TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Demokratian ja EU:n heikkous presidentti Niinistön huolena

# Vuoden 2017 ensimmäisnä päivänä piti tietenkin kuunnella presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe. Sehän on valtionpäämiehen tärkeimpiä vallankäytön keinoja.  

   Niinistön mukaan Eurooppa joutuu nyt puolustamaan perinteisiä arvojaan peräti omien rajojensa sisällä. Presidentin mielestä Unionia kuitenkin tarvittaisiin nyt maailmalla enemmän kuin vuosikymmeniin, vaikka EU on heikompi ja hajanaisempi kuin koskaan.

   Niinistö on huolestunut siitä, että EU on menettänyt asemiaan kansainvälisessä politiikassa. Nyt on enteilty, että presidentit Putin ja Trump tulevat käymään keskustelua Euroopasta yli Euroopan. EU ei voi olla poissa niistä pöydistä, joissa tulevaisuutta järjestellään, Niinistö paalutti. Presidentin mielestä eurooppalaisille ihmisille ja perheille on tärkeää saada elää rauhassa ja turvassa.

   Niinistön mielestä toissa vuoden muuttoliike näytti, miten EU-maat kääntyivät toisiaan vastaan, kun erillisratkaisuja tehtiin. Satunnaisten etujen noukkiminen koituu lopulta saajan tappioksi. EU on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

   Vähitellen käynnistyneelle Unionin puolustusyhteistyölle presidentti Niinistö antaa tukensa. Natosta ei ollut puhetta. Parempi on edetä askel askeleelta ja katsoa, minne asti matka mutkitta vie, Niinistö arvioi.

 

Putin vahvisti puhelimessa Suomen aseman

# Eipä siis tullut Niinistöltä Nato-jäsenyyden selkeää puoltoa tässäkään puheessa. Presidentti ei ole myöskään noudattanut tiukkaa Putinin Venäjä-boikottia. Niinistö päinvastoin meni ja otti puhelun Putinille esittäen surunvalitteluja eräistä Venäjän kohtaamista onnettomuuksista. Vastalahjaksi hän sai onnittelut kohta 100 vuotta sitten itsenäistyneelle Suomelle. Tätä voi pitää vahvistuksena sille, että Leniniltä v. 1917 neuvoteltu itsenäisyystunnustus on edelleen voimassa.  Tämäkin on plussaa tässä yhä epävarmemmassa maailmanajassa.

   Niinistö ei uudenvuodenpuheessaan käsitellyt juurikaan Venäjää eikä Natoa. Sen sijaan hän oli siis huolestunut EU:n heikkenemisestä ja hajaantumisesta. Unionin kuuluisi olla maailmanpoliittinen toimija, mutta tuo rooli ei sille onnistu tässä tilanteessa juuri lainkaan, sillä EU on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Tuollainen järjestö ei voi kunnolla vastata Venäjän kaltaisten autoritaarisesti hallittujen valtioiden toimiin. Tämä on suuri ongelma.

   Maailmanpolitiikan melskeissä, vakoilun ja kybervaikuttamisen keskellä diktatsuurimaat voivat härskeillä keinoillaan ajaa maailman demokratiat ahtaalle. Väitetään venäläisten jopa ratkaisseen Yhdysvaltain presidentinvaalit Donald Trumpin voitoksi. Suomessakin on alettu kyseenalaistaa netissä käytävät vaalit liian riskialtteina. Tekninen kehitys on tuonut yllättäviä ongelmia demokratioille ja kohtuuttomia etuja diktaattoreille.

 

Ikärasismi on härskiä vallankäyttöä

# Uuden Suomen Puheenvuoroissa joku höyrypää piti Niinistöä kelvottomana presidenttinä, kun hän ei ollut Kokoomuksen puoluekokouspäätösten mukaisesti johdattanut Suomea Naton jäseneksi. Sama blogisti pitää Niinistöä myös yksinkertaisesti liian vanhana presidentiksi. Ikä kuulemma estää häntä uudistamasta ajatuksiaan Naton kannalle.

   Sattuneesta syystä pidän tuollaista ikärasismia täysin primitiivisenä ja hylättävänä toimintatapana. Päinvastoin kypsä ikä antaa ihmiselle edellytyksiä tarkastella maailman asioita historian ja kokemuksen taustaa vastaan.  Siitä on todisteena presidentti Niinistön uudenvuodenpuhe. Ikärasismi on kätevä mutta epämoraalinen keino itseään pätevämpien syrjimiseksi. 

   On muuten käsittämätöntä, että nykyisessä Juha Sipilän hallituksessa ei ole yhtään 50-luvulla syntnyttä ministeriä, puhumattakaan 40-lukulaisista. Joku Paavo Väyrynen ei ole tyypillinen ikäluokkansa edustaja. Päinvastoin erilaisia ”oman tiensä kulkijoita” on varmaan enemmän nuorison piirissä.

   Presidentti Niinistö päätti puheensa Jumalan siunaukseen. Muistan takavuosilta, miten Martti Ahtisaarta arvosteltiin Jumalan ottamisesta maallisen puheen välineeksi. Toisaalta ovathan useimmat suomalaiset yhä kristillisten seurakuntien jäseniä, joten muslimeihin ei tässä tarvinnut viitata..

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kirjoittaessani US-Puheenvuoroissa esiintyneistä ikärasistisista kommenteista tarkoitan mm. tätä tekstiä: http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228691...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sen huomasin selvästsi, että Niinistö on syvästi huolissaan EU:n voimattomuudesta ja demokratioiden kriisistä, josta diktatuurit ottavat hyötyä.

Olisin toivonut kuulevani enemmän siitä puhelinsoitosta, jonka Niinistö otti Putinille. Näen, että se vahvisti Suomen asemaa, koska Putin onnitteli sadannelle vuodelle ehtinyttä itsenäistä Suomea.

Suhteessa Nato-jäsenyyteen Niinistö on lähempänä demari Tuomiojaa kuin demari Ahtisaarta. Kuitenkin Kokoomus on kuulemma Nato-puolue ja Sdp kaikkea muuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset