TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Onko Suomi ruotsalainen ja Ruotsi suomalainen?

  • Henrik Meinanderin kirja Nationalstaten, Finlands svenskhet 1922-2015.
    Henrik Meinanderin kirja Nationalstaten, Finlands svenskhet 1922-2015.

# Olen lueskellut professori Henrik Meinanderin uutta ja mainiota kirjaa Nationalstaten, Finlands svenskhet 1922-2015. Se on hieno suomenruotsalaisuuden, ruotsinsuomalaisuuden ja Ahvenanmaan historian tiivis yleisesitys viimeksi kuluneiden sadan vuoden ajalta. Näkökulma on suomenruotsalainen. Mutta asiat nähdään uudella ja avaralla tavalla. Meinanderin suurena näkemyksenä on, että Suomi on ruotsalainen – ja Ruotsi suomalainen.

   Ehkä meidän suomalaisten olisi terveellistä oppia ajattelemaan, että tämä Suomi on oikeastaan Itä-Ruotsi.  Jos se tuntuu jostakin ahdistavalta, voisi ajatella vielä avarammin eli, että Ruotsi on Länsi-Suomi. Niin paljon meidän mainioilla maillamme on yhteistä.

 

# Yksi asia minua kuitenkin huolestuttaa. Se nimittäin, että Ruotsi ei halua puolustusliittoa Suomen kanssa.  Se näet toisi Tukholmalle 1 300 kilometriä rajaa Putinin Venäjän kanssa.

   Entä miten asia nähdään Pohjanlahden toisella rannalla? Ruotsin turvallisuustilanne on heikentynyt, kirjoittaa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Dagens Nyheterissä http://www.dn.se/debatt/sveriges-sakerhet-maste-ses-i-ett-bredare-perspektiv/

 

   Löfvenin mielestä Ruotsin turvallisuustilannetta heikentävät Venäjän laiton Krimin liittäminen, kansainvälinen terrorismi sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat kriisit ja sen myötävaikuttamat konfliktit. Löfven mainitsee Ruotsia huolettavan myös Itämeren sotilaallisen toiminnan nousun ja mm. Ruotsin vesillä tavatut oudot sukellusvenetapaukset. Lövenin mukaan turvallisuusasiat on nyt käsitettävä laajemmin kuin aiemmin.

   Ruotsin hallitus esittelee 9.1. turvallisuusstrategiansa Sälenin turvallisuuskonferenssissa.  Kolme päivää kestävä tapahtuma on Ruotsin tärkein turvallisuuskeskustelujen foorumi. Kansallinen konferenssi kokoaa yhteen noin 350 osallistujaa. Konferenssin painopisteinä ovat maailman turvallisuus, Ruotsin puolustus, yleinen turvallisuus sekä valmiusjärjestelyt. Toivottavasti Suomesta on paikalla pätevää väkeä tutustumassa Ruotsin ilmapiiriin ja kertomassa suomalaisesta näkökulmasta.

 

 

# Suomi ei voi mitään maantieteelle.  Siksi presidentti Sauli Niinistö soittelee vähän päästä Kremliin Vladimir Putinille ja jopa pyytää tuon nyky-tsaarin kunniavieraaksi Suomen 100-vuotisjuhlille. Ei Suomen presidentin ole varaa miettiä liiaksi, mitä tästä kaikesta ajatellaan EU:n päämajassa - tai Tukholmassa. Sauli Niinistö on tullut kokoomuslaisen edeltäjänsä Paasikiven linjoille toteamaan, että maantieteelle emme mitään voi.

   Onneksi sentään jalkaväkimiinoille on kuulemma löydetty pätevä korvaaja.

Kuva: Henrik Meinanderin kirja Nationalstaten, Finlands svenskhet 1922-2015.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pääministeri Stefan Löfven kertoi Sälenin konferenssin aattona, että Ruotsi kyllä etsii jonkinlaista keskusteluyhteyttä Venäjänkin kanssa. Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikasta kuullaan muuten lisää Ylen Ykkösaamusa 9.1. klo 8-9.

Pekka Iiskonmaki

''Onko Suomi ruotsalainen ja Ruotsi suomalainen?''

Ei ole. Suomi on entinen Ruotsin maakunta ja Venäjän maakunta. Ei maakuntaa voi verrata valtioihin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #2.
Suomi oli tosiaan jossakin vaiheessa Ruotsin maakunta. Mutta saimme Ruotsista kulttuurin ja länsimaisen sivistyksen. Sitä paitsi Suomi ei ole kovin pieni verrattuna Ruotsiin.

Suomessa ruotsin kieli oli pitkään jopa ainoa virallinen kieli. Suomessa on ruotsinkielinen vähemmistö ja Ruotsissa suomenkielinen. Paljon on siis yhteistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Suomi on Itä - Ruotsi? Ei ole, Suomi on onneksi itsenäinen maa Suomi!

Tuota Itä- Ruotsia yritti jo taannoin Paavo Lipponenkin meille kovasti markkinoida, kun hänen esi-isiään oli tullut muinoin Suomeen Ruotsista, mutta ei tuo nyt ihan noin yksinkertaisesti mene:).

Ei kai sekään ole ihan kunnon syy edes leikillään vaihtaa kansalaisuuttaan? Lipposen mielestä se oli ainakin silloin myös hyvä puolustus pakkoruotsille, mutta ei siitä nyt tällä kertaa sen enempää.

Totta, että meidän maallamme on paljon yhteistä kaikkien muidenkin pohjoismaalaisten kanssa ja ajattelemme monista asioista hyvin samoin. Se on todella hienoa, mutta olemme yhtälailla "yhtä" myöskin virolaisten kanssa ja monien muidenkin eurooppalaisten kanssa ja sekin on tosi hienoa! Ehkä vielä joskus löytyy yhteinen sävel myöskin venäläisten kanssa. Sekin on toivottavaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kaija Kelhu, #3.
Suomalaisten ei kannattaisi tässä kylmässä maailmassa vierastaa Ruotsia noin voimakkaasti. Ruotsi on meille monessa mielessä tärkein ja läheisin maa.

Minusta hyötyruotsi on hyvä oppiaine, joka peruskoulun myötä tuli kaikkien ulottuville. Ketään ei enää syrjitty.

Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi siitä, että meidän olisi pidettävä yhtä kaikkien pohjoismaiden ja Viron kanssa. Meillä on paljon yhteistä. Olemme myös maailmanvaliovaltioita monessa mielessä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enhän minä Timo hyvä Ruotsia vierasta yhtään, vain pakkoruotsia koko Suomen kansalle, joka ei sitä tarvitse. Se on ihan eri asia, kuin vastustaa ja vierastaa kaikea muuta mitä siihen kuuluu. Minä tykkään ruotsalaisista, heidän iloisuudestaan ja muutenkin rennosta tyylistään.

Se ei kuitenkaan estä minua tykkäämästä yhtä paljon esimerkiksi virolaisista ja saksalaisista, joissa maissa minulla on myös paljon vanhoja hyviä ystäviä.

Ei tämä maailma ole niin musta-valkoinen, kuin sinä annat ymmärtää. Voi tykätä hyvin monista maista ja ihmisistä! Oodi ystävällisyydelle, eri maiden kulttuureille ja kirjallisuudelle! Vanhana bibliofiilinä minä painotan erityisesti sanaa oodi ... Oodi kirjallisuudelle! :)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Kaija Kelhu, #6.
Olemme hyvin samanlaisilla linjoilla. Tuosta hyötyruotsista meillä näyttää kuitenkin olevan hieman erilainen näkemys.

En mielestäni ole lainkaan mustavalkoinen. Pyrin näkemään asioita monelta näkökulmalta.

Oodi kirjallisuudelle, totta tosiaan, suomeksi ja på svenska!

Pekka Iiskonmaki

#7
Suomi on ja pysyy Pohjoismaiden heikoimpana lenkkinä, koska maa on karua, väestö on nöyrää ja yksinkertaista. Nykyisin lisäksi laitostunut.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Suomalaiset olivat lojaaleja ruotsalaisille. Venäjä tuli ja vei, mutta suomalaiset olivat lojaaleja tsaareille (varsinkin kun saatiin kaikkea kivaa autonomian myötä), kunnes nämä tsaarit aloittivat kaiken kivan viemisen.

Suomalaiset eivät ole herrakansaa. Nytkin valitsemme 201 puhuvaa päätä päättämään asioistamme vaikka ne olisi kuinka huonoja ilman että heidän tarvitsee kuunnella kansaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #8.
Jos olemme heikoin lenkki, sitäkin tärkeämpää on olla yhteistyössä.

Pekka Iiskonmaki

#13
Totta, mutta se ei käy.

Puuttuu kyky, halu ja uskallus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #18

Pekka Iiskonmäki, #18.
Kannattaa siis opetella ja pyrkiä maailmanvaliovaltioidean joukkoon.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19

#19
Olen omalta osaltani siinä kohtuullisesti onnistunut. Aloitin Virossa 1989 ja kun katsomme Viroa nyt on ero huima. Kyllä minun kädenjälki näkyy monessa kohtaa.

Esimerkiksi kohtuullisessa verotuksessa. EU:n myötä olemme poistaneet kolme veroa. Niiden tuotto oli melko heikko.

Viidessä vuodessa ohitamme Suomen lähes kaikilla mittareilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #20

Pekka Iiskonmäki, #20.
Voisimme mielellään ottaa oppia Viron verotuksesta ja taloudenpidosta. Viro voisi taas ottaa Suomesta oppia siinä, miten heikoimmista on pidettävä huolta. Suomen perustulokokeilu näyttää kiinnostavan maailmalla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Totesin vuonna 1990 EMI:ssä, että Virolla ei ole mitään oppimista Suomesta. eikä pidä tehdä samoja virheitä kuin suomalaiset.

Me liityttiin heti EU:hun ja NATO:n täysjäseneksi. Ottakaa te mallia meistä. Teillä menee huonosti. Ei meillä.

Viro ei velkaannu, koska velkainen talo on torppari. Virossa on jo yli 10.000 suomalaista yrittäjää ja lisää tulee.

IT -alalla on yli 6.000 työpaikkaa vapaana ja ne kiinnostavat Suomen nuoria, joita me haluamme.

Meidän tulovero on max. 20% ja silloin työnteko kannattaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #24

Pekka Iiskonmäki, #24.
Olen samaa mieltä, että Suomella olisi paljon opittavaa Virossa.
Esimerkiksi tasavero ei ole niin huono ajaus kuin köyhät monesti luulevat. Heiltä jää huomaamatta, että alinta veroprosenttia meidän "progressiivisessa" verotuksessamme maksavagt veroparatiisessa lurjustelevat ökyrikkaat. Karmeimpia veroja maksavat tavalliset keskituloiset.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #24

Pekka Iiskonmäki, #24.
Kaiken lisäksi Suomen köyhät käyttävät kaikki rahansa ja maksavat huikeita ALVeja syödessään Euroopan kalleimpia ruokia. Jos ALVit lasketaan, köyhien veroprosentti on todella karmea. Toisin on Virossa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #26

Lapsilisät ostovoimakorjattuna on Virossa suuremmat kuin Suomessa.

Kolmesta lapsesta 200 euroa kuukaudessa. Jos lapsi opiskelee, niin maksetaan 19 -vuotiaaksi asti.

1,5 -vuotiaaksi kotihoidon tuki on äidin palkka ja 37,50 per lapsi/kk, kun lapsi on kolmevuotias ja siitä kahdeksan vuotiaaksi 20 euroa kuukaudessa.

Äityspakkauksen sijasta maksetaan synnytysraha 320 euroa. Äitiyspakkaus on jotenkin niin sosialistinen malli.

https://www.eesti.ee/est/teemad/kodanik/perekond/r...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Henkilökohtainen tunnekokemus kertoo usein enemmän kuin mikään verbaalinen fakta-analyysi.

Jokainen suomalainen tietää, että Ruotsiin matkustaessaan ei tunne olevansa ulkomailla, vaan suurin piirtein kotoisessa infrastruktuurissa ja käyttäytymiskulttuurissa, jossa erona Suomen puolelle lahtea on lähinnä se, että useammat puhuvat ruotsia, Suomessa on ALKO ja Ruotsissa Systembolaget, hirviaitoja maantien varrella Ruotsissa hiukan enemmän ja pientareet leveämpiä. Löytyisikö jotain muuta?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #9.
Oikein kerrottu. Ruotsissa suomalaiset ovat eniten kotonaan. Siksi yhteistyö on tärkeää.

Pekka Iiskonmaki

#9
Paljonkin muuta. Ruotsi on kaunis, siisti ja hoidettu. Ihmiset pukeutuneet hyvin jne.

Eroja on todella paljon. Suomi on Ruotsin entinen takapiha.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskomäki, #21.
Suomi on todellakin Ruotsin entinen takapiha. Mutta ei enää. Sen sijaan Suomi suojaa yhä edelleen Ruotsia idän suunnalta.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Ehkä meidän suomalaisten olisi terveellistä oppia ajattelemaan, että tämä Suomi on oikeastaan Itä-Ruotsi. Jos se tuntuu jostakin ahdistavalta, voisi ajatella vielä avarammin eli, että Ruotsi on Länsi-Suomi. Niin paljon meidän mainioilla maillamme on yhteistä."

Joo, sinun fantasiasi eivät oikein iske. Jos aikakone keksitään, niin lähetään sinut takaisin että voit kumarrella ruotsalaisten kunkkujen edessä. ^^

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä hänen "fantasiansa" iskevät hyvinkin tarkkaan, kuten ylemmässä kommentissani luonnehdin. Eikähän hän mitään kuninkaiden kumartelusta ole kirjoittanut, vaan ennen kaikkea yhteenkuuluvaisuuden tunteesta ylipäätään.

Suomi oli yli sata vuotta osa Venäjän valtakuntaa eikä sieltä tarttunut meihin juuri mitään sen kummemmin kielellisesti kuin kulttuurisestikaan. Jopa Ruotsin aikaiset lait olivat pääosin voimassa siviilioikeuden puolella kaiken aikaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Kuikka, #12.
Aivan oikein toteat. Suomi todellakin onnistui säilyttämään ruotsalaismallisen demokratian koko Venäjän vallan ajan.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #16

Joo, mutta se ei ollut Ruotsin kuningas joka antoi suomalaisille autonomian ja sitä kautta mahdollisuuden itsenäistymiseen vaan Venäjän tsaari.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #28

Daniel Leppäjärvi, #28.
On totta, että Suomi sai autonomian tsaarilta. Suomi oli kiltti, "suomettui" ja sai pitää autonomiansa. Toisin kävi Puolalle, niin kuin tänään Helsingin Sanomissa kertoo puolalainen historioitsija M. K.

Itsenäisyyttä Suomi ei saanut tsaarilta vaan kapinalliselta nimeltä Vlaidimir Lenin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Daniel Leppäjärvi, #10.
En todellakaan halua kumarrella Ruotsin kunkkujen edessä. Sen sijaan haluaisin oppia lisää ruotsalaisesta tehokkaasta taloudesta ja inhimillisestä hyvinvointivaltiota.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Daniel Leppäjärvi, #10.
Parempi ruotsalainen vallaton kunkku kuin venäläinen diktaattori-tsaari. Parasta suomalainen tasavalta ja ruotsalais-länsimainen demokratia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Näin kertoo Yle 09.01.2017:

"Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist käynnisti uuden puolustussopimuksen valmistelun. Yhdeksi painopisteeksi Hultqvist nosti puolustusyhteistyön Suomen kanssa. Hän kertoi asiasta Sälenin turvallisuuskonferenssissa maanantaina."

"Hultqvist haluaa selvittää, miten yhteistyötä Suomen kanssa voidaan yhä syventää. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin yhteistyö vakauttaa tilannetta Itämeren alueella."

Erinomaista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset