TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Eläkeläisiltä evättiin sana jopa Ylen Pressiklubissa

# Ylen muuten niin mainiossa Pressiklubissa keskusteltiin 28.4. eläkkeistä. Ikävä sanoa Ruben Stillerille, että se keskustelu oli floppi. Kovin hyviä arvosanoja ei saanut edes Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. On täysin kestämätöntä, että eläkkeistä keskustelevat radiossa ja televisiossa kerta kerran jälkeen vain työikäiset toimittajat ja toimijat sekä eläkeyhtiöiden ökyilijäjohtajat, jotka haluavat ja myös saavat käyttää 180 miljardin eläkepottia aivan muuhun kuin eläkkeiden maksuun.

   Koskaan ei kysytä mitään eläkeläisiltä, ei vallankaan pidempään eläkkeellä olleilta taitetun eläkeindeksin köyhdyttämiltä kansalaisilta, jotka kuitenkin alkavat jo olla suurin äänestäjäryhmä. Ennakkoluuloisia näkemyksiään saavat jatkuvasti esittää toimittajat, joista nuorimmat heittelevät muka totuutena väitteitä, etteivät he koskaan taida päästä eläkkeelle.

   Samaan aikaan yhteiskunnassa viritetään keskustelua nelipäiväisestä työviikosta. Eläkeläisistä monet ovat tehneet usein surkealla palkalla vuodesta vuoteen töitä kuutena päivänä viikossa, vanhimmat rämpineet vuosia sotarintamilla.

   Eläkeläiset ovat ainoita kansalaisia, joilla on omakohtaista kokemusta sekä työnteosta että eläkkeistä. Kuitenkaan heitä ei juuri koskaan oteta mukaan eläkekeskusteluihin. Se on räikeä epäkohta tämän päivän journalismissa tässä entisessä sananvapauden ykkösmaassa.

   Tästä jää se vaikutelma, että eläkeläiset naureskelisivat kulman takana ja laskisivat suuria seteleitään. Todellisuus on täsmälleen päinvastainen. Eläkeläisiltä on kielletty puhevalta jopa omissa asioissaan. Karmeana esimerkkinä on tri Kimmo Kiljusen vaientaminen demarien keskuudessa ja eläkeindeksin oikeudenmukaistamista koskevan kansalaisaloitteen sivuuttaminen ja ”unohtaminen” eduskunnassa.

 

Köyhät eläkeläiset ja köyhä Y-sukupolvi samassa veneessä

# Usein eläkekeskustelussa puhutaan ns. Y-sukupolven ongelmista. He ovat lapsina kokeneet 1990-luvun lamavuodet ja kärsivät tällä hetkellä banksterilurjustelujen tuottamasta pitkästä taantumasta ja työttömyydestä. Sanotaan, että tässä meillä on ensimmäinen sukupolvi, joka on vähävaraisempi kuin edeltäjänsä.

   Kyllä siinä on jotain perää.  Nykynuorisolla ei todellakaan ole aina helppoa. Silloin kuitenkin unohdetaan, että nämä nuoret ovat samassa veneessä kuin heidän vanhempansa ja isovanhempansa, jotka mielellään auttaisivat jälkeläisiään entiseen malliin, mutta kurjistava eläkeindeksi on pudottanut vähävaraisimmat eläkeläiset lattian läpi leipäjonoihin ja riuduttanut keskituloiset eläkeläiset köyhälistöksi.

   Eläkeläisten proletariaatti ei pysty auttamaan Y-sukupolven prekariaattia vaikka kuinka haluaisi. Olisin toivonut, että edes Li Andersson olisi ymmärtänyt sen.

 

# Tuossa Pressiklubissa oli myös laadukasta keskustelua. Siellä puhuttiin Suomen sananvapaustilanteesta. Todettiin, että Suomi putosi ”sattuneesta syystä” maailman sananvapausvertailussa pois ykköspaikalta, kun pääministeri yritti määräillä Ylen ohjelmatoimintaa.

   Ylen poliittinen ohjaus ajaisi Suomea kohti Unkarin ja Turkin tilannetta. Tämä kerrotaan myös selvin sanoin professorien Anu Koivusen ja Hanna Nikkasen kirjoittamassa Helsingin Sanomien Vieraskynässä 29.4. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005190107.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on hiukan lisää tietoa tästä tärkeästä mutta vältellystä aihepiiristä:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233562...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Timo, olen havainnoinut samoin.

Eläkkeellä olevien asemasta ei ole riittävästi tietoa. On vain asenteellista poukkoilua. Epätieteellistä kyseenalaistamista ja erityisesti suurten ikäluokkien aiheuttaman eläkepommin pelkoa.

Stiller, s. 1961, kokee olevansa jo vanha haastateltaviensa joukossa. Kuka on vanha ja kuka ei? Käsittämätön vertailu ylipäätään. Ei ikä ole häpeäksi, päinvastoin.

Yleinen asenne on, että iän korostamisella vahvistetaan stereotypiaa mummoista ja vaareista, jotka eivät mistään mitään tiedä, ovat seniilejä yhteiskunnan loiseläjiä.

Harvoin nostetaan pintaan se, että monet 65 -75 -vuotiaat tekevät työtä mm. yksityisyrittäjinä eläkkeensä ohella. Toki maksavat veroa eläkkeestään mutta myös työstään korotetulla prosentilla.

Senioreita syrjitään monissakin ohjelmissa. Tai sitten heitä esitellään joinakin ihmetyyppeinä, jotka ovat vielä siinä määrin älyssään, että pystyvät jopa ajattelemaan. Tai, kuten Aira Samulin, tanssimaan!

Suurten ikäluokkien lapset ovat nyt yhteiskunnan puikoissa. Luulisi, että siitä ryhmästä löytyisi selkärankaa myöntää suurten ikäluokkien syrjintä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mirjami Parant, #2.
Erinomaisia huomioita ja aspekteja. Noin juuri minäkin näen tämän tilanteen.
Suuret ikäluokat opiskelivat ylisuurissa luokissa ja asuivat ahtaissa asunnoissa mutta nostivat sitten työllään Suomen ns. hyvinvointivaltioksi. Nyt heiltä yritetään viedä oikeudenmukainen eläke - ja vielä sananvapauskin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tässä on yksi heistä ja hieman ylpeä omasta yli 40 vuoden työstä isänmaamme hyväksi. Työ jatkuu.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #4

Hyvä, Martti!

Ei elämänlaatu lopu eläkeikään, vaan jatkuu upeana ja arvokkaana.

Itsekin tässä aloittelen terapiavastaanoton käynnistämistä. Koulutus ja arvokas työkokemus on tarpeetonta jättää romukoppaan, kun tiedollinen osaaminen ja fyysinen hyvinvointi on kohdillaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Mirjami Parant, #5.
Hyvä periaate. Itse yritän toimia samoilla linjoilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Martti Issakainen, #4.
Hienoa! Parhaat toivotukset!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tosiasiassa, en ole koskaan tuntenut itseäni vanhaksi saati eläkeläiseksi.

Tästä syystä, vaikuttajina olevat, nuoremmat ikäpolvet, voisivat pikaisesti opetella laajempaa näkemystä meistä, jotka yhä elämme vahvasti ajassa, tuemme lapsiamme ja lastemme lapsia tunnistamaan kaikkien ikäpolvien arvon.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Mirjami Parant, #6.
Kokemusta ei todellakaan arvosteta tässä maassa. Hallituksessa ei ollut yhtään 1950-luvulla syntynyttä, kunnes hiljattain maatalousministeriksi otettiin Jari Leppä, joka on syntynyt 24.06.1959. Ja naisia tässä hallituksessa on vähemmän kuin miesmuistiin.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Kuinkas, Timo, oletko itse painanut lattiasta läpi leipäjonoihin? Vai köhällistöäkö vain olet..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Nikander, #7.
En ole onneksi vielä vajonnut lattian läpi leipäjonoihin. Mutta jonkinlaiseen köyhälistöön tässä pian kuuluu. Eläke on alun perinkin vain hiukan yli puolet palkasta. Kun eläkeindeksi on heikko, kurjistuminen jatkuu. Kaiken lisäksi eläkkeitä verotetaan ankarammin kuin vastaavia palkkoja.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Eläkkeiden verotus on siitä kummallista, että pienenkin eläkkeen prosentit nousevat palkkatuloveroprosentteihin, vaikka tulo on puolittunut.

Miksi?

Todennäköisesti siksi, että eläkeläisten asema mielletään hyväksikäyttönä.

On selvä, että eläkeläiset eivät ole homogeeninen joukkio.

Korkean eläkkeen saajia on suomalaisessa virkamiehistössä ja huippupalkoista eläkkeelle jääneitä pieni prosentti.

Suurin osa kuitenkin keskivertokansalaisia, jotka nipin napin selviytyvät.

Olisipa mielenkiintoista, jos jonkun tieteenalan osaaja lähtisi selvittämään, mistä on kyse.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mirjami Parant, #12.
Meillä on myös pieni joukko todella suuren eläkkeen nauttijoita, "kultaisen kädenpuristuksen" saaneita ja muita. Nuo henkilöt määrittävät monien mielessä suhtautumista eläkeläisiin yleensä.

Eläkkeille pitäisi määrätä katto. Tuo asia voitaisiin myös hoitaa ökyeläkkeiden osalta verotuksen avulla. Olisi myös huolehdittava siitä, että ökyeläkeläiset eivät käyttäisi hallituksen lempihanketta hallintarekisteriä hyväkseen. Koko rekisteri olisi pikakyytiä toimitettava roskakoriin Sipilän hallituksen esitysten joukosta.

Päätöksentekijöiden pitäisi tutustua tilanteeseen kunnolla ja todeta, että valtava enemmistö eläkeläisistä kärsii pahasti taitetusta indeksistä, joka syö eläkkeitä vuodesta vuoteen "korkoa korolle".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mirjami Parant, #12.
Nämä eläkkeiden kummallisuudet olisi tosiaankin selvitettävä perusteellisilla tutkimuksilla. Päättäjien pöydissä istuvilla on kaikesta päättäen aivan virheellinen kuva keskivertoeläkeläisten tilanteesta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Juuri näin! Tässäpä olisikin tutkijoille aihetta kerrakseen. Saisimme objektiivista tietoa, kun tutkimusta tehtäisiin poliittisista sidoksista vapaan foorumin toimesta.

Meillähän on erilaisia eläkeläisten järjestöjä, mutta vaikuttavat melko kyvyttömiltä saamaan aikaan reaaliaikaista selvitystä nyky-yhteiskunnassa elävistä ikäihmisistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mirjami Parant, #15.
Noin pitää ehdottomasti edetä. Olisi myös tutkittava, missä Kimmo Kiljuselta meni pieleen, kun hän ei saanut omaa puoluettaan taakseen. Häpeä demareille.

Pekka Pylkkönen

Oletetaan että saat vaikka takuueläkkeen, 760€ kuussa. Lisäksi saat asumistukea. Miksi ihmeessä joutuisit leipäjonoon? Ryyppäätkö rahasi?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #17.
Sosiaalituet ovat yksi asia, työeläkkeet toinen. Tässä on puhe lähinnä työeläkkeistä, joista on koottu tuo 180 miljardin rahavuori. Sitä vartioivat ökypankkiirit haluavat käyttää noita varoja kaikkeen muuhun kuin eläkkeiden maksuun. Työeläkkeet ovat jääneet jatkuvasti jälkeen palkoista, vaikka ne alun perinkin ovat jotain puolet palkoista.

Oikeudenmukainen eläkeindeksi olisi myös parasta elvytystä. Se ei veisi mitään valtion budjetista mutta toisi lisää Alvina, veroina ja muina tuottoina.

Kun eläkkeistä puhutaan julkisuudessa ja mediassa, olisi kuunneltava ennen kaikkea eläkeläisiä, jotka tietävät jotain eläkeläisenä elämisestä. Nykyään "asiantuntijoina" esiintyvät kaikki muut, joiden puheita ohjailevat erilaiset valhetiedot ja ennakkoluulot.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Timo kirjoitti: "On täysin kestämätöntä, että eläkkeistä keskustelevat radiossa ja televisiossa kerta kerran jälkeen vain työikäiset toimittajat....."

Timo, hoi! Joko sinäkin, entisenä toimittajana, huomasit pressiklubi-konseptin heikon kohdan (toimittaja haastattelee toimittajia/aatekavereita)?

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179516-ihan...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52120-media...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231471-reil...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilmari Schepel, #19.
Virheenä ei ollut se, että journalisti haastattelee journalistia, jos nuo journalistit edustavat eri maailmankatsomuksia ja näkökantoja - ja ikäryhmiä varsinkin, jos on kysymys eläkkeistä.

Nuori tai keski-ikäinenkään toimittaja ei tiedä mitään oleellista eläkeläisen elämästä. Iäkkäämpiä toimittajia kyllä löytyisi. Journalistit eivät nimittäin koskaan lopeta työn tekemistä, vaikka heidät olisikin jo päästetty tai ajettu eläkkeelle.

Parhaat vapputoivotukset sinulle ja kaikille toimittajille!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset