Presidentti puhui taas hienosti ahneutta vastaan

# Presidentti Sauli Niinistölle oli eduskunnan avajaispuheeseen kertynyt tässä levottomassa ajassa paljon kommentoitavaa. Heti puheensa alkupuolella Niinistö sanoi, että Suomi on maailman vakain demokratia. Se on paljon sanottu se. Toivottavasti se pitää ainakin osittain paikkansa.

   Presidentti Niinistö pohti myös globaalitalouden hyviä ja huonojakin puolia. Niinistö on monesti ollut huolissaan eriarvoistumisen lisääntymisestä ja rikkaiden ökyilystä. Hän mainitsi nimenomaan kauhistuneena tiedon, jonka mukaan muutama monimiljardööri omistaa yhtä paljon maallista mammonaa kuin köyhin puolikas ihmiskunnasta.

   Olen ennenkin ihmetellyt, että kokoomustaustaiset Sauli Niinistö ja kansanedustaja Ben Zyskowcz ovat pitäneet eduskunnan kovimmat ja melkein ainoat puheen ahneutta vastaan. Ei sellaista tosiaankaan odottaisi konservatiivipoliitikoilta. Kunnia heille. Mutta ovatkohan he valinneet puolueensa oikein?

   Ainakin demareiden olisi kannattanut puoluekokouksessaan antaa aplodeja presidentin puheelle. Mutta huomaamme pettymykseksemme, että Sdp jatkaa taaperrustaan entiseen malliin.

 

Suomen puolustus ja presidentin valtaoikeudet

# Presidentti Niinistö otti puheessaan esille myös Suomen puolustuksen. Hän vakuutti, ettei tänne kenenkään kannata yrittää tunkeutua. Täällä nimittäin pannaan vastaan ja kovaa pannaankin.  Niinistö suositteli yhä läheisempiä ja monipuolisempia suhteita Ruotsiin ja muihin pohjoismaihin.  Venäjäänkin on pidettävä yllä myös kahdenvälisiä suhteita, mistä Niinistöä on joskus moitittu. Erityisesti Niinistö oli huolestunut siitä, että YK ja muut maailmanjärjestöt ovat menettäneet vaikutusvaltaansa. Nuo ovat kaikki perusteltuja näkökohtia.

   Sauli Niinistö on korostanut, että ulkopolitiikasta päättää tasavallan presidentti – (pitkä ajatusviiva) yhteistyössä valtioneuvoston kanssa. Nyt hän on miettinyt, mitä seuraa, jos yhteistyö ei onnistukaan. Silloin presidentin mielestä erotuomariksi on pyydettävä eduskunta eli Suomen kansa.

   Se on mielenkiintoinen ehdotus, joka herättää varmaan keskustelua. Siinä olisi miettimistä myös itse Yhdysvalloille. On hyvin riskialtista keskittää presidentin ja pääministerin tehtävät samoihin käsiin. Sellainen järjestelmä vie helposti kohti yksinvaltaa, niin kuin Donald Trumpin virkakauden alku on osoittanut.  Varoittavina esimerkkeinä ovat Puola, Unkari ja tietenkin Turkki.

# Eduskunna puhemies Maria Lohela (PS) on mielestäni kasvanut virkansa mukana. Hän korosti kansalaisten välisten ystävällisten suhteiden merkitystä.  Maria Lohela päätti puheensa Edith Södergranin runoon Tulevaisuuteni, jonka hän luki ensin ruotsiksi. Tuota en olisi odottanut perussuomalaiselta.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu