Sipilän pölkkypäinen hallituspohja jatkaa vähemmistönä

# Ei voi olla ihmettelemättä, miten tämä Juha Sipilän (Kesk.) ns. ”perusporvarihallitus” voi yleensä jatkaa toimintaansa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka se sai selvän epäluottamuslauseen kuntavaaleissa.

   Tämä hallituspohja oli alun alkaen pölkkypäinen, etten sanoisi pähkähullu. Se on melkein yhtä idioottimainen kuin edeltäjänsä Kataisen-Stubbin ”sekametelisoppahallitus”, jonka jälkitautina demarit ovat menettäneet moneksi vuodeksi normaalin kannattajapohjansa. Sen seurauksena Sdp ei saanut voittoa edes Sipilän hallituksen vaurioittamasta Kokoomuksesta. Tuossa tilanteessa demareille hoppee oli todella häppee.

   Kun seurasi persujen vaalikampanjaa ennen 2015 eduskuntavaaleja, ei voinut kuvitella, että Timo Soini istuisi kohta ulkoministerinä hallituksessa Keskustan ja Kokoomuksen kanssa. Kyllä Soinillekin piti olla selvää, että tuollaisesta hallitusyhteistyöstä tulisi nopeasti persuille takapakkia. Niinpä Soini joutui kuntavaalien jälkeen toteamaan: ”Turpiin tuli – mutta henkiin jäimme!”

   Näytti heti alkuun siltä, että hallitukseen pääsy tuli persuille täytenä yllätyksenä, mahdollisuutena, joka ei koskaan enää toistuisi. Niinpä Soini riemastui, kun pääsi istuilemaan mustien autojen takapenkillä ja matkustelemaan kaukomailla hienoissa hotelleissa. Hänhän oli päättänyt kohta lopettaa puolueensa vetämisen. Viis siitä, miten persujen käy sen jälkeen.

 

Äänestäjät tarvitsevat kuluttajansuojan

# Kun Suomeen tuli heti Sipilän hallituksen alkuaikoina runsaasti pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, persut joutuivat oitis heittämään vaaliohjelmansa nurkkaan. Sipilä käytti myös taitavasti hyväkseen persujen hallituskipeyttä ajaessaan läpi märän päiväunensa 18:sta maakunnasta soten yhteydessä. Kokoomus kiristi vastapainoksi sote-palvelujen yhtiöittämismallin. Persut eivät rohjenneet vaatia mitään, sillä vaarana oli hallituspaikan menettäminen vaikkapa demareille.

   Keskustan kuntavaalitapio johtuu myös Sipilän talouspolitiikasta, joka on ajanut Kokoomuksen ohi oikealta – varsinkin kun Alexander Stubb vaihtui Petteri Orpoon.

   Nyt sitten Sipilän hallitus on käytännössä vähemmistöhallitus. Näiden kahden vuoden kokemusten jälkeen tyhmemmällekin on käynyt selväksi, ettei tällaisessa hallituspohjassa ole mitään järkeä. Se on tullut selväksi viimeistään silloin, kun Soinin manttelinperijäksi mainittu Sampo Terho on alkanut puhua €-erosta ja jopa kansanäänestyksestä ja EU-erosta Britannian malliin. Miten tällaista puoluetta voidaan pitää hallituksessa, jonka peruslinjana on EU:n kehittäminen?

   Pölkkypäiset hallituskoalitiot ovat tärkein syy siihen, että suomalaiset alkavat väsyä äänestämiseen. Vaaleihin osallistuminen on paljon alhaisempaa kuin Euroopan sivistysmaissa. Suomalaisetkin tarvitsisivat vaaleissa kuluttajansuojan. Se tarkoittaisi tietoa siitä, mitkä puolueet ovat valmiita hallitusyhteistyöhön vaalien jälkeen. Se tarkoittaisi blokkivaaleja Skandinavian malliin.

                

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu