TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Trumpin ”Meksikon muuri” on mainio ratkaisu

  • Emeritusprofessori Markku Henriksson (vas,) ja professori Juhana Aunesluoma Atlantin takana keskustelevat internetin välityksell
    Emeritusprofessori Markku Henriksson (vas,) ja professori Juhana Aunesluoma Atlantin takana keskustelevat internetin välityksell

# Kun heräsimme 9.11.2016 uuteen aamuun, mikään ei ollut enää ennallaan. Ulko-ovi oli lumikinoksen peitossa ja maisema kuin vanhan hyvän ajan postikortti. Tällaista marraskuuta ei ole ollut miesmuistiin.

   Kynnykselle tipahtaneet aamun sanomalehdet kirjoittivat Yhdysvaltain presidentinvaaleista niin kuin tulevan presidentin nimi olisi Hillary Clinton. Mutta kun avasi radion, television tai netin, kaikkialta syöksyi silmille ja korville Donald Trump, amerikkalaisten valitsema uusi presidentti. Tätä oli pelätty täällä Atlantin toisella puolella mutta tätä ei uskallettu ennustella tai varsinkaan kuvitella etukäteen. Nyt alkaa olla pakko. On koettu ”trytky”. Jo on aikoihin eletty. Syrjäytyneet ovat turvautuneet miljardööriin.

   Kannattaa miettiä, mitä kaikkea olemme kauhistelleet Trumpissa. Melkein eniten ovat olleet esillä Trumpilta v. 2005 äänitetyt miesten pukuhuonepuheet naisten kourimisesta.  Kannattaa vaikkapa näin jälkikäteen miettiä, onko kourimisesta puhuminen pahempi asia kuin itse kouriminen…

 

Hädänalaisia autettava lähtömaissa

# Sitten on kauhisteltu Trumpin puheita siitä, että Meksikon rajalle olisi rakennettava muuri. Kun on perehtynyt siihen, millainen karmea mafian ja kuoleman pesä huumekauppaa Yhdysvaltoihin harrastava Meksiko on, tuollainen muuri olisi ainoa oikea ratkaisu. Se katkaisisi huumekauppiaiden miljardibisneksen. Meksikon sorretut köyhät eivät ole voineet käyttää hyväkseen Yhdysvaltain rajaa. Ei heillä ole rahaa ihmissalakuljettajille. Heitä tuollainen rajamuuri vain hyödyttäisi, kun karmea mafiarikollisuus saataisiin aisoihin. Hädänalaisten auttaminen lähtömaissa on tehokkainta, halvinta ja inhimillisintä. 

   Niinhän Suomikin on yrittänyt Kremlin kanssa sopimalla pitää pitkää itärajaansa rauhallisena. Tuota rajaa on kautta vuosikymmenien valvottu tarkasti. Siinä on ollut kaikki nämä vuodet varsinainen ”muuri”. Samoin EU on yrittänyt melkein epätoivoisesti rakentaa jonkinlaista ”muuria” Turkin suunnalle pakolaisvirtojen sulkemiseksi rajan taakse. Miten Suomi ja EU voivat siis elämöidä Trumpin ”muurista”? Tämähän on pelkkää tekopyhyyttä!

 

Sodat ja kriisit vihdoin hallintaan  

# Ovatko Obama ja Clinton sitten hoitaneet Aasian ja Afrikan kriisejä inhimillisellä tavalla? Kaikkea kanssa. Pahimmat virheet tehtiin jo aikaisempina vuosina. Mutta niitä ei ole saatu korjatuiksi.  Pikemminkin päinvastoin. Obaman kaudella arabikeväänä 2011 heräsi suuria toiveita. Mutta ne johtivat vain kaikkien aikojen katastrofiin Syyriassa ja muualla. Jos Trump lupaa muutosta, se voi johtaa vain parempaan.

   Nyt sitten Trump ja Putin lupaavat parempia suhteita USA:n ja Venäjän välille. Ei kai siitä ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Täällä Suomessa on pelätty, että Trump ja Putin ryhtyisivät jakamaan maailmaa etupiireihin. Trump on kuitenkin sanonut, että Eurooppaa puolustetaan – jos olemme valmiita maksamaan osuutemme. Siinä on hiukan miettimistä. Mutta jos olemme rehellisiä, meidän on vaikea moittia Trumpia tästäkään lausunnosta.

 

Presidentinvaali 2016 kuin ennen kansalaissotaa 1850-luvulla

# Pari päivää ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja kävin Historian Ystäväin Liiton tilaisuudessa, jossa vaaliasetelmia ja taustoja valotti Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson, joka keskusteli internetin välityksellä Minnesotan yliopiston vierailevan professorin Juhana Aunesluoman kanssa. Keskustelijat olivat sitä mieltä, että presidentinvaaleja ei ole käyty näin tulehtuneissa tunnelmissa kuin ennen kansalaissotaa 1850-luvulla.  Trump ei ole oikeastaan republikaani, vaan hän on koonnut ympärilleen kodittomia nykymenoon lopen kyllästyneitä joukkoja. Vaali oli valinta ruton ja koleran välillä.

   On sanottu, että kun Trump voitti, hänen kannattajansa ovat tyytyväisiä tammikuuhun 2017 saakka, jolloin pitäisi ryhtyä lunastamaan lupauksia. Saapa nähdä. Monien mielestä nykyistä huonommin ei ainakaan voisi käydä varsinkaan kansainvälisessä politiikassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Kynnykselle tipahtaneet aamun sanomalehdet kirjoittivat Yhdysvaltain presidentinvaaleista niin kuin tulevan presidentin nimi olisi Hillary Clinton. Mutta kun avasi radion, television tai netin, kaikkialta syöksyi silmille ja korville Donald Trump, amerikkalaisten valitsema uusi presidentti."

Tuo kuulostaa Yhdysvaltain vuoden 1948 presidentinvaalien toisinnolta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dewey_Defeats_Truman

Tuolloin Thomas Deweylle povattiin voittoa istuvasta presidentistä Harry S. Trumanista. Chicago Tribune ehti painaa surullisen kuuluisan numeronsa, jonka etusivulla luki melkein kissankokoisin kirjaimin "Dewey defeats Truman". Truman kuitenkin voitti vaalit ja kuuluisassa valokuvassa näyttää kaikille juuri tuota etusivua.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petri Luosto, #1.
Tuo on mielenkiintoinen tieto menneiltä vuosilta. Yhdysvaltain presidentinvaali on todellakin kimurantti tapahtuma. Kaikenlaista voi sattua. Vuoden 2000 vaali on myös hyvä esimerkki.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Kiitos blogistille! Mukavan erilaisia näkökulmia ja totuuden siemeniä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Korvenniemi, #3.
Kiitos kommentista. Yritän tosiaan löytää loppuun kolutuista aiheista uusia näkökulmia, jos mahdollista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kun on katsonut elokuvan Traffic niin voi ymmärtää että huumeita tuodaan autolla Meksikon rajan ylittäviä teitä. Että kuriireja on aina sen verran että joku sietää jäädä kiinnikin tullissa.
Niin ja toisessa kohtauksessa tultiin lentsikalla erämaahan.

Tuskin kivi- tai tiilimuuri huumeita pidättelee, niin kauan kuin ihmisiä rajaa ylittää ja jos ei maitse tuoda niin meren kautta tai ilmasta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Konttinen, #4.
Pelkkä mekaaninen muuri ei tietenkään riitä. Tarvitaan kaikenlaisia kontorollitoimia lisäksi. Yhdysvallat ilmeisesti ei mielellään sulkisi rajaa siitäkään syystä, että Meksikosta saa paperittomia siirtolaisia halpatyövoimaksi Yhdysvaltain tehtaisiin ja maatiloille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Muuri ei olisi este vaan hidaste.

Sanoisin noin näppituntumalla että rajaviranomaisilla lienee kokemusta siitä, että mikä määrä kontrollitoimia tarvittaisiin jotta olennaisesti rikollisia nalkkiin jäisi. Tuntuvaan tehokkuuden nostoon voitaisiin tarvita kertaluokkaa enemmän resursseja ja rahaa.

Ja vaikka kertaluokan enemmän kontrollia olisi, eivät rikollisjärjestöt jäisi asiaa voivottelemaan, heillä kun tuota raharesurssia on aika lailla viranomaisia rajattomammin.

Ja siis kuten amerikkalaisista poliisisarjoista tiedämme, ei tuo kontrolli tapahdu pelkästään maiden rajalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Rajasta on aidattuna jo n. 1/3, osa verkkoaitaa ja osa esteitä ajoneuvoille:

The US and Mexico share a common border of about 2,000-miles (3,200-km). As of February 10, 2012, the Department of Homeland Security had completed 651 miles of fencing out of nearly 652 miles mandated by Congress, including 299 miles of vehicle barriers and 352 miles of pedestrian fence.

http://www.globalsecurity.org/security/systems/mex...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seija Nylund, #9.
Osa rajasta on tosiaan jo aidattu. Mutta tavaran ja ihmisten salakuljetus jatkuu niin kauan kuin aukkopaikkoja riittää. Salakuljetusbisnekseltä pitäisi poistaa mahdollisuudet. Tässä Trump on oikeilla linjoilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Meksikon muurin rakentaminen näyttäisi olevan toimenpidelistalla, se kun oli yksi Trumpin toteutettavissa olevista vaalilupauksista.

Among the new ideas for the first 100 days: Inserting funding into appropriations bills for a wall on the border with Mexico to keep out illegal immigrants

http://www.politico.com/story/2016/11/trump-transi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Miksi hän nyt on rahoitusta sille järjestelemässä? Hänhän sanoi, että Meksiko maksaa muurin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Seija Nylund, #21.
En minäkään pidä mahdottomana sitä, että Trump ryhtyy todella rakentamaan muuria Meksikon rajalle. Aitaa ilmeisesti vahvistetaan ja kontrollia lisätään. Se katkaisisi laittomien maahanmuuttajien virran mutta myös huumeiden miljardibisneksen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yhdysvaltain presidentinvaalin järjestelmä on kovin omituinen, koska Hillary Clinton sai enemmän kansalaisten antamia ääniä, mutta Trump voitti selvästi osavaltioäänien voimalla. Clintonin kannattajat voivat lohduttautua ajattelemalla, että he "oikeastaan voittivat"...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yhdysvaltain presidentinvaalin järjestelmä on enemmistövaali, eikä lainkaan omituinen. Kussakin osavaltiossa enemmistön äänistä saanut saa taakseen kaikki sen osavaltion valitsijamiehet. Noita enemmistöjä Trumpille kertyi monissa pienissa osavaltioissa. Ei siinä auta se, että Clinton voitti muutaman väkirikkaan osavaltion ja sai sitä kautta enemmän ääniä kuin Trump. Ne äänet eivät ylety osavaltioiden rajojen yli.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Viljo Heinonen, #26.
Noinhan tuo Yhdysvaltain presidentinvaalijärjestelmä toimii. Voi kuitenkin kysyä, onko oikein heittää puolet äänestyslipuista roskikseen, jos puolue saa "vain" 49,9 prosenttia äänistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistan kun vuoden 1968 vaaleissa Ilta-Sanomat julisti ääntenlaskupäivänä pääotsikossaan "Hubert Humphrey voittamassa vaalit". Seuraavan tunnin aikana ilmestyi kioskeihin uusi Ilta-Sanomien painos, jossa luki "Richard Nixon kiri johtoon", Ja silloin iltapäivälehdet olivat oikeita iltapäivälehtiä, joita ei painettu aamuksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #8.
Tuo on mainio ajankuva. Samalla se kertoo, miten lievästi sanottuna omituinen Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on. Siinä hyvinkin selvästi enemmän ääniä saanut ehdokas voi hävitä, jos äänet tulevat "vääristä valtioista".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olihan meilläkin valitsijamiehet presidentinvaaleissa 1925-1988 eräitä poikkeuksia lukuunottamatta.

Valitsijamiehet eivät olleet juridisesti sidottuja äänestämään ehdokasta, jonka valitsijoiksi heidät oli äänestetty.

Noilta ajoilta muistetaan ns. mustat hevoset, joita esiintyi erityisesti presidentinvaalien toisella kierroksella.

Omituinen oli tuokin vaalijärjestelmä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #17

Pekka Toivonen, #17.
Meidän valitsijamiesjärjestelmämme oli todellakin omituinen. Siitähän sitten luovuttiinkin v. 1988. On tosiaankin monenlaisia demokraattisia vaalitapoja. Australiassa esimerkiksi Vihreät saivat parlamentin alahuoneeseen vain yhden paikan, vaikka se sai äänistä muistaakseni yli 10 prosenttia. Sellaisia yllätyksiä saattaa tuottaa brittiläsmallinen enemmistövaalitapa.

Pahinta on kuitenkin, ellei järjestetä lainkaan vaaleja, vaan vain "vaaleja".

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-tammikuuhun ja siitä eteenpäin 2017-
Toivottavasti amerikkalaiset keski-ikäiset työmiehet eivät tule pettymään samalla lailla kuin meidän vastaavat Soiniin ja PS-puolueeseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Teuvo Valkonen, #11.
On todellakin suuri mahdollisuus, että Trumpin äänestäjät pettyvät samalla tavalla kuin PS:ää äänestäneet sen jälkeen, kun PS meni hallitukseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomesta on ollut vaikea löytää Trumpin kannattajia näissä vaaleissa. Neljä vuotta sitten jokseenkin kaikki suomalaiset kannattivat Obamaa:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123886-...

Suomalaiset siis eroavat mielipiteiltään selvästi amerikkalaisista. Tai sitten Suomessa ei ole sopivaa sanoa kannattavansa Trumpia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ulkoministeri Timo Soini kävi juuri Ylen haastattelussa. Hänen mielestään ei ole vaaraa, että Trump ja Putin ryhtyisivät jakamaan maailmaa etupiireihinsä. Se tarkoittaa, että Suomen asema on turvattu. Toivottavasti Soini on oikeassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi ei olisikaan jaettavana.

Suomi kun kuuluu jo nykyään Venäjän etupiiriin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #18.
Suomi kuuluu Venäjän lähipiiriin mutta ei etupiiriin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #20

Suomalaiset ajattelevat Suomen kuuluvan Venäjän lähipiiriin ja venäläiset puolestaan katsovat Suomen kuuluvan Venäjän etupiiriin.

Näkökulmaeroja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #27

Pekka Toivonen, #27.
Venäjän johto toivoo, että Suomi kuuluisi sen etupiiriin. Mutta Suomi on hakeutunut EU:hun eli lännen leiriin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #29

Se viimeinen sinetti kuitenkin puuttuu eli liittyminen NATO jäseneksi. Niin kauan kun Suomi ei ole jäsen, kuten valtaosa EU:n jäsenistä, vaan vain kuumppani tuolle puolustusliitolle, olemme vaarassa joutua Venäjän etupiiriin koko ajan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Soinin puheet merkitsevät vain sitä, että hän on sitä mieltä. Suomen turvallisuuden kannalta tuollaiset rauhoituspuheet ovat enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Viljo Heinonen, #25.
Tämä Suomen turvallisuusjärjestely on todellakin päivitettävä ajan tasalle, kun saadaan tietää, mitä tuo Trump on todella mielipuolta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Amerikka on jakautunut epätoivon yhteiskunta. Mitenkään muuten Trumpin voitto ei ole selitettävissä. Eliitti, joka asioista uutisoi ja maata johtaa, on etääntynyt kansasta niin, ettei se osaa enää laatia mielipidekyselyitäkään siten, että niillä saisi tositilannetta vastaavan tuloksen.

Amerikkalaisia, joilla mene hyvin tai siedettävästi, on lähes puoet kansakunnasta. Eemmistöllä ei mene hyvin. On paljon taantuvia paikkakuntia, joiden teollisuus on vanhentuneena rapistunut. Teollisuuden työllistämillä ihmisillä ei ole jäljellä kuin velkaiset asuntonsa ja pakkomuutto muualle, mutta minne?

Tämä ei ole vain Amerikan ongelma. Kysymys on maailmanlaajuisesta elinkeinorakenteen muutoksesta ja siitä, ettei yhteiskunnilla ole kykyä ohjata tulonmuodotusta tasaisemmin. Toimeentulon alarajalla ja sen alapuolellakin olevin ihmisten määrä lisääntyy hälyyttävästi.

Trump on antanut näille amerikkailaisille toivoa, mutta pettää heidät todennäköisesti saman tien. On syntynyt amerikkalainen trjytky. Kohta seuraa krapula, kun muutoksia tulee, mutta ei sellaisia, kuin enemmistö äänestäjistä on toivonut. Työpaikkoja ei voi luoda ainakaan vanhentuneen teollisuuden ja hiilikaivosten varaa, kuten Trump on luvannut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän lupasi työllistää "miljoonia" ihmisiä infrastruktuurin rakentamisessa. Samaan aikaan leikata liittovaltion budjettia. Onko kyse siis velkaantuneisuuden lisäämisestä, ehkä?

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Mutta sehän on Trumpille tuttua huttua.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #24.
Jos Trump on todellakin valmis infrastruktuuri-investointeihin vaikka velkarahalla ihmisten elämän helpottamiseksi, hän on melkein Labourin linjoilla. Saa nähdä, onko tuo Tumpin puhe pelkkää vaalipropagandaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Viljo Heinonen, #22.
Kuvailet erinomaisesti Yhdysvaltain ja monen muun maan ongelman. Tätä trytkyä seuraa helposti samanlainen pettymys kuin Suomen persuille. On äänestetty suurin toivein. Kun sitten tulee toimenpiteiden aika, päätökset jäävät puuttumaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Viljo Heinonen, #22.
Annat erinomaiset kuvauksen viime vuosien talouskehityksen suurista linjoista.
Vaikuttamassa on myös vuonna 2007 alkanut taloustaantuma. Sen aloittivat johdannaisilla lurjustelleet banksterit. Tämän jo kohta 10 vuotta kestäneren taantuman aikana keskiluokka on vajonnut lähemmäksi köyhälistöä ja köyhälistö kohti kurjuutta. Mutta rikkaat ovat rikastuneet.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kyseessä oli myös primitiivireaktio tätä kehitystä vastaan. Mutta on paradoksien paradoksi, että tästä tyytymättömyydestä ottaa hyödyn - miljardööripelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset