TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Yle on Suomen kansan eikä pääministerin työkalu

# Journalistin ammatti poikkeaa monesta muusta siinä, että toimittajat eivät saa pelätä totuuteen pyrkimystä. Toimittajan kuuluu olla vallan vahti- ja rakkikoira eikä mikään suurten johtajien sylikoira. Päätoimittajan pitää antaa siihen mahdollisuus.

Sananvapaus ei siis saa olla pelkästään päätoimittajan sananvapautta, niin kuin Suomen Päätoimittajien liiton SPL:n äskettäisestä kannanotosta voi hiukan luulla: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/214462-paatoimittajilta-harvinainen-ulostulo-uutisoimatta-jattaminen-ei-rajoita-toimittajan  

Kaupallisessa mediassa päätoimittaja joutuu kuuntelemaan omistajaa. Mutta parlamentaarisesti hallitussa Ylessä tilanne on hyvin toisenlainen. Tai oikeastaan samanlainen, sillä Ylen omistaa Suomen kansa. Ylen on siis Suomen kansan työkalu.

On täysin väärin, jos päätoimittaja asettuu Ylen kaltaisessa mediatalossa pääministerin avustajaksi. Se pakottaa toimittajat ministerien sylikoiriksi eli täysin virheelliseen rooliin. Jos päätoimittaja osoittautuu pääministerien etäpäätteeksi, hänet on viipymättä pantava järjestykseen. Muuten journalismi ryvettyy ja rämettyy ja parhaista toimittajista yksi toisensa perästä joutuu jättämään tehtävänsä.

Tämän kehityksen me näemme nyt Ylessä tapahtumassa. Sille on saatava loppu. Suomihan on sananvapauden kärkimaita maailmassa. Ei tällainen meno käy sivistyneessä demokratiassa.

 

# Yleisradion toiminta rahoitetaan Yle-verolla, joka ei tule valtion budjetista. Yle on jatkuvasti nimenomaan eduskunnan eli Suomen kansan radio. Se ei kerta kaikkiaan saa olla riippuvainen istuvasta hallituksesta ja hallituspuolueista.

Oli väärin, että hallitus painosti Yle-veroon indeksileikkauksen. Se pakottaa Yleä irtisanomisiin, kun Ylen kuuluisi maan edun nimissä kehittää esimerkiksi maahanmuuttajapalveluja. Selkouutiset on tästä hyvä esimerkki. Mutta maahanmuuttajalähetyksiä olisi järjestettävä esimerkiksi somaliksi, arabiaksi ja kurdiksi.   

Jos pääministeri Juha Sipilä luulee Ylen olevan hallituksen radio ja yrittää toimia sen mukaisesti, oikeuskanslerin ja opposition on kiireesti kerrottava Sipilälle, että Yle on Suomen kansan valvonnassa eikä mikään hallituksen käsikassara.

Tässä Ylen roolissa olisi erinomainen ohjelma-aihe tutkiville journalisteille – jos päätoimittaja Atte Jääskeläinen päästäisi heidät työhön. Jos ei päästä, Ylen johdon olisi ryhdyttävä pikaisiin toimiin Jääskeläisen jarruttelun lopettamiseksi.

Ellei mitään tehdä, Suomi on kulkemassa poispäin demokratiasta - Puolan. Unkarin ja jopa Turkin tiellä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuossa vieressä Veikko Kärkkäinen kirjoittaa, että Ruben Stillerin siivet ovat katkenneet: http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231675-ruben...

Stiller oli tavallista varovaisempi. Olisin odottannut sananvaihtoa Ylen ja pääministeri Sipilän tulehtuneista suhteista, koska paikalla oli Ylen entinen ykkösmies Mikael Jungner. Mutta keskustelijat tyytyivät vitsailemaan muista asioista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

YLE tulee olemaan vastedes enemmän pääministerin työkalu kuin tähän asti. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #2.
Mutta kun Yle ei syö pääministerin leipää. Sipilä vain luulee, että hän voisi määräillä Ylen ohjelmapolitiikkaa. Ei se ole hänen tehtävänään. Hänen pitää päinvastoin olla valmis vastaamaan Ylen journalistien kiperiinkin kysymyksiin.

Ei Yle saa rahoitustakaan hallituksen muovaamasta valtion budjetista vaan budjetin ulkopuolisesta Yle-verosta. Sipilän on siten turha yrittää tehdä Ylen journalisteista sylikoiriaan. Kyllä heidän kuuluu rähistä pääministerin jaloissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä Ylen tilanne muuttuu yhä merkillisemmäksi. Suomen kansan Ylessä ei näköjään enää saa keskustella sananvapaudesta. Näin luemme Iltalehdestä:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702182200073153...

"Yle peruutti yllättäen odotetun sananvapauskeskustelun - päätoimittaja oli vielä perjantaina osallistumassa siihen
Yle peruutti odotetun radiokeskustelun, jonka vieraiksi olivat jo lupautuneet Ylen päätoimittaja Riikka Venäläinen ja Ylestä irtisanoutunut Jussi Eronen.
Yle Radio 1:n viikoittaisessa mediaa, julkisuutta ja tietoyhteiskuntaa käsittelevässä Julkinen sana -ohjelmassa oli tarkoitus keskustella 1. maaliskuuta sananvapaudesta."
"45 minuutin suoraan radiokeskusteluun oli kutsuttu Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Venäläinen ja Yleltä irtisanoutunut ajankohtais- ja featuretoimituksen esimies Jussi Eronen.
Venäläisen ja Erosen välistä keskustelua odotettiin Ylen viimeaikaisten tapahtumien vuoksi suurella mielenkiinnolla."

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kannattaa kuunnella maanantaiaamuna 20.2. klo 8:10 tämä sanavapauskeskustelu Yle Radio 1:stä - ellei Ylen päätoimittaja ota ja peru tätäkin:

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi ja Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho vertailevat näkemyksiään sananvapaudesta. Kannabiksen käyttö yleistyy, mitä tekee A-klinikkasäätiö? Vastaamassa johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell selvittää kyberturvallisuuden tilaa, tavoitteita ja keinoja. Jari Ehrnrooth pohtii kolumnissaan yhteisten arvojen mahdollisuutta. Sakari Kilpelä juontaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset