TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Trumpin puhe pani maailmankirjat sekaisin

# Perjantaipäivän 20.1.2017 ilman muuta suurin uutistapahtuma oli presidentinvaihdos Atlantin takana Washingtonin kaupungissa. Harvoin on muutos ollut niin dramaattinen kuin tällä kertaa. Yhdysvaltain ensimmäinen tummaihoinen valtionpäämies, nuorekas, sivistynyt ja sympaattinen Barack Obama luovutti maailman mahtavimman maan vallan kammarit rikkaalle, äksylle ja arvaamattomalle ukolle Donald Trumpille.

   Kolmannes amerikkalaisista oli jostain syystä halunnut tällaista muutosta, toinen hieman suurempi kolmannes olisi mieluummin valinnut sivistyneen naisen Hillary Clintonin. Kolmas kolmannes jenkeistä ei ollut äänestänyt lainkaan.

   Nyt kuunneltiin huolestuneesti, mitä tämä Trump sanoisi tervetuliaisiksi Amerikan kansalle ja koko maailmalle. Tuota tilaisuutta seurattiin suorana tv-lähetyksenä kaikkialla maailmassa. Suomessakin aiheelle annettiin tv-tilaa monta tuntia. Ja niinhän pitikin.

   Olimme näinä päivinä tutustuneet Trumpin yllättäviin mielipiteisiin hänen twitter-viestiensä välityksellä. Nyt odotimme valtiomiehen punnittua puhetta, mutta saimmekin äreän ukon purkauksia.

   Trump julisti heti alkuun, että nyt valta siirtyy Washingtonista kansalle. Kaikki kuulemma muuttuu paremmaksi. Presidentti ei hyväksy köyhyyttä, työttömyyttä, tyhjiä tehtaita. Siinä viestissä ei ole mitään vikaa, kunhan vain Trump olisi kertonut, miten tuo surkeus voitettaisiin.

   On sinänsä yllättävää, että noin puhui monimiljardööri, joka tiettävästi haluaa alentaa veroja ja karsia Yhdysvaltain jo nyt perin niukkoja sosiaalitukia. On pakko pelätä, että Trump puhuu pelkkää populistista propagandaa.

   Maailmankirjat menevät kokonaan uusiksi, kun Trump haluaa sulkea rajat ja lopettaa vapaakaupan. Ja vielä muutamia viikkoja sitten EU:n vasemmisto pelkäsi tekeillä ollutta vapaakauppasopimusta USA:n kanssa. Nyt EU:n vasemmisto sai Trumpista yllättäen tukijan.

   Yhtä paradoksaalista on, että Trump saattaa luopua Venäjä-pakotteista, joita juuri Euroopan demokraattiset ja vasemmistolaiset piirit ovat pitäneet tärkeänä keinona Kremlin imperialistista harvainvaltaa ja Krimin anastusta vastaan protestoitaessa.

   Sanalla sanoen maailmankirjat ovat täysin sekaisin. Emme ole enää varmoja siitäkään, haluaako USA puolustaa Eurooppaa idän uhkaa vastaan. Tämä huoli painaa myös suomalaisia.  Jossakin välissä Trump kyllä totesi, että ihmisveri on punaista ihonväristä riippumatta. Mutta mitä Trump halusi sillä kertoa?

   Epävarmuus siis ei ainakaan vähentynyt Trumpin puhetta kuunnellessa. Totta puhuen se vain syveni.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Voin hiukan avata blogistin esittämiä huolia ja kysymyksiä. Trump aikoo puuttua köyhyyteen ja tyhjiin tehtaisiin mm. seuraavilla toimenpiteillä:
- Yhdysvaltalaiset yritykset, jotka aikovat rakentaa tehtaitaan halvan työvoiman maihin ja tuoda tuotteitaan USA:han joutuvat maksamaan 35% tullin. Monet yritykset ovat jo muuttaneet suunnitelmiaan ja ovat ilmoittaneet perustavansa uudet tuotantolaitoksensa USA:han. Samoin useat liikeketjut ovat ilmoittaneet palkkaavansa lisää työvoimaa. Lisäksi jotkut Aasialaiset yritykset ovat jo ilmoittaneet investoivansa USA:han, esim maailman suurin verkkokauppa Ali Baba on luvannut avata liiketoimintamahdollisuuksia Amerikkalaisille pienyrityksille. Ennen virkaanastumistaan Trumpin puheet ovat luoneet potentiaalisesti n. miljoona uutta työpaikkaa Amerikkaan. Aika näyttää miten ne realisoituvat.
- Trump aikoo laskea verotusta kautta linjan, niin tulo- kuin yritysverotusta. Tämä auttaa yrityksiä luomaan uusia työpaikkoja ja lisäksi ihmisillä jää enemmän rahaa kulutukseen, joka puolestaan stimuloi taloutta.
- Uusia työpaikkoja luodaan myös parantamalla pahasti rappeutunutta infraa.
- Köyhyyteen Trump aikoo myös puuttua parantamalla köyhien kaupunkiosien olosuhteita. Ajatuksena on kaiketi parantaa ihan fyysisesti asuinolosuhteita, siistiä ko alueet ja houkutella yritykset ja työantajat takaisin alueille.
- Uusia työpaikkoja luodaan lisäksi kannustamalla ihmisiä suosimaan Amerikkalaisia tuotteita ja palveluja.
- Uusi hallinto kumosi jo ensimmäisenä päivänä nk. Obama Caren, joka on osoittautunut todella kalliiksi tavaksi huolehtia terveydenhoidosta. Uusi korvaava järjestelmä esitellään lähiaikoina.
- Trump irtaantui jo Pariisin ilmastosopimuksesta, eli siinäkin säästynee satoja miljoonia amerikkalaisten rahoja.

Presidentti Trump on ollut virassaan vasta yhden päivän, joten hiukan aikaa täytyy antaa uudelle hallinnolle pistää suunnitelmat käytäntöön.

Mitä tulee Venäjän pakotteiden purkamiseen, niin se auttaisi Suomen taloutta, koska voimme taas tehdä Venäjän kanssa kauppaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kalle Erkkilä, #1.
Näet Trumpin suunnitelmat kovin positiivisessa valossa. Kunpa voisin olla yhtä optimistinen. Joka tapauksessa Trumpin linja on täsmälleen päinvastainen kuin EU:n, joka perustuu vapaakauppaan ja sen tuomiin etuihin.

Erityisesti haluaisin nähdä, miten Trump aikoo hoitaa syrjäytyneiden elämän ja parantaa Yhdysvaltain kaupunkien segregaation tuottamat vammat.

Kalle Erkkilä

En käyttäisi sanaa "positiivinen", mutta ymmärrän Trumpin ajattelutavan. Tuomalla työpaikat takaisin amerikkaan auttaa se osaltaan mm. syrjäytyneitä, koska työn tekeminen yleensä parantaa elämän laatua niin taloudellisesti kuin sosiaalisesti.

Jos Trump onnistuu vaurastuttamaan amerikkaa, varsinkin köyhdytettyä keskiluokkaa, niin se heijastuu ajan mittaan kaikkiin yhteiskuntaluokkiin.

Osa yhdysvaltalaisista kaupungeista, erityisesti rannikkojen liberaalit kaupungit, vastustavat konservatiivista politiikkaa, joten segregaation vähentäminen ei ole ainoastaan Trumpin asia, vaan kaupungit ja osavaltiot kantavat osan vastuusta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Miten ihmeessä. Puhehan selvensi sen, että mitään varsinaista linjaa ei ole suunniteltuna.

Joten Euroopan puolella johtopäätös on juuri se, minkä Merkel teki heti. Euroopan on pärjättävä omillaan. Johtopäätös, joka olisi pitänyt tehdä jo kymmeniä vuosia sitten.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juho Joensuu, #2.
Euroopan on todellakin otettava oma ja yhtenäinen linja Merkelin johdolla. Pahinta olisi EU-palikkalinnan hajoaminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokohan sitä muuria rakennetaan? Trump lupasi vielä tämän viikon alussa, että rakentaminen aloitetaan ensimmäisenä virkapäivänä.

Kalle Erkkilä

Veikkaan, että maanantaina alkaa rakennustyöt :) Meksikon viennistä 80% suuntautuu USA:han, joten Meksikolle tulee halvemmaksi kustantaa Trumpin muuri ja säilyttää kauppasopimukset, kuin lopettaa vienti rajan yli. Trump on sanonut, että hän ei ala odottelemaan 1-2 vuotta muurin rakentamisessa, eli sitä aikaa minkä hän odottaa muurin kustannusneuvottelujen Meksikon kanssa kestävän.

Toki Meksikolaiset pääsevät edelleen USA:han esim töihin, mutta vain laillisesti, ei laittomasti niin kuin nyt.
Tämä taas merkitsee sitä, että laittomat siirtolaiset ei polje Amerikkalaisten palkkoja. Ja meksikolaiset duunarit saavat USA:ssa parempaa liksaa.

Meksikon presidentti on menossa ensi maanantaina tapaamaan Trumpin neuvonantajia. Myös Meksikon valtuuskunta tapaa ensiviikolla Trumpin hallintoa. Muuri-asia on varmaankin esillä.

Suomessakin esiintyy palkkojen polkemista, kun esim puolalaiset työläiset tyytyvät pienempään palkkaan kuin suomalaiset duunarit. Suomalaisille on siis tarjolla vähemmän hommia ja ovat sen vuoksi työttöminä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kalle Erkkilä

Tuosta Meksikon 80 % viennistä Yhdysvaltoihin valtaosa on amerikkalaisten omistamien yritysten vientiä ?

Kaikki ei ole aina miltä se näyttää!

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #8

Juu, voi olla, mutta jos ne yritykset palaa takaisin USA:han (tai anakin osa), niin silloin ei viedä paljon yhtään mitään ja aika moni meksikolainen jää ilman töitä. Eli lähtötilanne on käytännössä sama.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #10

Kalle Erkkilä

Yritys hyvä, mutta helposti se ei tule onnistumaan. Amerikkalaisilla yrityksillä on palkattua jengiä Meksikossa n. miljoona ihmistä. Pääasiallinen työ on kokoonpanotyötä. Siis työtä joka ei vaadi koulutsta eikä lukutaitoa. Minimipalkka on alle dollarin.

Yhdysvalloissa minimipalkka on 7,50 dollaria tunti. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kun tehtaat alkavat siirtää miljardien investointeja takaisin Yhdysvaltoihin ja rakentaa sinne uusia tehtaita ja Trump on jo luultavasti neljän vuoden päästä muissa hommissa..

Trump on liikemies ja tietää, että tehtävä on taloudellinen katastrofi eikä hän myöskään ole diktaattori joka voi näitä määräyksiä jaella. Kyllä kaverit Wall Streetillä viimekädessä sanelee Trumpille suunnan, kun yritysten pörssikurssit alkavat romahdella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kalle Erkkilä, #5.
Tuosta Trumpin ehdottamasta muurista Meksikon rajalle on puhuttu paljon. Minusta se on parasta antia Trumpin työkalupakista. Muuri todellakin estäisi meksikolaisten paperittomien hväksikäytön USA:n työmarkkinoilla, mikä samalla parantaisi amerikkalaisten työntekijöiden palkkoja ja työehtoja.

Muuri myös panisi pisteen meksikolaisten huumebisnesgangserismille USA;ssa. Huumemafiajengien välisissä taisteluissa on Meksikossa kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Palkkaneuvottelut meksikolaisten työläisten kanssa ovat vielä kesken...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juho Joensuu, #6.
Trump haluaa ilmeisesti meksikolaiset työläiset ulos maasta ennen kuin aletaan vaatia palkkaneuvotteluja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #3.
Tuskinpa Trump voi perääntyä tästä tavoitteesta, jonka hän on maininnut monta kertaa. Muuria voidaan rakentaa paitsi sementillä myös säännöksiä tiukentamalla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Minusta tasan päinvastoin, eli epävarmuus ja tarkoitukseton vellominen loppuu tähän ainakin jenkkien osalta.

Suomessa on vaihdettava koko poliittinen johto vastaamaan syntynyttä tilannetta. Tämä avaa meille poikkeuksellisen hyvät näkymät, edellyttäen, että toimitaan määrätietoisesti niiden toteutumiseksi.

Itse pidän kovasta ja reilusta enemmän kuin pehmeästä ja epäreilusta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Isosaari, #4.
Mielenkiintoinen ehdotus. Siis Suomen koko poliittinen johto on vaihdettava. Mitenkähän se onnistuisi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Et siis pidä sairasvakuuksista köyhille?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen, #14.
Jos tämä kysymys on suunnattu minulle, niin ilman muuta kannatan sairausvakuutuksia köyhille. Vähävaraisten ja syrjäytyneiden tilanne on USA:n häpeätahra. Kunpa voisin uskoa siihen, että monimiljardööri Trump aikoo hoitaa asian kuntoon Yhdysvalloissa. Obama yritti, mutta homma jäi pahasti kesken.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Se oli suunnattu Timo Isosaarelle. Olen vähän hämmästynyt hänen kommentistaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

#14. Kysymys oli ilmeisesti minulle?

"Reilu" pitää sisällään lupauksen, että kaikista pidetään huolta ja mahdollisiin väliinputoajiin reagoidaan välittömästi.

Tuolla oletuksella Trump ainakin äänestettiin presidentiksi, eikä hänen persoonansa miellyttävyyden perusteella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #19

Reiluuteen ei kai kuulu että haluaa tehdä köyhien elämästä helvettiä. Sama kun persut jotka kehtaa puhua pienistä ihmisistä ja samalla peesaa kokoomuksen vero ja yksityistämispolitiikkaa kynällä. Yök.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #20

Sini Lappalainen, #20.
Olen paljolta samaa mieltä. Kyllä persut kuuluisivat vasemmistoblokkiin, jos he todella aikovat parantaa köyhien ja syrjäytyneiden tilannetta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Timo Isosaari, #19.
Näiden presidentinvaalien suuria paradokseja on se, että köyhät ja syrjäytyneet todellakin uskoivat monimiljardööri Trumpin lupauksiin. Nyt on lupausten lunastamisen aika. Jospa jaksaisimme uskoa, että Trump tuo parannuksen USA:n slummien tilanteeseen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Timo U., toteat Obamasta ja Clintonista, että edustavat sivistystä, mutta Trump on rikas, äksy, arvaamaton ukko. Ikämies hän on, mutta se ei liene pahe, ainakaan Yhdysvalloissa. Mies on sivistänyt itseään liiketoimilla ja saanut näkyvyyttä sitä kautta. Mitä taas tulee hänen tapaansa puhua, lienee koulusivistyneille myrkkyä.

No, aamulla kuulin Donnerin kommentointia Ylen Ykkösaamussa - hänen mielestään SOS -hallitus on perseestä. Sivistynyt mies ja käyttää 'rumaa' kieltä. Ei se sivistys tee ihmisestä parempaa - ehkä rajoittuneempaa, sanoisin. Sivistynyt Esko Ahokin nenä kippurassa vähätteli Donnerin lausumaa 'tuommoiseksi puheeksi'.

Aika näyttää, miten 'isä Trump' huolehtii kansastaan.

Puheessaan Trump toi esiin juuri niitä seikkoja, joiden uskoi olleen äänestäjiensä toiveissa. Hän toisti amerikkalaisuuden palauttamista juurilleen, mitä se sitten onkin. Hän toisti myös vallan siirtämistä kansalle, pois eliittien hoveista.

Perussuomalaiset myivät 'sielunsa' vallalle - tulokset näkyvät jo alhaisina kannatuslukuina.

Oliko kyse manipuloinnin mestarin, pääministeri Sipilän, houkutuksen lumosta, joka sokaisi viisaan Soininkin, vaiko uskosta, että näin toimittaessa, keskustan slogania imitoiden Suomi saadaan kuntoon.

Mielenkiintoista seurata joka tapauksessa. Voi olla, että mannerlaatat liikkuvat, mutta kaikkeen on sopeutuminen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mirjam Parant

Soinin veti hallitukseen ulkoministerin paikka. "Once in a liftime". Muusta viis.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ilkka Varsio, piti katsoa oikein, ketä edustat.

On mahdollista, että Timo Soini halusi ulkoministerin paikan. Kuten toteat -kerran elämässä - , mutta pieni huoli silti jää hengittelemään. Eikö Timotheus muka tiedostanut, että siirtymällä on hintansa niin puolueelle kuin itselleen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #26

Kysymys on kyllä myös siitä että kokoomus antoi pestin Soinille. Stubbhan olisi ollut esimerkillinen UM. Mutta kokoomus ei välittänyt.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #27

Sini Lappalainen, #27.
Ministerinpaikkojen jaeossa oli "nokkimisjärjestyksenä" vaalitulos. Sen perusteella Keskusta sai pääministerin paikan, ja PS:lle olisi kuulunut valtiovarainministeriö. Ulkoministeriö kuului "pronssimitalisteille" Kokoomukselle. Mutta Soini harkitsi asiaa ja otti mieluummin ulkoministeriön. Hän piti ilmeisesti sitä "kivampana" hommana. Pääsi eroon talouden arjesta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #26

Mirjami Parant, #26.
Timo Soini nimenomaan halusi ulkoministerin paikan. Vaalien kakkospuolueelle olisi kuulunut valtiovarainministeriö. Mutta Soini ymmärsi sen hankalaksi paikaksi, kun piti säästää ja leikata. Hän valitsi ulkoministerin homman, jossa saattoi matkustella ykkösluokassa aurinkoisissa maissa ja unohtaa kotimaan riesat - viis gallupeista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #25.
Noin minäkin asian näen. Sitäkin enemmän ihmettelen, että persut sietävät vuodesta vuoteen moista puheenjohtajaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mirjami Parant, #24
Sivistyksen määrää ei tietenkään voi mitata yksittäisten "rumien" sanojen paljoudella. Tärkeää on sanomisen sisältö. Hirveitäkin asioita voi sanoa "kauniilla" kielellä.

Perussuomalaiset ovat SOS-hallituksessa äänestäjiensä kannalta aivan väärässä seurassa. Siitä
kertovat myös gallupit. Ruotsissa sen "veljespuoluetta" on pidetty hallituspaitsiossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset