TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Journalistien paljastettava Sipilän vakuutuskuori

# Pääministeri Juha Sipilän ja median yhteentörmäys pitää tässä sananvapauden ykkösmaassa ratkaista ainoalla oikealla tavalla eli salailua vähentämällä ja avoimuutta lisäämällä. Kysymys on ennen kaikkea pääministerin taloudellisten sidonnaisuuksien paljastamisesta.

   Meillä on ensimmäistä kertaa pääministeri, joka tulee liike-elämän piiristä. Suomen ongelma on pienoiskoossa sama kuin Yhdysvalloissa, jossa presidentin paikan ottaa kohta miljardööri. Donald Trump on kertonut lopettavansa presidenttinä kaiken bisnestoimintansa. Voi kysyä, miten se tulee onnistumaan. Eihän se näytä onnistuvan Sipilältäkään.

   Sipilän kohdalla kysymys on ennen kaikkea ns. vakuutuskuoresta. Joka kerta kun sana vakuutuskuori mainitaan, Sipilä käy siilipuolustukseen. Jos keskustelu ei lopu, pääministeri lähettää kyseiseen toimitukseen kokoelman omien kannattajiensa some-purkauksia.

 

Vakuutuskuori on bisneslurjustelua

# Entä mikä on tuo mystinen vakuutuskuori? Vakuutuskuori ovat räikeä verosuunnittelun muoto tämän päivän Suomessa. Sitä voi kutsua myös nimellä kapitalisaatiosopimus. Sopimuksessa omaisuutta suljetaan ”vakuutuskuoren” sisään, minkä jälkeen omaisuuden tuotoista ei makseta mitään veroa, ennen kuin pääomaa otetaan ulos.

   Jopa osakkeiden osingot ja joukkovelkakirjalainojen korot ovat vakuutuksen sisällä verovapaita. Sijoituskohteiden muuttamisista sopimuksen sisällä ei tarvitse erikseen ilmoittaa verottajalle. Pääomatuloveroja joutuu maksamaan vasta nostettaessa tuottoa ulos tai vakuutuksen päätyttyä. Vakuutuskuorissa omistuksia pidetään usein jopa kymmenen vuotta.

   Vakuutuskuoret eli sijoitusmuotoiset vakuutukset tarjoavat siis sijoittajalle veroetuja, koska niitä kohdellaan verotuksessa kuin vakuutuksia, vaikka ne ovat itse asiassa sijoituksia. Tämä tarkoittaa sitä, että verottajalle voidaan esitellä vain vakuutustodistus, vaikka vakuutus sisältäisi merkittävän määrän sijoitus- ja osakeomistuksia. Emme pysty selvittämään, mitä omistuksia vakuutuskuorien sisällä on, ja näin ollen ne jäävät myös verotuksen ulkopuolelle.

   Vakuutuskuorten porsaanreikiä hyödyntämällä voi piilotella omistuksiaan ja vältellä veroja. Vakuutuskuorten ja ulkomaisten holding-yhtiöiden kautta tehty verokikkailu aiheuttaa satojen miljoonien verotulojen menetyksen valtion budjettiin. Sipilän hallituksen olisi syytä kieltää koko vakuutuskuorikäytäntö.

 

Sipilän vakuutuskuori on pakko paljastaa

#   Vakuutuskuoret ovat vakuutusyhtiöille ja bankstereille erinomainen lurjusteluväline. Niitä voi verrata jopa johdannaisiin, joiden käyttö tuotti 2007 Wall Streetin myllerryksen. Sen seurauksena koko maailma ja myös Suomi on sairastanut talouden taantumaa kohta kymmenen vuotta.

   Vakuutuskuoret suunniteltiin tavallisille sijoittajille veronmaksun siirtämiseksi otollisempaan aikaan.  Vakuutuskuorten käyttö ei missään tapauksessa sovi ministereille eikä poliittisille päättäjille. He voivat talouspoliittisia päätöksiä tehdessään suosia salassa kuoressaan olevia yrityksiä. Pelkkä tällainen mahdollisuus tekee sen, että vakuutuskuorten käyttö on kiellettävä ainakin poliittisilta päättäjiltä.

   Suomen journalistien ehdottomana tehtävänä on painostaa pääministeriä paljastamaan vakuutuskuorensa sisältö, jos Juha Sipilä aikoo jatkaa maailman sananvapauden ykkösmaan pääministerinä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Samaa mieltä. Sinällään laillista veronkiertoa tärkeämpää olisi selvittää, onko Sipilä jäävi joissain muissa tukipäätöksissä. Tuulivoimatuki, esim? Terveyspalveluita tuottavat kansainväliset veroparatiisiyhtiöt?

Sipilän firma rikastui aikoinaan Kepun "paskalailla", hän ei ollut silloin päättämässä eikä siinä ole mitään juridisesti väärää. Kuitenkin kun nykyisellä pääministerillä on historiansa, eikä hän ilmeisesti näe nykyisissä jääviysväitöksissä mitään perää, asia on entistäkin tärkeämpi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Salonen, #1.
Sipilän hallitus on jo tähän mennessä saattanut tehdä monia päätöksiä Sipilän kuoressa olevien yritysten hyväksi. Tällainen peli on ehdottomasti saatava loppumaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Silloinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki, johon paskalaki on henkilöitynyt, on nykyään pääministeri Juha Sipilän valtiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Laajennetaan keskustelua muistuttamalla Mauri Pekkarisesta, joka ajoi voimaan tuulivoimatariffin jolla tytär ja vävypoika rikastuivat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #10

Janne Salonen, #10.
Pekkarinen ei onneksi olekaan enää ministerinä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Ei ole ei, hierarkiassa Pekkarisen asema on ministerien yläpuolella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #14

Janne Salonen, #14.
Pekkarinen on tosiaan hierarkiassa ylempänä, mutta ministerinä hän pääsi sumplimaan kansan asioita enemmän. Nyt hän voi vain kiusata kansanedustajia jakaessaan puheenvuoroja mielensä mukaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #3.
Paula Lehtomäen perhe oli myös innokkaana sijoittajana mukana, kun Talvivaaran kaivosta pantiin alulle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sijoitusten arvo oli korkeimmillaan tasoa 400 000 euroa . Osakesalkkuja oli perheen alaikäisillä lapsillakin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #5.
Noinhan se oli. Talvivaara oli eräässä vaiheessa suuri tulevaisuuden toivo.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #5.
Tuo kaikki olisi selvitettävä ja paljastettava luotettavasti. Kysymyksessä on pääministeri.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos kysymyksessä olisi normaalin länsimaisen maan pääministeri, hän avaisi omistuksensa itse sen sijaan että kiukuttelee tiedotusvälineille jotka asiaa kysyvät ja uhriutuisi sukulaistensa puolesta, joita kukaan ei oikeasti ole syyttänyt mistään. Tai ainakin vielä 5 vuotta sitten olisi avannut.

Unkarin tai Venäjän johtaja sen sijaan lakkauttaisi koko puljun, tai ainakin vihjalisi sellaisesta. Ai niin...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sipilän antamat tiedot ovat hieman epämääräisiä:

Sipilän esikunnasta kuitenkin käytiin Sipilän vakuutussijoitukset läpi apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipaleen kanssa. Hän kertoo saaneensa Sipilän avustajan puhelimitse antamasta selvityksestä sen käsityksen, että Sipilä ei itse tee arvopaperikohtaisia sijoituspäätöksiä.

Seuran ko. artikkelin loppu:

Toistuvista yrityksistä huolimatta pääministeri Juha Sipilä ei vastannut haastattelupyyntöihin.

http://seura.fi/puheenaihe/ajankohtaista/nain-suom...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #8

Seija Nylund, #8.
Tässä vaiheessa ei enää riitä välikäsien kautta tuleva tieto pääministerin sidonnaisuuksista. On tuotava faktat selvästi esille koko kansalle. Vaikka pääministeri ei tee arvopaperikohtaisia sijoituspäätöksiä, hän osallistuu päätöksiin, joilla saattaa olla vaikutuksia noiden yritysten pörssikursseihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Tuo on totta. On ihan epärelevanttia tekeekö päättäjä itse sijoituspäätöksen omistuksestaan, jos hän tai lähipiiri hyötyy poliittisista päätöksistä. Tämä on vain fokuksen kohdentamista toissijaisiin asioihin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #13

Janne Salonen, #13.
Ministereiden on ehdottomasti paljastettava heti alkuun kaikki taloudelliset sitoumuksensa. Se on aivan oleellinen seikka demokratian toimimisen kannalta. Kansanedustajien osalta tämä on hyvin tärkeää, ministerien osalta ehdottoman välttämätöntä. Korruption ja taloudellisen lurjustelun määrä erottaa diktatuurit ja oligarkkivaltiot demokratioista, joiden joukossa toivoisimme Suomen olevan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Salonen, #7.
Olen täsmälleen samaa mieltä. Tällainen tilanne ei saa jatkua. Se tahraa Suomen maineen demokratiana. Pääministerin on tultava esille pikaisesti ja paljastettavav kaikki sidonnaisuutensa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tehdään päätös, että pääministeriksi/päättäjäksi pitää valita henkilö, joka ei omista mitään, eikä hänellä ole sukulaisiakaan. Näin saamme tämänkin asian joiden uteliaiden mielestä pois.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouko Viitala, #16.
Eipä tarvitse mennä noin pitkälle. Valitaan vain henkilö, joka kertoo selkeästi, suoraan ja kakistelematta kaikki sidonnaisuutensa ja jättä niistä ne, jotka eivät sovi ministerin rooliin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ellei Sipilä suostu paljastamaan vakuutuskuorensa sisältöä, vaan pelkästään rähisemään kun niistä tulee puhe, hänen on erottava.

Tai sitten hänet on erotettava, jos muu ei auta.

Tosin maan tapana on että salailua, veronkiertoa ja hyvävelijärjestelmiä pidetään hyveinä.

Maan tapa on muutettava. Tällainen peli ei enää vetele.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mark Andersson, #17.
Olen täsmälleen samaa mieltä. Tällainen peli ja/tai maan tapa ei enää vetele.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Sipilä viittasi eilen useaan kertaan oikeudestaan tulla kuulluksi Ylen toimia puolustaville kansanedustajille Eduskunnan kyselytunnilla. Oikeusvaltion perusperiaatteisiin kuuluu oikeus tulla kuulluksi. Tämä oikeus pitää olla olemassa.
”Matti Meikäläisellä”, joita tuntuu olevan useita, pitäisi olla myös oikeus ”tulla kuulluksi” tässä vakuutuskuoriasiassa. On kohtuullista, että ministerien kaikki sidonnaisuudet tulevat läpinäkyvästi esille. Tämä vahvistaa demokratiaa ja luo uskoa päätöksentekijöihin.

”Perustuslaissa kielletään ministeriä hoitamasta julkista virkaa tai sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa ministerinä. Ministerit velvoitetaan ilmoittamaan elinkeinotoimintansa, omistukset yrityksissä, muut merkittävät tulolähteet ja velat sekä sellaiset tehtävät ja sidonnaisuudet, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa ministerinä” (lähde: Valtioneuvosto).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Mikkola, #19.
Pääministeri Sipilällä on ilman muuta oikeus tulla kuulluksi. Samoin Suomen kansalla on oikus kuulla hänen kaikki sitoumuksensa mukaan lukien nuo ns. vakuutuskirjeet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onko Sipilä toiminut Suomen lakien mukaan? Jos on niin mitä sitten valitatte, vai onko eri ihmisille eri säädökset.

Eduskuntavaalit ovat sitä varten, että valitaan lainsäätäjät, tätä kutsutaan demokratiaksi.

Menkää ehdolle, tai äänestäkää niitä, jotka haluavat lakeja muuttaa.

Muuten tällaiset blogit vaikuttavat vaippapöksyisen kolmivuotiaan itkupotkuraivareilta.

Kateellisuus on ehtymätön luonnonvara.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja ahneus on perisynneistä pahimpia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #24.
Ahneus on todellakin paha synti. Jos rohmuilijaa ja ökybanksteria moittii ahneeksi. hän haukkuu sinua kateelliseksi, vaikka ajatkin oikeuden, kohtuuden ja reiluuden asiaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #22.
Vakuutuskirjeet ovat Suomen lakien mukaisia. Mutta Suomen demokraattinen järjestelmä edellyttää, että ministerit ilmoittavat kakistelematta kaikki taloudelliset sidonnaisuutensa eivätkä kätke niitä kaikenlaisiin salaisiin kuoriin.

Vaaleissa valitaan edustajat. Mutta jos edustajat eivät toimi demokratian säännösten mukaisesti, he voivat saada äkkilähdön.

Totta kai menen äänestämään taas seuraavalla kerralla. Mutta vaalien välillä arvostelen edustajia heidän toimintansa pohjalta.

Blogeissa kerrotaan totuuksia, myös epämiellyttäviä totuuksia. Lasten ja imeväisten suusta kuulette usein totuuden.

Kateellisuus on todellakin riittoisa luonnonvara. Mutta monesti kyseessä ei olekaan kateus vaan reiluuden ja oikeudenmukaisuuden vaatimus, jota hämärämiehet ja lurjustelijat nimittävät kateudeksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onko Sipilä toiminut Suomen lakien mukaan?"

On, Suomen lain mukaan rikkaimmilla on oikeus kiertää veroja. Toinen kysymys on pitävätkö suomalaiset tätä oikeudenmukaisena. Valtion ongelma ainakin on ettei verovaroja kerry riittävää määrää ja sitä korjataan ottamalla velkaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #23.
Rikkaat kiertävät veroja minkä ehtivät vakuutuskuorilla ja muilla lurjusteluilla. Ja kun verotuotto ei riitä, kiristetään keskituloisten ja eläkeläisten veroja yhä lisää. Vähävaraisten etuuksia taas leikataan leikkaamasta päästyä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Illan Ylen Pressiklubi-lähetyksessä puhuttiin paljon siitä, oliko väärin antaa pääministerin kiukuttelun säädellä parlamentaarisesti hallitun Yleisradion ohjelmia. Tärkeä asiahan se on, sillä pääministerin ei pidä antaa komennella Ylen ohjelmapolitiikkaa.

Mutta enemmän olisin toivonut Ruben Stillerin ja Atte Jääskeläisen kertovan siitä, miten pääministeriltä aiotaan puristaa ulos tieto hänen vakuutuskuoriensa sisällöstä. Se se on tärkein kysymys.

Käyttäjän PerttiVirtala kuva
Pertti Virtala

Eikös kapitalisaatiosopimuksissa samoin kuin ihan tavallisissa rahastoissakin sisällön osto- ja myyntipäätökset tehdä rahastonhoitajien toimesta ja niille on ominaista, että yksittäisiä osakkeita on lukumääränä paljon ja niiden osuudet ovat jatkuvasti muuttuvia. Henkilö, joka omistaa rahastoa tai vakuutuskuorten eri lajeja, ei välttämättä ole itsekään tietoinen siitä, mitä yksittäisiä osakkeita ja kuinka paljon kuoressa tai rahastossa on (esim. eläkevakuutus). Rahaston tai vakuutuskuorten ideana onkin "osta ja unohda". Eli joku muu kuin sijoittaja huolehtii salkun sisällöstä reagoiden osaamisensa puitteissa markkinoilla tapahtuviin muutoksiin. Näin ollen yksittäisen henkilön on lähes mahdotonta tai ainakin melko työlästä tietää sijoitussalkun tarkkaa sisältöä. Koska rahastojen ja vakuutuskuorten sisällä käydään kauppaa jatkuvasti, olisi jokaisen yksittäisen kaupan verotuksellisten laskelmien teko jokaista omistajaa kohti joka vuosi melkoinen lisärumba.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sipilä voi jatkaa pääministerinä, jos hän kertoo rehellisesti ja kakistelematta kaikki vakuutuskuoriin sijoitetut ja muut omat ja lähipiirinsä taloudelliset sitoumukset. Se on ehdoton edellytys pääministerin viran hoitamiselle Suomen kaltaisessa demokratiassa.

Useissa komemnteissa on saivarreltu siitä, että vakuutuskuoret ovat laillisia. Niinhän ne ovatkin, koska vakuutusyhtiöille on jostain käsittämättömästä syystä nmyönnetty tällainen lurjustelumuoto.

Tavallisten kansalaisten ei tarvitse paljastaa kuoriensa sisältöä. Mutta pääministeri ei ole tavallinen kansalainen. Hän on henkilö, jolle on luovutettu melkoisesti valtaa yhteisten talousasioiden hoitamiseksi. Meidän on voitava olla varmoja siitä, ettei hän yhteisten asioiden sijaan tai ohella hoitele omia talousasioitaan. Siitä syystä meidän on tiedettävä tarkkaan hänen omistuksensa ja kytköksensä.

Nuo omistukset on kerrottava julkisuuteen kokonaisuudessaan ja vääristelemättä. Jos jälkeenpäin tulee ilmi salailuja, se tulkitaan ilman muuta valehteluksi ja merkitsee välittömästi kenkää pääministerin paikalta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pätevä ja demokraattisen oikeusvaltion periaatteet ymmärtävä oikeusasiamies ilmeisesti ja toivottavasti lähtee siitä, että pääministeri ei ole mikään tavallinen kansalainen. Hänet on pantu paljon vartijaksi. Siksi häneltä on vaadittava rehellisyyttä ja avoimuutta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Olen samaa mieltä otsikostasi ja tekstisi sisällöstä.

Paljastaminen on kuitenkin vasta toiseksi paras vaihtoehto. Oletin/odotin ja yhä oletan/odotan pääministerin itse paljastavan tuon sisällön - jolloin hän minun silmissäni voi siltä osin (YLE:n suitseminen pääministerin tiedotuskanavaksi edellyttää häneltä julkista anteeksipyyntöä ja pyrkimystä korjata toimintatapojaan) täyttää tehtävässään jatkamisen edellytykset. Jääviyskysymys on myös käsiteltävä ja tässä (vrt. Pasi Majurin blogiteksti) poliisitutkinta palvelisi parhaiten asiaa. Juha Sipilän on turhaa pelätä rahojensa paljastamista, niiden määrällä ei ole merkitystä muille kuin hänelle - sidonnaisuuksita on kysymys ja siihen kysymykseen hän ei ole vastannut. Ilman pätevää vastausta tähän hänen asiansa ei ole jatkaa päivääkään nykyisissä tehtävissään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Juonsivu, #34.
En suinkaan tarkoita, että journalistien pitäisi joillakin laittomilla keinoilla paljastaa Sipilän rahakuoret. Tarkoitan sitä, että journalistien olisi jatkuvasti kärvennettävä häntä tästä asiasta. Ellei mitään tapahdu, toimenpiteiden aika tulee. Pääministeri ei voi jatkaa tehtävässään.

Nyt keskustelu on liiaksi keskittynyt Sipilän ja Ylen suhteisiin. Se on tärkeä asia sekin. Mutta paljon tärkeämpi on se, voiko pääministerimme jatkaa tehtävässään, kun ei suostu paljastamaan taloudellisia sidonnaisuuksiaan.

Jopa kansanedustajien on paljastettava talouskytköksensä ja vaalirahoituksensa. Siitä Keskustalla on kokemuksia, jotka olisi syytä pitää mielessä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Ymmärrän toki, Timo, että kyse on kärventämisestä. Moraalisesti kestävintä olisi luonnollisesti, että Juha Sipilä ymmärtäisi viimein toimia oma-aloitteisesti tässä tehtäviensä hoidon kannalta keskeisessä asiassa, mutta liki kahden vuoden jälkeen: Juha Sipilällä ei ymmärrys, tähänkään, riitä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #36

Jouni Suonsivu, #36.
Tämä julkinen keskustelu ilman muuta kärventää Sipilää. Hänellä on harkinnan paikka. Ellei mitään ala tapahtua, hänen luulisi ymmärtävän, mitä tulee tapahtumaan...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset