TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Pisara nöyryyttä, Sipilä – muuten tulee noutaja

# Politiikan ulkopuolelta pääministeriksi noussut Juha Sipilä nosti puolueensa Keskustan vuoden 2011 vaalien neljänneltä sijalta peräti kultamitalipallille v. 2015. Muut puolueet olivat sellaisessa sokissa, että Sipilä saattoi järjestellä uuden hallituksensa kokoonpanon ja ohjelman omalla tavallaan. 

Hallitukseen tuli kuusi keskustalaista ja vain neljä ministeriä Perussuomalaisista ja Kokoomuksesta, mikä ei vastaa vaalitulosta. Valtionyhtiöiden ohjauksen Sipilä kaappasi sattuneesta syystä itselleen, vaikka tuo tärkeä toiminta joutui tällä tavalla itse asiassa hallituskumppaneiltakin pimentoon.

Kenties Sipilän taktiikkaan kuului myös jättää hallitus ilman juridiikan pätevyyttä. Oikeusasioita hoidetaan – jos ehditään – vain työministerin pöydän kulmalta. Hallituksen toimien laillisuutta valvova oikeusasiamies on työnnetty äänettömäksi yhtiömieheksi jonnekin oven suuhun, useimmiten oven ulkopuolelle. Niinpä hallituksen ohjelmaa ajettaessa laillisuusnäkökohdat on jatkuvasti sivuutettu ”turhana jarrutteluna”.

Talouspolitiikassa Sipilä on yhdessä hengenheimolaisensa Anne Bernerin kanssa ajanut reippaasti Kokoomuksen ohi oikealta. Niinpä valtakunnan syrjäytyneitä edustava Perussuomalaiset päätti antaa valtiovarainministerin paikan Kokoomukselle. Timo Soini on tyytynyt matkustelemaan ulkoministerinä ykkösluokassa ympäri maailmaa. Pääsiväthän persut sentään hallitukseen.

Pääministerin paikalta pronssipallille tuupattu Kokoomuksen Alexander Stubb joutui kiirastuleen marraskuussa 2015, kun päätettiin sote-uudistuksen suuntaviivoista. Hänet pakotettiin taipumaan Sipilän maakuntamalliin, jota kaikki asiantuntijat pitävät järjettömänä. Jos Stubb ei olisi taipunut, hänen tilalleen hallitukseen olisi nostettu demarien Antti Rinne. Stubb ei koskaan toipunut tuosta nöyryytyksestä vaan poistui ennen pitkää takavasemmalle.

Kaiken tämän tehtyään Juha Sipilä tuntee olevansa kaikenlaisen kritiikin ulkopuolella ”isootteleva pohojalaanen”. Oman puolueen kokeneempi väki on heitetty syrjään ikärasismin avulla. Hallitukseen ei ole hyväksytty 1950- eikä varsinkaan 1940-luvulla syntyneitä. Paavo Väyrysen on annettu rauhassa leikkiä oman Kansalaispuolueensa kanssa. Mauri Pekkariselle on järjestetty lohdutuspalkintona eduskunnan varapuhemiehen paikka. Matti Vanhasesta tehtiin ennen aikojaan presidenttiehdokas.

Nyt sitten Sipilä kuvittelee voivansa hallita kuin joku erdogan vaientamalla oikeuslaitoksen ja journalistit. Mutta näin ei voi jatkua, Juha Sipilä. On korkea aika läpivalaista pääministerin taloudelliset sidonnaisuudet ja hyvä-veli-verkostot. Muuten tulee ennen pitkää noutaja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miksi pääministerin pitää nöyristellä? Jos ei meno miellytä kansaa voi homman antaa muiden hoidettavaksi.

Kyllä siinä virassa suhteellinen rehellisyys riittää ja puhuu niin totta kuin osaa.

Ei pääministerin varakkuus saa olla esteenä viranhoitoon. Jyrki Katainen tuli kalliiksi asuntolainoineen ja piti väkisin hallitusta koossa, kunnes karkasi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jyrki Katainen? Siksikö nyt vastavuoroisteti Kepulainen saa sooloilla?
Vuorotellen.

IL Vation I-juristi jyrähti eduskuntakokemuksen rintaäänellä ,pääministerin
Jääviydestä.
Luultavasti ex-oikeusministeri/lakiovaliokunnassa istunut tietää mitä pykälät kertoo.Itsehän eduskunta lait niistä on tehnyt.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja-Liisa Kalkela, #2.
Sipilä kyllä sooloilee paljon enemmän kuin Katainen, joka yritti tasapainotella mahdottoman hallituskokoonpanonsa vetäjänä.

Oikeuvalvontaa tarvitaan ministeristössä. Oikeuslaitos ei saa olla hallituksen käsikassara.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #5

Kyllä. Mutta Kataisen sooloilut on kyllä liioiteltuja.
Sooloilusta useammasta oli päättänyt jo Vanhasen hallitus useammankin lakialoituksen.Kuten yhteisövero alen ja osinkoverouudistuksen jo-09.
Koulu ym. uudistukset kuului EU/Vanhasen julkisenpuolen säästöihin ,samoin kuntauudistus.
Kataisen "livistäminenkin" oli pötypuhetta.Meni Rehnin tilalle kun edm.tuli tänne -15 vaaleja varten.
Paikka kun EU oli Suomella ,Katainen meni tilalle.

Mahdottoman ? Kyllä Kataisen hallitus listattiin 4 parhaaksi,Lipposen I-II tilan,Ahon III ja Holkeri/Vanhasen V tilan jälkeen.
HS /Politiikan asiantuntijoiden mukaan.

-Kataisessa oli vielä se kok "Suomisen" henki mukana ,kansakin sai jotain.Perusturvan noston -94 leikkausten jälkeen ensimmäisen kerran.

Oikeusvalvonta kuten Vanhasen/nuorisosäätiö tapauksessa.Sai puhtaat paperit.
Ei Korppi ,Korpin silmää nokia.

JK. en ole kok fani.
Mutta kyllä Sipilän puuhasteluille häviää jopa koplaaja Juhantalokin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Marja-Liisa kalkela, #7.
Kommentissa puhutaan paljon Kataisesta ym. Katainen oli todellakin eräänlainen fakiiri, kun pystyi pitämään koossa "sekametelisoppahallituksensa". Hallitu sai jotain aikaankin, tosin kovin vähän tavoitteistaan.

Sipilän puuhasteluissa on todellakin paljon yhteistä Juhantalon lurjustelujen kanssa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Joku viisas on sanonut, että ihmiset jotka eivät juo alkoholia, heissä on joku muu ja paljon pahempi vika.

Ministeri Juha Rehulan kitalaki tuntuu olevan myös kuiva, kun ei meinaa sana kulkea.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Ei kansalle niin kallista hallitusta olisi tehty ilman Kataisen asuntolainoja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #1.
Olen täsmälleen samaa mieltä. Jos pääministerin tyyli ei miellytä, hänet on syytä vaihtaa. Pääministerin ei siis kannata isotella loputtomiin - eikä muiden nöyristellä.

"Suhteellinen rehellisyys" voi riittää, kun hoidetaan yksityisiä bisneksiä. Valtakunnan talousasioita hoidettaessa se ei kerta kaikkiaan riitä.

Siispä Sipilän on paljastettava kaikki sidonnaisuutensa - samalla tavalla kuin Trumpin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei miellytä ketä? Kuka vaihtaa? Ja mitä sidonnaisuuksi VIELÄ pitäisi paljastaa?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Kari Haapakangas, #11.
Olisi paljastettava, mitä kaikkea niissä vakuutuskuorissa on. Olisi myös selvitettävä, onko pääministerin lainkaan sopivaa käyttää tuollaisia kuoria.

Olisi myös selvitettävä täysin läpinäkyvästi lähipiirin omistukset ja sidonnaisuudet. Sitä taustaa vasten olisi selvitettävä, onko pääministerin lainkaan sopivaa toimia valtionyhtiöiden valvojana.

Jne.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #19

On paljastettu jo. Iltasanomat taisi tehdä oikein jutun asiasta. Nuuskaa ja olutta siellä kuulemma ainakin oli. Ihan julkista tietoa pankin sivuilta.

Vai oletko sinäkin niitä uteliaita, jotka haluavat enemminkin tietää kuinka paljon?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #11

Suomessa pääministerin vaihtaa eduskunta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pitää ymmärtää ettei mahdottomia voi vaatia henkilöltä jonka poliittinenkokemus yhteiskunnallisena päättäjänä rajoittuu vajaaseen valtuustokauteen Kempeleen kunnanvaltuustossa, tosin vastuun joutuvat kantamaan kaikki kansalaiset.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Aimo Remes, #14.
Koska pääministerin poliittinen kokemus on kovin ohut, hänen olisi kuunneltava neuvonantajia ja alistuttava oikeusoppineiden valvontaan. Silloin säästyisi pahimmilta tyhmyyksiltä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sipilä oli ehtinyt toimia kokonaisen kauden kansanedustajan ennen pääministerin tointa. Se oli jo helkutin paljon enemmän kuin Stubbin hallituksen valtiovarainministerillä, jonka kokemus rajoittui muiden rahojen varsin vapaaseen käyttöön.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #37

Kari Haapakangas, #37.
Vaikka Sipilä olikin jo saanut eduskuntakokemusta, hänelle oli jäänyt liikemies-rooli päälle liiaksi. Hän luulee, että nämä roolit voitaisiin yhdistää, että valtiontaloutta voitaisiin hoitaa samalla tavalla ja samaan aikaan kuin omaa taloutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Valtionyhtiöiden ohjauksen Sipilä kaappasi sattuneesta syystä itselleen..."

Yleensä tuo omistajaohjaus ei tahdo kelvata sen kummemmin puolueille tai yksittäisille ministreille ( karttavat pystä kuin ruttoa ), joten Sipilä kai tässä tapauksessa sitten uhrasi itsensä tunkiolle.

Pitäisin pienenä ihmeenä, jos Sipilä ei jossakin vaiheessa totea tunkin kuuluvan muille, kyllästyttyään lopulta asemansa tuomaan julkisuuteen. Mikäli nyt istuu vaaliakuden loppuun, kyseessä on sitten todellinen pohjalainen tahtoihminen. Seuraavien vaalien jälkeen Sipilällä lienee parempaakin tehtävää, kuin politikointi ympäristössä, jossa ei haluta koskaan muuttaa yhtään mitään - vasinkaan saamapuolella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lauri Kiiski, #4.
Sipilälle omistajaohjaus sopi aivan erinomaisesti - sattuneesta syystä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikäli istuu loppuun. Eikä trvitse edes istua loppuun .Kun on jo ehtinyt lait tehdä,poistanut veroja hyvävelikavereilta. Ne tuli jäädäkseen.Ei niitä enää ykskään porvaripuolue Sipilän jälkeen tule poistamaan.

Kelamaksun poistokin 1,2 Mrd/v piti olla väliaikainen ,Lehman-laman -08 takia.
Sulavasti se on jatkunut jo 6vuotta.6X1,2 mrd= on kirstusta pois jo 7,2 Mrd.
(Panama-tileillä?)
Työpaikkoja ei niillä kyllä syntynyt,eikä investointejakaan -10-16

Urpilainen poisti veroja 90 000e verovapaudesta-12 pudotti sen 65 000e
Ns.solidaarisuusvero lamatalkoisiin .
Nosti Sipilä ensitöikseen heti-15 rajan 75 000e/v verovapaata.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja-Liisa Kalkela, #9.
Hyviä huomioita. Paljon omia hyödyttäviä päätöksiä on jo tehty, vaikka ministeritaival katkeaisi kesken kaiken.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Todellakin yrittämällä vaientaa oikeuslaitoksen ja journalistit. Tätähän kansa toivoi, vahvaa johtajaa, joka lukee kansalle omat lakinsa. Tähänhän se on johtanut. Yhden ässän taholta harjoitettu "sirkushuvi", joka ei tosin ole enää tänä päivänä paljoa naurattanut pienituloisia palkollisia ja muita syrjäytettyjä.
Aika näyttää pystyykö Sipilä kukistamaan sana-armeijan journalistin kynällä käymän sodan?
Uskon, että Sipilä, Berner ja Soini häipyvät kartalta viimeistään vaalikauden loputtua. Saattavat häipyä jo aiemmin jos Soini puolueineen panee kiviä hallitusrattaisiin kaataen koko roskan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Teuvo Valkonen, #8.
Tässä kommentissa on kuvailtuna monia niitä uhkakuvia, joihin Sipilä joutuu tutustumaan, ellei nöyrry ja ota lusikkaa käteen kauniisti oikealla tavalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mites se noutaja sitten tulee?

Ei tule mitään noutajaa, ihan turhaa höpötystä, oikeuskanselrilta tulee maksimissaan lievä moite, siinäkö se ''noutaja'' sitten on.

Soininvaaralla sentään on järki päässä.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005044609.html

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Viheriäiset kärkkyy hallituspaikkaa Kepulaisten Tuulivoimala-Bioenergiatukien jakajaksi.

Ennustelevat PS tekevän "vasurit" huonojen galluppejen takia, saadakseen kuntavaalehin enemmän kannatusta .

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja-Liisa Kaikela, #12.
Tuntuisi oudolta, jos vasemmistopuolue Vihreät kärkkyisi paikkaa näin oikeistolaisesta hallituksesta. Mutta eihän poliittisista pelureista koskaan tiedä.

Persut ilmeisesti yrittävät hankkia kannatustaan takaisin Halla-ahon avutuksella. Mutta suostuuko Soini luopumaan loistomatkoistaan maailman mantereilla hienoissa hotelleissa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #22

Vasemmisto vihreät? Menitkö sinäkin Vihreiden oppositiopolitikoinnista vipuun ?
Vihreet on yhtä paljon vasureita kuin Ps on "työväenpuolue" tai Kokoomus rukkasineen.

Vihreet on poraripuolue/Vanhasen porvarihallituksesta-07-11

IL Vahvaan porvariakseliin tarvitaan kepun ja kok lisäksi joko Persut tai vihreät"
-15 hallitusneuvottelut

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #24

Marja-Liisa Kalkela, #24.
Kyllä Vihreät on selvä vasemmistopuolue, joka Suomessa kilpailee paljolta samoista kannattajista kuin Vasemmistoliitto. Ruotsi kulkee muutamaa vuotta Suomen edelleä. Siellä Vihreät ovat demarien johtaman vasemmistoblokin vakiojäsen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Jospa Halla-aholle riittää puheenjohtajanpaikka ja Soini voi jatkaa ministerinä, sillä puolueensääntöjen muuttaminen demokraattisekseksi ja lainan irtisanominen säätiöltä ovat tärkeimmät tehtävät uudellepuheenjohtajalle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #28

Aimo Remes, #28.
Tietenkin Halla-aho voi olla PS:n puheenjohtaja ja Soini ministeri. Vaalien lähestyessä melkein kaikki on mahdollista. Kysymys on myös siitä, mitä kaikkea Soini sietää pääministerin suunnalta. Paljon hän kyllä näyttää sietävän. On niin kiva istua mustan auton takapenkillä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #10.
Jos oikeuskansleri osoittautuu löpersöksi ja/tai "hyväksi veljeksi", arvelisin, että hallituskumppanien kärsivällisyys ylittyy jossakin vaiheessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eiköhän sentään luoteta oikeuskanslerin päätöksiin ja Suomen lakiin.

Vai on sulla joku toinen tapa selvittää asiat?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #23

Petteri Ritala, #23.
Totta kai luotan oikeuskansleriin ja Suomen lakiin - kunnes toisin todetaan.
Luotan myös siihen, että hallituskumppaneiden pitkä pinna alkaa katkeilla, ellei edistystä tapahtdu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #25

Ennen lampaat lentää, kuin hallitus kaatuu tällaiseen asiaan. Hallitus ei edes kaatunut Jäättenmäen tapaukseen, ja nyt ollaan valovuosien päässä siitä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #10.
Soininvaara on sitä mieltä, ettei pääministerin vienninedistämismatkassa ja hänen lastensa osittain omistaman yhtiön sopimuksessa ole mitään merkillistä. Tuntuu kuitenkin jonkin verran sopimattomalta, että valtionyhtiöiden asioista vastaava pääministeri oli Fortumin avulla pelastanut tuon yhtiön uhkaavalta konkurssilta.

Vika on yksinkertaisesti siinä, että pääministerin ei tunnu sopivalta vastata valtionyhtiöiden toiminnasta. Siitä syntyy jatkuvia epäilyjä varsinkin, jos pääministerin lähipiiri on aktiivisesti mukana liiketoiminnassa. Se ei yksinkertaisesti tunnu hyvältä. Ja jos se ei tunnu hyvältä, se ei ole hyvä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Hieman faktaa peliin, vaikka se näin valemedian aikakaudella ei olekaan suosiossa. Mistä tiedät, että PÄÄMINISTERI pelasti yhtiön?

Valtion omistajaohjaus ei todellakaan tarkoita mikromanagerointia. Se on yhtiön toimivan johdon tehtäviä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #38

Kari Haapakangas, #38.
En todellakaan tiedä kaikkia yksityiskohtia. Siksi pääministerin olisikin ne paljastettava. Muuten näyttää pahalta. Parempi olisi, jos liikemies-pääministeri ei häärisi valtionyhtiöiden valvonnassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #10.
Soininvaara on sitä mieltä, ettei pääministerin vienninedistämismatkassa ja hänen lastensa osittain omistaman yhtiön sopimuksessa ole mitään merkillistä. Tuntuu kuitenkin jonkin verran sopimattomalta, että valtionyhtiöiden asioista vastaava pääministeri oli Fortumin avulla pelastanut tuon yhtiön uhkaavalta konkurssilta.

Vika on yksinkertaisesti siinä, että pääministerin ei tunnu sopivalta vastata valtionyhtiöiden toiminnasta. Siitä syntyy jatkuvia epäilyjä varsinkin, jos pääministerin lähipiiri on aktiivisesti mukana liiketoiminnassa. Se ei yksinkertaisesti tunnu hyvältä. Ja jos se ei tunnu hyvältä, se ei ole hyvä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #27.
Hallitus ei tosiaan kaatunut Jäätteenmäen tapaukseen - mutta pääministeri vaihtui. Niin voi nytkin käydä, jos Sipilä antaa kohujen jatkua eikä nöyrry antamaan lisää ja yksityiskohtaisempaa tietoa omista ja lähipiirinsä sitoumuksista. Pääministerin pitää ymmärtää, että hänen toimintansa ei nykyisellään näytä hyvältä. Ja politiikassa asiat ovat sitä miltä ne näyttävät.

Kannattaa myös muistaa, että pääministeri Matti Vanhanen joutui pitkäaikaiseen median höykytykseen - ja joutui eroamaan. Oli liian monta erilaista kohua, joiden yhteisvaikutus kävi liian raskaaksi kantaa.

Vaula Ala-Nisula

Professori Pekka Himasen ja hänen kansainvälisen tutkijaryhmänsä kohuttu Kestävän kasvun malli -raportti julkaistiin vihdoin. IS kävi kilpailuttamatta jätetyn 700 000 euron hintaisen, melko koukeroisen kohututkimuksen läpi.Onko tästä ollut Suomelle hyötyä ?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti 14.1. Ylen haastattelussa kantaa Sipilän taloudellisiin sitoumuksiin:
Presidentti kommentoi Ykkösaamussa myös Sipilään liitettyjä jääviyskysymyksiä. Niinistön mukaan pääministeri ei ehkä ollut miettinyt loppuun asti omaisuutensa järjestelyjä.
– Olen tätä vähän miettinyt ja minusta tuntuu että pääministeri Sipilä silloin, kun hän luopui kaikesta henkilökohtaisesta osuudestaan varmasti tunsi tehneensä paljon, ja olevansa ikään kuin vapailla vesillä. Sitten nämä lasten kautta omistukset ja muut, ne pitäisi kuitenkin ottaa totta kai myöskin huomioon.
– Uskon että asiasta käyty keskustelu on kyllä valistanut häntä, ja monia muitakin. Jatkossa hän tulee varmasti olemaan hyvin varovainen, pohti Niinistö.

Olen täydellisesti samaa mieltä kuin tasavallan presidentti. Juuri tätä näkemystä olen yrittänyt esittää tässä blogissani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset