TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Pääministerin apuriksi ryhtynyt Yle torjuu sananvapauskeskustelua

# Ylen kaltaisen monipuolisen laatumedian tehtävänä on olla kriittinen vallanpitäjiä kohtaan. Sen on oltava vahtikoiran eikä sylikoiran roolissa. Erityisen tiukkaan on seurattava vallassa olevaa hallitusta, koska juuri sen toimet kohdistuvat jokaisen kansalaisen päivittäiseen elämään.

Olisi äärimmäisen tärkeää, että uutisista ja ajankohtaisohjelmista vastaava päätoimittaja ei olisi pääministerin lobbari eikä vajoaisi hallituksen ja erityisesti pääministerin käsikassaraksi. Sellainen tilanne vie Yleltä sen tärkeimmän tehtävän eli istuvan hallituksen toimien kriittisen käsittelyn. Istuvan hallituksen tekemieset ja tekemättä jättämiset ovat tärkeimpiä, koska jokainen kansalainen on niiden vaikutuspiirissä.

Ylen tilanne on muuttumassa yhä merkillisemmäksi. Suomen kansan palvelijassa Ylessä ei näköjään enää saa keskustella sananvapaudesta. Näin nimittäin luemme Iltalehdestä:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702182200073153...

Yle perui yllättäen odotetun sananvapauskeskustelun. Yle Radio 1:n viikoittaisessa mediaa, julkisuutta ja tietoyhteiskuntaa käsittelevässä Julkinen sana -ohjelmassa oli tarkoitus keskustella 1. maaliskuuta sananvapaudesta.

Kestoltaan 45 minuutin suoraan radiokeskusteluun oli kutsuttu Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Venäläinen ja Yleltä irtisanoutunut ajankohtais- ja featuretoimituksen esimies Jussi Eronen. Venäläisen ja Erosen välistä keskustelua odotettiin Ylen viimeaikaisten tapahtumien vuoksi suurella mielenkiinnolla. Päätoimittaja Venäläinen oli vielä 17.2.osallistumassa siihen.  Kukahan ohjelman oli torjunut? Tuskin ainakaan kukaan vastoin vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen myötävaikutusta.

 

Kuunnelkaa Ylen Ykkösaamu ma 20.2. klo 8:10

Yle on tällä hetkellä kriisitilassa. Pääministeri on kaapannut itselleen valtionyhtiöiden ohjailun eikä suostu kunnollisesti läpivalaisemaan omia ja läheistensä taloudellisia sitoumuksia eikä ymmärrä jääväämisen merkitystä. Oikeustoimien hoito on hallituksessa ja jopa sen ulkopuolella hiukan retuperällä. Ja tästä ei siis saa puhua Ylessä. Jos yrittää puhua, joutuu mustalle listalle. Jos ei kestä tätä tulehtunutta tilannetta, on pakko lähteä.

Ylen tilanteeseen on pakko saada muutos. Näin ei voida jatkaa sivistyneessä demokratiassa. Muuten olemme Puolan, Unkarin, ja jopa Turkin tiellä kohti autoritaarista hallintoa. Ei myöskään kannata ottaa oppia USA:n presidentistä Trumpista, joka taistelee epätoivoisesti laatumediaa vastaan.

Jonkinlaista keskustelua näistä tärkeistä kysymyksistä on kuitenkin luvassa Ylessä:

Kannattaa kuunnella maanantaiaamuna 20.2. klo 8:10 tämä sanavapauskeskustelu Yle Radio 1:stä - ellei Ylen päätoimittaja ota ja peru tätäkin: Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi ja Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho vertailevat näkemyksiään sananvapaudesta. Sakari Kilpelä juontaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miten ihmeessä pääministeri liittyy YLEn tuoreimpaan sekoiluun?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #1.
Pääministerihän on jatkuvasti kieltäytynyt syvähaastatteluista. Jos jotkut toimittajat ovat yrittäneet, kenkää on tullut päätoimittajan suunnalta. Päätoimittaja on ollut pääministerin asialla. Siinä on kriisin tausta lyhyesti sanottuna.

Ville Valkama

Kai tässä hieman laajemmastakin ongelmasta voisi olla kyse, kuin pelkästä pm:n kieltäytymistä syvähaastatteluihin?

http://villevalkama.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23178...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Ville Valkama, #4.
Kiitos hyvästä kommentista ja mielenkiintoisista linkeistä. Tutkiva journalismi on todellakin vaativa ja vaikea ala. Sitä yrittävät jarrutella kaikki, joilla on jotain sopimatonta salattavaa. Pääministeri ei ole tosiaankaan poikkeus. Kaukana siitä.

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #5

Kiitos myös hyvästä puheenvuorosta.

Sen salattavan asian ei tarvitse aina olla niin sopimaton tai laitontakaan, kun sitä halutaan piilotella esimerkiksi oman idelogian suosiota suojellakseen.

Kyllä tutkivalle journalismille pitäisi olla Suomessa enemmän tilaa. Jos ehdit niin lukaise minun blogeistani kaikkein ensimmäinen ja erityisesti sen kommentit. Jos asia on kiinnostava niin tipauta sähköpostiosoitteesi, niin tipautan lisäinfoa asiaan liittyen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Ville Valkama, #6.
Olen todellakin kiinnostunut tutkivan journalismin kysymyksistä. Toivon saavani siitä lähteistäsi lisää tietoa. Kiitos vinkistä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Yksi epämääräinen vihje viime keväältä, että Sipilä olisi ollut yhteydessä päätoimittajaan. Ja kun katsoo YLEn toimintaa kuluneen vuoden aikana, voiko joku käsi sydämellä väittää YLEn olleen hallituksen puudeli?

Ja tähän viimeisimpään peruutukseen pääministerin nimen yhdistäminen on vähintäinkin erikoista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #8

Kari Haapakangas, #8.
Kyllä tässä kaikessa on helppo nähdä pääministerin taustavaikutusta. Se ei ole tervettä demokratiaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä se yle on aina ollut hallituksen puudeli, terve maalaisjärkikin sen sanoo esimerkiksi koko Alexander Stubbin hallituskauden tuntui ettei Ylellä paljoa muusta puhutakkaan kuin Stubbista ja Natosta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #12

Daniel Malinen, #12.
On valitettavaa, jos yleisölle muodostuu sellainen käsitys, että Yle on hallituksen sylikoira. Niin ei saisi olla. Ylen kaltaisen hallituksen budjetista riippumattoman mediatalon pitäisi olla hallituksen jaloissa pyörivä rakkikoira.

Ei ole tervettä, jos journalistit pelkäävät pääministeriä. Kyllä asian pitäisi olla täsmälleen päinvastoin: pääministerin pitäisi pelätä journalistien teräviä kysymyksiä vallanpitäjien toimista. Journalistien kuuluu olla neljäs valtiomahti. Muuten emme elä demokratiassa vaan autoriaarisessa pakkovallassa.

Ville Valkama

Mielenkiintoinen ja valaiseva kirjoitus, täytyykin avata Yle Radio 1 aamulla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sananvapaus ei ole pikku juttu. Tutkivat journalistit tekevät todella tärkeää ja hankalaa työtä. Siinä joutuu yleensä napit vastakkain poliittisten ja/tai taloudellisten vallankäyttäjien kanssa. Tutkivan journalistin työ on Suomen kaltaisissa demokratioissakin myös monella tavalla riskialtista ja jopa vaarallista.

Mitä vähemmän demokratiaa valtiossa on, sitä vaarallisempaa ja jopa mahdottomampaa tutkivan journalistin työ on. Siinä altistuu uhkailulle, työpaikan ja etujen menetykselle.

Maailman monen monissa diktatuurimaissa itsepintaiset tutkivat journalistit hakataan porttikäytävissä. Elleivät he usko, kuolema saattaa olla seuraava uhka. Toimittajan työ on kaikkein vaarallisimpia - ja tärkeimpiä. Onhan kysymyksessä neljäs valtiomahti, jonka puuttuminen tarkoittaa sitä, että maassa ei ole toimivaa demokratiaa.

Niinpä kymmenet journalistit menettävät joka vuosi henkensä oleellisen tärkeää kutsumustyötä tehdessään. Vielä useammat menettävät työpaikkansa ja taloudelliset etunsa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuo Ylen Ykkösaamun keskustelu sananvapaudesta oli sinänsä "asiallinen" ja "sisäsiisti". Siinä käsiteltiin journalismin periaatteita, päätoimittajan ja toimittajien suhdetta in abstracto. Melkein ainoat "varoittavat esimerkit" otettiin Yhdysvalloista ja Trumpista.

Tämä kaikki tuntui hyvin luonnottomalta. Oli omituista sivuuttaa kokonaan pääministeri Sipilän ja Ylen kriisi, jonka jokainen erkki näkee, kuulee ja tuntee päivittäin. Tästä jäi se vaikutelma, että ylemmältä taholta oli annettu määräys sivuuttaa kokonaan Suomen tilanne. Pääministeriä varsinkaan ei saanut lausua nimeltä. Tällainen keskustelu ei todellakaan puhdistanut ilmaa eikä keventänyt ilmapiiriä. Päinvastoin.

Oli myös luonnotonta, että asioita käsiteltiin melkein pelkästään päätoimittajien kannalta. Raskasta, riskialtista ja vaarallista työtä tekevien tutkivien journalistien ongelmat sivuutettiin kokonaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vaikka itse olen tätä ajatusta aiemmin vastustanut, niin ajetaan Yleisradi kokonaan alas ja jätetään mediatarjonta ainoastaan kaupallisten tarjoajien harteille esimerkiksi en itsekkään katso ylen kanavilta kuin paria muutamaa ohjelmaa ja muutoin olen alkanut katsoa muita kanvia Ylen ohjelmatarjonnan tason romahdettua. Näistä muutoin Ylellä vaiennetuista uutisista on esitetty kuitenkin svenka-Ylellä ja Noin Viikon Uutisissa joka on viihde ohjelma. Sellaista sanaa on kuitenkin kiertänyt että Yle aikoo ensivuonna vähentää oman tuotannon, viihdeohjelmien ja poliittisen satiirin määrää joten siltäosin luulen että jossainvaiheessa omaltaosalta Ylen kanavien katsominen loppunee kokonaan. Minulle on siis ihan sama nykyään toimiiko Suomessa julkisrahoitteinen Yleisradio vai ainoastaan kaupallisia toimijoita. Näillä voisiin ongelman ratkaisu olisi kuitenkin helppo.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Daniel Malinen, #11.
Kyllä kaikissa sivistyneissä demokratioissa on Ylen kaltainen ei-kaupallinen radio- ja tv-toimintaa harjoittava järjestelmä. Ylen vahvuutena on se, että sen toimintaa valvoo kaikkia puolueita ja mielipidesuuntia edustava kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto. Ohjelmaa siis valvoo Suomen kansa. Kyllä tällainen organisaatio on uutis- ja kulttuuritarjonnan kannalta luotettavampi kuin mainostajilta ja suurfirmoilta rahansa saava kaupallinen radio- ja tv-toiminta.

Kehottaisin valitsemaan Ylen monilta kanavilta. Kyllä sieltä löytyy joka päivä lukuisia laatuohjelmia. Itseäni harmittaa, kun en ehdi katsoa ja kuunnella kaikkea korkeatasoista ohjelmistoa.

Tällä kertaa huolenani on se, että Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat joutuneet pääministerin tossun alle. Sellainen ei sovi Suomen, sananvapauden mallimaan, kuvaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse katson pääosin Ylen kanavia, viimeeksi esim. Nasserista tehtyä dokumenttia. Niin kauas kun muistini riittää, kuuskymmenluvulle asti, Yle on ollut aina jonkun poliittisen suunnan hampaissa, yleensä poliittisen oikeiston. Kaupallinen media toimii aina rahoittajien, siis mainostajien ehdoilla ja nuo mainokset maksamme me ostamamme tuotteiden hinnoissa, halusimme tai emme.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Arto Granlund, #16.
Noinhan se on, että ohjelmapolitiikan tasapainoilu on hankala tehtävä. Onneksi hallintoneuvostossa kaikki puolueet ovat edustettuina.

Tällä hetkellä Ylen toimitusjohtaja on Kokoomus-taustainen. Ongelmallista on, että pääministerin apurit hoitelevat uutis- ja ajankohtaisohjelmien valvontaa. Siitä syystä journalistien on hankalaa kritisoida hallituksen toimia, mikä olisi periaatteessa median päätehtäviä. Hallituksen toimet nimittäin vaikuttavat eniten kansalaisten elämään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuolla Yhdysvalloissa samaa asiaa taitaa hoitaa presidentin tiedotuspäällikkö minkä Suomessa hoitaa pääministerin kätyrit, tosin vai haukkumalla kritiikkiä ja epämielyttäviä totuuksia valeuutisiksi esimerkiksi uutista jossa kerrottiin tämän nimeltämainitsemattoman presidentin virkaanastujaisissa olleen vähemmän yleisöä kuin mitä Barak Obaman virkaan astujaisissa minkä tosin tyhmäkin näki jo kuvia vertaamalla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Daniel Malinen, #19.
Yhdysvalloissa on kyllä laatulehtiä ja tutkivia journalisteja, joita vastaan Trump käy kamppailua lobbariensa ja twiittiensä avulla. Mutta Yhdysvalloissa ei ole voimakasta Yleä vastaavaa mediataloa niin kuin yleensä kaikissa sivistyneissä demokratioissa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #20

Niinsanottu "Yle-propaganda" on tituleerannut vuodet läpensä kuinka Yhdysvallat on länsimaisista demokratioista sivistynein. Luultavasti kello kääntyy nyt, mutta jos väite onkin totta, se kertoo vain kuinka rappeutuva demokratia kulkee kohti kuolemaansa kuten Aristoteles ennusti vuosisatoja sitten.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Daniel Malinen, #21.
Saapa nähdä, miten tässä käy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset