TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kellonviisareiden siirtelystä pelkkää haittaa

# Käsillä on sunnuntai 26. maaliskuuta. Se on täällä Suomessa vuoden lyhin päivä, vain 23-tuntinen. Edellisenä yönä on nukuttu liian lyhyet unet ja siirretty kelloja eteenpäin, kuka on muistanut. Sitten herättyämme yritämme ottaa selvää, mitä kello on Suomessa ja eri puolilla maailmaa.

Tämä tieto on tärkeämpi kuin koskaan ennen nykyisessä globaalissa maailmassa. Kellojen siirtäminen haittaa uskomattoman paljon toimintoja, sillä eri maissa viisareita siirretään kesäaikaan eri päivinä. Lisäksi tilannetta haittaa se, että eräissä eteläisen pallonpuoliskon maissa siirrytään näihin aikoihin normaali- eli talviaikaan.

Kellojen siirtelystä koituu terveyshaittoja, väärinkäsityksiä, myöhästymisiä ja taloudellisia tappioita. Muutaman viikon ajan on parasta tarkistaa ulkomaiden kellonajat netistä: http://kellonaika.com/

 

Kellonviisareiden siirtely tuottaa loputtomia sekaannuksia

# Minulla on runsaasti journalistisia kontakteja nimenomaan Australian kanssa. Tämä kellojensiirtoriesa on vastassa kaksi kertaa vuodessa. Epävarmuuden aikaa kestää viikkoja, koska kesä- ja talviaikaan ei siirrytä eri maissa edes samoina päivinä.

Englanniksi kesäaikaa kutsutaan ”päivänvalon säästämisen ajaksi”. Meillä Suomessa tässä ei ole ideaa, sillä kesällä päivänvalosta ei ole minkäänlaista puutetta. Eihän tässä ole mitään järkeä. Jos halutaan saada enemmän päivänvaloaikaa, sopisi siirtää työaikaa aikaisemmaksi ja pitää kellon viisarit paikoillaan.

Sopisi ottaa mallia Australian Queenslandin osavaltiosta, jossa kesäaikaa ei tunneta. Eiväthän lypsävät lehmätkään ymmärrä antaa maitoa kesällä ja talvella eri aikoina. Useissa muissa Australian osavaltioissa sen sijaan ollaan mukana kellojen siirtämisen hullunmyllyssä.

Aivan erityistä hallaa ja haittaa kellojen siirtely tuottaa pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon välillä. Australiassa on kesäaika silloin kun meillä on talvi eli normaaliaika ja päinvastoin. Sitä paitsi siirtymiset eivät tapahdu samoina päivinä. Niinpä Helsingin ja Sydneyn välinen aikaero on joko 7, 8 tai 9 tuntia. Pitäisi vain tietää, milloin se on mitäkin. Siinä sitä pulmaa onkin.

Sitä paitsi Pohjois-Amerikassa siirryttiin ilmeisesti kesäaikaan kolme viikkoa aikaisemmin kuin Euroopassa. Sekaannus on siis täydellinen. Etelä-Australiassa noudatetaan kaiken lisäksi aikaa, joka on puoli tuntia Sydneyn edellä.

Avustan myös Australian valtion maahanmuuttajille suunnattua radiota nimeltä SBS. Sen ohjelmia voi onneksi kuunnella milloin itse kullekin sopii On Demand-palvelusta:  http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/  

 

Yksi maailmanaika olisi kaikkien etu

# Kun netti ja sähköposti toimivat samalla sekunnilla, aikaeroista koituu kansainvälisissä suhteissa uskomattomasti hankaluuksia ja riesaa. Eikö siis olisi tässä globalisoituneessa maailmassa järkevintä siirtyä yhteen ja samaan maailmanaikaan, joka olisi kesät ja talvet yksi ja sama kaikkialla? Silloin keskipäivä olisi eri puolilla maailmaa eri kellonlyömällä mutta samaan aikaan.

Kyllä siihen tottuisi nopeasti. Jos pidettäisiin kiinni Greenwichin ajasta uutena maailmanaikana, aurinko olisi korkeimmillaan Lontoossa klo 12, Helsingissä klo 10, Sydneyssä klo 2 aamuyöllä ja Aucklandissa Uudessa-Seelannissa puolilta öin klo 24, New Yorkissa klo 17, jos nyt olen osannut laskea oikein tässä kellojen hullunmyllyssä.

Etuna olisi se, ettei koskaan tarvitsisi miettiä, mitä kello on missäkin maapallon kolkassa. Vuosikin vaihtuisi koko maapallolla samalla kellonlyömällä. Lentoaikataulut olisi helppo laatia eikä kukaan voisi enää myöhästyessään vedota siihen, että kello oli unohtunut talviaikaan.

Tällainen päätös pitäisi tehdä mahdollisimman kansainvälisellä foorumilla, mieluiten YK:ssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuinkahan moni kansalainen vuosittain loukkaa itsensä kellonviisareiden siirtelyn vuoksi tippuessaan rahilta tai emännänjatkeelta seinäkellon kanssa puuhastellessaan ?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #1.
Sano muuta.
Ja kuinkahan moni nukkuu pommiin ja myöhästyy Australian-lennolta?
Montakohan isoa kauppaa jää syntymättä, kun myyjä on laskenut maiden aikaeron väärin?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kellon seisahtuvan tahdon, hiljentyvän lyöntien..."

Kirka - Hetki Lyö (1967)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Kejo, #3.
Kirka osuu tässäkin naulan kantaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kuuntelen juuri Radio Suomen Kansanradiota. Siellä vaaditaan Sipilältä kerrankin järkevää päätöstä eli kellonviisareiden liikuttelun lopettamista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Täältä löytyy aloite kesäajasta luopumisesta :

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2188

Tämä pitäisi olla jokaisessa hallitusohjelmassa niin kauan kunnes tämä toteutuu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Uutisista kuulin, että euromeppi Henna Virkkunen yrittää ajaa EU:ssa kellonviisarien siirtelystä luopumista. Niin kuin niin monesti EU:ssa tällekään tolkun ratkaisulle ei vielä tunnu löytyvän tarpeeksi tukea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Viime yönä Yle Puhe esitteli vanhan dokumentin vuodelta 1981, jolloin kesäaika otettiin käyttöön Suomessa. Silloin se taisi olla jonkinlainen tuontituote "suuresta maailmasta". Nyt globalisaation edettyä tuo kesäaikajärjestelmä on tiensä päässä. Siitä on selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset