TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Bisnekset ja journalismi eivät kuulu pääministerille

# Suomen Kuvalehti on mainio laatulehti, yksi tämän valtakunnan harvoista. Mutta yksi puute SK:lla on, nimittäin keskusteluosaston käsittämätön suppeus. Lehden loppuolella on 2/3 sivun laajuinen kahden palstan Kirjeitä-osasto, johon lukijakommenttien lisäksi pitäisi mahtua vielä julkaistujen juttujen korjaukset.

   Noin suppea keskusteluosasto oli ymmärrettävä joskus 1920-luvulla, jolloin kirjeitä tuli toimitukseen muutama viikossa ja jolloin nettiväittely oli tuntematon ilmiö - ja päätoimittajan sana kuin korkeimman oikeuden päätös.  

   Näin suppea yleisönosasto on tehnyt SK-Kirjeistä jonkinlaisen eliittiosaston: jos sinne joskus pääsee, tuntee kuuluvansa intelligenttien etujoukkoon. Siitäpä syystä lähettelen sinne juttuja jatkuvasti, vaikka tunneninkin, että ainakin terävimmät jutut joutuvat armotta Ö-mappiin.

   Joskus meikämiestäkin onnistaa. Niin kävi 17.02.2017, jolloin luin (SK 7/2017) tällaisen tekstin:

 

Näin ei voi jatkua, herra pääministeri

# On murheellista, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ymmärrä omaa etuaan. Hän säilyttäisi sympatiansa ja kannatuksensa myös muualla kuin lobbariensa keskuudessa, jos osoittaisi hiukan verran nöyryyttä ja ymmärtämystä.

   Ylen ja pääministerin suhteet ovat yhä umpisolmussa. Itsepäinen ja itsetietoinen pääministeri ei suostu antamaan periksi millinkään vertaa eikä läpivalaisemaan kunnollisesti omia ja lähipiirinsä omistuksia eikä ymmärtämään jääväämisen oleellista merkitystä sekä kotimaan kaivosbisneksessä että ulkomaisilla myynninedistämismatkoilla.

   Taas on yksi journalisti saanut tarpeekseen Ylen ylen tulehtuneesta tilanteesta, kunSusanne Päivärinta lähti talosta. Sen pitäisi jo olla viimeinen pisara. Pääministerin pitää ymmärtää, että näin ei voi jatkua.

TIMO UOTILA, Helsinki

 

Kolme viikkoa myöhemmin 10.03.2017 (SK 10/2017) luin tällaisen vastineen kirjoitukseeni:     

Sipiläkö kumartelemaan poloisia?

# Timo Uotilankin (SK 7/2016) luulisi ymmärtävän, että toimittajia tulee ja menee, mutta päätoimittaja määrää tahdin ja karavaani kulkee. Myös pääministeri kulkee määrätietoisesti räksytyksestä piittaamatta.

   Näin toimii terve yhteiskunta, ja niin tulisi toimia myös lehdistön. Vai tulisiko Juha Sipilän seuraavan kerran Kainuussa käydessään kysyä Uotilalta, vihreältä Niinistöltä tai peräti poloisilta toimittajilta, saako hän painaa päähänsä Terrafamen pipon, vai tulisiko hankkia peräti lätsä?

HANNES VIIRI

 

Tunsin ilman muuta tarvetta vastata tuohon purkaukseen. Niinpä lähetin SK:lle  vastineen. Koska ymmärrän hyvin, ettei minulle enää mitenkään voida myöntää tilaa noilla valtakunnanvalioiden palstoilla, julkaisen vastineeni täällä Uuden Suomen Puheenvuoroissa, joissa tila ei ihan heti lopu:  

Bisnekset ja journalismi eivät kuulu pääministerille

# Minulta tiedustellaan (SK 10/2017), pitäisikö pääministeri Juha Sipilän seuraavan kerran Kainuussa käydessän kysyä meikämieheltä, saako hän painaa päähänsä Terrafamen pipon. Ei todellakaan pitäisi. Ymmärrän, että turvallisuuspäähineitä todella tarvitaan tehdasvierailuilla.

   Sen sijaan annoin kommentissani (SK 7/2017) pääministeri Sipilälle hyväntahtoisia neuvoja siitä, miten hän voisi säilyttää sympatiansa muuallakin kuin lobbariensa keskuudessa. Se edellyttäisi lähinnä sitä, että hän luovuttaisi valtion yritysohjauksen jollekin muulle ministerille.

   Ymmärrän ja hyväksynkin kyllä Sipilän väitteet siitä, että hän on liikemiestaustansa vuoksi hyvin pätevä tuohon tehtävään. Mutta siinä se ongelma onkin. Jos liikemies ohjaa korkeimpana päättäjänä liiketoimintaa, syntyy pakostakin vähän päästä tilanteita, joissa ministerin jääviydestä syntyy epäilyksiä. Jos pieniäkin epäilyksiä syntyy, ministeriltä vaaditaan hänen oman ja valtion edun nimissä päätöksestä pidättäytymistä. Näiden asioiden hoitaminen tarkoittaa siis Sipilän kohdalla melkoista jääväyskarusellia.

   Eikö siis pääministerin olisi viisasta antaa yritysohjaus jollekin toiselle ministerille? Kyllä pääministerillä ja keskustalla on muutenkin riittävästi sananvaltaa tässä hallituksessa, jossa pääministeripuolueella on kuusi ja kahdella muulla hallituspuolueella vain neljä ministeriä. Tällainen jakauma ei vastaa edes vaalitulosta.

   Pääministerin olisi myös pysyteltävä visusti erossa journalistisen toiminnan ohjailusta. Sinne eivät pääministerin valtuudet ulotu missään tapauksessa.

TIMO UOTILA, Helsinki      

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Tuo omien omistuksien läpivalaisuvaatimus on vähintäinkin outo, kun Sipilä on siitä kaiken kertonut. Paitsi summaa, mikä tuntuu mediaa suuresti harmittavan ja mielen päälle käyvän.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #1.
Vakuutuskuoren ongelmana on se, että sen sisältö saattaa vaihdella päivittäin. Sitä hoitelevat muut kuin pääministeri. Sen seuraaminen on siten miltei mahdotonta.

Pääministerillä ja hänen lähipiirillään on lisäksi muita liiketoimia. Siitä syystä pääministeri pääsisi paljon helpommalla, kun luopuisi omistuksenohjauksesta. Jostain syystä hän vain haluaa pitää siitä kiinni.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eikös se seuraaminen ole silloin aivan yhtä vaikeaa pääministerillekin? Joten se vaikuttaa... niin, miten?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Kari Haapakangas, #3.
Niinpä siis vakuutuskuori ei sovellu pääministerin rahoitusvälineeksi. Tärkeintähän on, että finanssivalvonta voisi sitä valvoa. Ellei voi, se on eräänlainen "veroparatiisi".

Asia ei näyttäisi yhtä epäilyttävältä, ellei pääministeri ohjailisi valtionyhtiöitä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #4

Onko siellä vakuutuskuoressa sitten valtionyhtiöitä? Siis sen nuuskan ja ulkolaisen oluen lisäksi?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Kari Haapalainen, #5.
Emmehän me tiedä, mitä siellä vakuutuskuoressa on - eikä tiedä edes pääministeri. Sehän se ongelma onkin.

Noista valtionyhtiöistä sen verran, että niissähän on usein myös yksityisfirmojen osakkeita. Ja vaikka ei olisikaan, ne harjoittavat yhteistyötä yksityisfirmojen kanssa. Tuosta kaikesta pitää huolta liikemies-pääministeri. Ja se ei näytä hyvältä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #6

Kyllä tiedämme, se on Nordean erittäin hyvin hajoitettu vähäriskinen rahasto.
Mitään yksittäistä instrumenttia ei ole muutamaa prosenttia enempää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Harri Rautiainen, #7.
Sellainen se varmaan on se vakuutuskuori. Vakuutuskuoren sisältö on vaikeasti selvitettävä ja muuttuvainen.

Vähintään yhtä ongelmallinen on valtionyritysten ohjailu, kun pääministeri on itse liikemies.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

#8
Vakuutuskuoren sisältö on vaikeasti selvitettävä ja muuttuvainen.

Kuvailin juuri kuoren sisällön sellaisena, kun Sipilä on tuonut sen julki.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Harri Rautiainen, #9.
Vakuutuskuori voitaisiin juuri ja juuri hyväksyä, mutta yhdessä yritysohjailun kanssa kokonaisuus on liikaa liikemies-pääministerin rooliin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vakuutuskuori voitaisiin juuri ja juuri hyväksyä, mutta yhdessä yritysohjailun kanssa kokonaisuus on liikaa liikemies-pääministerin rooliin.

Paitsi jos vakuutuskuoressa ei ole omistuksia valtionyhtiöissä, joita Sipilä pystyy ohjailemaan pääministerinä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Harri Rautiainen, #11.
"Paitsi jos vakuutuskuoressa ei ole omistuksia valtionyhtiöissä, joita Sipilä pystyy ohjailemaan pääministerinä."

Sitäkään emme voi tietää, koska kuoren sisältö vaihtelee. Sitä paitsi sekään ei riitä, koska valtionyhtiöiden kautta voi tilauksilla ynnä muulla vaikuttaa mihin tahansa yksityisiin yrityksiin. Aina jää epäilyksille sijaa. Jos pääministeri haluaa tämän välttää, hänen pitää jäävätä itsensä melkein kaikesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset