TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Presidentti Niinistö hankki Putin-puhelulla Suomelle elintilaa?

# Näin vuodenvaihteessa ja erityisesi tällaisessa saranakohdassa kuin 2016-2017 kannattaa pohtia tämän meidän Suomemme asemaa ja kohtaloa. Suomi valmistautuu itsenäisyytensä 100-vuotisjuhliin aikana, jolloin maailma on suuremmassa epävarmuuden tilassa kuin kenties koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

   Näinä päiinä olemme kuulleet Suomen asemasta kommentteja sekä nykyiseltä että häntä edellisiltä presidenteiltä. Noita ajatuksia kannattaa tarkastella lähemmin.

   Presidentti Sauli Niinistö päätti tässä tilanteessa ottaa puhelun Venäjän presidentille Vladimir Putinille. He keskustelivat muun muassa Syyrian tilanteesta ja Itämeren alueen turvallisuudesta, tiedottaa tasavallan presidentin kanslia. Esillä oli ilmeisesti myös arktisen alueen yhteistyö, jossa Suomi ottaa puheenjohtajuuden.

   Niinistö esitti surunvalittelut Venäjän Turkin-suurlähettilään Andrei Karlovin murhan ja joulupäivänä tapahtuneen lento-onnettomuuden johdosta. Venäläinen sotilaskone putosi Mustaanmereen, jonne hukkui suuri joukko Venäjän armeijan kuoron, tuon kuuluisan Puna-armeijan kuoron jatkajan, jäseniä.

 

Putin vahvisti Leninin linjan

 # Baltian ja entisen Varsovan liiton maiden johtajat tuskin esittivät samanlaisia surunvalitteluja vaan ajattelivat varmaan, että hyvä, kun Kreml sai opetuksen. Mitäs menivät aseilla isottelemaan Syyriaan!

   Myös EU on kehottanut jäsenmaita Ukrainan kriisin vuoksi pitämään etäisyyttä Putinin Venäjään niin kuin koulukiusattuun oppilaaseen, jonka kanssa muut eivät halua leikkiä.

   Miksi sitten presidentti Niinistö halusi toimia eri tavalla kuin muut EU-maat? Tiedotteen mukaan presidentit Niinistö ja Putin toivottivat toisilleen hyvää uutta vuotta. Presidentti Putin onnitteli Suomea itsenäisyyden juhlavuodesta.

   Siinä se taisi ollakin se villakoiran ydin. Suomi sai tällä tavalla hyödykseen Kremlin tunnustukksen Suomen 100-vuotiaalle itsenäisyydelle. Enää venäläiset eivät pääse väittämään, että Vladimir Lenin teki virheen päästäessään Suomen omille teilleen tsaarien valtakunnasta.

   Sauli Niinistö ei myöskään entisen puolueensa Kokoomuksen tavoin ole ajamassa Suomea pikakyytiä Naton jäseneksi. Samoille linjoille asettui presidentti Tarja Halonen Helsingin Sanomien haatattelussa 30.12.2016. Halonen moittii mediaa Itämeren jännityksen paisuttelusta. Kun pelätään, tehdään helposti ylilyöntejä puolin ja toisin, hän korostaa.

 

Pronssisoturi ja Aleksanteri II

# Halonen myös toisaalta kehottaa olemaan syyllistämättä Baltian maita ja Puolaa, joilla on toisenlainen historia ja pelko siitä, että tuo historia toistuisi. On kuvaavaa, että virolaiset siirsivät Pronssisoturi-patsaan pois Tallinnan keskustasta. Puolalaiset taas tuskin suostuisivat tepastelemaan päivittäin Aleksanteri II:n, tuon Varsovan pyövelin, saappaiden juuressa niin kuin suomalaiset Helsingin Senaatintorilla.

   Onko siis jo 1800-luvulla alkanut ”suomettuminen” antanut maallemme itsenäisyyden ja säästänyt Suomen Baltian ja Puolan kohtaloilta neuvostovallan aikana?

   Nyt kysytään, mihin Niinistön-Halosen-linja johtaa, kun ilmeisen Kreml-myönteinen presidentti Donald Trump astuu valtaan tammikuussa Washingtonissa. Pahinta on, jos Trump ja Putin ryhtyvät jakamaan maailmaa etupiireihin Hitlerin ja Stalinin tyyliin.

   Olisiko presidentti Martti Ahtisaaren ehdottama heti-Natoon-linja sittenkin oikea? Vai onko Trumpin vaalivoitto jo tuoreeltaan romuttanut pohdiskelut, joita Ahtisaari & Co esittivät hiljattain ilmestyneessä kirjassaan?

   Joka tapauksessa pidän arvossa Vladimir Putinin onnitteluja sadatta itsenäisyysvuottaa aloittelevalle Suomelle. Se on eräänlainen uusi Suomen itsenäisyyden tunnustus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Uudenvuodentervehdyksessään pääministeri Juha Sipilä asettuu selvästi Sauli Niinistön ja Tarja Halosen linjoille:

Sipilä sanoo maailman Suomen ympärillä rakoilevan. Kansainvälisen tilanteen jännittyneisyys, Syyrian sota ja terrorismin uhka Euroopassa ovat muun muassa tästä osoituksena.

– Nyt jos koskaan meidän on viisasta noudattaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa maamme pitkäaikaista, yhdessä sovittua ja suomalaisten enemmistön tukemaa linjaa.

– Tuo linja nojaa sotilasliittoon kuulumattomuuteen, uskottavaan puolustukseen, kansainväliseen yhteistyöhön ennen muuta YK:n ja EU:n puitteissa, hyviin kahdenvälisiin suhteisiin joka ilmansuuntaan sekä viranomaisten sujuvaan yhteistoimintaan, Sipilä paaluttaa.

Mitä sanoo Ahtisaari, mitä Kokoomuksen ja Rkp:n johto?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Halonen moittii mediaa Itämeren jännityksen paisuttelusta."

Onko se median paisuttelua, jos julkaistaan sanasta sanaan Makarovin ja Putinin puheet ja se mitä Itämerellä ja sen itärannalla on tapahtunut ? Helsinki , Waldai , Kreml Kyllähän "sokea Kreetakin" ymmärsi näden viestin.

Mutta eihän se ole ensimmäinen kerta, kun Suomessa halutaa selittää "parhain päin" niin idässä kuin lännessäkin kerrotut tosiasiat. Esimerkiksi, vaikka Ruotsi vääntää rautalangasta suomalaisille, että Ruotsi ei sitoudu tiukan paikan tullen Suomen puolustamiseen, niin Suomessa puhutaan edelleen Ruotsin ja Suomen välisestä puolustusyhteistyöstä. Ketä me Suomessa olemme huijaamassa ? Ettei vain itseämme.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Lehto, #2.
Ruotsin suhde Suomen puolustamiseen on samanlainen kuin Suomen suhde Baltian puolustamiseen. Siihen ei haluta sitoutua. Siitäpä syystä Suomi ei ole halunnut liittyä Natoon. Ja siitäpä syystä Ruotsi ei halua tehdä puolustusliittoa Suomen kanssa.

Suomi ja Ruotsi ovat mahdollisuuksien mukaan yrittäneet lieventää Itämeren jännitystä. Se palvelee niiden etuja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Uudenvuodenpuheessaan presidentti Niinistö jätti varsinaiden puolustuspolitiikan vähälle. Mutta hän ei ainakaan muuttanut Nato-linjaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset