aloitteen perusteella Venäjän parlamentti eli liittokokouksen alahuone, valtioduuma siirsi vapaapäivän 4. päivälle vuodesta 2005 lähtien, minkä päätöksen myös presidentti Vladimir Putin vahvisti.

   Nationalistit ja maahanmuuton vastustajat ovat pitäneet päivänä ”venäläisiä marsseja” useissa kaupungeissa. Tilaisuuksissa on ajoittain yhteenottoja antifasistienkanssa[1].

 

# Venäjällä on siis ryhdytty viettämään kansallisen yhtenäisyyden päivää ilmeisesti, jotta voitaisiin unohtaa lokakuun vallankumouksen päivä vain kolme päivää myöhemmin.  

   Marraskuussa on muutamia äärimmäisen käänteentekeviä päiviä. Neuvostokauden ehdoton juhlapäivä oli 7.11., jolloin muisteltiin Leninin aloittamaa lokakuun vallankumousta 1917. On mielenkiintoista nähdä, miten Putin noteeraa tuon päivän tänä vuonna ja varsinkin ensi vuonna, jolloin lokakuun vallankumouksesta tulee kuluneeksi 100 vuotta.

   Jotkut nationalistiset venäläiset historioitsijat ovat alkaneet nähdä Leninin ”lännen agenttina”, koska hän piileskeli ystäviensä luona Suomessa kesällä 1917 valmistellen vallankaappausta. Pian vallanvaihdon jälkeen Suomelle ja kohta myös Baltian maille myönnettiin itsenäisyys.

   Tänä vuonna tähän marraskuun ratkaisun päivien sumaan osuvat myös Yhdysvaltain presidentinvaalit. Pari päivää lokakuun vallankumouspäivän jälkeen selviää, valitaanko Valkoiseen taloon Putinin suosikki Donald Trump vai inhokki Hillary Clinton.

   Marraskuun 9. on sitten vuoden 1989 Berliinin muurin murtumisen vuosipäivä. Se on lännen demokratioille ilon ja Kremlin väelle ”aikamme suurimman geopoliittisen katastrofin” muistopäivä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Se yltinationalistinen hapatus jyllää vaan naapurissa... mitäpä me tälle hulluudelle muuta voimme, kuin että tapellaan vastaan jos niikseen tulee... http://www.hs.fi/ulkomaat/a1478238350077

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Martti Haverinen, #1,
Tuossa on hyvä artikkeli juuri tuon nykyvenäläisen nationalismin muodoista. Ukrainasta ei voida luopua, koska juuri sieltä alkoi Venäjä...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Identiteettikin lainatavaraa... palvoisivat vaan sitä Iivana julmaansa ja Stalinia ;)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Martti Haverinen, #3.
Kyllä Venäjällä on pitkä ja kunniakaskin historia. Valitettavasti siellä on harhauduttu viime vuosikymmeninä yksinvallan ja oligarkia urille.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vladimir Suuri oli Rurikin jälkeläinen.

Sukujohto menee näin:

Novgorodin ja Kiovan suuriruhtinas Rurik (noin 830 - noin 879), Kiovan Venäjän ruhtinas Igor (912 - 945), Kiovan Venäjän ruhtinas Sviatoslav I (942 - 972) ja Kiovan Venäjän hallitsija Vladmir Sviatoslavich Suuri (noin 959 – 1015).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Jukka Mikkola, #4.
Noinhan se menee. Ja noihin Kreml vetoaa nykyäänkin yrittäessään todistaa, että Ukrainan ei sovi lähteä irti Venäjästä omille teilleen...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Moskovan keskustaan on pystytetty uusi patsas Vlarimirille. Putinin ajattelussa tuo Vladimir (n. 958–1015) oli Venäjän henkinen perustaja. Ruhtinas kääntyi ortodoksikristityksi vuonna 988. Hänet kastettiin Krimillä.

Putin vetosi historialliseen kaimaansa myös vuonna 2014, kun Venäjä anasti Ukrainalta Krimin niemimaan.

Tuskinpa Putin voi olla huomaamatta myöskään sitä, että tuo hänen edeltäjänsä Vladimir eli tasan tuhat vuotta sitten.

Venäjällä tsaarien ja Leninin patsaat on kannettu roskikseen. Venäjän kansa marssii nykyään itsevaltiaiden Vladimirien tahdissa. Me suomalaiset sen sijaan taaperramme yhä paraatipaikallamme Helsingin Senaatintorilla tsaari Aleksanteri II:n, tuon "Puolan pyövelin", saappaiden juuressa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Meillä Suomessa asuu yhä edelleen vaikka miten paljon kansalaisia, jotka luulevat, että Venäjällä eletään tälläkin hetkellä isä Leninin lupaamaa työväenvaltaa (jota ei kuitenkaan koskaan tullut).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On alkamassa lokakuun suuren vallankumouksen päivä. Eipä näy paljon hehkutusta venäläisessä mediassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset