TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomi kävi talvisodan Stalinia ja Hitleriä vastaan

# Marraskuun viimeisenä päivänä tulee kuluneeksi 77 vuotta talvisodan alkamisesta, jolloin Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Helsingin taivaalle ja kylvivät pelkoa ja tuhoa. Suomi oli joutunut sotaan Josif Stalinia ja Adolf Hitleriä vastaan. Nuo diktaattorit olivat salaisella lurjustelusopimuksellaan jakaneet itäisen Euroopan keskenään. Suomi oli annettu Stalinille. Tämä on jäänyt Suomelle painajaisuneksi siitä, miten voi käydä, jos suurvallat päättävät meidän asioistamme meidän ylitsemme. Siksi Suomessa seurataan huolestuneesti USA:n uuden presidentin Donald Trumpin suhteita Kremliin.  

   Varhaisempi kokemus suurvaltojen isottelusta meillä on päivämäärältä 07.07.07 eli heinäkuun 7:ltä 1807, jolloin Ranskan diktaattori Napoleon ja Venäjän keisari Aleksanteri I tapasivat Itä-Preussin Tilsitissä. Venäjän tsaari sai Napoleonilta tehtäväkseen pakottaa änkyröivä Ruotsi ruotuun. Palkaksi Venäjä saisi itäisen Ruotsin eli Suomen.  Niinhän siinä sitten kävi, että itäisestä Ruotsista tuli Venäjän suuriruhtinaskunta nimeltä Suomi.  

   Stalinin Neuvostoliitto siis hyökkäsi Suomeen 30.11.1939. Talvisotaa pidetään Venäjän historiankirjoissa jonkinlaisena ”rajakahakkana”. Venäläiset eivät ole kovin halukkaita puhumaan koko asiasta. Se on täysin ymmärrettävää, kun tiedämme sodan perustuneen veljeilyyn Hitlerin kanssa. Tuota salaista lisäpöytäkirjaa ei Neuvostoliitossa vuosikymmeniin edes myönnetty olemassa olevaksi. Muistan hyvin suomalaisten ja venäläisten historioitsijoiden konferenssin Helsingissä glasnost-kaudella Mihail Gorbatshovin aikana. Joku neuvostohistorioitsijoista rohkaistui murtamaan myytin ja myönsi Stalinin ja Hitlerin salaisen lisäpöytäkirjan olevan totta. Suomessa asiasta tuli iltapäivälehtiin näkyviä lööppejä.

   Neuvostoliittolaisille ja myös Vladimir Putinin Venäjälle Suuri Isänmaallinen Sota alkoi vasta syyskuussa 1941. Suomelle talvisota oli tärkeä tapahtuma, joka ajoi pahasti jakautuneen kansan yhteen. Stalinin hyökkäystä eivät hyväksyneet kuin eräät harvat sisällissodassa punaisten puolella taistelleet ja kiellettyyn kommunistipuolueeseen liittyneet kansalaiset.  On muistettava, että hirvittävä vuosi 1918 oli 1939 yhtä lähellä kuin tällä hetkellä vuosi 1995.

   Suomen osuus toisessa maailmansodassa oli kunniakas. Vuosina 1939-40 taistelimme talvisodassa diktaattoreita Stalinia ja Hitleriä vastaan, vuosina 1941-44 jatkosodassa (joka sana on venäläisille vastenmielinen, kun se viittaa talvisotaan) diktaattori Stalinia ja vuosina 1944-45 Lapin sodassa diktaattori Hitleriä vastaan. Ja kaikesta huolimatta Suomen pääkaupunkia ei miehitetty emmekä joutuneet varsinaiseksi Stalinin vasallivaltioksi niin kuin vaikkapa Baltian maat, DDR ja Puola Itämeren piiristä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ruonoilija kirjoittikin talvisodan kaatuneista,"Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet, te löysitte kansan eksyneen, te voititte veljen veljelleen, te airueet aamunkoiton."!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Aimo Remes, #1.
On huomion arvoista, että Stalinin kammottava lurjustelu Hitlerin kanssa yhdisti hetkessä Suomen kansan, vaikka kaameasta sisällissodasta v. 1918 oli kulunut vain 21 vuotta. Monille suomalaisille oli jo ehtinyt tulla tietoa siitä, miten neuvotokansalaisia, myös rajan taakse valkoista valtaa paenneita suomalaisia kommunisteja, listittiin 1930-luvulla Stalinin järjestämissä verisissä puhdistuksissa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Talvisota oli niin pieni kahakka toiseen suureen vääntöön ryhtyvässä maailmassa, että se ei haitannut USA:n sotatarvetoimituksia Neukkulaan tai Englannin ja Ranskan yrityksiä tehdä Stalinin kanssa oma sopimuksensa Saksaa vastaan, missä avattaisiin pohjoinen yhteisrintama Fennoskandian alueelle. Ruotsalaiset eivät oikein pitäneet tästä miehitysyrityksestä. Eli Stalinilla oli melko vapaat kädet Suomen suhteen, mutta puihin meni paraatimarssi Helsinkiin. Eri maiden kansalaismielipiteellä ei ollut juuri vaikutusta kulissien takaiseen toimintaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Halonen, #3.
USA:n sotatarviketoimitukset Neuvostoliittoon alkoivat ilmeisesti vasta v. 1941, kun Saksa hyökkäsi yllättäen ja sopimustensa vastaisesti Neuvostoliittoon.

Suomi kävi jatkosodassa etsimään hyvitystä talvisodalle kesäkuussa 1941 eli samaan aikaa kuin Hitler hyökkäsi kohti Moskovaa ja Leningradia. USA ymmärsi loppuun asti Suomen vaikeaa asemaa, mutta Britannia julisti sodan Suomelle 6.12.1941.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vähän aikaa sitten minulla oli somessa (Fb) jopa yhteenotto erään ikikommunistin kanssa. Hän kehui käyneensä toivioretkellä "Donetskin kansantasavallassa".
Tunnen kaverin muista yhteyksistä, mutta minulla paloi päreet... otin keskustelusta kuvakaappaukset, koska tiesin ylläpitäjän sen keskustelun poistavan.
Teemana kaverilla oli: Talvisota oli fasistisen politiikan syytä (tarkoitti Suomen)... Kysyin, tarkoittaako hän Stalinin ja Hitlerin sopimuksella fasistista politiikkaa, missä jakoivat Itä-Euroopan etupiireihin. No ei tietenkään, kun vikahan oli suomalaisissa... ei muistanut, että Kekkosella oli projekti IKL:n lakkauttamiseksi ja ei muistanut punamultahallituksia...
Niin... nämä tällaiset kaverit on pässinpäitä...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Martti Haverinen, #5.
Neuvostomieliset "unohtavat" tosiaankin säännölliesti Stalinin-Hitlerin salaisen sopimuksen muistellessaan talvisodan syttymistä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kyllä se suomalaisten aikaansaannos oli. jartsev tarjosi 1937 sopimusta. suomi sitoutuu puolustamaan suomea ja nl toimittaa aseita.

sano myöskin ett jollette puolusta, me ei jäädä odottaa sakuja rajalle vaan tullaan vastaan.

ei käynyt meidän johdolle joka veljeili hitlerin kanssa. kuhtuivat saksalaisia laivastovierailulle.

tyhmyydestä kärsii. mannerheim tajus et suomen ei kantsi olla hyökkäysväylä ja siks yya sopimuksen suunnitteli. tosin vaadittiin jokunen raato kunnes järki uppos.

toi löytyy siit Juhani Suomi, Talvisodan tausta

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Auvo Rouvinen, #13.
Tunnen kyllä nuo Jartsev-neuvotelut. Joidenkin mielestä Suomen olisi pitänyt olla myönteisempi Neuvostoliittoa kohtaan ennen talvisotaa. Asialla on puolensa ja puolensa. Jos NL olisi toimittanut aseita, se olisi helposti tarkoittanut yhteisiä sotaharjoituksia. Sellaiset jopa Kekkonen torjui 1970-luvulla. Joka tapauksessa se ei olisi muuttanut Suomen asemaa, kun Stalin ja Hitler ryhtyivät jakamaan Itä-Eurooppaa Molotov-Ribbentrop-sopimuksella elokuussa 1939.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oliko Stalinille talvisodan päämäärä saada liitetyiksi Neuvostoliittoon juuri ne alueet, jotka Moskovan rauhassa 12.3.1940 sille siirtyivät, ja Hankoniemi vuokra-alueeksi? Näinhän jotkut Neuvostoliiton ymmärtäjät mielellään väittävät: Stalin otti Suomelta väkisin sen minkä halusikin, kun jukuripäät suomalaiset eivät älynneet antaa sitä kaikkea suosiolla, vaan ehdoin tahdoin halusivat "Erkon sodan".

Moskovan rauha tehtiin Suomen puolustusvoimien venyttyä äärirajoilleen, mutta vain siksi, että Stalin pelkäsi Britannian ja Ranskan oikeasti tekevän väliintulonsa lähettämällä Suomen avuksi joukkojaan. Ja Stalinin vakoojat näkivät, ettei kyse ollut pelkästä leikkipuheesta: oikeat rahtilaivat olivat varattuina kuljetuksiin, ja todelliset joukot kalustoineen odottamassa laivauskäskyä, mikäli Suomi pyytäisi apua (jonka varsinainen tavoite oli toki Ruotsin rautamalmikenttien miehittäminen). Siksi Stalinille tuli maaliskuussa 1940 kiire tehdä rauha, koska sota Euroopan läntisiä suurvaltoja vastaan olisi vienyt pohjan hänen tulevalta strategialtaan Saksaa vastaan.

Kysymys Stalinin talvisodan päämäärästä asettuu oikeisiin mittasuhteisiinsa kun tarkastellaan virallisia pöytäkirjoja marraskuun 12.-13. päiviltä 1940 Molotovin neuvotteluista Hitlerin ja Ribbentropin kanssa Berliinissä.

Tuolloin Suomen kanssa oli vallinnut talvisodan jälkeen välirauha jo runsaat puoli vuotta ja pian sen jälkeen Saksan joukot olivat hyökänneet Tanskaan ja Norjaan 9. huhtikuuta 1940 miehittäen nopeasti Tanskan ja ottaen taisteluiden jälkeen haltuunsa Norjan siten, että 9. kesäkuuta kuningas käski norjalaisia lopettamaan taistelun.

Saksa aloitti hyökkäyksen Benelux-maiden kautta 10. toukokuuta. Alankomaat valloitettiin viidessä päivässä, Belgia 18 päivässä ja Luxemburg päivässä. Ranskan asevoimat ja Britannian siirtoarmeija romahtivat nopeasti Saksan salamasodan menestyessä. Britit evakuoivat siirtoarmeijansa sekä suuren määrän liittoutuneiden sotilaita Dunkerquesta jättäen lähes kaiken kaluston jälkeensä. Ranska antautui ja allekirjoitti aselevon 22. kesäkuuta. Britanniaa vastaan jatkui 10. heinäkuuta 1940 alkanut ilmasota, "Battle of Britain".

Saksa hallitsi siis raa'alla voimallaan koko läntistä Manner-Eurooppaa Molotovin tullessa Hitlerin puheille 12.11.1940 muistuttamaan Molotov-Ribbentropin sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan mukaisesta etupiirijaosta, jonka toteutus oli Suomen osalta nolosti epäonnistunut Stalinilta, vaikka hän olikin jo lisäpöytäkirjan hengessä miehittänyt kaikki Baltian maat 14. kesäkuuta 1940.

Käytiin seuraavat keskustelut, joiden käännösten sisältö ei jätä englannin taitoisia epätietoisiksi siitä, mikä Neuvostoliiton päämäärä oli Suomen suhteen (ja mikä se oli ollut jo talvisodassa):

http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/G...

Sillä kertaa, Hitlerin "ei käy" saattoi olla Suomen pelastus ratkaisevien muutamien lähikuukausien ajaksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Hitlerille ja Stalinille eli vielä mennyt aika jolloin maita vallattiin ja kansa pantiin verolle.
Maailmansodan jälkeen alusmaat itsenäistyivät ja tilalle tulivat etupiirit.
Suomi kuului ensin Neuvostoliiton etupiiriin ja nyt USAn.
Suomettumisen aikana Suomi tuskin olisi lähettänyt sotilaitaan pyynnöstä Afganistanin miehitykseen kuten nyt USAN pyynnöstä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Lindgren, #7.
Ilmeisesti ja toivottavasti Kremlissä ymmärretään, että EU-Suomi kuuluu lännen etupiiriin, vaikka ei olekaan liittynyt Natoon.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #10

Tuskin Kremlissä on jäänyt huomaamatta miten USAn sotilaat työskentelevät Suomessa omalla luvallaan ja muistavat miten Kekkonen heikäläisten harjoitukset suomettuneessa Suomessa esti.
Rikas USA on suomalaisten sydämmessä.
Minäkin olen havitellut rikkautta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Keijo Lindgren, #11.
Aivan varmaan Kremlissä on huomattu, miten amerikkalaiset harjoittelevat Suomessa. He ovat myös huomanneet, että vain neljännes suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä, niin kuin tuore kysely osoittaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #11

"Tuskin Kremlissä on jäänyt huomaamatta miten USAn sotilaat työskentelevät Suomessa omalla luvallaan " - No eivät takuulla, vaan nimen omaan Suomen viranomaisten antamalla luvalla, jonka taas on valtuuttanut antamaan Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta, TP-UTVA.

Ks aluevalvontalaki, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000755

2 luku

Sotilaiden ja sotilasajoneuvojen sekä valtionilma-alusten ja valtionalusten maahantulo ja maassaolo

4 §

Sotilas ja sotilasajoneuvo

Vieraan valtion sotilas ei saa ilman lupaa tulla Suomen alueelle eikä olla maassa, ellei Suomea velvoittavasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu. Sama koskee vieraan valtion sotilasajoneuvoa.

Vieraan valtion sotilaalla ei saa olla ampuma-asetta Suomen alueella, ellei siihen ole myönnetty lupaa tai Suomea velvoittavasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hannu Mononen, #6.
Tuossa on talvisodan jälkeinen tilanne selostettuna mainiosti pääpiirteissään. Stalin oli siis epäonnistunut Hitler-sopimuksen mukaisessa Suomen valloituksessa. Suomen onneksi Stalin ei saanut enää Hitleriltä lupaa yrittää syksyllä 1940.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset