TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Australia-päivänä katse korruptoitumattomiin demokratioihin

  • Korruptiokartalla Suomi ja Australia ovat maailmanvalioita.
    Korruptiokartalla Suomi ja Australia ovat maailmanvalioita.

# Tässä matoisessa, tyrannien ja muutaman monimiljardöörin hallitsemassa, ökyilyn ja korruption mädättämässä maailmassa on sentään muutama jossakin määrin siedettävä valtio. Niitä voisi hiukan liioitellen nimittää jopa sivistyneiksi demokratioiksi. Voin tyytyväisenä kertoa, että Suomi on yksi näistä valtioista. Ne muut ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Kanada, Uusi-Seelanti – ja 26. tammikuuta kansallispäiväänsä viettävä Australia. Siinä ne kahdeksan maailman valiota ovat. Enempää en todellakaan keksi. Ehkä voisin harkita Hollantia ja Sveitsiä ynnä läntisen Euroopan EU-valtioita - jaa, en ehkä sentään vielä tältä istumalta.

Sivistyneet demokratiat ovat valtioita, joissa järjestetään rehellisiä vaaleja, joiden äänetkin lasketaan oikein. Näissä valtioissa vaaleissa vallan hankkineet hallitukset eivät voi kaapata oikeuslaitosta omaan käyttöönsä.  Näissä valtioissa raha ja vallankäyttö pidetään tiukasti erillään jääviyssäännöillä. Siitäpä syystä olen huolissani niin kauan kuin pääministeri Juha Sipilä ei ole läpivalaissut omia ja läheistensä sidonnaisuuksia.

 

Korruptiotilasto paljastaa armotta hyvät ja huonot valtiot

# Saksan Transparecy Internationalin suomalainen johtaja Anna-Maija Mertens sanoo Helsingin Sanomissa 26.1., että Sipilän venkoilujen vuoksi Suomella on vakava paikka miettiä suhdettaan korruptioon. Suomi voi helposti pudota maailman vähiten korruptoituneiden valtioiden palkintopallilta.

   Nämä vähiten korruptoituneet maat myös valtioita, joissa journalistit saavat vapaasti räksyttää ministerien jaloissa. Siitäpä syystä olen huolissani siitä, että pääministeri Sipilä on ryhtynyt paimentamaan parlamentaarisesti hallittua valtakunnallista yleisradioyhtiötä ja savustanut talosta ulos kaksi tutkivaa journalistia. Onneksi meillä on laatujournalismia harjoittava Suomen Kuvalehti, joka otti nuo rohkeat toimittajat palkkalistoilleen. Ja onneksi meillä on myös mm. Iltalehti, joka on pelkäämättömästi arvostellut pääministeririn hoipertelua luvallisuuden väärällä puolella.

 

Aarnio-tapaus mittaa Suomen korruptiota

# Joku voi kysyä, miten maailmanvaliossa oikeusvaltiossa Suomessa voi sattua poliisilaitoksessa Aarnio-tapaus. Vastauksena on se, että Suomen kaltaisessa oikeuksvaltiossa Aarnion toimet joutuivat onneksi suurennuslasin alle. Korruptoituneissa valtioissa vastaavanlaisia tapauksia on vaikka miten paljon, mutta niistä ei uskalleta eikä ole tapana puhua. Muuten mafiat tulevat kimppuun.

   Niinpä Aarnion tapauksesta huolimatta tai oikeastaan Aarnion tapauksen ansiosta Suomi on säilyttänyt asemansa maailman vähiten korruptoituneiden valtioiden palkintopallilla pronssisijalla. Kultamitalin sai Tanska ja hopean Uusi-Seelanti. Australia on sijalla 13. Mutta se ei ole huono sijoitus, sillä sen takana on 163 enemmän tai vähemmän läpimätää valtiota.

 

Australia esillä Suomessa

# Australia oli viimeksi edukseen esillä Helsingin Matkamessuilla, jonne Suomi-Australia -yhdistyten Liitto oli rakentanut Australian tuella hienon osaston. Australia-päivänä 26.1. Finland-Australia Business Council järjestää oman tilaisuutensa. Australia hoitaa Suomen asioita suurlähetystöstään Tukholmasta.

   Kolme vuotta Australiassa asuneena ja yli neljännesvuosisadan Australian maahanmuuttajaradiota SBS:ää ja suomenkielisiä lehtiä (tällä hetkellä Suomi Newspaper) avustaneena osallistun hengessäni juhlimaan Australia-päivänä maailmanvaliovaltiota, josta Suomen kannattaisi ottaa oppia monella tavalla.

Kuva: Korruptiokartalla Suomi ja Australia ovat maailmanvalioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mitä vielä haluaisit tietää pääministerin sidonnaisuuksista? Kertomatta kun taitaa olla enää pankkitilin saldo.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #1.
1. Vakuutuskuori ei sovi pääministerin rooliin, koska sen sisältöä ei pysty valvomaan.
2. Pääministerin rooliin ei sovi myöskään valtionyhtiöiden ohjaus - ei varsinkaan, koska hänen lähipiirillään on noiden yhtiöiden liepeillä bisnespyrkimyksiä.
3. Pääministerin ei sovi puuttua Ylen tutkivien journalistien toimintaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

1. Kenen sitä pitäisi valvoa? Tietääkseni vakuutuskuorien sisältö on aivan julkista tietoa. Käy vain kysymässä pankista! Ei Sipilä itse sen sisältöä säädä.

2. Miksei sovi? Jälleen kerran, valtion omistajaohjaus ei tarkoita yritysten mikromanagerointia. Sitä varten on toimiva johto.

3. Toimittajien kanssahan ei kannata tapella. Paitsi ehkä Trumpin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Kari Haapakangas, #3.
1. Vakuutuskuorien sisältö on tosiaan julkista tietoa. Mutta pääministerin lobbarit voivat kaiken aikaa vaihdella kuoressa olevia arvopapereita. Tuota toimintaa kukaan ei voi kunnolla valvoa. Siispä pääministerin sijoituksista ei milloinkaan voida saada täysin ajantasaista tietoa. Siksi vakuutuskuori ei käy pääministerin välineeksi. Tavalliselle kansalaiselle se kyllä käy nykylakien perusteella.
2. Valtionyhtiöillä on todellakin toimiva johto. Mutta kun toimintaa valvoo ja ohjailee pääministeri, toimiva johto joutuu riippuvaiseksi pääministeristä. Siksi tällainen tilanne ei sovi - varsinkin, koska pääministerin lähipiiri harjoittaa bisneksiä.
3. Toimittajien kanssa ei tosiaankaan kannata tapella. Sen Sipilä juuri unohti puuttumalla Ylen toimintaan. Tuollainen menettely käy vain diktatuurimaissa, jollaiseksi Suomea ei toivottavasti olla tekemässä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #4

Ymmärtäisin ehkä huolesi, jos kyseessä olisivat tavanomaiset osake- tai rahastosijoitukset, joita sijoittaja voisi mielinmäärin vaihdella. Nämä kuitenkin ovat vakuutuskuoren sisällä, jossa kaupan hoitaa pankin salkunhoitaja. Lainaus Iltasanomien jutusta:

"Sipilän rahastosijoituksia ovat yritysten joukkolainoja sisältävä Nordea Corporate Bond I Kasvu, valtion joukkolainoja sisältävä Euro-obligaatio A Kasvu ja kasvuyrityksiksi arvioitujen yhtiöiden osakkeita ja arvopapereita sisältävä Nordea Pohjoismaat Kasvu.

Paasin mukaan nämä ovat useiden sijoittajien suosimia hyvin tyypillisiä rahastoja, joiden sisältöön sijoittaja ei voi vaikuttaa."
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000500475...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Kari Haapakangas, #7.
Sijoituksia siis hoitelee pankin salkunhoitaja. Hän toimii tietenkin Sipilän etujen ajajana. Rahastoissa on yrityksiä, joiden tulokseen pääministerillä on mahdollisuus vaikuttaa. Tämä tekee pääministerin vakuutuskuoren ongelmalliseksi. Ja jos pääministerin osalta jokin näyttää ongelmalliselta, hänen olisi jääviyssääntöjen vuoksi pysyttävä sen ulkopuolella. Päämnisterillä on eri säännöt kuin tavallisilla kansalaisilla. Pääministeri hoitaa koko kansan taloutta, tavalliset kansalaiset vain omaansa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #8

Mihin ihmeeseen pääministeri sitten voisi sijoittaa varansa, jos Nordean salkunhoitajastakin tulee eturistiriita?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Kari Haapakangas, #9.
Pääministeri voi sijoittaa varansa mihin tahansa, missä ne ovat yksiselitteisesti nähtävissä ja tunnistettavissa. Kysymys ei ole siitä, etteikö pääministeri saisi omistaa eikä sijoittaa, mutta hänen on kerrottava tarkkaan kaikki sijoituksensa, jotta päätöksenteon jääviydestä ei syntyisi pienintäkään epäilystä. Vakuutuskuori ei täytä näitä ehtoja.

Pääministeri vapautuisi monista epäilyistä, jos hän luopuisi valtionyhtiöiden ohjailusta. On merkillistä, ettei hän näytä tekevän mitään kiusallisen asemansa helpottamiseksi. Eikö hänen pohojalaanen luontonsa anna periksi? Pienikin nöytyminen tekisi hyvän vaikutuksen.

Pekka Iiskonmaki

Aika moni pitää Sveitsiä demokraattisena valtiona, mutta ei Suomea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Iiskonmäki, #5.
Tuo Sveitsi on hiukan ongelmallinen tapaus. Siellä on kansalaisilla suora äänestysmahdollisuus, mikä on tietenkin demokraattista. Mutta talousasioissa Sveitsi toimii kansainvälisenä veroparatiisina tarjoten talouspalveluksia kaiken maailman lurjustelijoille.

Pekka Iiskonmaki

#6
Sveitsiä pidetään turvallisena pankkimaana, jossa on toimiva demokratia. Suomessa on edustuksellinen demokratia.

Sveitsi on purkanut pankkisalaisuutensa. Lurjuksia on vähintään puolet kaikista ihmisistä.
Harva kävelee sädekehä päänsä yllä.

Miksi yksilön pitäisi alistua esim. 90% verotukseen? Kumpi on lurjus?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #15

Pekka Iiskonmäki, #15.
Sveitsi on tosiaan kulkenut oikeaan suuntaan pankkiasioissa. Se on kuitenkin yhä mielestäni enemmän rikkaiden etuja ajava valtio kuin pohjoismaat. Nämä ovat kyllä makuasioita.

Sveitsin ehdotonta puolueettomuuspolitiikkaa on pakko ihailla. Sveitsi pysytteli jopa toisen maailmansodan ulkopuolella, vaikka Saksa ja Ranska olivat pääviholliset - ja Sveitsissä puhutaan sekä saksaa että ranskaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Molempien maiden nomenklatuura tarvitsi turvasataman rahoilleen. Kaikki sodat ovat loppuneet aikanaan.

Tunnen useita ihan tavallisia sveitsiläisiä ja ei heitä kukaan riistä.

Pohjoismaissa ahkeria ihmisiä riistetään ja käytetään härskisti hyväksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #17

Pekka Iiskonmäki, #17.
En ole tässä asiassa ehdoton. Voin kyllä hyväksyä "sivistyneiden demokratioiden" joukkoon Sveitsin, Benelux-maat, Saksan, Itävallan ja jopa Britannian.

Sveitsi on pysytellyt EU:n ulkopuolella Norjan malliin. Sveitsin kansalaisten sosiaaliset edut ovat varmaankin vähintään pohjoismaista luokkaa. Sveitsi käyttää varsin runsaasti vierastyövoimaa, jolle sveitsiläisten edut eivät kuulu. Tietääkseni moni vierastyöläinen asuu rajan toisella puolella Italiassa ja käy töissä Sveitsissä saamatta samoja etuja kuin Sveitsin kansalaiset. Mutta niinhän meilläkin on runsaanlaisesti vierastyöläisiä mm. Baltiasta. He eivät nauti kaikkia suomalaisten sosiaalisia etuja.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Mitenkäs Singapore? Se on sentään Aasian maista vähiten korruptoitunein ja koko maailmassa sijalla 7. Singaporen taakse jäivät Top 20-maista esimerkiksi Alankomaat, Kanada, Australia, Islanti, Itävalta sekä Japani.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Koski, #10.
Singapore on tiukkojen sääntöjen maa, jossa noita sääntöjä myös valvotaan. Roskan heittämisestä kadulle saa sakot. Mutta maa on niin autoritaarinen, ettei sitä mitenkään voi hyväksyä maailman sivistyneiden demokratioiden joukkoon.

Pekka Iiskonmaki

Tuo demokratia on hyvin vaikeasti määriteltävissä.

Anoppivainajani sai eläkettä valtiolta 12 euroa kuukaudessa, mutta 98% väestöstä ei maksa tuloveroa ja suku elättää vanhukset.

Anoppi kävi aina 75 -vuotiaaksi auttamassa kaikkia apua tarvitsevia ja tienasi usein päivässä viisi - kuusi euroa. Hän oli aina iloinen ja hyvin tyylikkäästi pukeutunut.

Hän asui meidän talossa enimmäkseen ja välillä muiden tyttäriensä luona.

Jos ei ole sukulaisia, niin Amphöö eli kunta elättää vanhuksen. Lääkkeet tulevat kaikille vanhuksille ilmaiseksi ja lääkäri/sairaala. Suomessa ei.

Kyllä anoppini ja koko heidän sukunsa pitää Thaimaata demokraattisena valtiona.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Pekka Iiskonmäki, #19.
On tietenkin aina makuasia, millainen valtio määritellään sivistyneeksi demokratiaksi. Vaikea on sellaiseksi sanoa maata, jossa eläkeläisille maksetaan 12 euroa kuukaudessa.

Varmaankin monet thaimaalaisetkin pitävät maataan demokraattisena valtiona. Pahimmissa diktatuurivaltioissa joutuu heti tyrmään, jos kertoo, ettei asu demokratiassa. En tietenkän väitä, että Thaimaa olisi aivan tuota luokkaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #20

#20
Minusta 12 -euroa on paljon.

Minulla oli Suomessa tuloja vuonna 1987, 55.000 markkaa ja niistä minulle määrättiin veroja 112.855 markkaa.

Olisin tyytynyt tuohon 12 -euroon, mutta minut pakotettiin muuttamaan pois Suomesta.

Se oli Suomen valtiolta hyvä teko, kun sitä nyt ajattelen, mutta silloin olin katkera.

Demokratiaa on niin moneen lähtöön.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Pekka Iiskonmäki, #21.
Tuntuu korkealta tuo sinun "veroprosenttisi". En osaa kommentoida enempää, kun en tunne asiaa tarkemmin. Sanoisin vain, että täällä Suomessa keskituloisilla on korkeimmat veroprosentit. Todella rikkaat osaavat keinotella itselleen kaikenlaisia järjestelyjä luokkaa veroparatiisit ja vakuutuskuoret. Pääministeri Sipilä antaa esimerkkiä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Sipilä ei ole syyllinen, vaan systeemin osaava, eikä ryhdy uhriksi. Kaikki vaino ja riisto jalostaa yksilöinä kansaa.

Esimerkkinä juutalaiset, venäläiset ja kiinalaiset, joista valtaosa ystävistäni koostuu.

Suomalaisia kavereita on vain yksi, johon voi luottaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #23

Pekka Iiskonmäki, #23.
Sipilä käyttää järjestelmää hyväksi tavalla, joka ei sovi pääministerille. Pääministerin olisi hoidettava valtiontaloutta eikä omaa talouttaan. Tietenkin hänen on hoidettava omaakin talouttaan mutta ei samalla kertaa kuin valtionyhtiöiden asioita. Hänen olisi ymmärrettävä jäävätä itsensä, jos pienintäkin epäilystä syntyy.

Eikö suomalaisiin todellakaan voi luottaa, maailman kolmannenksi vähiten korruptoituneeseen kansaan?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #24

Suomessa korruptio on valtion ja kuntien rakenteissa ja Suomi on hyvin korruptoitunut maa.

Esim. Huume ja uhkapelibisnes on valtion monopoli, josta rahaa jaetaan surutta oikeille veljille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #25

Pekka Iiskonmäki, #25.
On totta, että Suomessa on paljon ns. hyvä-veli-korruptiota. Miksiköhän sitä ei ole huomattu kansainvälisissä vertailuissa? Saattaapa johtua siitä, että tuo toiminta ei ole niin sotilaallisesti järjestäytynyttä kuin varsinaisissa mafiamaissa. Suomessa hyvä-veli-tapaukset voidaan jopa ottaa oikeuskäsittelyyn - ilman että syntyy runsaasti ruumiita, ihan oikeita ruumiita, ei vain poliittisia ruumiita.

Uhkapelibisneksen yksityistämistä pitäisin kyllä riskipitoisena.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Mielenkiintoisena detaljina mainittakoon, että entisen Neuvostoliiton osista Viro on vähiten korruptoitunein (22/176). Muutenkin Baltiassa on vähemmän korruptiota kuin muualla entisessä Neuvostoliitossa; Liettua on sijalla 38/176, Latvia taas 44/176. Sinänsä kuitenkin erittäin mielenkiintoista, että Viro on niinkin korkealla, hätyyttelee jo Top 20-kerhoa.

Toisessa ääripäässä on Keski-Aasia, entisistä neuvostotasavalloista pahiten korruptio rehottaa Uzbekistanissa (156/176), Turkmenistanissa (154/176) ja Tadžikistanissa (151/176).

Kun katsoo taas koko Eurooppaa, pahimmat korruptiopesäkkeet ovat Ukraina ja Venäjä, kumpikin jaetulla sijalla 131. EU:n jäsenmaista korruptioituneimpia taas ovat Bulgaria ja Kreikka. Heti kolmantena EU-maista tulee Italia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Koski, #13.
Mielenkiintoisia havaintoja. Viro lähestyy monella rintamalla pohjoismaita. Upeaa! Sen sijaan joitakin maita niin kuin Bulgaria ja Romania otettiin EU:n jäseniksi aivan liian aikaisin. Ne olisi pitänyt panna ensin "esikouluun".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset