TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

USA tarvitsee muurin Meksikon, Kanada USA:n rajalle?

# Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump on luvannut rakentaa muurin Meksikon rajalle. Siihen onkin perusteita, jotta tuon rajan yli tapahtuva rikollismafioiden huumekauppabisnes saataisiin kuriin. http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226799-venajalla-eletaan-vladimir-suurten-aikaa Tuon mafiasodan seurauksena Meksikossa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Meksikon oikeuslaitos on rämettynyt pilalle mafian puristuksessa. Siitä me suomalaisetkin olemme saaneet oppitunnin seuratessamme lehdissä ja televisiossa suomalaisen ihmisoikeusaktivistin Jyri Jaakkolan (1977-2010) murhaa ja sen selvittelyä. Meksikon oikeuslaitos on rikosmafian kourissa täysin toimintakyvytön. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jyri_Jaakkola    

   Jos Trump kuitenkin panee toimeen joukon muita lupaamiaan toimia ökyrikkaiden hyväksi ja tavallisten kansalaisten, harhaan johdettujen vähävaraisten äänestäjiensä, tappioksi, Kanadalla on syytä rakentaa muuri Yhdysvaltain rajalle. Jo Yhdysvaltain vaalitaistelun aikana ja Trumpin vaalivoiton alkaessa häämöttää monet amerikkalaiset alkoivat suunnitella muuttoa Kanadaan. Jos joukkomuutto käy hallitsemattomaksi, Kanadan on pakko ryhtyä toimiin niin kuin EU Turkin ja Suomi Venäjän rajalla.

   Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvallat ja Kanada ovat hyvin erilaiset valtiot.  Trump vetää maataan vanhoilliseen, eristyvään ja muukalaisvihamieliseen suuntaan. Kanadan nuori pääministeri Justin Trudeau on sen sijaan erittäin demokraattinen ja vapaamielinen. Lokakuussa 2015 pidetyissä vaaleissa Trudeaun johtama liberaalipuolue sai enemmistön Kanadan parlamenttiin.  Virkavalansa Trudeau vannoi runsas vuosi sitten 4. 11. 2015. Sitä ennen Kanadassa oli useita vuosia vallassa vanhoillinen ja oikeistolainen hallitus. Trudeaun hallituksen kokoonpano herätti huomiota, sillä ensimmäistä kertaa Kanadan historiassa hallituksen ministereistä puolet oli naisia, ja ministereiksi valitut olivat pääosin nuoria ja edustivat erilaisia väestöryhmiä. Samaa linjaa emme satavarmaan näe Trumpin hallituksessa.

   Erikoista on, että Justin Trudeau on Kanadan pitkäaikaisen (1968–1979 ja 1980–1984) pääministerin Pierre Trudeaun vanhin poika. Kanadassa on siis saman tapainen ”vallan monarkia” kuin Yhdysvaltain pääpuolueissa. Republikaanipresidentteinä ovat olleet Bushin isä ja poika. Kolmaskin Bush oli tyrkyllä presidentiksi tänäkin vuonna. Demokraateissa taas presidentti Bill Clintonin vaimo Hillary yritti Valkoiseen taloon. Monet äänestäjät tunsivat vastenmielisyyttä tällaisia sukudynastioita kohtaan. Vai oliko kyseessä sittenkin primitiivinen naispresidentin torjunta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Jos tulkitsen merkkejä oikein, aika moni kanadalainen harkitsee juuri nyt Jenkkeihin muuttoa. Eli aita tulisi tarpeeseen aivan toisesta syystä: Aivovuodon ehkäisemiseksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Heikki Paananen, #1.
Mikä antaa aiheen tuollaisille tuumailuille?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Joskus siellä asuneena ja ihmisiä tuntevana.
Kanada on äärimmäisen polarisoitunut maa, monella tapaa. Vain kylmä talvi pitää ihmiset jollakin tapaa kollektiivisina.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Heikki Paananen, #3.
Minäkin olen matkustellut ja tehnyt radio-ohjelmia kaikissa kolmessa maassa, siis Meksikossa, USA:ssa ja Kanadassa. Kanadan Thunder Bayn yliopistoradioaseman suomenkieliseen ohjelmaan olen antanut raportteja Suomesta muutaman vuoden.

Kanada on varmaan polarisoitunut maa niin kuin melkein jokainen demokratia. Jos jokin valtio on erityisen polarisoitunut, sellainen on kuitenkin USA näiden presidentinvaalien jälkeen. Trumpin vähävaraisten äänestäjien primitiivireaktio nähdään varmaan ennen pitkää Trumpin valtaantulon jälkeen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #4

Kiitos kommentistanne Timo.
Bloginne (jonka lukemisesta nautin) perusteella tiedän, että teillä on laaja-alaninen ja ammatillinen näkemys globaaleihin ilmiöihin. Se on hyvin arvostettavaa.

Uskaltaudun tässä esittämään väitteen, että Kanada on huomattavasti vahvemmin polarisoitunut, kuin US. Ns. "Kanadan persut" eivät vain viitsi pitää isoa numeroa, koska Kanadan ankara talvi yleensä hoitaa ongelmat itsestään. Pitää vaan olla kärsivällinen (sen Suomesta immigroituneiden savottajermujen jälkeläiset kaiketi osaavat).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Heikki Paananen, #5.
Esität mielenkiintoisia väitteitä Kanadan ilmapiiristä. Uskon kyllä, että tunnet asian. Kerrot, että "Kanadan persut" eivät viitsi pitää isoa numeroa. Tarkoittaako tämä sitä, että he voivat kuitenkin tehdä jonkinlaisen läpimurron? Tarkoittaisiko tämä Trudeaun hallituksen kaatumista?

Joka tapauksessa uskon Kanadan olevan demokratiaa ja vähävaraisten asiaa ajaville amerikkalaisille eräänlainen "ihannemaa" niin kauan kuin Trump pitää valtaa USA:ssa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä blogissaan Seppo Turunen kertoo, millainen miljarsdöörivaltio USA:sta on kehittymässä: http://seppokalevi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226876...

Luulisin, että moisessa ökyilyvaltakunnassa eivät tavalliset kansalaiset ja varsinkaan vähävaraiset kauan viihdy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset