TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Maailmanvalio Helsinki on Suomessa rupusakkia

# Helsinki on Euroopan toiseksi paras ja turvallisin kaupunki asua. Suomen kaupunkien joukossa Helsinki sen sijaan on kaikkea muuta kuin turvallisin elää ja asua, kertovat hiljattaiset vertailutulokset: http://yle.fi/uutiset/3-9320566

Espoo on Suomen suurimmista kaupungeista vähiten vaarallinen, kertovat Ylen ennakkoon saamat tiedot viime vuoden katuturvallisuusindeksistä. Katuturvallisuusindeksi on yksi valtakunnallisista mittareista, joka kuvaa julkisten paikkojen yleistä turvallisuustilannetta. Poliisi ja kunnat seuraavat mittaria.

Espoo on pitänyt suurten kaupunkien kärkisijaa lähes poikkeuksetta koko 2000-luvun ajan. Vertailun häntäpäässä on Helsinki, jonka tulokseen vaikuttavat ravintoloiden, tapahtumien ja muualta tulleiden juhlijoiden suuri määrä. Helsingin edellä ovat myös Kouvola, Oulu, Kuopio, Lahti, Jyväskylä, Tampere, Vantaa ja Turku.

Miten tämä on mahdollista? Tietenkin sen takia, että suurkaupunkien keskustat ovat luonnostaan turvattomampia kuin pienten asutuskeskusten. Vaikka Helsinki on turvallisuuden suhteen Suomessa rupuluokkaa, se on kansainvälisesti verrattuna erittäin turvallinen kaupunki. Helsingissä ei ole yhtäkään kaupunginosaa, jota voisi alkuunkaan verrata vaikkapa amerikkalaisten kaupunkien slummialueisiin.

Koko maan tasolla viime vuosi oli katuturvallisuuden suhteen paras 2000-luvulla. Maakunnittain ja kaupungeittain tilanne vaihteli. Kymmenen edellisvuoden keskiarvoon verrattuna koko maan katuturvallisuusindeksi on noussut yli kymmenellä prosentilla viime vuonna.

 

Australian ja Kanadan kaupungit kärjessä

# Kansainvälisissä vertailuissa ovat mukana vain suurimmat kaupungit, Suomesta Helsinki, joka onkin menestynyt vuodesta vuoteen hienosti. Suomen pääkaupunki on pysytellyt jatkuvasti maailman parhaiden kaupunkien listalla. Tälläkin kertaa se on Euroopan kaupungeista toisella sijalla.

Mutta erityisen hyviä asuinpaikkoja oavat Australian ja Kanadan kaupungit. Tuoreimmalla listalla on kymmenen parhaan joukossa neljä Australian ja kolme Kanadan kaupunkia.

Kannattaa kysyä, mitä Australiassa olisi Suomelle opiksi otettavaa. Juuri näin tammikuussa Suomessa on liian kylmä ja Australiassa liian kuuma. Mutta ilmastolle ja maantieteelle emme mitään voi, joten unohtakaamme ne.

 

Mikä Australian kaupungeissa on niin hyvää?

# Pinta-alaltaan Australia on kokonainen manner. Valtavilla maatiloilla tuotetaan pienellä työntekijämäärällä valtavia satoja vientiin. Kuitenkin Australia on maailman kaupungistuneimpia valtioita. Ja nuo Australian kaupungit ovat todellisia maailmanvalioita asumisen ja elämisen kannalta. Nuo kaupungit ovat turvallisia ja hyvin suuniteltuja. Niissä liikenne ja huolto toimivat. 

Australian kaupunkien asujamistoa ei ole päästetty pahasti eriytymään. Segregaatio ei ole johtanut siihen, että olisi kokonaisia kaupunginosia, joissa tavallinen kansalainen ei voi kävellä edes päivällä eikä varsinkaan yöllä. Noinhan on monesti esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Brittiläinen The Economist -lehti on siis listannut maailman parhaimmat kaupungit asua ja elää. Helsinki sijoittuu listalla upeasti sijalle kymmenen yhdessä sveitsiläisen Zürichin kanssa.

Listan kärjessä on Australian Melbourne, toisena Itävallan Wien ja kolmantena Kanadan Vancouver. Helsinki on Wienin jälkeen parhaimmaksi listattu eurooppalaiskaupunki. Kymmenen asuttavimman kaupungin joukossa on neljä australialaiskaupunkia ja kolme kanadalaiskaupunkia.

Lista on laadittu 30 osatekijän perusteella. Niitä olivat muun muassa turvallisuus, terveydenhuolto, koulutus, infrastruktuuri ja ympäristö.

The Economistin lista maailman parhaista kaupungeista asua:

1. Melbourne, Australia

2. Wien, Itävalta

3. Vancouver, Kanada

4. Toronto, Kanada

5. Calgary, Kanada

5. Adelaide, Australia

7. Sydney, Australia

8. Perth, Australia

9. Auckland, Uusi-Seelanti

10. Helsinki, Suomi

10. Zürich, Sveitsi.

(Helsingin  Sanomat 19.08.2016)

   Kymmenen parhaan kaupungin joukossa on siis neljä Australian kaupunkia. Noista kaupungeista olen asunut Sydneyssä pari vuotta. Yhden vuoden vietin Brisbanessa, joka ei varmaankaan ole kaukana noiden kymmenen takana. Voin suositella,

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuota Espoon ykkössijaa ja Stadin pohjanoteerausta selittää varmaan se, että espoolaiset viettävät jatkuvasti iltojaan Hesassa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset