TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Nyt Sipilän ministeristö on käytännössä vähemmistöhallitus

# Nämä vaalit olivat paikallisvaalien ohella myös ja ennen kaikkea Juha Sipilän hallituksen välitilinpäätös. Ja tämän välitilinpäätöksen lopputulema on karu: enemmistöhallitus on muuttunut käytännössä vähemmistöhallitukseksi.

   Sipilän hallitus menetti asemansa jo muutamassa kuukaudessa, sillä Perussuomalaiset olivat joutuneet Keskustan ja Kokoomuksen kanssa hallituksessa istuessaan täysin väärään seuraan ja tekemään vähäväkisen ja syrjäytyneen kannattajakuntansa etujen vastaista rikkaita hyödyttävää talouspolitiikkaa. Liikemies Sipilän ja hänen hengenheimolaisensa Anne Bernerin Keskusta on suorastaan ohittanut Kokoomuksen oikealta – varsinkin sen jälkeen, kun Petteri Orpo otti Alexander Stubbin paikan puheenjohtajana.

   Persujen kannatus romahti kunnolla, kun Suomeen alkoi kesällä 2015 virrata pakolaisia ja turvapaikanhakijoita osana Euroopan ”kansainvaellusta”. Puolue joutui mahdottomaan tilanteeseen, kun sen puheenjohtaja Timo Soini rakastui ulkoministerin postiinsa ja sen tuottamiin eksoottisiin matkoihin ja mukavuuksiin, vaikka tällaisessa hallituksessa istuminen oli katastrofi hänen puolueensa kannatukselle.

 

# Persuja äänestäneet joutuivat myös seuraamaan sivusta, kun hallitus suunnitteli megaluokan pöhöttyneeksi hallintouudistukseksi kehittynyttä sosiaali- ja terveysalan reformia, sotea. Keskusta sai soteen 18:n maakunnan mallin. Kokoomus kiristi marraskuussa 2015 pitkien puukkojen öinä soteen yhtiöittämismallin. Persut eivät uskaltaneet vaatia mitään. Muuten heitä olisi uhannut lähtö hallituksesta. Sipilä olisi ollut valmis kutsumaan tilalle vaikkapa demarit.

   Sanalla sanoen Sipilän hallitus on ollut persuille mahdoton paikka toimia kannattajiensa toivomusten mukaisesti.

   Nämä vaalit olivat myös Sipilän Keskustalle selvä takaisku. Se johtuu siitä, että liikemies Sipilä on harrastanut hyvin oikeistolaista politiikkaa ja unohtanut Keskustan alkiolaiset juuret ja hätätilaan joutuneiden vähätuloisten viljelijöiden edut.

   Kokoomukselle ja sen pääomapiireille Sipilän hallituksen oikeisolainen talouslinja on sen sijaan sopinut hyvin. Niinpä Kokoomus on eduskuntavaalien 2015 kolmannelta sijalta noussut maan suurimmaksi.

   Sdp:lle hoppee on häppee. Kyllä johtavan oppositiopuolueen olisi tässä tilanteessa pitänyt helposti nousta ykköspaikalle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Hyvä yhteenveto, mutta lisäisin, että kunnallisvaaleissa kuitenkin äänestetään hiukan eri perusteilla kuin valtakunnanpolitiikassa. Sikäli otsikon "käytännössä" ei aivan pidä paikkaansa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olli Väisälä, #1.
Kuntavaaleissa äänestetään osittain eri asioista kuin eduskuntavaaleissa. Mutta vain osittain. Ja kyllä koko hallituksen on pakko ottaa jotenkin huomioon se, että sen kakkospuolue on vajonnut kannatukseltaan pieneksi "takiaispuolueeksi".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei sotketa asioita keskenään.

Kunnanvaltuustoihin äänestetään paikallisin perustein ja eduskuntavaalit on erikseen. Eduskunnan kokoonpano ei ole muuttunut miksikään, joten enemmistöhallitus maassa edelleen on.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #2.
Hallitus todellakin yrittää ajatella, että eduskunnassa ei mikään ole muuttunut. Mutta kun hallituksen kakkospuolue on henkitoreissaan, jopa pääministerin on pakko tehdä asialle jotain.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hallituspuolueiden paikkaluku eduskunnassa on tänäänkin 124 paikkaa ja opposition 76 paikkaa. Meillä on edelleen enemmistöhallitus.

Puoluejohtajien sekä puoluesihteereiden illan ja aamun kommenteista voi "käytännössä" päätellä kuntavaalien tuloksen suurimpien voittajien olevan Vihreät ja Kokoomus. Kokoomus on vuoden 2012 vaaleihin verrettuna kannatuksen putoamisesta huolimatta edelleen suurin kuntapuolue jo kolmatta kertaa peräkkäin.

Suurimmat häviäjät ovat Perussuomalaiset ja SDP.

Timo Soini on ilman selittelyjä tunnustanut puolueensa tappion, mutta Antti Rinne jatkaa selittelyään.

Tökeröin selitys on vetää esille ja esittää syyksi Jan Vapaavuoren kannatus Helsingissä. Vapaavuori on Kokoomuksen ehdokas ja häntä oli mahdollista äänestää vain Helsingissä. Luuleeko Rinne tosissaan, että jos Vapaavuori ei olisi ollut kuntavaaliehdokkaana, Helsingissä Kokoomuslaiset olisivat äänestäneet demareita !

Demarit tekivät Antti Rinteen johdolla kaikkien aikojen heikoimman tuloksen. Johtavana oppositiopuolueena SDP oli ainoa puolue jonka kannatus laski. Milloin demarit todella huomaavat tehdä muutoksen politiikkaansa niin valtakunnan- ja kunnallispolitiikassa.

Demareiden oppositiopolitiikalla ei ole kansan tukea. Miksi olisi, koska demareiden hallitukseen kohdistuva arvostelu suuntautuu päätöksiin joita he ovat itse olleet edellisessä hallituksessa tekemässä. Demarit syövät omaa kannatustaan ja se näkyy vaaleista toiseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Varsio, #3.
Hallituspuolueiden kannatusluvut eduskunnassa ovat tosiaan samat kuin huhtikuussa 2015. Se on totuus mutta vain osatotuus. Kyllä hallituksen on otettava huomioon se, että sen ykköspuolue on kannatukseltaan hallituksen kakkonen ja hallituksen kolmospuolue ykkönen. Hallituksen kakkospuolue on sen sijaan vajonnut hallituksen päätöksien perusteella pieneksi "takiaispuolueeksi".

Demareista olen samaa mieltä. Kyllä oikean työväenpuolueen olisi tässä ilanteessa pitänyt nousta selvästi valtakunnan ykköseksi. Nyt demareilla on vakavien mietintöjen paikka.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Uotila. tunsitko yhtään myötähäpeää Rinteen esiintymiseen vaalivalvojaisissa? Viimeinen niitti oli toteamus; Nyut tarvitsee punaviheriöitten kanssa tehdä sellaista politiikkaa, että....WTF?
Kokoomus-Kepu-akselia on nyt nähdyn tuloksen mukaan mahdoton murtaa suunnilleen 40% pintaan. Koko vasemmistoblokki jää alle tuon kannatuksen selvästi jopa kunnallisvaalien myötä puhumattakaan itse eduskuntavaaleista.
SDP on työnsä tehnyt, joutaa marginaaliin omaa tyhmyyttään. Vai joko on takinkääntö mielessä koulutusleikkauksista yms.mikä on pakko olla asialistalla? seuraavissakin vaaleissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Mäkitalo, #4.
Olen samaa mieltä siitä, että demarit ovat oppositiopolitiikassaan epäonnistuneet pahasti. Johtavia Labour-puolueita ovat nykyään myös Vihreät ja Vasemmistoliitto. Labourin olisi seuraaviin vaaleihin muodostettava oma blokki.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kun eduskunnan debatointia on seurannut, niin SDP:n ongelma on juuri siinä ETTEI se ole johtava oppositiopuolue.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #5.
Olen samaa mieltä siitä, että demarit ovat epäonnistuneet pahasti oppositiopolitiikassaan. Mutta hallituskaan ei voi näiden vaalien jälkeen jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Pääministerillä on mietinnän paikka, kun hänen hallituksensa kolmospuolue ajaa kannatuksessa ykköseksi ja kakkospuolue vajoaa rapasarjaan.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Otetaanpa järki käteen! Demarit oli kuitenkin ainoa suuri puolue, joka kasvatti äänimääräänsä edellisistä kunnallisvaaleista, muilla oli selvää pudotusta. Vihreiden suuri voitto söi kaikkien kannatusta. Helsingissä monet äänestivät Kokoomusta vain, koska eivät halunneet Sinnemäestä pormestaria. Kokonaisvaikutus tällä oli joidenkin arvioiden mukaan jopa 1 prosenttiyksikkö.

Vuoden päästä meillä on maakuntavaalit, jotka ovat luonteeltaan vähän lähempänä eduskuntavaaleja, joten vasta silloin punnitaan todellisia voimasuhteita, vaikka vaaleihin kytketty presidentin vaali voi myös vaikuttaa lopputulokseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Raimo Ylinen, #11.
Demareilla edelliset kunnallisvaalit taisivat olla jonkinlainen pohjanoteeraus. Niistä nouseminen oli aivan luonnonlaki. Vihreiden voitto tarkoittaa sitä, että Labour-henkinen väki etsi sieltä ja myös Vasemmistoliitosta itselleen kotipaikkaa, kun demarien linja ei miellytä. Toivottavasti Suomen Labour-blokki kehittyy Ruotsin malliin. Se edellyttää kyllä Mr Rinteeltä kokonaan uutta ajatatelutapaa.

Vapaavuoren kannatus oli todellinen ilmiö, jota on vaikea ymmärtää. Se ilman muuta auttoi Kokoomusta valtakunnallisellakin tasolla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näin sanoo emeritusprofessori Tuomo Martikainen.

''en muista yksiäkään kuntavaaleja, jotka olisivat kaataneet hallituksen tai vaikuttanut merkittävästi valtakunnan politiikkaan''

Elikkä aina opposito hehkuu, jos voittaa kuntavaalit, mutta mitään se ei eduskuntatyöhön merkitse.

Tällä viikolla pukkaa taas sotea, eikä siinä paljon opposition huudot vaikuta. :)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #13.
Hallitus on tosiaankin jatkavinaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta kyllä hallituksen sisällä myllertää monenlaisia kysymyksiä ja vaatimuksia. Onhan iso asia, jos pääminiteripuolue putoaa ykköspaikalta kolmoseksi ja kakkospuolue persut romahtaa "takiaispuolueeksi". Kyllähän tuossa tilanteessa tulee tuumailun paikka.

Kuntavaalien tulos osoittaa vääjäämättömästi, mitä on odotettavissa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Meillähän sentään järjestetään demokraattisia vaaleja. Valtaan päässyt puolue ei voi kaapata itselleen jatkuvaa valtaa niin kuin "johdetuissa demokratioissa".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaksi vuotta politiikassa on niin pitkä aika, että ei kannata vielä kauheasti ennustaa. Äänestäjän muisti on niin lyhyt, että kaikki mitä tapahtui kaksi vuotta sitten on jo unohdettu.

Vihreät vaihtaa puheenjohtajaa, demareissa kiehuu, persut vaihtavat puheenjohtajaa jne.

Poliittinen toiminta ei ole samanlaista kuin 70- tai 80-luvulla, nyt voi tapahtua nopeaa siirtymää minne vaan.

Yksi terrori-isku Suomessa, ja maailma on taas päälaiellaan, tai jos sote onnistuukin.

Kaikki on vielä mahdollista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #15.
Kaksi vuotta on pitkä aika ja maailmassa voi joka päivä tapahtua yllättäviä asioita. Se on totta.

Mutta ei ole tavallista, että hallituksen kannatuspohja murenee näin ratkaisevasti parissa vuodessa. Siinä on hallituksella miettimistä. Jos persujen vaatimuksille annettaisiin lisää periksi, Kokoomuksen ja Keskustan suosio haihtuisi saman tien. Siinä se ongelma on. Toisin sanottuna hallituspohja on pölkkypäinen etten sanoisi pähkähullu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ulospääsynä Suomen idioottimaisista hallitusratkaisuista olisi poliittisen kulttuurin muuttaminen hallitusblokkipohjalle. Se myös nostaisi yleisön kiinnostusta vaaleihin ja nostaisi äänestysprosentin sivistysvaltioiden tasolle.

Äänestäjien kuluttajansuoja edellyttää, että he tietäisivät vaaliuurnilla, minkä puolueiden kanssa mikin puolue on valmis yhteistyöhön vaalien jälkeen. Se tarkoittaisi, että kaikenlaisten "sekametelisoppahallitusten" aikakausi on ohi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset