Kansa ei halua osallistua ”vaaliarpajaisiin”

# Kunnallisvaalit ovat lähestymässä. Mutta eipä luulisi, sillä äänestäjät miettivät, onko listoilla yhtään puoluetta, jota voisi äänestää. Moni jättää taas vaaliuurnat väliin. Ja miksi niin? Siksi, että Suomen puolueet ovat yhtä mössöä.

   Siitä oli karmeana esimerkkinä ”sekametelisoppakausi” 2011-2015, jossa koko vasemmisto, jopa Vasemmistoliittoliitto, erehtyi  Kokoomus-vetoiseen hallitukseen.  Tuloksena oli demareille kaikkien aikojen heikoin vaalitulos vuonna 2015. Puolue tipahti neljänneksi, ulos palkintopallilta – ja hallituksesta. Pudottajina olivat Perussuomalaiset, jotka onnistuivat Katainen-Stubb-hallituksen töppäilyjen ansiosta helposti houkuttelemaan kannattajikseen pettyneet vasemmistopuolueiden äänestäjät.    

   On käsittämätöntä, että valtakunnan köyhimpiä ja syrjäytyneimpiä piirejä edustavat perussuomalaiset erehtyivät vuorostaan "porvarien kanssa marjaan" tähän ”perusporvarihallitukseen”. Siinä taitaa muuten olla pienoiskoossa sama ilmiö kuin USA:ssa, jossa syrjäytyneet ja turhautuneet äänestivät monimiljardöörin presidentiksi.

   Persut kokivat lyhyessä ajassa saman kannatuskatastrofin kuin demarit. Perussuomalaisten gallupluvut ovat vain kolmanneksen siitä mitä ne olivat ”sekametelisoppahallituksen” aikoina. Ilmeisesti persut menivät hallitukseen vain, jotta Timo Soini voisi ainakin kerran istua ministerinä mustan auton takapenkillä ja matkustella kaikissa maanosissa.    

   Demarit tekivät muuten hiljattain oikein, kun kertoivat, minkä puolueen eli Perussuomalaisten kanssa he eivät halua hallitukseen. Nyt heidän pitäisi vielä kertoa, minkä puolueiden kanssa he haluaisivat mennä hallitukseen. Yleensä kaikkien puolueiden pitäisi tehdä sama. On pölkkypäistä, että meillä 3-4 suurin piirtein tasavahvaa puoluetta käyvät "pääministerivaalit", kun pitäisi käydä blokkipohjalta "hallituspohjavaalit".

   Äänestäjät haluaisivat kunnallisvaaleistakin blokkivaalit, jolloin he tietäisivät, millaisen politiikan taakse heidän äänensä menee. Koska puolueet eivät sitä kerro, moni ei näe mitään syytä äänestää mokomissa arpajaisissa, joita vaaleiksi kutsutaan. Siinä on selitys Suomen muita sivistyneitä demokratioita alhaisempiin äänestysprosentteihin.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu